23.8.09

Ο βασικος ενοχος

Αναδημοσιευση απο τσαλαπετεινος


Αν αναζητάς ενόχους…ναι σε σένα μιλάω, σήκω! Ρίξε μια ματιά πίσω σου, στον καναπέ. Βλέπεις το μόνιμο βαθούλωμα στην αγαπημένη σου θέση; Τί ; Πρώτη φορά το προσέχεις; Ξέρεις πόσο καιρό τώρα έχει δημιουργηθεί; Δεν σε άκουσα! Τι μουρμουράς; Να μη σε ζορίζω απόψε που είσαι στις μαύρες σου; Γιατί δεν το έχεις συνηθίσει το έργο; Κάθε χρονιά το βλέπεις. Κάθε καλοκαίρι το ίδια. Και το επτά, τα ίδια και χειρότερα ένιωθες γιατί είχαμε και νεκρούς τότε.

Το ξεπέρασες όμως μια χαρά. Ούτε που θυμόσουνα μια βδομάδα αργότερα τι είχε γίνει. Σπουδαία αγανάκτηση, που εξατμίζεται μόλις απομακρύνεσαι από την μικρή- μεγάλη σου οθόνη. Άνοιξε τη μπαλκονόπορτα! Ναι, θέλω να μπει η κάπνα μέσα. Λίγος ρεαλισμός δε βλάπτει. Μπορεί έτσι να νοιώσεις ότι αυτό που βλέπεις στο γυαλί είναι αληθινό. Ότι δεν είναι μια ακόμα ταινία κι ότι αυτοί που τρέχουν αλλόφρονες κι αυτοί μέχρι χθες καθόταν στην αγαπημένη τους θέση στον καναπέ απέναντι από την οθόνη. Αυτοί που κλαίνε τώρα και παρακαλάνε για ένα πυροσβεστικό όχημα, αυτοί που περιμένουν πώς και πως τη σωτηρία από ένα καναντέρ, είσαι εσύ αλλά κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις. Τσούζει η μύτη σου και ξεράθηκε ο λαιμός. Κιόλας; Άσε κάτω το κινητό, Αρκετά μίλησες σήμερα! Έστειλες και τα αγανακτισμένα σου μηνύματα, εκτονώθηκες με τους άλλους κι αυτοί εκτονώθηκαν μαζί σου. Αποδώσατε ευθύνες σε όλους και καθαρίσατε.

Φταίει ο Αέρας, οι Εμπρηστές, τα Συμφέροντα, η Κυβέρνηση, ο Καταλληλότερος, η Αντιπολίτευση, οι Τριακόσιοι, η Αριστερά, η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, η Δασική Υπηρεσία, η Νομαρχία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Τούρκοι, οι Αμερικάνοι, οι Μετανάστες, οι Εξωγήινοι . Ναι βέβαια, δεν τα είπες εσύ όλα αυτά, είπες μόνο μερικά. Τα υπόλοιπα τα είπαν άλλοι πριν από σένα ή θα τα πούνε μετά, αλλά τα έβαλα όλα μαζί σε μια πρόταση. Πειράζει; Τι κάνεις ; Γιατί κάθεσαι στον υπολογιστή τώρα; Θες να ποστάρεις ε; Σε πνίγουν όλα αυτά; Α! νοιώθεις ίλιγγο. Μάλιστα! Θες να γράψεις, για να τα βγάλεις από μέσα σου. Αλήθεια, δε μου λες τι θα γράψεις; Για το μαύρο μας το χάλι, ότι είμαστε ένα μπάχαλο, ότι δεν υπάρχει κράτος, ότι φταίνε…. Λειψό θα βγει το ποστ φίλε μου!

