7.7.09

O Montalbano και η ομορφη Σικελία

Μια απο τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινες σειρες εδω είναι ο Επιθεωρητής Μontalbano. Ο Salvo Montalbano είναι ο ήρωας των βιβλίων του Andrea Camilleri και είναι ένας αστυνομικος επιθεωρητής που ζει και δρα στην Vigata, στη καρδιά της Σικελίας. Εξυπνος, ανθρώπινος, αλλα και ειρωνικος, εκει που χρειαζεται, με 3 μεγάλα πάθη: Το καλό Σικελιανικο φαγητό, το κρασι και τα καλα βιβλία.
Το ονομα Montalbano ειναι ενας φορος τιμης στον Ισπανο συγγραφεα
Manuel Vázquez Montalbán;και οι ομοιοτητες μεταξυ του βοηθου του Montalbán Pepe Carvalho και του Camilleri ειναι αξιοσημειωτες. Κι οι δυο συγγραφεις ασχολουνται με τις γαστρονομικες προτιμησεις των πρωταγωνιστων τους. Ο ηθοποιος που υποδυεται τον Μontalabno ειναι ο Luca Zingaretti. Η σειρα εχει αποκλειστικα γυριστει στην Σικελια και συγκεκριμενα στη πανεμορφη πολη Ragusa.
Ο επιθεωρητης Μontalbano ειναι ενας πολυ ανθρωπινος και συμπαθητικος τυπος (molto gentile) που προσπαθει να φερει δικαιοσυνη στο νησι του. Του αρεσει ιδιαιτερα να κολυμπαει στη μικρη παραλια λιγα μετρα μακρια απο το σπιτι του. Ειναι ενας gentleman με ολες τις belle donne που συναντα, αλλα...δρατεται και των ευκαιριων, χωρις εμεις οι θεατες να χρειαζεται να ξερουμε πολλες λεπτομερειες. Σωστοτατος ο Salvo......
Οι Iταλοι καταφεραν, πιστευω, να φτιαξουν μια ομορφη, εξυπνη, σειρα που δεν βασιζεται σε ξενα, (Αμερικανικα) προτυπα, αλλα εχει το σημα κατατεθεν της Mεσογειου, αφου και σαν νοοτροπια ειναι διαφορετικη και ειναι και γυρισμενη σε γραφικες τοποθεσιες, που κανουν ολους να ονειρευονται ενα ταξιδι στη μαγευτικη Σικελια! Eιναι η μονη σειρα, που με εχει κανει να θελω να αρχισω να μαθαινω Ιταλικα και τωρα που το σκεφτομαι
γιατι οχι; Ειναι ευκαιρια....

15 σχόλια:

  1. Μμμμ, ωραία ακούγεται η σειρά, δεν την ήξερα! Πάντως τα ιταλικά είναι μια πολύ ωραία ποιητική γλώσσα και αρκετά εύκολα να τα μάθεις! Μπορείς να δοκιμάσεις και μέσω ίντερνετ... www.livemocha.com!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχω δει αρκετά επισόδεια, κάποτε τα είχαν κάποιες εφημερίδες. Ολα πολύ αξιόλογα ήταν. Επίσης και μια γερμανική με ένα σκύλο τον Ρεξ σε στυλ Λάσυ, η οποία μου άρεζε πολύ γιατί σκηνοθετικά απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά αλλά έθιγε με πολύ ωραίο τρόπο και θέματα ταμπού για παιδιά, όπως το σεξ, η ομοφυλοφιλία, η σεξουαλική κακοποίηση, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο Ιταλός σου.
    Μεσόγειο και ήλιο θέλουν να δουν οι Σουηδοί, τι να κάνουν οι άνθρωποι...
    Αν γίνει ακόμα πιο γνωστή η σειρά θα κάνει guest o Σίλβιο, να με θυμηθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Newton :)

    Σ´ευχαριστω για το link. Nα υποθεσω οτι εσυ ξερεις Ιταλικα και τα εμαθες μεσω του site;
    Eλπιζω να μην ακουγεται κανεις,μετα, σαν να εχει κανει μαθηματα...Linguaphone! (Πλακα κανω!) Oσο για τη σειρα του Επιθ. Μontalbano, τη συνιστω γιατι, μεταξυ αλλων, εχει και καλο χιουμορ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια χαρα Tyler :)

    Eιναι κριμα οταν υπαρχουν καλες σειρες να μην τις αγοραζουν τα καναλια και να επιμενουν στις ιδιες βλακειες, που προερχονται απο 2,3 χωρες και μονο! Δλδ. δεν υπαρχει αλλη κουλτουρα, εκτος Αμερικης και Αγγλιας...Kαι εμενα μου αρεσουν οι σειρες που εχουν κατι νεο να δωσουν και απευθυνονται σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μανο μας :)

