25.10.11

ΙΣΠΑΝΙΑ: Desahucios (Εξώσεις) και παραγκουπόλεις!



Πολυς λογος γινεται τελευταια και για τη κατασταση στην Ισπανια, ετσι ετυχε και διαβασα, τις αλλες, ενα σχετικο  αρθρο συμφωνα με το οποιο όλο και περισσότεροι Ισπανοί δεν μπορούν να διευθετησουν τις υποθηκες τους, ενω οι τραπεζες δημεύουν τα σπίτια τους! 

Σχεδόν ένα εκατομμύριο διαμερίσματα εμειναν άδεια, διαβαζουμε, ενώ δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να ζουν στο δρόμο, σε καλύβες ή σε ερειπωμένα σπίτια.

Απο τοτε που η οικονομική κρίση έφτασε στην Ισπανία, οι τράπεζες της χώρας κατέσχεσαν όλο και περισσότερα σπιτια. 
Αλλά επειδη ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των σπιτιων δεν πωλουνται σε δημοπρασία, οι τράπεζες τα αγορασουν - για πολύ μικρότερο ποσό από ό, τι πληρωσαν οι οικογενειες για την αγορα τους.

Βάσει της Ισπανικής νομοθεσίας ενας ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αποποιειται την ευθύνη πληρωμης του χρεους του, αν αναγκαστει να χασει το σπιτι του. 
Οι πιστωτές μπορούν να εισπράξουν για τη πληρωμη του χρέους άλλα περιουσιακα είδη, π.χ μερος του μισθού ενός ατόμου. - Οι Τράπεζες θέλουν τους πελάτες τους να αποπληρώσουν τα πάντα, με τα πόδια απο το σώμα τους, αν χρειαστεί, λέει χαρακτηριστικα, ο Gustavo Fajardo, δικηγόρος στην οργάνωση αλληλεγγύης Aesco



Παραγκουπόλεις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη την Ισπανία σε σχεση με τον αυξανόμενο αριθμό κατοίκων που ανάγκαστηκαν να πεταχτουν στο δρόμο. Αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας υπαρχουν μέχρι ένα εκατομμύριο αδεια διαμερίσματα στη χώρα. 
Ο Gustavo Fajardo λέει ότι αυτό το ιδιότυπο καθεστώς οφείλεται σε ενα "διεστραμμένο σύστημα" που οι πολιτικοί της χώρας δεν φαίνεται να θέλουν να αλλάξουν.
-Δεν προκειται βεβαια να στοχοποιησουν τις τράπεζες, που σ αυτες χρωστανε, και που δεν προβαινουν σε κατασχέσεις των χρεων αυτων, ουτε τους αναγκάζουν να τα πληρώσουν.

Περισσότεροι από το 10% της Ισπανιας των 46.000.000 κατοικων της Ισπανίας είναι ξένης προέλευσης, και η ανεργία βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ του 21%, το υψηλότερο μεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με τον Gustavo Fajardo, υπάρχουν 450.000 οικογένειες των οποίων τα σπίτια έχουν δημοπρατηθεί και εξαγοράστηκαν από τις τράπεζες και το 1/ 4 τέταρτο από αυτές τις οικογένειες είναι ξένης προέλευσης. Οι αρχές δεν δειχνουν συνηθως καμμια κοινωνικη προνοια οσον αφορα τις κατασχεσεις.

Ο Fajardo υποστηρίζει ότι πολλά από τα θύματα ξένης προέλευσης οργανώνονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, ενώ πολλές οικογένειες Ισπανικης καταγωγης που δεν μπορουν να πληρωσουν τα στεγαστικά τους δανεια ντρέπονται και δεν θέλουν να φαίνονται στα ΜΜΕ, ή μεσω διαμαρτυριων τους.

Σ ολη τη χώρα μια κίνηση πολιτων πραγματοποιει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπου απαίτηση τους είναι ένα μορατόριουμ για τις εξώσεις, οπως και το οτι η στέγη θα πρέπει να θεωρείται ως δικαίωμα και όχι απλα σαν μια επιχειρηματική συμφωνία.

(Μτφ. απο Αrbetaren)

2 σχόλια:

  1. Παλι καλα που δεν εχουν κομμουνισμο να ερθουν οι κομμουνιστες να τους παρουν τα σπιτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. poe

    Αστειευσαι; Στην Ισπανια μαλλον πολλοι σκεφτονται ακομη ''χιλιες φορες να μας το παρει τραπεζα απο τα..κομμουνια''! :0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)