26.5.09

Fredrika Bremer, κρινολίνα και δικαιωματα

Ένα ταξίδι μολις δύο εβδομάδων στην Ελλάδα σχεδίαζε η Fredrika Bremer, απο τη Σουηδια, μια απο τις πρωτες περιηγήτριες στα τελη του 1800 και τελικά έμεινε στην Ελλαδα δυο χρόνια! Τέσσερις μήνες σκόπευε να μείνει στην Ελλάδα ο καθηγητης της Ελληνικής γλώσσας του Πανεπ. της Uppsala, Sture Linnér, αλλά έμεινε μισό αιώνα! Η παράλληλη πορεία των δύο αυτών ανθρώπων που ήρθαν από τη μακρινή χώρα του Βορρά στην Ελλάδα, ενώθηκε σε ένα σημείο.
Ο Sture Linnér στο βιβλίο του "Μια Σουηδέζα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα" δημοσίευσε τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις της Fredrika. Η Fredrika Bremer ηταν μια γυναίκα που έδωσε αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων, κατι που σήμερα αποτελεί προτεραιότητα για τα περισσότερα κράτη και σήμερα στη χώρα της, τη Σουηδια, το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών.
Oραματιζοταν, ηδη απο τοτε, ενα νεο μοντελο οικογενειακης ζωης, που δεν εστιαζοταν μονο
στα αρσενικα μελη της οικογενειας, αλλα θα εδινε θεση στις γυναικες, ωστε να αναπτυξουν το ταλεντο τους και τη προσωπικοτητα τους. Το μυθιστορημα της Hertha (1856) παραμενει το πιο σημαντικο εργο, μια σκοτεινη νουβελα για την ελλειψη ελευθεριας των γυναικων. Το εργο αυτο σηματοδοτησε το ξεκινημα μιας εκστρατειας, που συνεισφερε στην αλλαγη νομου για τις ανυπαντρες γυναικες στη Σουηδια, στα 1858, οπως και την εναρξη του πραγματικου φεμινιστικου κινηματος στη Σουηδια. Στις μεταρρυθμισεις σχετικα με το δικαιωμα της ψηφου στα 1862, η Fredrika Bremer υποστηριξε την ιδεα να δωθει στις γυναικες το δικαιωμα της ψηφου, κατι που μεχρι τοτε τοτε αναφεροταν σαν "τρομερο θεαμα του να βλεπει κανεις κρινολινα (
crinolines) διπλα στις καλπες". Στα 1840, η Bremer ηταν ηδη αναγνωρισμενο μελος της πολιτιστικης ζωης της Σουηδιας και οι εργασιες της δημοσιευτηκαν σε πολλες γλωσσες. Πολιτικα ανηκε στους φιλελευθερους, αλλα συμπαθουσε και το κινημα του σοσιαλισμου της Αγγλικης εργατικης ταξης.
Το 1849-1851 ταξιδεψε στις ΗΠΑ και την Κουβα. Απογοητευτηκε ομως απο αυτα που ειχε δει στην "promised land", ειδικα, οσον αφορα τη σκλαβια. Πιστευεται οτι ειναι η πρωτη που εγραψε για τη μουσικη Gospel, τα τραγουδια των σκλαβωμενων, που τα ειχε ακουσει εκει να τα τραγουδανε...Απο το 1856-1861 επισκεφτηκε χωρες οπως Ελβετια, Ιταλια, Παλαιστινη και Ελλαδα, και εγραψε διηγησεις και σκεψεις για τα ταξιδια της.


Να τι ειχε γραψει, μεταξυ αλλων, η Fredrika στα τελη του 1800, για την Ελλαδα, τοτε:

"...Ομολογώ, ότι οι εντυπώσεις... που έχω αποκομίσει από τη ζωή και τα πράγματα θα με έκαναν σχεδόν να φοβάμαι να παραμείνω εδώ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να φοβάμαι ότι, κάτω απ' αυτόν τον ολύμπιο ουρανό και τη θεϊκή πανήγυρι που προσφέρεται στις αισθήσεις, θα ήταν δυνατό -όχι να ξεχάσω- αλλά να μου αμβλυνθεί η αίσθηση του στόχου, της αντίληψης για τη ζωή, για τα οποία ο Θεάνθρωπος έζησε, πέθανε και αναστήθηκε από τους νεκρούς.

