31.7.09

English patients, NHS & διαπλεκομενοι

H Daily Mail μας πληροφορει οτι ο καθηγητής Sir Roy Anderson του "Imperial College" που συμμετέχει στην Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Εκτάκτων Καταστάσεων (SAGE) της βρετανικής κυβέρνησης, απασχολειται παραλληλα- (και με μισθο £116.000, το χρονο)- και απο τη γνωστη φαρμακοβιομηχανία Glaxosmithkline, παρασκευαστρια του γνωστου, πια, σε ολους αντιγριπικου φαρμακου, Relenza, οπως και αλλων αντιγριπικων εμβολιων. Ο καθηγητης, αφου αντιμετωπισε κριτικη του ζητηθηκε να παραιτηθει απο τη θεση του μια και τα συμφεροντα ηταν αντικρουομενα...(Σωπάτε καλέ...)
Οι δε πωλησεις απο το Relenza inhaler, εναναλλακτικο του Tamiflu που χρησιμοποιειται απο εγκυους γυναικες μεταξυ αλλων, εκτιμαται οτι θα φτασουν τα £600 εκατομυρια. Αυτο το νουμερο θα μπορουσε να φθασει καλλιστα και τα £2 δις οταν οι αρχισει η προμηθεια εμβολιων απο την εταιρεια το Σεπτεμβρη. Ο Sir Roy, 61, εκτιμαται οτι κερδισε £116,000 απο την εταιρεια Glaxosmithkline το περασμενο χρονο.

Εν τω μεταξυ, στην ιδια εφημεριδα, αλλα και στις ειδησεις, στη Σουηδια, μαθαμε οτι μια Αγγλιδα έγκυος μητέρα, με γρίπη H1N1, η Sharon Pentleton, 26, μεταφερθηκε απο την Αγγλια, σ ενα απο τα μεγαλυτερα νοσοκομεια της Σουηδιας, το Karolinska, στη Στοκχολμη. Ολοι αναρρωτηθηκαν, λοιπον, γιατι χρειαστηκε αυτη η μεταφορα της στη Σουηδια, αλλα μαθευτηκε οτι λογω μιας σπάνιας επιπλοκής της ασθένειας και η ίδια και το μωρό επρεπε να ειναι συνδεδεμενοι με ένα σύστημα υποστήριξης ζωης. Δεν εχουν τετοια μηχανηματα στην Αγγλια απορει κανεις.....
H ασθενης μεταφερθηκε στη Σουηδία με ιδιωτικό τζετ, την Πέμπτη, επειδή το NHS (Νational Health System) δηλωσαν οτι....ξέμειναν από κρεβάτια, που χρειαζοταν για την θεραπεία της. Το NHS έχει μόνο πεντε
ECMO κρεβάτια-μοναδες, και η Σουηδία έχει μόνο τέσσερα τετοια μηχανηματα -τα δύο από τα οποία ειναι σε λειτουργια τώρα εξυπηρετωντας θυματα της γρίπης.
Την περασμενη εβδομαδα το NHS δηλωσε οτι είναι διατεθειμένο να πεταξει με ιδιωτικα τζετ και να μεταφερει Αγγλους ασθενεις σε αλλα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη, αν οι εντατικες μοναδες της χωρας υπερκορεστουν.
Το εκει Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνίες με άλλες χώρες για την παροχή εντατικής θεραπείας, σε περίπτωση υπερβολικής ζήτησης. Ηδη ακομη μια Αγγλιδα ασθενης, σε διακοπες στην Ελλαδα, βρισκεται στην εντατικη σε νοσοκομειο της Αθηνας.

