1.7.09

O Björn των ABBA:"There's probably no God".

H ελευθερια απο τη συστηματικη χειραγώγηση θα επρεπε να ειναι βασικο ανθρωπινο δικαιωμα για ολα τα παιδια, λεει ο Björn Ulvaeus των ABBA, σε μια εκκληση που εκανε, ωστε η χωρα του, η Σουηδια, να ξανασκεφτει τη πολιτικη της στα σχολεια που εχουν θρησκευτικο προφιλ.
"Χωρις να ειχα σκεφτει το θεμα πολυ οταν εγραφα στιχους για τα τραγουδια των ABBA , το μηνυμα που προσπαθησα να δωσω συμπιπτει με τις εκστρατειες που ξεκινησα τελευταια με τις ανθρωπιστικες οργανωσεις στην Αγγλια, την Αμερικη και την Αυστραλια με το ιδιο συνθημα: "There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life."
Νωριτερα αυτο το μηνα η
Swedish Humanist Association (Humanisterna) ξεκινησε μια παρομοια καμπάνια. Και ενω πολλα θρησκευτικα σχολεια στη Σουηδια εχουν αρχισει να αποκτουν ολο και μεγαλυτερη επιρροη, η εκστρατεια μας μπορει να πει κανεις οτι συνεπεσε με σωστο timing. Δυστυχως το Ευρωπαικο Συνεδριο για τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν επιτρεπει τη καταργηση των ανεξαρτητων θρησκευτικων σχολειων . Με τον ισχυοντα Σουηδικο νομο ανεξαρτητα σχολεια ισως υιοθετησουν μια "εξομολογητικη κατευθυνση", αρκει να ακολουθησουν την επισημη διδακτικη υλη και να δηλωσουν οτι θα "τηρησουν τις αρχες και τις αξιες του εκπαιδευτικου συστηματος" .
Πολλα απο τα ανεξαρτητα σχολεια (friskolor) διαπραγματευονται αυτη την ισορροπια καλα, αλλα υπαρχουν και καποια αλλα σχολεια που δεν το κανουν.
Αν ηθελε η Σουηδια θα μπορουσε να ειχε επιλεξει να απεχει απο το να χρησιμοποιει τα χρηματα των φορολογουμενων για να χρηματοδοτει αυτα τα ανεξαρτητα σχολεια.
Δεν υπαρχει καμμια προβλεψη στο Ευρωπαικο Συνεδριο για τα ανθρωπινα δικαωματα που να εμποδιζει τετοιες ρυθμισεις. Αλλα η Σουηδια επελεξε να προχωρησει διαφορετικα.
Ομως, οι οδηγιες που δινονται παραπανω εξασφαλιζουν οτι οι μαθητες στα θρησκευτικα σχολεια θα μορφωνονται σε ενα περιβαλλον που δεν θα ευνοει καμμια ιδεολογια, ή θρησκεια περισσοτερο απο αλλες; Οχι, φυσικα.
Και οι πολιτες που ψαχνουν τα πραγματα και θετουν ερωτηματικα δεν θεωρουνται απο τα μεγαλυτερα πλεονεκτηματα μιας χωρας; "Και βεβαια ειναι", θα πουνε οι περισσοτεροι Σουηδοι, ειμαι σιγουρος. Και αυτοι ειναι ακριβως οι τυποι πολιτων που θελουμε τα παιδια μας να γινουν.
Σε μια προσφατη ανοικτη συζητηση με διευθυντες απο δυο θρησκευτικα σχολεια κατηγορηθηκα, λεει ο Björn Ulvaeus, οτι παρασυρομαι απο συναισθηματα που κρυβουν καποιο λογο. Μα αν υποθεσουμε για μια στιγμη οτι εχουν δικιο, τοτε σιγουρα το ιδιο ισχυει και γι αυτους. Και αν ειναι ετσι, τοτε, ποιους θα πρεπει να ακουσουμε;
Ειναι ακριβως γι αυτους τους λογους που θα πρεπει τα σχολεια να παρεχουν ενα ασφαλες λιμανι απο ολες τις ιδεολογιες με τον ορο οτι τα παιδια θα πρεπει να μαθαινουν οσα περισσοτερα γινεται για τετοια ζητηματα, αλλα απο μια αντικειμενικη πηγη.
Η θρησκεια εχει τη φυσικη της θεση στο σπιτι που μεγαλωνουν και αυτο ειναι σωστο. Τα παιδια χρειαζεται να συναντωνται με τους συμμαθητες τους και να γνωριζονται σε ουδετερο εδαφος. Οι θρησκειες απο τη φυση τους παντα εμπεριεχουν τον κινδυνο του να δημιουργησουν το "εμεις εναντια σ αυτους" σεναριο. Οσο κι αν πιστευουμε οτι ειμαστε ανεκτικοι, υπαρχουν παντα λογοι που καποιοι θα πιστευουν οτι η δικη τους θρησκεια ειναι ανωτερη απο των αλλων. Μια απο τις σπουδαιοτερες λειτουργιες του σχολειου ειναι να δημιουργησει ενα αισθημα κοινοτητας με ισους ορους. Ασχετα απο φυλη, ταξη και πιστευω.
Μια θρησκευτικη μορφωση δυσκολευει τα παιδια στο να διαμορφωσουν τις δικες τους αποψεις για τον κοσμο. Βαζει εμποδια στο δρομο τους που δεν μπορουν να ξεπεραστουν.
Οι διευθυντες των θρησκευτικων σχολειων μου εθεσαν σαν επιχειρημα οτι υπηρξαν πολλοι διασημοι ελευθεροι σκεπτικιστες που ειχαν παει σε Χριστιανικα σχολεια. Αλλα αυτο εκμηδενιζει το δικο τους επιχειρημα.
Αυτοι οι ανθρωποι εμαθαν να σκεπτονται ελευθερα π α ρ α, κι οχι ε π ε ι δ η ειχαν Χριστιανικη εκπαιδευση!
Ενας απο αυτους ειναι ιδιαιτερα επικαιρος φετος, 150 χρονια απο την εκδοση του 'On the Origin of Species' . Ο Charles Darwin ισως να ειχε παει σε Χριστιανικο σχολειο, αλλα αυτο δεν τον εμποδισε απο το να ανακαλυψει τη "καλυτερη ιδεα στον κοσμο". Ουτε τον εμποδισε να απαρνηθει τη πιστη του. Επειδη οταν χρειαστηκε να δει τα στοιχεια που ειχε στη διαθεση του ο Darwin εφθασε στο ιδιο συμπερασμα οπως και η η Swedish Humanist Association: "There's probably no God".