Γι' αυτό θέλω να εγκαταλείψω σύντομα την Ελλάδα και να επιστρέψω στη βορεινή μου πατρίδα, που ο συννεφιασμένος της ουρανός, οι μακρείς χειμώνες κτλ, δεν μας παραπλανούν να πιστεύουμε ότι η ζωή είναι τόσο γοητευτική κι ωραία.

Ωστόσο, χαίρομαι που μπορώ να πω στους συμπατριώτες μου, άνδρες και γυναίκες εκεί πάνω στο μακρινό Βορρά τα εξής: αν κάποιος από σας υποφέρει στην ψυχή ή στο σώμα εξαιτίας του βόρειου ψύχους, ή από τα βάρη της ζωής, τότε στείλτε τον εδώ κάτω!...
Εδώ που ο αέρας είναι καθαρός σαν τον άνεμο της ελευθερίας, ο ουρανός ασυννέφιαστος σαν την κατοικία των θεών.

Εδώ, που οι ναοί και τα εκκλησάκια πάνω στους βράχους στρέφουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό, όπου βουνά και πελάγη ανοίγουν πλατιούς, πολύχρωμους ορίζοντες για το μάτι, τη σκέψη και τις αισθήσεις, εδώ που η ζωή σφύζει από ελπίδα, παρελθόν, παρόν και μέλλον!...".

M.press agency

8 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέροντες τέτοιες αναδρομές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο το βιβλίο θα είναι. Λέω όμως και ένα "αχ" για το τελευταίο κομμάτι, που αναφέρεται στην επιστροφή στη μουντή πατρίδα της που δεν ξεγελάει. Ενώ η Ελλάδα με τις φυσικές ομορφιές της μας παρασύρει να τη σκοτώνουμε λίγη-λίγη.
    Στενοχωριέμαι απο κάτι τέτοια, εν τούτοις πάντα κυνηγάω να τα διαβάσω. Πώς μας βλέπουν οι άλλοι λαοί, πώς οσμίζονται το ζοφερό μας μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραιοτατη αναφορα . ..
    σημερα τι θα ελεγε αραγε?....
    γιατι οπως λεω ......
    ο τοπος ειναι ευλογημενος .....
    οι ανθρωποι να τον ευλογισουν λειπουν :))))


    ( η φωτο με την σισυ που κολαει ¨η δεν ειναι αυτη .... γιατι και αυτη ηρ8ε για λιγο και εμεινε και εγω δεν ξερω ποσο)


    καλησπερες :))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Tyler

    Ετσι νομιζω κι εγω, κατι σαν ενα ευχάριστο μάθημα Ιστοριας και Κοινωνιολογιας μαζι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Marina

    Ειναι πολυ ενδιαφερον το βιβλιο της Fredrika. Eιχε προοδευτικες για την εποχη της αποψεις και σαν γυναικα εχει παντα ενδιαφερον να διαβαζεις πως σκεφτονταν, τοτε, αλλες γυναικες σε χωρες οπου το φεμινιστικο κινημα ηταν ανεπτυγμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα λόγια της θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια από τις καλύτερες διαφημίσεις για τη χώρα μας, πιστεύω. Χωρίς τερτίπια εντυπωσιασμού και υπερβολές, εξυμνεί ετούτο τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελενα,

    Σιγουρα ειναι ομορφος τοπος, αν και καποιοι φροντιζουν,χρονια τωρα, να χαλανε ο τι ωραιο και καλο εχει απομεινει στην Ελλαδα,στο ονομα μιας κακως εννοουμενης...'προόδου',με γνωμονα το κερδος! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μανο

    Διαβασα το βιβλιο της και ειναι σιγουρo οτι αγαπουσε πολυ την Ελλαδα, αλλα, οπως πολλοι ξενοι που δεν ξερουν και πολλες λεπτομερειες για την Ιστορια και την πολιτικη, εβλεπε την Ελλαδα λιγο ιδεαλιστικα οταν ηρθε.Μετα οταν εζησε λιγα χρονια στην Ελλαδα καταλαβε τα πολιτικα παιχνιδια που ισχυαν απο τοτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)