15.5.09

"Beirut" Vs Εurovision


Πρωτοακουσα τον ταλαντουχο Zach Condon και το συγκροτημα του, "Beirut" μεσα απο το μπλογκ ενος φιλου, που ειχε απολυτο δικιο οτι του "...πηραν τα αυτια, επειδη τους ακουγε και τους ξανακουγε και δε τους χορταινε". Α ρε Μανο! :)
Προσφατα διαβασα οτι οταν εμφανιστηκαν στο Roundhouse, στο Λονδινο, τον Νοεμβρη του 2007, τους θεωρησαν σαν απο τα πιο σπουδαια μουσικα γεγονοτα της χρονιας και οτι δεν εκανε εντυπωση οτι με ενα τετοιο τεραστιο κοινο, που τους ακολουθει, η συναυλια τους προσφατα, στο Λονδινο, εγινε "sold out" μεσα σε 90 μονο λεπτα, με εισητηρια, στο Ebay, για £70.

Γεννημενος στο New Mexico, ο Zach Condon ανακαλυψε το παθος του, για μουσικη Balkan folk και Gypsy, ηδη, απο εφηβος και παρατησε το σχολειο, για να ταξιδεψει σ ολοκληρη την Eυρωπη. Οταν στα 2006 εφτιαξε ενα συγκροτημα τους "Gulag Orkestar" και ενα album με Balkan folk-pop, αντιμετωπισε το ζητημα της αυθεντικοτητας . Αλλά συντομα απεδειξε ποσο πιστος ηταν στην μουσικη με ορχήστρα πνευστών οργάνων (brassy music).

Μόvo 23 χρονων, ο Condon, ειναι παντα απλα ντυμενος και αυτος οπως και η υπολοιποι στο γκρουπ που ειναι εξπερ multi-instrumentalists, με ακορντεον, τρομπετες, τρομπονια μαρακας, μαντολινα, ukuleles, μπασο κιθαρες και διπλο μπασο, ενα δυναμικο δηλαδη κραμα που ξεχειλιζει απο ζωντανια, αλλά ταυτοχρονα καταφερνει να ειναι τοσο συναισθηματικα φορτισμενο.
Δεν υπαρχει κανενα αλλο συγκροτημα στη μουσικη σκηνη που να ακουγεται σαν τους "Beirut". Αυτο οφειλεται κατα ενα μερος στη φωνη του Condon, που συνδιαζει την αποχρωση του Frank Sinatra, με τη συναισθηματικη ενταση του Morrissey και μια ευαισθησια που δινει τη γευση του αυθεντικου indie-pop, χωρις να αποχωριζεται τις Gypsy, Balkan folk, swing καταβολες του.

Ας μας επιτρεποταν να μπαιναμε στο κοσμο του ''Beirut'' λιγο πιο συχνα, ωστε να μην βλεπαμε και το σημαντικοτερο- να μην ακουγαμε πια- άλλα κακοφωνα events τυπου Εurovision! :(
Ιndependent

12 σχόλια:

  1. Well it's been a long time, long time now
    Since I've seen you smile
    And I'll gamble away my fright
    And I'll gamble away my time
    And in a year, a year or so
    This will slip into the sea
    Well it's been a long time, long time now
    Since I've seen you smile

    Nobody raise their voices
    Just another night in Nantes
    Nobody raise their voices
    Just another night in Nantes
    ...
    Το καλύτερο μουσικό κράμα της δεκαετίας για μένα. Χαίρομαι πολύ Elvaκι που σου αρέσουν τόσο πολύ όσο και σε μένα.
    θα έδινα πολύ παραπάνω από 70 λίρες για να τους ακούσω (αλλά μην φτάσει στα αυτιά τους αυτό ;) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημερα Μανο!

    Απλα φανταστικοι! Και εγω θα τους μετραγα τις £70 γιατι τα παιδια το αξιζουν. Δεν ακους τετοια μουσικη καθε μερα,οποτε χαλαλι τους. Μακαρι να ερχοντουσαν και απο εδω, αν και στους Σουηδους δεν πολυαρεσει το Balcan folk! :(
    Εδω βλεπεις ψηφιζουν...Εurovision! :(

    P.S Eτοιμος για τη συναυλια του...
    Μποραν αποψε; :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανυπομονώ να ακούσω τον μυστήριο κύριο Μπόραν!!!
    :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε,τοσο 'μυστηριος' δεν πρεπει να ειναι..:) Να μας πεις ομως λεπτομερως τις εντυπωσεις μετα,OΚ?

