23.7.09

Ιn Good Faith? Nεα Γριππη & Εκκλησια

Η Αγγλικανική Εκκλησία προτεινει μέτρα αντιμετώπισης της νεας γρίπης συμφωνα με τα οποια οι Αγγλικανοί αρχιεπίσκοποι συνιστούν τη καταργηση του δισκοπότηρου στη θεία μετάληψη για να αντιμετωπιστεί η νέα γρίπη.
Δύο αρχιεπίσκοποι συνέστησαν τη διακοπη της χρήσης του δισκοπότηρου κατά τη θεία μετάληψη για να περιοριστεί η διάδοση της νέας γρίπης Α (H1N1), (γρίπης των χοίρων).

Σύμφωνα με την αγγλικανική παράδοση, ο ιερέας προσφέρει στους πιστούς να πιουν μια γουλιά κρασί από το δισκοπότηρο. Ετσι στη διάρκεια της λειτουργίας το δισκοπότηρο περνάει από στόμα σε στόμα.
Οι αρχιεπίσκοποι στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ίντερνετ υποστηριζουν οτι το υπουργείο Υγείας συμβούλευσε πρόσφατα ότι, σε περίπτωση πανδημίας, είναι συνετό να παρθουν προφυλάξεις για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου με το να μην μοιράζονται οι πιστοί το ίδιο δοχείο φαγητού ή ποτού.
Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, λενε οι αρχιεπισκοποι, συνιστούμε σ' αυτούς που προσφέρουν τη θεία μετάληψη να διακόψουν τη χρήση του δισκοπότηρου όσο διαρκεί το κύμα της πανδημίας γρίπης. Η αλλαγη τακτικης ειχε γινει απαραιτητη πανω απο 450 χρονια πριν οταν η επιδημια
βουβωνικης πανωλης ειχε αποδεκατισει, τοτε, την Ευρωπη.

Στους ιερείς που θα ήθελαν παρ' όλα αυτά να συνεχίσουν να προσφέρουν το κρασί, οι αρχιεπίσκοποι συνιστούν να βρέχουν σ' αυτό την όστια πριν την αποθέσουν στα χέρια των πιστών. Η πρακτική αυτή ακολουθείται από την Αγγλικανική Εκκλησία της Αφρικής, εξηγουν οι αρχιεπίσκοποι. Συνιστάται επίσης στους ιερείς να απολυμαίνουν προσεκτικά τα χέρια τους πριν από τη μετάληψη.
"Μερικοι ανθρωποι λενε οτι λαμβανουν το σωμα του Χριστού και οτι θα σε προστατευσει, αλλα, δεν ειναι μαγικο φιλτρο. Χρειαζεται να ειμαστε συνετοι," λεει ο Michael Fay, εκπροσωπος της Αγγλικανικης εκκλησιας. Στη Βρετανία ηδη 31 άνθρωποι έχουν χασει τη ζωη τους από τη νεα γριππη.

Ηθελα να ηξερα τι δηλωσεις εχει κανει πανω στο θεμα αυτο η Ορθοδοξη εκκλησια, ή μηπως ειναι ολα...καλως καμωμενα και δεν υπαρχει και γι αυτο...κανενας λογος ανησυχιας;

ΤopNews

21 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η Εκκλησία πήρε θέση... και τι θέση!

    «Δεν δεχόμαστε, σε καμία περίπτωση, ότι μπορεί να μεταδοθούν τα μικρόβια της νέας γρίπης, μέσω της Θείας Κοινωνίας» δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

    Όπως ανέφερε, τα κοχλυάρια με τα οποία μεταλαμβάνουν οι πιστοί είναι ασημένια και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Σύμφωνα με επιστημονική γνωμοδότηση, τα μικρόβια, αν υπάρξουν, χάνονται πάνω στο ασήμι» εξήγησε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι και από την πλευρά της πίστης, η Εκκλησία δεν δέχεται ότι μπορεί να γίνει μετάδοση, λέγοντας πως «είναι σαν να λέμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε κουτάλια στα σπίτια και στα εστιατόρια, διότι μπορεί να μεταδοθεί η γρίπη».

    Καταλήγοντας ανέφερε πως με βάση τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και του υπουργείου Υγείας, το εκκλησίασμα θα ενημερωθεί για τα μέτρα πρόληψης, χωρίς, όπως είπε, να υπάρξει πανικός.


