6.5.09

Και παιδική και ενήλικη ζωή;

Η Amanda Forssell διαλεξε να μεινει στο σπιτι των γονιων της στη περιοχη, Täby στη Στοκχολμη, παρ ολο που τελειωσε το Λυκειο, εδω και δυο χρονια. Στη Σουηδια, μολις τελειωναν το Λυκειο τα παιδια παλιοτερα συνηθως μετακομιζαν σε αλλο σπιτι, ωστε να ειναι ανεξαρτητα απο γονεις. Οταν τελειωσε το Λυκειο η Amanda, δουλεψε σε ενα καταστημα με αθλητικα ειδη στο Täby, αλλα τα χρηματα δεν εφταναν και για ενοικιο και για φαγητο.
–Δεν αισθανομουν αρκετα ωριμη ωστε να φυγω απο το σπιτι των γονιων μου ειπε.Ηθελα επισης να μαζεψω χρηματα για να ταξιδεψω λεει η Amanda Forssell.

Τα καταφερε και συγκεντρωσε χρηματα για να ταξιδεψει δυο μηνες σε Tαυλανδη και Aυστραλια. Τωρα γυρισε πισω και σπουδαζει "Προσωπικο, εργασια και οργανωση" στο Πανεπιστημιο Στοκχολμης. Αλλα δουλευει ακομα στο καταστημα αθλητικων ειδων, ειδικα τα Σαββατοκυριακα, γιατι τοτε πληρωνεται καλυτερα. Δε χρειαστηκε να παρει δανειο για σπουδες οπως πολλοι αλλοι φοιτητες στη Σουηδια, επειδη οι γονεις της πληρωνουν για φαγητο και στεγη.
– Οι γονεις μου πιστευουν οτι ειναι κουτο να παρω δανειο, οταν δεν το χρειαζομαι. Με ενθαρρυναν να μεινω μαζι τους, στο σπιτι. Αν δεν το εκαναν πιθανοτατα να ειχα κανει καποια πραγματα διαφορετικα. Και αν δεν ειχα φιλο.....Τωρα εχω καπου να παω, οταν δεν αντεχω να ειμαι στο σπιτι, λεει η Amanda. Προσπαθω να συνεισφερω, ομως, με το να κανω δουλειες, οπως καθαρισμα του σπιτιου και μαγειρεμα. Ερχομαι και φευγω οπως θελω,αλλα βεβαια μερικες φορες χρειαζεται και να προσαρμοζεται κανεις.

Καμμια φορα αισθανομαι οτι ειμαι μεταξυ της ενηλικης και παιδικης ζωης, επειδη μενω με τους γονεις μου, στο ιδιο σπιτι. Προσπαθω βεβαια να μαζευω χρηματα για να μετακομισω το φθινοπωρο. Τοτε θα πληρωνω ενοικιο. Ειναι ομως κατι που θελω να κανω ωστε να γινω ενηλικη πια.
Αλλά πρωτο συμβολαιο (förstahandskontrakt) ειναι δυσκολο να βρει, ουτε ειναι ευκολο να παρει δανειο για να αγορασει διαμερισμα.

–Αν φυγω απο το σπιτι θα ηθελα να μενω καπου κεντρικα, μεσα στη πολη της Στοκχολμης λεει η Αmanda!
Καλη τυχη, Amanda, ειναι μαλλον δυσκολο με τις σημερινες συνθηκες της ελευθερης αγορας και των συντηρητικων Σουηδων πολιτικων, που αφηνουν τουλαχιστον 160 οικογενειες με παιδια χωρις μονιμη στεγη, οπως διαβαζουμε σε εφημεριδες.

Απο την
DN

8 σχόλια:

  1. Αίχος. Τι να πεις κανείς για την ψωροΣουηδία.
    Ελλάδα παιδί μου...

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανο, πλακα πλακα μας κανανε ολους συμμετοχους στη..φτωχεια! Βεβαια εδω εχουμε ενα ...prestige, ενα glossy image, πες το οπως θελεις, αλλα απ οτι βλεπω μονο αυτο θα μας μεινει! :)

    Στην Ελλαδα βοηθανε οι γονεις τα παιδια τους με τις σπουδες κλπ. Εδω οι γονεις, παντως, πληρωνουν ακομη τα δανεια για τις ΔΙΚΕΣ τους σπουδες, χρονια πριν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva μου καλησπέρες και καλορίζικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eυχαριστω πολυ @kokalina! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεωρώ πως είναι καλύτερα για τα ίδια τα παιδιά μετά την ενηλικίωσή τους να μένουν μακρυά από τους γονείς. Κι αυτό από πολλές απόψεις. Η αυτονόμηση είναι σημαντική για την διαμόρφωση του χαρακτήρα και την ψυχική υγεία. Κρίμα για την Σουηδία αν η οικονομική κρίση εμποδίζει τα παιδιά να μένουν μόνα τους. Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι παράδειγμα προς αντιγραφή αλλά προς αποφυγή. Οι ανασφάλειες των γονιών δεν μπορούν να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών.

    varometro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιγουρα η ανεξαρτησια ειναι καλυτερη απο το να μενει κανεις κατω απο την ιδια στεγη με τους γονεις και μετα τα 18! Ετσι ηταν ολα τα χρονια στη Σουηδια (και αλλoυ) και ετσι μεγαλωσαν
    και οι προηγουμενες γενιες,αλλα τα τελευταια χρονια τα οικονομικα δεν ειναι ανθηρα, πουθενα, με αποτελεσμα να πληττονται πρωτα οι 'ασθενεστεροι',
    στη περιπτωση αυτη οι νεωτεροι που μη εχοντας σταθερη δουλεια δεν μπορουν συχνα να σταθουν στα ποδια τους χωρις τη βοηθεια των γονιων! Σε καμμια περιπτωση δεν αντιγραφουν τo ...
    Μεσογειακο φαινομενο, αλλα ξερεις το ρητο 'αναγκας και οι θεοι πειθονται'!
    Κριμα και για τη Σουηδια και για ολες τις 'προηγμενες χωρες'....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ορίστε που οδήγησαν τα παιδιά...
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1011034&lngDtrID=252

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μανο, ευτυχως που ηταν..Σουηδος αυτος που δημιουργησε προβληματα στη NASA και τη Cisco! Θα μπορουσε ομως και να ειναι...Κρητικος;!! :) Να τι συμβαινει οταν δεν γινονται τα παιδια ανεξαρτητα απο ...μικρα! :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)