11.5.09

Cat Stevens, Coldplay, Satriani and who’s cheating?

Ο γνωστος τραγουδιστης και συνθετης Cat Stevens δηλωσε χθες οτι η επιτυχια του τραγουδιου των Coldplay "Viva La Vida," ακουγεται σαν ενα απο τα τραγουδια του, απο το 1973, αλλα δεν ξεκαθαρισε αν θα υποβαλλει μηνυση, ή οχι.
"Ο γιος μου το προσεξε και μου ειπε: ''Δεν ακουγεται (το "Viva La Vida") σαν το δικο σου "Foreigner Suite?' " ειπε στο Reuters ο μουσικος, που τωρα ονομαζεται Yusuf Islam.
"Και βεβαια ετσι ακουγεται τo τραγουδι" ειπε, για το δικο του, o Cat (Islam). Οταν ρωτηθηκε σε μια τηλεφωνικη συνεντευξη, απο το Λονδινο, αν θα πηγαινε δικαστικα ο 60χρονος τωρα Islam, ειπε: "Εξαρταται απο το ποσο καλα θα τα καταφερει ο Satriani." O Aμερικανος κιθαριστας Joe Satriani εχει υποβαλλει μηνυση κατα των Coldplay, κατηγορωντας το βρετανικο συγκροτημα για κλοπη δικαιωματων. Ισχυριζεται οτι αυθεντικα κομματια απο το τραγουδι του "If I Could Fly" ανακυκλωνονται στο "Viva La Vida" των Coldplay και ζητα αποζημιωσεις. Ποιος απο ολους εχει δικιο;

Ο Islam, του οποιου το νεο αλμπουμ "Roadsinger," βγηκε σε κυκλοφορια μολις πριν λιγες μερες, δεν μπορεσε να δωσει συναυλια στη Nεα Υορκη τη περασμενη Κυριακη, εξ αιτιας κωλυματων με την "αδεια εργασιας". Πεντε χρονια πριν, παντως, ειχε αντιμετωπισει προβληματα επειδη το ονομα του ηταν σε κυβερνητικη λιστα "no-fly" (απαγορευσης πτησης).
The Ιndependent


10 σχόλια:

  1. γελοιότητες που καταστρέφουν την τέχνη! Αμφιβάλλω αν υπάρχει ένα τραγούδι που μέρη του να μην θυμίζουν άλλα παλιότερα. Αυτός είναι ο κανόνας! Αυτό είναι η έμπνευση και ο επηρρεασμός από παλιότερους! Τίποτε δεν γεννιέται εκ του μηδενός.

    Τελικά την μουσική δεν την σκοτώνει η πειρατεία, αλλά το εμπόριο και τα κόπυράιτ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μοιαζουν αλλα δεν ειναι τα μονα........

    συμφωνω με τον ταιλερ .....πολλες φορες νομιζω οτι το κανουν και για λογους διαφημησης :)))

    καλημερα ελβακι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες!
    Το βρήκαμε τώρα, μαμά μου φάγανε το μπιφτέκι μου, μπαμπά μου πήρανε τη μελωδία. Όσα δε φτάνει η αλεπού...

    ΥΓ. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις αντιγραφής, αλλά προσωπικά τις αποδέχομαι μόνο όταν είναι καταφανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα θέματα κλοπιράιτ στη μουσική είναι άπειρα.
    Ο Κάτ Στήβενς ήταν στάρ πρίν 30 χρόνια, τώρα πιά που δεν είναι απο τους πρώτους, κάτι πάει να βγάλει, είτε χρήματα, είτε διαφήμιση, είτε απλά ντόρο..
    Κατάντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tyler

    Συμφωνω οτι το ολο θεμα δεν θα επρεπε να παιρνει τετοιες διαστασεις,αλλα τι να πεις, οταν μερικοι το κανουν κυριως για διαφημηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενα και Μανο

    Μερικες περιπτωσεις ειναι για διαφημηση,αλλα απο την αλλη ειναι δυσκολο να αποδειχθει νομιζω ποιος εκλεψε τι πρωτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μarina

    Iσως να ειναι ετσι, αλλα παρατηρησες οτι υπαρχει μια μεγαλη ομοιοτητα στο τραγουδι, που εγραψε πρωτος ο Cat Stevens και προσφατα οι Coldplay? :)
    Δεν εχει και τοση σημασια,για εμας, αλλα, ειναι ενα θεμα για τους καλλιτεχνες, που πιστευουν οτι τους αντιγραφουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το παιδί είναι καλός καλλιτέχνης (έχει γράψει πολύ μεγάλα τραγούδια π.χ. Wild world, The first cut is the deepest, Lady d'Arbanville κλπ) αλλά πυροβολημένο ρε γαμώτο... Κάποια στιγμή του την έδωσε και ασπάστηκε το Ισλάμ! Πάντως το κλέψιμο πάει σύννεφο γενικώς και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως λέει ο Tyler. Κάποιοι κλέβουν απροκάλυπτα, κάποιοι το κάνουν με πιο διακριτικό τρόπο. Όπως έλεγε κι ο Cat "It's a wild world". :-)

    varometro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απο..καλα παιδια και πυροβολημενα, αλλο τιποτα στο music business. Tωρα ηρθε και το Ισλαμ...καπακι και εδεσε το γλυκο! :)

    Διακριτικοτης, ή οχι, ειναι κλεψιά, ομως, ετσι; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Varometro: Αλήθεια εσύ όταν σου επέβαλαν το Χριστιανισμό, σε ρώτησαν και δέχθηκες; Αυτό είναι δηλαδή το ζήτημα; Ο Cat Stevens δεν νομίζω ότι έχει δείξει ότι χρειάζεται τέτοιου είδους προβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)