13.5.09

Ζει το...kampsång ακομη;

Ποιοι γραφουν ''Κampsånger'' (αγωνιστικα τραγουδια) σημερα και για ποιο σκοπο; Παντως το γκρουπ "Stephane & 3G" ,απο τη Γεωργια, αποκλειστηκε απο τον φετινο διαγωνισμο τραγουδιου της ...Eurovision στη Mοσχα! Το τραγουδι τους θεωρηθηκε "πολυ πολιτικο", κατι σαν ενα "κλουβιο αυγο" που κατευθυνοταν εναντια στον Πρωθυπουργο Vladimir Putin! Βιg deal θα πειτε και...σιγα τα...ωα, αλλα προφανως ενοχλησε καποιους....
Στη Ν. Αφρικη ο νεοεκλεγμενος προεδρος του African National Congress (ANC) Jakob Ζuma κατηγορηθηκε πολλες φορες επειδη χρησιμοποιησε στην εκστρατεια του ενα τραγουδι το
Umshini Wam ("δωσε μου τo αυτοματο μου"). Οι συντροφοι του στο ANC το τραγουδουσαν στο καιρο του apartheid οταν αγωνιζονταν εναντια της κυβερνησης του apartheid.
Στην Αμερικη ο Will.i.am και αλλοι καλλιτεχνες τραγουδησαν το
"
yes we can" στην προεκλογικη εκστρατεια του Ομπαμα.
Ενω η κριση ειναι η χειροτερη των τελευταιων δεκαετιων, κομματα οπως οι Συντηρητικοι της Σουηδιας (Moderater) εχουν μαλιστα προσλαβει επαγγελματιες οπως η
Fanny Bjurströmπου που εκτος απο το να γραφει τραγουδια για το κομμα τους εχει και σαν "πελατες" την (''Εurovision queen'') Charlotte Perrelli και την Anna Book. Η Fanny εγραψε λοιπον προσφατα και τον νεο υμνο των Συντηρητικων Σουηδιας (Moderater) για τις Eυρωεκλογες. Ενας αλλος καλλιτεχνης της ποπ ο Joel Alme εχει πολλες φορες γραψει τραγουδια-υμνους για ποδοσφαιρικες ομαδες, πχ. για την ομαδα IFK Göteborg .
Παντως πολλοι ισχυριζονται οτι ενα τραγουδι για να ειναι ''αγωνιστικο'' πρεπει να ειναι σε ρυθμο...βηματισμου, π.χ
Internationalen (Swedish version), ενω η 9η συμφωνια του Beethoven που στα 1942 λατρευοταν απο το Γ´Ραιχ, και με διευθυντη τον Wilhelm Furtwängler, εναν απο τους σπουδαιοτερους συνθετες και διευθυντες ορχηστρας του 20ου αιωνα, o oποιος αν και δεν υπηρξε ποτε μελος στο Ναζιστικο κομμα υπηρξε διευθυντης ορχηστρας του Γ´Ραιχ, επειδη αναγνωριζαν την επιδραση του ταλεντου του στις μαζες.
Ειναι η ιδια συμφωνια, η 9η του Beethoven, που τωρα χρησιμοποιειται και απο
την ΕΕ (
European National Anthem) σαν ''συμβολη στη προσπαθεια για τη δημιουργια κοινης πολιτιστικης ταυτοτητας αναμεσα στους λαους της ΕΕ''....(Kαλα κρασια....)

7 σχόλια:

  1. Αγαπημένη μας Elva (εις διπλούν σήμερα),
    θέτεις ένα τεράστιο ζήτημα, αυτό της στρατευμένης τέχνης. Η ίδια η στρατευμένη τέχνη διακρίνεται σε άμισθη και έμμισθη. Είμαστε υπέρ ή κατά και ποιας μορφής; Μεγάλη συζήτηση...

    Προσωπικά είμαι υπέρ της τέχνης που δεν αποκόπτεται από την κοινωνία. Καλή η μπετονιέρα στην έκθεση μοντέρνας τέχνης αλλά σε κρίσιμες κοινωνικές περιόδους (πχ τώρα) ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι δίπλα στο λαό και νιώθει τον παλμό του, βλ. Θεωδοράκης. Να αποτελεί μέσο έκφρασης του που θα μείνει στην παράδοση του και θα συμβολίζει τους αγώνες του, τις ανησυχίες του, τις ελπίδες του, τις χαρές του.

    Σίγουρα δεν είναι όλες οι μορφές τέχνης προσφιλείς στο μέσο πολίτη, αλλά ο πνευματικός εγκλεισμός του καλλιτέχνη στο ατελιέ του με βρίσκει αντίθετο. Όπως σίγουρα επίσης, η ιστορία της τέχνης έχει λαμπρά παραδείγματα μη στρατευμένης τέχνης. Όταν όμως ο λαός έχει ανάγκη να ακουστεί, οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι πρέπει να κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο.