Ειναι λογικο λοιπον να αναρρωτιεται κανεις :

· Γιατι σε μια χωρα οπως η Αγγλια, με 60 εκατομμυρια κατοικους υπαρχουν μονο 5 μηχανηματα υποστηριξης ECMO;
· Εχουν χρηματα στο ΝΗS για να μεταφερουν κοσμο με ιδιωτικα τζετ σε αλλες χωρες, αν χρειαστει, αλλα δεν εχουν χρηματα ωστε να βελτιωσουν τις συνθηκες στις μοναδες των ηδη υπαρχοντων νοσοκομειων τους;
· Δεν θα ηταν πιο λογικο να επανδρωσουν μοναδες με περισσοτερα μηχανηματα, (που τωρα στην αναγκη φαινεται οτι χρειαζονται;) Βεβαια ολοι καταλαβαινουμε οτι πολλα απο αυτα τα κονδυλια εχουν περικοπει ως ..."περιττα εξοδα" και απο τον τομεα της Υγειας και απο αλλους τομεις, πολλων χωρων της ΕΕ.
Λιγοτεροι γιατροι, λιγοτερο ιατρικο προσωπικο και μηχανηματα, προκειμενου να γλυτωσουν χρηματα. Με τετοιες πρακτικες κινδυνευουν ζωες, οχι βεβαια απο μια...γριπη, αλλα απο την αδιαφορια των ιθυνοντων στην ΕΕ, για την Υγεια του απλου πολιτη, του πολιτη που δεν εννοει να καταλαβει τι και ποιους ψηφιζει.
Daily Mail, Ριζοσπαστης

Look Out, Cleveland, the storm is comin' through,
And it's runnin' right up on you.
Look out, Houston, There'll be thunder on the hill;
Bye-bye, baby, don't ya lie so still
...

6 σχόλια:

  1. Απίστευτο φαίνεται, να λείπουν μηχανήματα από τα αγγλικά νοσοκομεία. Αρα πρέπει να είμαστε ευτυχείς εδώ, που σε κάθε τέσσερα κρεβάτια ΜΕΘ δεν λειτουργεί μόνον ένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά δεν έχουν και το τρομερό σύστημα υγείας οι Άγγλοι.
    Πρέπει να συνυπολογίσουμε πάντως πως η συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ έγινε εξαιτίας του μεγάλου και αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων που έχει η Βρετανία. Οι Γάλλοι πχ μόλις χθες ανακοίνωσαν νεκρό από τη γρίπη Α.
    Έχουμε κάθε δικαίωμα να γκρινιάζουμε για το σύστημα υγείας ειδικά στη χώρα μας, αλλά οι συνθήκες μιας πανδημίας είναι πάντα ακραίες και απαιτούν περισσότερα από όσα διαθέτουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Swell

    Απιστευτο για τη φημη-'βιτρινα' μιας μεγαλης χωρας οπως η Αγγλια,ετσι; Αυτη ειναι δυστυχως η πολιτικη τους και μετα θελουν να πεισουν οτι ενδιαφερονται για την...Υγεια του κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανο

    Δεν ξερω τι συστημα υγειας εχουν οι Αγγλοι και αν ηταν καλυτερο λιγα χρονια πριν. Αλλα ειμαι σιγουρη οτι αν ρωτησεις κοσμο και στην Ελλαδα και στο εξωτερικο θα σου πουν οτι το θεωρουν'απο
    τα καλυτερα', επειδη σκεφτονται Αγγλια =ευημερια & πλουτος, αρα η περιθαλψη εκει θα πρεπει να ειναι καλυτερη απο αλλες Ευρωπαικες χωρες :( Υπαρχουν πολλα στερεοτυπα, και αυτο φαινεται ξεκαθαρα σε περιπτωσεις που το...
    σκηνικο ανατρεπεται οπως, τωρα, στη περιπτωση της νεας γριπης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. περιεργο οντως φορ μαμα ινγκλαντ.....
    το περασαν ομως ομορφα ... οτι πρεπει να αλληλοβοηθηθουμε!!!
    πως και ετσι ξαφνικα?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eλενα

    Στην αναγκη οι Αγγλοι βρισκουν 'καλα' και τα υπολοιπα νοσοκομεια της Ευρωπης. Σε νορμαλ εποχες, ομως, τα περιφρονουν ως ...κατωτερα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)