8.5.09

Εκκλησια, Σουηδια και...modern love

Η νεα νομοθεσια για τους γαμους στη Σουηδια αρχισε να ισχυει απο τη 1 του Μαη. Τωρα ομοφυλóφυλα και ετερóφυλα ζευγαρια βρισκονται κατω απο ενα και τον ιδιο νομο. Στο κοινοβουλιο της Σουηδιας η αντισταση ηταν πολυ μικρη. Μονο οι Χριστιανοδημοκρατες (Kristdemokraterna) ηταν εναντιον του νεου νομου. O λογος ηταν οτι η λεξη γαμος, δεν θα πρεπει να χρησιμοποιειται για ζευγαρια του ιδιου φυλου. Μεσα στη Σουηδικη εκκλησια επικρατει αναποφασιστικοτητα και αοριστια.

H Inga-Lill Örnerfors Modin ειναι ιερεας και στην εκπομπη
Existens που μεταδωθηκε χθες (εμφανιζεται στο 02.45´) εχει δυσκολια να καταλαβει, οπως η ιδια λεει, γιατι δεν πρεπει τα ομοφυλóφυλα ζευγαρια να παντρευονται στην εκκλησια, οπως ολοι οι αλλοι. "Για εμενα ο μονος λογος ειναι η υπαρξη αγαπης", ειπε η Inga-Lill. Εγω στο μεταξυ να πω οτι αν και δεν ειμαι της εκκλησιας μου αρεσει η παρουσια γυναικων-ιερεων στις εκκλησιες. Σκεφτομουν οτι κατι αντιστοιχο θα ηταν μαλλον αδυνατον για τα Ελληνικα δεδομενα....

Ενας συναδελφος της Inga-Lill, ο ιερεας Dag Sandahl πιστευει οτι δεν υπαρχει καμμια θεολογικη στηριξη που θα δικαιολογουσε γαμους μεταξυ ομοφυλóφυλων. Αλλα και οι δυο ιερεις αισθανονται καπως εγκαταλελειμενοι και χωρις ξεκαθαρη θεση απο την ηγεσια τους.

Η διακονος και πολιτικος σε θεματα εκκλησιας Marianne Kronberg απο το συντηρητικο κομμα (M) πιστευει οτι η Σουηδικη εκκλησια εχει χασει την ταυτοτητα της σαν εκκλησια για τον λαο. Κανεις δε ξερει, πλεον στη Σουηδια, τι ρολο παιζει η Εκκλησια. Ο αντιπροεδρος του εκκλησιαστικου συμβουλιου, απο το κομμα των σοσιαλιστων Levi Bergström (S) δεν βλεπει κανενα προβλημα. Στις προτασεις του στη κυβερνηση, ο Bergström γραφει οτι τα ιδια δικαιωματα ισχυουν για ολους και θα πρεπει να ειναι αυτονοητο, ασχετα απο σεξουαλικη προτιμηση. Ταυτοχρονα ομως το εκκλησιαστικο συμβουλιο θεωρει οτι η λεξη γαμος ισχυει μονο για μια γυναικα και εναν αντρα. Αλλα τωρα ειναι αργα. Τη 1 του Μαη εχασε η εκκλησια το αδιαφιλονίκητο δικαιωμα της αποκλειστικοτητας στο να συναπτει τελετες γαμου. Το ερωτημα ειναι τωρα αν θα κανει εφεση για να αποκτησει το δικαιωμα αυτο ξανα και μ αυτο τον τροπο να αρχισει να επιτρεπει και στα ομοφυλοφυλα ζευγαρια να τελουν γαμηλιες εκκλησιαστικες τελετες.

10 σχόλια:

  1. Τί εννοούν οι δύο ιερείς ότι είναι εγκαταλελειμένοι από την ηγεσία της Εκκλησίας τους; Ο Jesus δε λέει πράμα; Μόνο οι δικοί μας έχουν κονέ μαζί του; ;)

    Γι'αυτό λοιπόν, αφήστε τα μίση...αφήστε και την πίστη!

