22.8.11

Ουγγαρία (Μέρος α´) και στρατόπεδα για..Aνέργους!


Η...Ουγγαρια, τους δειχνει το ..δρομο;


Στην εφημεριδα  Αrbetaren διαβαζω ενα ακομη....φιλοδοξο σχεδιο της Ουγγρικης κυβερνησης, αυτη τη φορα, για τους ανεργους, το οποιο δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα ακομη μαυρο σεναριο του μελλοντος που οι φιλελευθερες κυβερνησεις μας ετοιμαζουν και που ελπιζω να μην ευωδωθει, αν και θα υπαρξουν σιγουρα πολλοι που θα θελησουν να το μιμηθουν!

Oι ανεργοι, λοιπον, συμφωνα με τα σχεδια της εκει κυβερνησης, θα εκτελουν βαρειες χειρωνακτικες εργασίες σε δημόσια κτίρια, θα ζουν σε τροχόσπιτα και θα παρακολουθούνται από ..συνταξιούχους αστυνομικούς! Ειναι μονο μια απο τις πολλες ακροδεξιες πρότασεις από το κυβερνών κόμμα Fidezs.
 
Το λεγόμενο «Ουγγρικο σχέδιο εργασίας" σημαίνει αφενός ότι η περίοδος αποζημιωσης της ανεργίας περικοπτεται απο τις 270 ημερες στις 90!

...''Xαρα και εργασια'' στην..Ουγγαρια!
Από την άλλη, οτι αυτοι που υπερβαινουν τους τρεις μηνες που προσφέρεται, η μόνη επιλογή τους προκειμενου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδομα, ειναι να εγγραφούν σε ένα από τα δημόσια έργα. Πρόκειται για την κατασκευή, ή επισκευή φραγματων, λιμνων, ποδοσφαιρικων γηπεδων και δρόμων, η και την εκσκαφή τάφρων. 

-Στο μέλλον,τα φραγματα δεν θα κατασκευάζονται με τη τεχνολογία της δεκαετίας του 2000, αλλά με το ...χέρι, εξηγησε ο πρωθυπουργός Victor Orban, ο οποίος επίσης μίλησε για δουλεια "με τσαπα και φτυάρι".

Οι άνεργοι μπορούν να στελνονται σε έργα σε ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτων πολύ μακριά από το σπίτι τους, ακόμη και αν έχουν οικογένεια. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι αυτοί που δουλευουν πάνω από τρεις ώρες μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση έχουν δικαίωμα για τροφή και στέγαση. Στα σχέδια για συγκεκριμένα έργα που διέρρευσαν δειχνει ότι θα πρέπει να στεγάζονται σε τροχοσπιτα.

Οι άνεργοι μπορούν επίσης να δανείζονται σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο πρωθυπουργος Orban παρουσίασε την πρόταση την ημέρα επισκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού που συνοδευοταν απο ενα επιτελειο επιχειρηματιων, πραγμα που οδηγεί σε εικασίες ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σαν προνόμιο που προσφέρεται σε ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. 

Το στρατοπεδο εργασίας θα πρέπει να παρακολουθείται από συνταξιούχους αστυνομικούς. Αυτοι παλιοτερα ειχαν καταφερει να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 45 στην Ουγγαρία, αλλά η σύνταξη τους είναι χαμηλή, και δεν είναι σαφές αν θα αναγκασθουν με καποιο τροπο να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Η Ένωση Αστυνομικων, η οποία αποκάλυψε το σχέδιο στα ΜΜΕ σε κάθε περίπτωση, επέκρινε το σχέδιο. Σε απάντηση στους επικριτές, ο υπ. Εσωτερικών Sandor Pintér σχολίασε: 
- Εμείς δεν μιλάμε για παρακολούθηση, αλλά και για καθοδηγηση, διαχείριση και οργάνωση. Για να τοποθετήσει κανεις 300.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα εργασιών είναι μια περίπλοκη ιστορία που απαιτεί ακριβώς τις ικανότητες που εχει η αστυνομία.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να συμπεριλάβει 300.000 ανέργους πριν από το 2013 και ακομη 100000 μεχρι το 2015. Ο πρωθυπουργος Orban δήλωσε ότι τελικά θα μπορούσε να συμπεριλάβει μεχρι και 800.000 άτομα. 