Στο λέω για να το ξέρεις από τώρα: θα βγει λειψό γιατί ούτε καν θα αναφέρεις τον πραγματικό ένοχο. Ή μάλλον τον βασικό ένοχο. Όχι μόνο για τις φωτιές που καίνε τώρα, αλλά για και για όλα τ` άλλα- αυτά που σε κάνουν να εξοργίζεσαι καθημερινά. Να σου πω εγώ ποιος είναι; Προτιμώ να σου τον δείξω. Για έλα, πλησίασε. Στάσου εδώ. Όχι έτσι, γύρνα! Βλέπεις; Ο βασικός ένοχος είσαι…Δε μπορώ να καταλάβω ρε φίλε πώς τα καταφέρνεις να στέκεσαι φάτσα μπροστά σε καθρέφτη και να φαίνεται μόνο η πλάτη σου.

11 σχόλια:

  1. φυσικά, εμεις είμαστε κατά το μεγαλύτερο μέρος οι ένοχοι αυτών που μας συμβαίνουν, με την αδιαφορία μας, τον ωχαδελφισμός μας, την μεταβίβαση των ευθυνών στους άλλους.

    Εύστοχο το ποστ σου, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με τις φωτιές.

    τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AlexMil

    Εχεις δικιο. Τι αλλο να πει κανεις και πως αλλιως να αισθανθει για τη συστηματικη καταστροφη που συμβαινει λιγο πολυ καθε καλοκαιρι στην Ελλαδα; Εχω κουραστει να το λεω οτι η αδιαφορια μας, ο ωχαδερφισμος, που λες κι εσυ, οπως και η μονιμη θεση μας στον καναπε ειναι αυτα που συντηρουν την ολη κατασταση...Να θυμισω, μονο, οτι το αρθρο ειναι ενος φιλου και επειδη μου αρεσε το αναρτησα και εγω, εδω.

    Τη καλησπερα μου απο το Βορρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειδικά όταν ανήκουμε σε αυτούς που ψηφίζουν για να νομιμοποιηθεί το παράνομο γιαπί στο δάσος ή στην παραλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tyler

    Πολυ σωστα! Αλλιως δεν υπαρχει λογος συζητησης και καθε δακρυ μπροστα στο φακο ειναι ακομη περισσοτερη υποκρισια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευγενική κινηση, κίνηση φιλίας και τη χαιρετίζω με θέρμη. να φιλοξενήσεις αυτούσιο ποστ φίλου δεν είναι λίγο στον καιρό της φιλαυτίας...

    Ωστόσο θα πάρω [σχεδόν] εκκεντρη θέση
    με κίνδυνο να χασω παντελώς ισορροπία. [πέφτω και μόνος, δεν χρειάζεται να με ρίξετε]. Το 2007 μαζί με την χαροκαμένη [αυτο το μειζον πλήγμα] Ελλάδα καιγόταν όλη η μεσογειακή ζώνη της Ευρώπης. Από Ισπανία και νότια Γαλλία εως Βαλκανική. Τα ίδια όμως και σε Καλιφόρνια και Αυστραλία [και μάλιστα κάθε χρόνο...].

    Τι θελω να πω. Μπορεί μια χώρα να είναι ικανή να νικήσει στρατιωτικά μιαν άλλη χώρα, αλλά τα στοιχεία της φύσης δεν μπορεί καμία ακόμη να τα καθυποτάξει. [αυτό να το κρατήσουμε όταν μιλάμε για τις δυνατότητες καταστολής. Για την πρόληψη, αφήστε, έχουμε άλλο ανεκδοτο].
    Πόσω μάλλον αδύναμος θα φανείς, λοιπόν, όταν ο ίδιος τα ενεργοποιείς, όταν ο ίδιος βαζεις ή διευκολύνεις -με χιλιους τρόπους- τη φωτιά.

    Στην Ελλάδα επικράτησαν δαιμονικοί ανεμοι και δαιμόνιοι ανθρωποι. Ενας συνδυασμός που σε στέλνει κατευθείαν στην κολαση...