    υγ. με σεβασμό πάντα στους πιστούς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα αυτό που μου την δίνει πιο πολύ είναι η στάση των ομοφυλοφίλων. Αν η πολιτεία τους εξασφαλίζει όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια (και σωστά) γιατί όλη αυτή η μανούρα να "παντρεύονται" στις εκκλησίες; Τι το θέλουν όλο αυτό το κιτσαριό; Υποτίθεται πως οι ομοφυλόφιλοι λόγω της καταπίεσης που έχουν υποστεί στο πετσί τους οι πιο πολλοί είναι προοδευτικοί άνθρωποι και τώρα θέλουν τις "ευλογίες" των παπάδων; Έλεος!

    varometro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι έτη φωτός η Σουηδία μακριά απο την Ελλάδα, όχι μόνο γεωγραφικά και πολιτιστικά, αλλά σαν τρόπο σκέψεως. Ποιούς γάμους ομοφυλλοφίλων, γυναίκες ιερείς, ασε ποτέ δεν θα έρθουμε στα ίσα μας. Τυχερή είσαι που ζείς σε αυτόν τον κόσμο, λέω.

    Μ' αρέσει το νέο σου σπίτι θα σε επισκέπτομαι συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εγω δεν καταλαβενω τι την θελουν την εκκλησια...... εδω ετεροφυλλα ζευγαρια την απογευγουν πια......
    και σε μας ωωωωωωωω τι θαυμα.... μπορεις πια να βαφτισεις το παιδι σου και ας εχεις μονο πολιτικο γαμο ( απιστευτο ε? το καταφεραμε)

    αν παλι το θελουν .... οκ δικαιομα τους ας το κανουν :)

    θα σταθω και σε αυτο με την γυναικα ιερεα ........
    γαλαξιες μπροστα η σουηδια .. .. νομιζω και αγγλια εχει ....... εμεις κοριτσι μου σαν γυναικες ουτε στο ιερο δεν μας αφηνουν να μπουμε οχι να τελεσουμε και λειτουργεια τι λες τωρα........ μολισμενες απο παντα ειμασταν ...... η γυναικα ειναι μονο για να την εχουν γκομενα οι ιερεις (τρομαρα τους) .....το δηθεν και η υποκρισια στο μεγαλειο της :)

    καλο απογευμα ελβακι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιρνουν γραμμη απο την ηγεσια, Μανο μου και οχι απο τον...Jesus καιδε ξερω ποιον αλλο,oπως οι δικοι μας...
    Το θεμα δεν ειναι ο γαμος στην εκκλησια, αλλα η διαφορετικοτητα και οι διακρισεις που δεν αρεσουν πουθενα, αλλα ειδικα εδω! Εquality for all, βρε παιδι μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικο και για εμενα ειναι κιτσαριό και 'πανηγυρι', αλλα πιστευω οτι στο βαθος το βλεπουν, εδω, τουλαχιστον, οπως ειπα και στο Μανο, σαν διακριση απεναντι τους και δεν δεχονται κατι τετοιο. Ασε που εδω υπαρχουν και κοσμιες εκκλησιαστικες τελετες, δεν ειναι ολα οπως Εllada! :)

    Κατσε να σε ρωτησω,ομως,και εσυ Θρησκ.τελετη δεν εκανες; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρινα

    Καλως την και να σε βλεπουμε συχνα! :)Ναι, εχεις δικιο οτι χωρες σαν τη Σουηδια ειναι μπροστα οσον αφορα τα δικαιωματα και το τροπο σκεψης.Και εδω,ομως, υπαρχουν πολλα απο τα γνωστα
    ΕΕ προβληματα, ανεργια,ρατσισμος,
    εγκληματικοτητα,κλπ, οποτε μην ακους που λενε οτι η Σουηδια ειναι
    'παραδεισος'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Korinoskilo

    Eλενα,μου,δυστυχως στην Ελλαδα δε θα δουμε γυναικες ιερεις..Και δεν το λεω για κανενα αλλο λογο, αλλα μιλαω για τα δικαιωματα των γυναικων,που δεν υφιστανται καν στην ορθοδοξη εκκλησια.
    Οπως ειπαμε, οι ομοφυλοφιλοι ζητουν κυριως ισοτητα με ολους τους ετεροφυλους, αυτο ειναι δικαιο και σωστο, πιστευω,ασχετα αν συμφωνουμε, ή οχι με τον θρησκ. γαμο...

    Καλο Σαβ/ko :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ασε, βλέπω κάτι τέτοια και σκέφτομαι πόσο ταλιμπάν είμαστε εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tyler

    Kαι που ειμαστε ακομα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)