7.8.09

Το 61% των Αμερικανων και η Χιροσιμα


Η Χιροσιμα της Ιαπωνίας τίμησε χθες Πέμπτη την 64η επέτειο από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, κι ο δήμαρχός της κάλεσε για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.
Ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα κατά την ομιλία του στην
τελετή, κοντά στο θόλο της ατομικής βόμβας--πρώην εκθεσιακό κέντρο από το οποίο απέμεινε μόνο ο σκελετός μετά την έκρηξη, ειπε οτι ο Ομπάμα ειχε δηλωσει σε ομιλία του ότι ως η μόνη πυρηνική δύναμη που χρησιμοποίησε ποτέ ατομικό όπλο, οι ΗΠΑ έχουν "ηθική ευθύνη να δράσουν" για να επιτευχθεί ο στόχος να απελευθερωθεί ο κόσμος από την απειλή των πυρηνικών όπλων. Παντως εγω διαβασα οτι 6 Αμερικανοί στους 10 εκτιμούν, 64 χρόνια μετα, ότι η χώρα τους είχε απόλυτο δίκιο που έριξε ατομικές βόμβες συμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Quinnipiac στο Κονέκτικατ.
Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945. Σκοτώθηκαν ακαριαία ή τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, από τη ραδιενέργεια και τα φοβερά εγκαύματα που τους προκάλεσε η ατομική βόμβα. Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων. Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε την 15η Αυγούστου. Έκτοτε, η χώρα κατάρτισε ειρηνιστικό Σύνταγμα κι έγινε μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ παγκοσμίως.



Στην Ελλαδα, που εντελως....τυχαια, φανταζομαι, η επετειος για τη συμπλήρωση 64 χρόνων από τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ''συνεπεσε'' με τις εκδηλωσεις αρχαιολογικων χωρων και μουσειων για την..... αυγουστιάτικη πανσέληνο, (....οh, how romantic!) εγιναν συγκεντρωσεις διαμαρτυριας στην Αθηνα και στη θεσσαλονικη απο την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Καλα που εχουμε και τους συνταξιουχους, στην Ελλαδα, να μας θυμιζουν επετειους και σοβαρα γεγονοτα της παγκοσμιας Ιστοριας, μια και εμεις εχουμε μια αγωνια αν το ....αντιηλιακο μας εχει καλη προστασια.....



 

13 σχόλια:

  1. As ta vlepoun kapoioi pou ypostirizoun oti oi katoikoi stis Inwmenes politeies exoun ginei pio dimokratikoi, teleftaia, mias kai epeleksan na psifisoun ton Obama. Allakse o Manolios.... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. leon
    Δεν ξέρω πόσο δημοκρατικοί έχουν γίνει οι Αμερικάνοι, αλλά το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να κάνει με δημοκρατία. Παίζουν ρόλο η ενημέρωση, η μελέτη της ιστορίας, η παραπληροφόρηση και άλλα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτοι οι Ιάπωνες ξεκίνησαν την επίθεση. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να υποστηρίξω την ρίψη των βομβών, έτσι κι αλλιώς δεν συγκρίνεται το μέγεθος της καταστροφής τόσο τη δεδομένη στιγμή της ρίψης όσο και σε βάθος χρόνου. Απλά λέω ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι απόρροια της συστηματικής παραπληροφόρησης των Αμερικανών καθώς επίσης και της βλακώδης αδιαφορίας που δείχνουν οι ίδιοι (οι περισσότεροι) στο να μάθουν τα γεγονό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η επέτειος ίσως είναι η πιο τραγική στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι η κατάληξη ενός παγκόσμιου πολέμου με πολλά θύματα. Λένε ότι η ιστορία διδάσκει. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, κυρίως εξ αιτίας του τρόπου που γράφεται-πάντα από τους νικητές- και στη συνέχεια διδάσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Αμερικάνοι σαν "λαός" έχουν πολλά θετικά.
    Δεν παύουν όμως να είναι ηλίθιοι,αγκυλωμένοι σε κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές που απέχουν μακράν από το να χαρακτηρίζονται προοδευτικές-ή έστω ανεκτές για το σύγχρονο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό Elva. Ιστορική μνήμη, πόσο καλά έκανες.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. leon , Νewtοn

    Τα πραγματα ειναι καπου στη μεση, πιστευω. Το οτι καποιοι λαοι υποστηριζουν τετοιες μεθοδους τερματισμου του πολεμου δεν ειναι μονο θεμα 'κακης' ενημερωσης, θελω να πιστευω, αλλα και απλης λογικης! Φυσικα και πρεπει να διδασκονται στο σχολειο τετοια γεγονοτα, αλλα πιστευω οτι χρειαζεται και ο κοινος νους, που λεει οτι τετοια αποτροπιαστικα εγκληματα ειναι πρωτα απ ολα ντροπη για την ιστορια ενος λαου, που θελει να αποκαλειται 'δημοκρατικος', αλλα, στη πραξη,δυστυχως, απεχει πολυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τσαλαπετεινε μας

    Σωστα,η ιστορία διδάσκεται, αλλα παιζει-οπως λες κι εσυ- ρολο το...'ποιος' τη διδασκει και το 'πως' διδάσκεται.. Eκει, εχουμε απειρα κακα παραδειγματα και στον δικο μας χωρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 7 μας δαιμονια