Η αποζημίωση θα είναι είτε 28.500, ή 48.600 φιορίνια το μήνα, (απο 104 -178 EUR/ μηνα!). Το υψηλοτερο ποσό συμφωνα με το νομοσχέδιο θα το παιρνουν αυτοι που «ενεργά ψάχνουν για δουλειά», αλλά φαίνεται ασαφές το πώς να διακρίνουν τις κατηγορίες μεταξυ τους. Η αποζημίωση είναι μικρότερη κι από τον ελάχιστο μισθό των 78.000 φιορινιών (285.48 EUR) - που ισοδυναμεί με περιπου 2.600 σουηδικές κορώνες - και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να ξαναγραφεί για να εφικτο. Η εργασια θα γινεται μιση, προφανώς με το σκεπτικό ότι ο σκοπος ειναι να συμπεριλαβει οσο πιο ...πολλους γινεται στο προγραμμα!

Το πλανο ήταν αρχικά με την επωνυμία «Εθνικό Σχέδιο Εργασίας", αλλά μετονομάστηκε μετά απο...επισημάνση ότι ειχε το ίδιο όνομα με ένα πρόγραμμα που διεξάγονται από το ...φασιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 1930 στην Ουγγαρία!!
"Ο στόχος δεν είναι πλέον να κανουμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρεψουν στη δουλειά. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την επιμορφωση αυτων των ανθρώπων, ή να τους διδάξει τις νέες δεξιότητες. Αντ 'αυτού, θα φτυαριζουν χωμα για μερικα χρονια σε δημόσια κτίρια », σχολιαζει το blog Ηungarian Spectator.

Απο προσφατες διαδηλωσεις στην Ουγγαρια

To Συντηρητικό Κόμμα Fidezs έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, έτσι είναι πιθανό ότι η πρόταση θα περασει, με λίγες, ή καθόλου τροποποιήσεις. 

Παρουσιάστηκε μαζί με ενα πακετο αλλων προτάσεων, μεταξυ αλλων και τη μείωση του ορίου ηλικίας για εγγυημένη εκπαίδευση μεχρι τα 18, στα 15 ή 16 χρόνια, αυξηση του χρόνου της δοκιμαστικης εργασιας απο 3 στους 6 μήνες και αφαιρεση του δικαιωματος των συνδικάτων να διαπραγματεύονται και να αναλαμβάνουν συλλογική δράση για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση της εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον - θα συνεχίσουν μονο να να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τα επιδοματα.

Οι διαδηλωσεις των ..«κλόουν», Ιουνιος 2011



Ο Orban συναντησε, φυσικα, κριτική από τα συνδικάτα τους οποιους ονομασε ...«κλόουν», και μετά τον χαρακτηρισμο αυτο ξεκινησαν μια σειρά από διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό που έχουν ονομασθει "η εξεγερση των κλόουν".

Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα επεκτείνει την εργάσιμη εβδομάδα απο 40 στις 45 ώρες!

Ακόμα και η τοπικη αντιπρόσωπος του ΔΝΤ, Ιrina Ivaschenko, εξέφρασε αμφιβολιες, σε μια συνέντευξη, σχετικά με ορισμένα απο τα μέτρα.
-Ένα πρόβλημα είναι πόσο εφικτες ειναι οι ενέργειες αυτες με το σκεπτικο οτι επηρεάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Μπορεί να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις που μπορούν να κάνουν δύσκολη την εφαρμογή του προγράμματος. 