    P.S. Αφου κανατε ομως καλη αρχη με τον κ. Μποραν,δεν καλειτε εκει κατω και τους...Μπαρουτ :)) στη συνεχεια; χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν τους ηξερα :/
    να σε καλα ελβακι οντως πολυ καλοι.... ακουγοντε ανετοτατα:)))))))))))


    φιλια απο την καλοκαιρινη θεςς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική η μουσική και τα ταλέντα εμφανή. Αυτό, ναί, είναι ποιότητα και αξίζει τον κόπο. Η Eurovision πάλι είναι ένα πανηγύρι, τύπου τσίρκο, όπου τα λιοντάρια, οι ακροβάτες και τα νούμερα έχουν αντικατασταθεί απο κάποιους που προσπαθούν να κερδίσουν προσφέροντας το μεγαλύτερο θέαμα - άσχετο αν είναι αηδόνια.
    Δεν είναι συγκρίσιμα τα δύο είδη κατά την άποψή μου, η ποιοτική μουσική έχει το κοινό της, το τσίρκο πάλι τραβάει κόσμο, έτερον εκάτερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @korinoskilo

    Ελενα,ουτε εγω τους ηξερα,αλλα αφοτου τους ακουσα (απ το μπλογκ του φιλου Μανου)...κολλησα! :)

    Φιλια, απo την ηλιολουστη, σημερα,
    Στοκχολμη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Marina

    Λογικα ετσι θα ηταν, αν μπορουσε και η καλη μουσικη να προβληθει με ισους ορους,οπως και η αλλη για το...τσιρκο,
    αλλα δεν συμβαινει κατι τετοιο. Το
    'τσιρκο' υπερισχυει κατα πολυ σημερα και μαλιστα προβαλλεται και απο τα ΜΜΕ σε...βαθμο κακουργηματος! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Koukla mou, se efxaristoume gia tin mousiki enimerwsi. Oi Beirut einai sigoura i kalyteri mousiki protasi gia osous exoun gousto kai myalo!
    Kalo savatokiriako kai oxi allos Sakis re paidia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το "τσίρκο" που προβάλλεται συνέχεια στην Ελλάδα δείχνει κατά κάποιο τρόπο και το επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού που έχει εναποθέσει τη διαμόρφωση της ποιότητας της ζωή του στα ΜΜΕ και σε ότι τα τελευταία συνεπάγονται. Απλά ελπίζω κάποια στιγμή να βγούμε απο το τρυπάκι.
    Πρίν μερικούς μήνες είχα πάει σε μία διάλεξη για προβολή σχεδίων για δημιουργία νέου κτιρίου Εθνικής Οπερας, (που θα ολοκληρωθεί σε ..πόσα χρόνια στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου στο Φάληρο). Εκτοτε, πολύς κόσμος ΠΟΛΕΜΑΕΙ την ιδέα με νύχια-δόντια, άνθρωποι απο τα υποτιθέμενα "προοδευτικά" κόμματα δεν θέλουν να έχουμε ποιότητα στην Ελλάδα, δεν θέλουν ν' ανοιχθούν νέες δουλειές και δεν μιλάμε για το κτίσιμο αλλά και μετά, όλα αυτά τα νέα παιδιά που σπουδάζουν μουσική στην Ελλάδα, ΝΑ ΜΗΝ δουλεύουν εδώ, ας ξενιτευτούν...και όλα αυτά γιατί η ιδέα μπήκε επί ΝΔ..
    Τόχω ξαναπεί. Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας είναι οι πολίτες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βottler28

    Anytime. Ασε που εχασε το...παιδι και δημιουργειται προβλημα στο μελλον! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μarina

    Ο μεγαλυτερος εχθρος της Ελλαδας ειναι τα ρουσφετια. Οταν αυτα καποτε εκλειψουν τοτε ισως το τοπιο ξεκαθαρισει και φανουν οι πραγματικες αναγκες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)