    Tι συμπτωση και παλι, αλλα συμφωνω! :) Καλα τα λεει κι ο Bowie με το '' I'm afraid of the Americans'', (που κανεις δε σχολιασε αν του αρεσε...κλαψ!) Eβλεπα στις ειδησεις προχθες ενα ρεπορταζ πανω στην οπισθοδρομικη πολιτικη των Νοτιων πολιτειων στην Αμερικη, σχετικα με την εκκλησια και τις αμβλωσεις, ενα πολυ ενδιαφερον θεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου ippoliti_ippoliti

    Σ ευχαριστω και καλωσηρθες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το ότι ψήφισαν Ομπάμα δεν αλλάζει τίποτε σε βαθύτερες εθνικές πεποιθήσεις που καλλιεργούνται συστηματικά εξ απαλών ονύχων. Τα ίδια και εδώ, οι Τούρκοι φταίνε για όλα, προαιώνιοι εχθροί, κλπ, κλπ.

    Το Περλ Χαρμπορ/Χιροσίμα είναι κάτι σαν την Μικρασιατική καταστροφή ή το Κυπριακό για τη χώρας μας όπου αρνείται η δική μας να δει τις δικές της ευθύνες στα μακελειά.

    Μια πολεμική επίθεση σε στρατιωτικό στόχο θεωρείται πιο τραυματική από την τεράστια πυρηνική ενάντια σε άμαχο πληθυσμό ως "εκδικητικό αντιστάθμισμα" και με πλανητικής εμβέλειας συνέπειες οπότε ακόμα δεν έχει επέλθει "κάθαρση" στη συνείδησή τους.

    Γιατί αυτό, εθνικό μίσος ας το πω, καλλιεργείται σκόπιμα, όπως και η 11/9 η οποία επίσης δεν πρόκειται να αντισταθμιστεί ούτε με χίλιες εξωτερικές επεμβάσεις, γκουαντανάμο, κλπ, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Elva μου
    Τα πράγματα δεν είναι στη μέση. Όταν κάτι στο πιπιλίζουν από τα γενοφάσκια σου τότε αυτό που εσύ πολύ σωστά λες "απλή λογική" για κάποιους φαίνεται παράλογο. Απλή λογική για τον Αμερικάνο είναι η νόμιμη άμυνα ενάντια στον εχθρό. Απλά δεν γνωρίζουν τι κακό κάνανε γιατί τα έχουνε μάθει αλλιώς. Το παράδειγμα του tayler με τους Τούρκους νομίζω με καλύπτει (αν και υπάρχουν πολλά ακόμα) ώστε να καταλάβουμε ότι και οι Έλληνες δεν απέχουν μακρυά από την λογική των Αμερικάνων όταν πρόκειται για δικά μας εθνικά ζητήματα!

    Το τραγουδάκι του Bowie πάντως είναι πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τyler

    Θα συμφωνησω απολυτα με αυτο που λες ''οτι ψήφισαν Ομπάμα δεν αλλάζει τίποτε σε βαθύτερες εθνικές πεποιθήσεις που καλλιεργούνται συστηματικά εξ απαλών ονύχων. Τα ίδια και εδώ, οι Τούρκοι φταίνε για όλα, προαιώνιοι εχθροί, κλπ, κλπ.''. To θεμα ειναι τι γινεται απο δω και περα. Υπαρχει και κατι που λεγεται πληροφορηση και εκει θα επρεπε να ανατρεξει ο μεσος πολιτης. Σιγουρα και εκει, οι νεωτεροι και πιο ανοικτομυαλοι δεν δεχονται 'εξ απαλων ονυχων' ο τι τους σερβιρουν οσον αφορα την πολιτικη των ΗΠΑ. Ας ελπισουμε οτι ο κοσμος θα αρχισει να συνειδητοποιει και εκει τη κορoïδια και θα αντιδρασει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Newton μας :)

    Θα ηθελα να πιστευω οτι, οπως και στην Ελλαδα, υπαρχουν πολλοι που δεν συμφωνουν, ουτε δεχονται τα παντα που προτεινονται/ψηφιζονται, ετσι και στις ΗΠΑ κατι αναλογο θα πρεπει να συμβαινει.Βεβαια δεν μαθαινουμε γι αυτους τους ανθρωπους,αλλα, μηπως μαθαινουν κι αυτοι γι oλους εμας που εχουμε διαφορετικη γνωμη; Συμφωνω με τη λογικη του 'οταν κάτι στο πιπιλίζουν από τα γενοφάσκια σου τότε αυτό που εμεις λεμε "απλή λογική" για κάποιους φαίνεται παράλογο. Το οτι καποιοι Έλληνες δεν απέχουν μακρυά από την λογική των Αμερικάνων όταν πρόκειται για τα λεγομενα εθνικά ζητήματα δε σημαινει, αναγκαστικα, οτι ΟΛΟΙ οι Ελληνες επικροτουν τη κυβερνητικη πολιτικη!

    Y.Γ
    Επιτελους καποιος ειπε και μια καλη κουβεντα για το τραγουδι του Βοwie με τους Ν.Ι.Ν! :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)