12 σχόλια:

  1. Eλβα μου ετσι και παιξει το σεναριο Ουγγαρια την εχουμε πολυ ασχημα σε ολο το κοσμο και δεν θελουν και πολυ τα απανταχου παπαγαλακια της πολιτικης για να υιοθετησουν τετοιες λογικες. Μας γυρισαν ηδη στον Μεσαιωνα, αλλα πολλοι αδυνατουν να το πιστεψουν,τους αρεσει να ζουν στη κοσμαρα τους, βλεπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δεν πάω καλύτερα για ψάρεμα :) που θα κάθομαι να φτυαρίζω σα το χαζό.
    Τι άλλο θα ακούσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλη marilia

    Ας ελπισουμε οτι οι λαικες κινητοποιησεις και οι διαδηλωσεις, σε ολο το κοσμο, θα καταφερουν να αποτρεψουν τετοια μαυρα σεναρια, γιατι αν δεν αντιδρασουμε θα γινουμε κυριολεκτικα σκλαβοι! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα Saq

    Μα το θεμα δεν ειναι ποιος ειναι αφελης! Οντας ανεργοι, θα τους κοπει το επιδομα ανεργιας, αν δεν μπουν στο προγραμμα που αναφερει το αρθρο! Aσχετα απο το οτι ειναι σκετη εκμεταλλευση, πραγμα που δεν ενοχλει οπως καταλαβαινεις το κρατος, αυτοι ομως οι εργαζομενοι που δεν εχουν αλλη πηγη εισοδηματος μαλλον δεν εχουν και πολλες αλλες επιλογες! Και αυτο ειναι σε θεση να το γνωριζουν οι εκμεταλλευτες τους και πολυ καλα μαλιστα! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απορώ γιατί δεν τους χρησιμοποιούν στην έρευνα. Π.χ. με πόσες τσεκουριές στην πλάτη σκοτώνεται ο 20άρης, με πόσες ο 30άρης κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημερα Swell

    Μπορει να γινει κι αυτο, τιποτα δεν αποκλειεται στο συγχρονο...δουλεμποριο! Καπως ετσι δε ξεκινησαν και στη Χιτλερικη Γερμανια; :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Elva....

    Η κωμωδία που εδώ και καιρό, παίζουν οι απανταχού 'διαχειριστές' της 'κρίσης' θα έχει όπως φαίνεται πάρα πολλά επεισόδια ακόμη. Όσο δεν θέλουν να καταλάβουν πως το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός, τέτοιες 'χαζές' ιδέες θα βλέπουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα είπα στο e-globbing που το αναδημοσίευσες!

    Εδώ θα αναδημοσιεύσω ένα γνωστό ποίημα, που - νομίζω ότι - ταιριάζει στην κατάσταση που διάγουμε: (σε παγκόσμιο επίπεδο)

    Απολείπειν ο θεός Αντώνιον

    Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ', ακουσθεί
    αόρατος θίασος να περνά
    με μουσικές εξαίσιες, με φωνές --
    την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
    που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
    που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.
    Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πείς πως ήταν
    ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου·
    μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
    πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
    κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ' όχι
    με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
    ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
    τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
    κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

    Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1911)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεσαίωνας πράγματι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Θαναση

    Αν τα επεισοδια της..κωμωδιας παιζοντουσαν εις βαρος τους θα βλεπαμε ποσο αποφασιστικοι θα ηταν!

    Οσο ομως εχουν διασφαλισμενα τα συμφεροντα τους, δεν ανησυχουν εφοσον εμεις ως πολιτες δεν λεμε να συνειδητοποιησουμε οτι μας εμπαιζουν καθημερινα, ταζοντας μας ...λαγους με πετραχηλια! Τωρα ερχεται η σειρα των αλλων, βλεπεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα spiral

    Eυχαριστω για το εξαιρετικο ποιημα του Καβαφη, που τυχαινει να ειναι και απο τα αγαπημενα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλως ηρθες ellinida

    Και μη χειροτερα απο δω και περα! Στο χερι μας ειναι παντως να μην επιτρεψουμε ουτε να κληροδοτησουμε....
    ενα ακομα Μεσαιωνα στα παιδια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)