Ο Björn Ulvaeus ειναι ενα απο τα μελη του Σουηδικου pop συγκροτηματος ABBA και συμπαραγωγος του μιουζικαλ και της ταινιας Mamma Mia! Eιναι επισης μελος της Swedish Humanist Association.

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα, εδώ εκτός των θρησκευτικών, νομίζω ότι ακόμα κάνουν και έπαρση σημαίας. Πάμε καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Swell

    Αυτα δεν επιτρεπονται στα Σουηδικα σχολεια και καλα κανουν. Ουτε παρελασεις γινονται, ουτε επαρσεις σημαιων και στο μαθημα των Θρησκευτικων
    τα παιδια διδασκονται στοιχεια απο ολες τις θρησκειες. Στα ανεξαρτητα σχολεια, ομως, που τα εχουν ξεκινησει ιδιωτες και παιρνουν και αυτοι (οπως ολα τα σχολεια) επιδοτηση αναλογα με τον αριθμο μαθητων κλπ, εκει δε ξερω τι ακριβως διδασκεται στο μαθημα των θρησκευτικων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα Elva!
    Δεν πίστευα ότι οι Σουηδοί έχουν θρησκευτικ;a σχολεία, καθώς είναι οι πιο άθεοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει.
    Εντυπωσιάστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ'αρχάς τα συγχαρητήρια μου για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ και καλή τύχη στα νέα καθήκοντα! ;)

    Ένα έχω να πω Elva μου. Δύο μάλλον.
    - Σουδέ, σκότωσε τον Ιησού που έχεις μέσα σου! (παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι). Για μας δε λέω, ασ'το καλύτερα.
    - Ο Δαρβίνος δεν ήταν ο σημερινός τυπικός άθεος, λογικό βέβαια για την εποχή του, αλλά είχε δηλώσει πως πίστευε στο Θεό με τον τρόπο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλο μηνα και σε σενα, tsaousa!

    Ετσι κι εγω απορουσα,στην αρχη, επειδη αθεΐα και αγνωστικισμος ειναι χαρακτηριστικα των περισσοτερων Σουηδων.Αλλα τα σχολεια αυτα (friskolor) απευθυνονται κυριως σε μουσουλμανους μαθητες και αλλα θρησκευματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mανο μας,
    Ευχαριστουμε και ανταποδιδουμε τις ευχες για τον καλο μηνα! Για τη προεδρια στην ΕΕ, λενε οτι θελουν να ασχοληθουν με τις συνεπειες της κρίσης, την ανεργία και το κλιμα. Για να δουμε τι θα δουμε...

    Για τα σημεια που εθεσες, να πω πρωτα οτι και για τα θρησκευτικα στα Ελλην.σχολεια πρεπει καποτε να δουμε τα ζητηματα που προκυπτουν, αντι να...στρουθοκαμηλίζουμε! :)

    Σχετικα με τον Δαρβινο, μιλαμε παντα για την εποχη του αν και εδω που τα λεμε,Μανο,μαλλον και για την εποχη μας θεωρουνται...προοδευτικοι
    τετοιοι επιστημονες και σκεπτικιστες,αφου εμεις κανουμε τα παντα ωστε να πηγαινουμε ολοταχως προς τα ...πισω! :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα πολιτισμένα κράτη κάθονται και ασχολούνται με την εκπαίδευση των μελλοντικών απόψεων στα σχολεία.. αυτά για την Ελλάδα είναι εξωφρενικά..Αχ! Μωρέ Ελβα..πόσο θλίβομαι για εμάς αλλά και πόσο χαίρομαι που υπάρχουν λαοί με υπόσχεση για καλύτερο αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Marina

    Σε καμμια χωρα φυσικα δεν χαριζεται τιποτα. Ελπιζω οι Σουηδοι να αναγνωριζουν και αυτοι,οπως
    και αλλοι λαοι, οτι χρωστανε πολλα χαρις στους αγωνες που εκαναν οι παλαιοτερες γενιες και οτι πρεπει να συνεχισουν ετσι αν θελουν να διατηρησουν τα οσα προνομια εχουν.Μη νομιζεις και εδω οπως και αλλου, φυσικα, χανονται καποιες
    κατακτησεις,οταν και εφοσον δεν μιλαει ο κοσμος.
    Απλα, τα κρατη αυτα ειχαν κρατος προνοιας που λειτουργουσε, ενω εμεις ειμασταν μια ζωη στο 'ψηφισε και περιμενε'....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α, οκ. Τώρα μπήκα στο νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)