    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ sikofagos
    (ας μου επιτρέψει η Εlva)

    πράγματι κανένα οργανωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να σβήσει μια φωτιά με τεράστιο μέτωπο και να φυσούν και αέρηδες.

    Όπως ξέρουμε όλοι, το σβήσιμο μιας φωτιάς βρίσκεται στη πρόληψή της, σε ένα δηλαδή σχέδιο ακαριαίας επέμβασης στη εστία ή τις εστίες της με στόχο να σβηστεί πριν εξαπλωθεί.

    Στη χώρα μας υπάρχει το σχέδιο Ξενοκράτης που εφαρμόζεται ανάλογα.
    Όμως ποιος είδε το σχέδιο αυτό, ποιος είδε σε επίπεδο πρόληψης, να έχουν ανοιχθεί δρόμοι, για πρόσβαση στα δύσβατα αλλά και σαν λωρίδες πυρασφαλείας, ποιος είδε το καθαρισμό των δασικών εκτάσεων, ποιος είδε τον επαρκή έλεγχο, με ομάδες περιπολίας, με φυλάκια παρατήρησης, ποιος είδε ένα όργανο συντονισμού εγκατεστημένο στα μετόπισθεν του μετώπου όπως γίνεται παντού έξω όταν έχουν τέτοιες καταστροφές, ποιος είδε τον έλεγχο της παράνομης δόμησης (αλήθεια όλα αυτά τα σπίτια μέσα στα δάση είναι νόμιμα;), ποιος είδε ομάδες άμεσης επέμβασης (για να μας δέρνουν έχουν αμέτρητες), ποιος είδε οργανωμένους εθελοντικά πολίτες σε επίπεδο κοινοτήτων, δήμων μικρών οικιστικών διαμερισμάτων,

    ΚΑΝΕΙΣ

    Γιατί αγαπητέ μη ξεχνάς ότι ζούμε στην Ελλάδα όπου για τους περισσότερους πολιτικούς, πολιτική = επικοινωνία και για τους περισσότερους Έλληνες, Κυβέρνηση = τριχίλιαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sikofage & Alex

    Με λιγα λογια το κρατος δεν ειχε ουτε θα εχει ποτε κανενα σχεδιο προληψης,εναντια στις πυρκαγιες-εμπρησμους, ουτε...'Ξενοκράτες' ισχυουν, ουτε τιποτα...Το μονο 'σχεδιο' που λειτουργουσε και συνεχιζει να λειτουργει ειναι αυτο της μιζας, της κομπινας και των τριχίλιαρων, που αναφερει και ο AlexMil, πιο πανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ΑlexMil

    γι αυτό μιλησα για το "ανεκδοτο της πρόσληψης".

    να προσθεσω και τούτο: κάποιοι δήμαρχοι που προσπάθησαν να διαμορφώσουν ζώνες πυροπροστασίας [δλδ, ανοιγω δρόμους στο δασος για να μπορουν τα οχήματα πυρόσβεσης να κινουνται] βρεθηκαν με μηνύσεις από τους κατα τοπους δασαρχες.

    ανεκδοτο [σύντομο, αλλά καλό]

    @βλογοδεσποινα

    δεν υπάρχει σχέδιο, καλή μου.
    δυστυχώς ούτε σχεδία διαφυγής...

    Έρρωσθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κατά τα κλασικά, έχουμε σιωπηλή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα με μαύρα ρούχα την Παρασκευή...και μετά εκλογές για να δείξουμε τι μάθαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συκοφαγε μας :)

    Eτσι ειναι, δυστυχως...Τα εκαψαν πια ολα και αναρρωτιεται κανεις τι θα καψουν του χρονου..Ανεργια και στον...κλαδο των εμπρηστων προβλεπεται στο εγγυς μελλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε mahler


    Η διαμαρτυρία την Παρασκευή κακως ειναι σιωπηρη! Οσο για τις εκλογές, εκει ειναι που συνηθως φαινεται οτι ΔΕΝ μαθαινουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)