    Δεν ξέρω, μήπως φλυάρησα;;
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η τέχνη μπορεί να είναι στρατευμένη ακόμα και στα δεξιά, αλλά μπορεί να κινητοποιεί συναισθήματα από κάθε πλευρά και μάλιστα να είναι και διαχρονικής αξίας. Εξαρταται από τη μορφή του και την αποστασιοποίησή της από το περιεχόμενο. Ας πα΄ρουμε δυο παραδέιγματα, το τραγούδι την ρωμιοσύνη μην την κλαις και το η ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.

    και τα δυο έχουν τον ίδιο εθνοπατριωτικό πυρήνα ως περιεχόμενο. Ομως το πρώτο συγκινέι οποιονδήποτε, γιατί με την ποιητική γλώσσα δημιουργεί συνειρμούς για λύτρωση καθε καταπιεσμένου, ενώ το άλλο με τον πολύ πιο πεζό λόγο συγκινεί μόνο στρατόκαυλους και εθνικιστές.

    Παρομοίως και ένα άλλο εθνοπατριωτικό τραγούδι του Ν. Γκάτσου, το Τσάμικο έχει πολύ ποιητική μορφή που δημιουργεί συνειρμούς για τον αιώνιο αγώνα των καταπιεσμένων, άσχετα αν οι αναφορές παραπέμπουν άμεσα σε εθνοπατριωτικά ιδεώδη περι συνέχειας της φυλής κλπ.

    Αντιθέτως, διάφοροι αριστεροί κομματικοί ύμνοι και τέχνη του σοσιαλιστικού ρεαλισμού περάσαν γρήγορα στα αζήτητα λόγω τέλους εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και κάτι ακόμα:

    Θεωρώ πιο προοδευτικά τα παραπάνω κομμάτια (θεοδωράκη & Γκάτσο) παρόλο που είναι εθνοπατριωτικού περιεχομένου λόγω του ανοιχτού της ερμηνείας που ωθούν τον ακροατή παρά στρατευμένα κομματικά τραγούδια της αριστεράς και της τέχνης που ωθούν σε συγκεκριμένη ερμηνεία και ιδεολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι να πω μετα την αναλυση των κυριων ......

    θεωρω παντως πως ολοι οι αλλοι στις δυσκολες στιγμες...... εχουν και το αναλογο τραγουδι-μουσικη ... που τους εκφραζει ......

    γι αυτο λοιπον στις δυσκολες εποχες σημερα .... η καλητεχνικη προταση της ελλαδας ειναι η εφη σαρρη που θελει να κανει κονε με τον αφρικανο...... :Ρρρρρρρ( οχι αλλη φρικη!!)

    σαν λαος παντως εχουμε απιστευτα επαναστατικα τραγουδια που μπορουμε να τα χρησημοποιησουμε και σημερα...... διοτι ειμαστε στην ιδια κατασταση οπως την εποχη που γραφτικαν


    αυτο με τον μπετοβεν με τσακισε !!!!!


    καλησπερες ελβακι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aγαπητε Mανο,please,carry on... :)
    Mια χαρα τα λες και με βρισκεις συμφωνη. Κατι..αγελαδες που βαφονται ροζ(!), ή κατι μπετονιερες,σε γκαλλερι,δε μου λενε τιποτα,οταν βλεπω τη γκριζα πραγματικοτητα γυρω. Σιγουρα οπως ειπες και εσυ υπαρχει και η μη στρατευμενη τεχνη,αλλα, η
    'τεχνη που γινεται ΜΟΝΟ για τη τεχνη, ή για τους λιγους, ειναι ελιτιστικη αποψη, πολυτελεια και συχνα προκληση, ιδιαιτερα σε χαλεπους καιρους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tyler

    Μετα απο αυτα που ειπες σκεφτομαι ενα τραγουδι το 'Imagine' π.χ, που εκφραζει τις ελπιδες του Lennon για ενα καλυτερο, πιο ειρηνικο κοσμο. Ο Lennon σαν καλλιτεχνης δημιουργησε κατι που εκφραζει τον εσωτερικο του κοσμο, αλλα ταυτοχρονα ειχε τετοια αποδοχη απο το κοσμο, ωστε εφτασε να θεωρειται ενας παγκοσμιος υμνος στην Ειρηνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κorinoskilo

    Mαλλον και χειροτερα θελεις να πεις γιατι τουλαχιστον, τοτε, ξεραμε τι ισχυε, ενω τωρα υπαρχει πολυ... illustration απο πανω..

    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)