    Μιλάμε για επιστημονική επιχειρηματολογία, όχι ανοησίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτείνω νόμο-πλαίσιο για την κατάργηση της θείας κοινωνίας. Και των παπάδων. Και της θρησκείας.
    Ως ειδικός σας διαβεβαιώνω πως και τα μικρόβια συμφωνούν μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Χρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ!" τάδε έφη Ορθοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aναμενόμενη η θέση του λεγάμενου. Αυτός, ο Μουνίμιτς, έχει άποψη επί παντός επιστητού.

    www.swell-swell.blogspot.com/2007/12/blog-post_2995.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς οι Θεσσαλονικοίς με Άνθιμο και Ψωμιάδη δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προβλέπω φονικές γιαγιάδες με κουτάλια να μας κυνηγούν στους δρόμους φορώντας κολλητά μπλουζάκια "Anthimos Forever" για να πείσουν για τις θαυματουργές ιδιότητες του ασημένιου χριστιανικού κουταλιού!
    @Μάνος : Αμήν και πότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα συμφωνησω με τον newton ....... δεν μας πιανει κανενα μικροβιο ..... διοτι μας κυβερναν τα μικροβια εδω:ρρρ
    χααχχαχααχαχχααχαχχααχ

    παντως και εγω επαθα πλακα με την επιστημονικη αναλυση του ανθιμου...... ποσα ξερει ποσα ξερει:Ρρ
    χαχαχαχαχαχα


    φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου head charge

    Σ ευχαριστω για to link και νομιζω οτι η ...επιστημονικη επιχειρηματολογια της Ορθ. εκκλησιας ηταν αναμενομενη! Μια κασετα που επαναλαμβανει τα ιδια και τα ιδια, ασχετα απο την περισταση, ισως τους βγαλει και απο τον κοπο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μανο

    Μαζι σου, τα ειπες ολα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Marina

    Τα ιδια και τα ιδια χρονια τωρα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Swell

    I couldn't agree more.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Newton & Ελενα

    Εσεις ειστε και τυχεροι και...ασφαλεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κameleon

    Δε το ξεκινας να λανσαρεις πρωτος τετοια μπλουζακια; Για σκεψου τι χρημα θα βγαλεις! :PP
    Ασε που αν ειναι και λιγο μακρυ θα μπορει να χρησιμοποιειται και για...καλυμμα οσων πιστων επισκεπτονται (ακομη) μοναστηρια (oπου τους δινουν συνηθως κατι...ντεμοντε κλαρωτες φουστες, δες σχετικη αναρτηση στο @korinoskilo!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι λες παιδάκι μου; Εδώ είναι ο Άνθιμος (κακά όμως τα ψέμματα αλλά ο ομοιδεάτης του Καρατζαφέρης σάρωσε στη Μακεδονία!) δεν είναι παίξε γέλασε! "Εδώ ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπερα navarino

    Σωστα! Τι περιμενει κανεις απο μια χωρα οπου ανθεί ...φαιδρά πορτοκαλέα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα μικρόβια στην Ελλάδα χάνονται στο ασήμι, το οποίο ως γνωστόν λόγω κλίματος έχει μεταλλαχθεί και διαθέτει αποχετευτικό σύστημα.

    Με τις υγείες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1: Αναμενόμενη φυσικά η στάση της εκκλησίας, αλλά για όποια μάνα τολμήσει και πάει το παιδί της να κοινωνήσει, προτείνω στείρωση και το παιδί να το αναλάβει η Πρόνοια καλύτερα.
    Εμάς δε μας είχαν πάει ποτέ.
    Θείος οδοντίατρος γάρ.
    Από τότε θέριζαν οι στοματίτιδες στα πιτσιρίκια...

    2: Με την παρέα μου πάντως έχουμε κανονίσει το Σεπτέμβρη να σπείρουμε τον πανικό στις εκκλησίες.
    Θα στριμωχνόμαστε στην ουρά της θείας κοινωνίας και θα κάνουμε ότι φταρνιζόμαστε και βήχουμε δυνατά...
    Να δούμε, πόσοι πιστοί θα παραμείνουν στην ουρά, έτσι από περιέργεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου tsaousa

    Τετοια..επιστημονικα νεα, ομως, δε πρεπει να τα κρατανε μονο στην Ελλαδα!Να τα ανακοινωνουν και στο εξωτερικο, οπου ο κοσμος ειναι πολυ...πισω σε κατι τετοια... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλως την pats :)

    1.Μα φυσικα και ηταν αναμενόμενη. Σωστοι οι γονεις...

    2.Θα θελα να εβλεπα τα βλεμματα τους, οταν σας κοιταζουν με ...καχυποψια!! :) Παντως,αν οχι τι αλλο θα δειξει ποσοι ειναι πραγματικα...πιστοι και ποσοι ειναι...'γιαλαντζι' !! :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εμεις σαν εθνος αμετανοητο πιστευουμε στα θαυματα του δικου μας θεου. Αλλωστε μας εχει υπο την προστασία του και γιαυτο μεγαλουργούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου @cynical

    Eτσι μονο...εξηγειται γιατι εμεις εχουμε μικροτερα ποσοστα απο αλλες χωρες...Λες να...
    προστατευει το ασημι τελικα; :) (Για να ελεγξω το στοκ της...προικός μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)