27.7.09

Laura Nyro- A great lost talent



H Laura Nyro, ηταν μια διασημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και μουσικοσυνθετης, που γεννηθηκε στα 1947 και επηρεασε πολλους μουσικους. Δεν ειχα ακουσει γι αυτην και ετσι την ανακαλυψα εντελως τυχαια, οταν προσφατα, σε μια εκπομπη του Εlvis Costello, ακουσα τον φιλοξενουμενο του, Elton John, να την εξυμνει λεγοντας μαλιστα οτι η Laura Nyro και ειδικα καποια κομματια της, οπως το Wedding Bell Blues ηταν μια απο τις μεγαλυτερες επιρροες του στο να γραψει τραγουδια οπως το "Burn Down the Mission", επειδη – οπως ειπε – εχει "tempo changes and a verse pattern that breaks out of the ordinary template of verses and choruses".
To
BBC εκανε επισης ενα ντοκυμαντερ σχετικα με τη ζωη της και τη καρριερα της που διακοπηκε στα 1997, οταν η Laura πεθανε απο καρκινο σε ηλικια μολις 49 ετων Το ντοκυμαντερ αυτο παρουσιαστηκε απο τη φιλη της, Bette Midler. H Laura εζησε την ιδια εποχη με τη Joni Mitchell και τη Carole King και θεωρειται σαν ενα απο τα μεγαλυτερα ταλεντα της pop, ενω τραγουδια της, οπως το 'Stoned Soul Picnic' και 'Stoney End' θεωρουνται απο τα καλυτερα της. Το 'Sweet Blindness' επισης ειναι ενα απο τα προσωπικα favourites.
Εμφανιστηκε επισης και στο
Monterey Pop Festival στα 1967, με τους Jimi Hendrix και Janis Joplin.
Ο Bob Dylan, λεγεται μαλιστα, οτι ξαφνιασε την νεαρη Laura Nyro οταν την πλησιασε σε ενα παρτυ λεγοντας της: "I love your chords!"

10 σχόλια:

  1. Εlva μου σ' ευχαριστώ πολύ για την ευχάριστη αυτή έκπληξη δευτεριάτικα με τη Laura Nyro. Που ηταν και συνομίληκη μου, παρεπιμπτόντως. Την οποία βέβαια και αγνοούσα -άλλωστε λόγω χωρικής καταγωγής δεν ήμουνα δα και πολύ ψαγμένος περί αυτά- και είναι μεγάλη φωνάρα. Δεν ξέρω αν συνέθετε κιόλας τα τραγούδια της, τα οποία από το δείγμα πού μας προσφέρεις καταλαβαίνω ότι πρέπει να είχαν ένα δικό τους ιδιαίτερο στυλ. Άσε που ήταν και πολύ ωραία γυναίκα, απ' ότι βλέπω.
    Σ' ευχαριστώ και πάλι! Νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την ήξερα. Έχει πολύ ωραία φωνή πάντως και τα τραγούδια της ακούγονται ευχάριστα, δεν έχουν καμία σχέση με τα γνωστά σαχλά pop-οτράγουδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, ούτε εγώ την ήξερα και μου άρεσε αρκετά. Βέβαια, στην εποχή της η μουσική συνολικά ήταν καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευτυχως δεν ειμαι η μονη που δεν την ηξερα !!!

    σ ευχαριστουμε που μας δειχνεις πραγματα που δεν τα ξερουμε :)

    φιλια απο θεςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν είναι κακό αυτό που ήκουσον καθόλου θα έλεγον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. navarino-s

    Χαιρομαι που και σ εσενα αρεσε η εξαιρετικη Laura, που και τραγουδουσε και συνεθετε.Μπορει να μην ειναι γνωστη, στην Ελλαδα, αλλα πιστευω οτι το στυλ τραγουδιου της αρεσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νewtοn, Swell και korinoskilo

    Nα λοιπον που το blog εχει και ..εκπαιδευτικο χαρακτηρα! :)
    Xαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά και το blog έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα- εξαρτάται βέβαια ποια μπλογκ(ς) παρακολουθεί κανείς ;-)
    Βάλε με κι εμένα στην λίστα αυτών που αγνοούσαν την ύπαρξή της. Υπέροχα τραγούδια- τα άκουσα όλα. Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Tσαλαπετεινε :)

    Παρακαλω,παρακαλω...Σημασια εχει οτι ακουσες κατι που σου αρεσε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)