20.8.11

Ο Εlvis,το Tupelo & η επανασταση του rock‘n’ roll

 
Το ντοκυμαντερ ''Return to Tupelo'', του Μichael Rose, που ειδαμε προσφατα στην SVT κινειται πανω στα ίχνη του μουσικου έπους με το ονομα Elvis, ξεκινωντας από τη γέννηση του, στα χρονια της κατάθλιψης, (Τhe Great Depression), τη μετακομιση στη πολη Μemphis, τα χρόνια του σχολείου που τον διαμορφωσαν και τον αγωνα που εκανε για να προωθηθει στο  μουσικο στερεωμα, ενω το φιλμ τελειωνει με τη θριαμβευτική συναυλία homecoming που εκανε στα 1956, στο ίδιο στάδιο, όπου είχε ...χάσει ένα διαγωνισμό ταλέντων έντεκα χρόνια νωρίτερα
Η ιστορία αυτη ειναι ελαχιστα γνωστή, ενώ είναι απολυτα συνδεδεμένη με μια εποχή και ένα μέρος που έχει απήχηση ακόμα και σήμερα.

Ολα ξεκινησαν οταν η μητέρα τoυ Εlvis η οποια εργαζόταν περιστασιακά σε φυτείες βαμβακιού και εκει ακουγε ο μικρος Elvis blues και gospels που οι μαύροι εργατες τραγουδουσαν. Σαν μικρο παιδι οι καλυτεροι του φιλοι ηταν μερικα μαυρα αγορια που μαζι επαιζαν στη φτωχικη συνοικια της Green street, στο Τupelo του Mississippi.


Όταν αργοτερα άρχισε να τραγουδάει και να χορευει με τις χαρακτηριστικές κινήσεις των γοφών του, υπήρχαν τοτε ιερείς που τον προειδοποίησαν να σταματησει λεγοντας ότι είχε σταλεί από τον ....διάβολο!  


Η εμφάνιση του στη σκηνή ηταν εντελως διαφορετικη απο των αλλων μουσικων της εποχης του και αντιπροσώπευε μια ριζοσπαστική πολιτισμικη αλλαγή στη μουσικη, που σχετιζοταν με  φυλετικα θεματα, προβαλλε ενα πρωτογνωρο σεξισμο και ''απειλησε'' την τοτε αστικη τάξη. 

Η ιστορία του Elvis βρίσκεται στην καρδιά μιας διαμαχης που γέννησε μια νέα μορφή της μουσικής, το rock 'n' roll , σε μια Αμερική που αλλαζε νοοτροπια και δεχοταν τη μουσικη των μαυρων, εστω και μεσω ενος λευκου, αρχικα.
Η κατανόηση του ''φαινομένου Elvis'', και οι επιπτώσεις του στο κόσμο αναλυονται στη ταινια με την επιστροφη στις ρίζες του, στην αγροτικη περιοχη Tupelo στο Mississippi, όπου μεγάλωσε σαν ενα από τα φτωχότερα αγόρια της πόλης. 



Αυτό που συνέβη εκει, ηταν η γεννηση ενος αστερα, που οι επιρροες του εξακολουθουν να εμπνεουν πολλους μουσικους στο κοσμο μεχρι σημερα. 

6 σχόλια:

  1. Kαλημερα Ελβα!

    Eνδιαφερον ντοκυμαντερ, δεν το γνωριζα, αν και δεν ειμαι fan του ειδους, ομως αναγνωριζω τις επιρροες.
    Διαβασε επισης τι ανακοινωσεις εβγαιναν την εποχη εκεινη, 'προειδοποιωντας' τους νεους!

    http://bit.ly/pVyL0u

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Νik

    Eτσι αντιμετωπιζονταν δυστυχως οι νεωτεριστες και σε πολλες περιπτωσεις ετσι συμβαινει ακομα με ατομα που δεν δεχονται τη διαφορετικοτητα και προσπαθουν να καταπιεσουν οσους ειναι αλλιωτικοι απο τον ''μεσο ορο''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι και ... ο Forrest Gump συνάντησε και επηρέασε τον Elvis:

    http://youtu.be/dRWjsMDp7HU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημερα spiral architect

    Ολα τα παρακολουθεις βλεπω :)Σου αρεσε το Forrest Gump;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή σου εβδομάδα Elva!
    Το "Forrest Gump" ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί το είχαν θάψει οι "ντόπιες" κριτικές, ενώ πρόκειται για μια σημειολογική ταινία (βλέπε το "φτερό στον άνεμο" - aka Forrest Gump, στην αρχή και στο τέλος της) και αρκούντως πολιτική.

    Πολύ μου άρεσε και η σκηνή της περιγραφής των μετοχών της Apple:

    http://youtu.be/0f5_hMPi3lg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. spiral architect

    Η αληθεια ειναι οτι δεν τη θυμαμαι καλα, την ειχα δει πριν απο κατι χρονια και τη ξεχασα, αλλα αφου λες οτι αξιζει το κοπο θα φροντισω να τη δω αλλη μια φορα για εμπεδωση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)