    Αυτο το σλογκαν με το 'Λίγο κρασί,λίγο θάλασσα και τον...Iταλο' κλπ. οντως ισχυει ακομα στις χωρες της Βορειας Ευρωπης, αλλα ορισμενες Μεσογειακες χωρες, πως να το κανουμε, ξερουν να πλασαρονται καλυτερα απο αλλες...Οι Ιταλοι εχουν πιασει το νοημα με πολυ καλο marketing σε ολους τους τομεις,εμεις ομως ουτε σωστες εξαγωγες προïοντων μας δε ξερουμε να κανουμε. Tα βλεπω απο πρωτο χερι εδω...

    Υ.Γ
    Αν υποψιαστω ομως οτι θα εμφανιστει guest και o Σίλβιο,θα..σταματησω να τη βλεπω!Ε,τοσο χαμηλα να πεσουν, δε το νομιζω... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. α! τώρα θυμήθηκα ότι ο Ρεξ είναι αυστριακή αστυνομική σειρά, γυρισμένη στη Βιέννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ έκανα μαθήματα ιταλικών σε φροντιστήριο, αλλά για να πω την αλήθεια τώρα μετά από 7 χρόνια τα έχω ψιλό εώς και χοντρό-ξεχάσει. Στο συγκεκριμένο site μπήκα για πλάκα επειδή θα πάω Ολλανδία το Σεπτέμβρη μαθαίνω κάνα ολλανδικό! Βέβαια μιας και δεν έχω πολύ χρόνο για να τα μάθω ή θα στραμπουλίσω την γλώσσα μου μιλώντας αγγλικά, αφού καταλαβαίνω τα πάντα αλλά δυσκολεύομαι να μιλήσω, ή θα προβώ στην τακτική συνεννόησης με χειρονομίες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αν γραφτουμε 2 μαζι για ιταλικα λες να μας κανουν εκπτωση?:ρρρρ

    ωραια ακουγετε οντως... και ετσι κανουν και διαφημηση τον τοπο τους... ακουω πολλους τελευταια να θελουν να παν σικελια!!!

    καλησπερες ελβακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tyler

    Kαπου τη πηρε το ματι μου αυτη τη σειρα και αφου ειναι γυρισμενη στη Βιεννη θα εχει...
    περισσοτερο ενδιαφερον! Πολυ ομορφη πολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νewton

    Eγω παντως εχω ακουσει οτι οι ξενες γλωσσες ειναι λιγο σαν το...ποδηλατο,δεν ξεχνιουνται και σε δεδεομενη στιγμη επανερχονται. Practice makes you better, λενε....Θα το εχεις ακουσει φανταζομαι...Ολλανδικα ετσι; Εχω παει Ολλανδια και η γλωσσα ειναι ενδιαφερουσα,λιγο δυσκολη βεβαια στη προφορα,αλλα εκει παλι ολοι μιλουν πολυ καλα Αγγλικα! Μηπως πρεπει να ξεσκονισεις καλυτερα τα ...Αγγλικα σου; :)

    Υ.Γ Για σπουδες θα πας, αν δεν ειμαι αδιακριτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα Ελενα μου

    Boυρ για Ιταλικα,λοιπον, αλλα τωρα με τη κριση μη περιμενεις...εκπτωση! :)
    Βάλε και εμενα με ολους αυτους που θελουν να πάνε Σικελια! :)

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για διακοπές και το περιμένω πως και πως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Newton

    Να περασεις καλα! :)


    Υ.Γ Παρε ομως και καμμια ομπρελλα μαζι!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα είναι μεγάλο κρίμα που κάνατε αυτήν την ανάρτηση τις μέρες που έλειπα. Λατρεύω τις ιστορίες του Καμιλέρι με τον γοητευτικό επιθεωρητή Μονταλμπάνο κι ο Λούκα Τσινγκαρέτι είναι ιδανικός στο ρόλο. Είναι ακριβώς όπως είχα φανταστεί τον επιθεωρητή όταν διάβαζα τα βιβλία με τις περιπέτειές του. Απλά να πω ότι ο Μονταλμπάνο είναι ένας γκουρμέ επιθεωρητής. Επίσης αν κι η σειρά είναι γυρισμένη στη Ραγκούζα στο βιβλίο όλα συμβαίνουν σε μια πόλη που επινόησε ο συγγραφέας τη Βιγκάτα. Τέλος υπάρχει και site για τον Μονταλμπάνο .http://www.montalbano.tv/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)