18.8.09

Διλήμματα / Gone Baby Gone

Oταν ενα τετράχρονο κοριτσακι εξαφανιζεται σε μια εργατική συνοικία της Βοστωνης δυο ντετεκτιβς (Casey Affleck, Michelle Monaghan) προσλαμβανονται απο την οικογενεια και ενω ειναι ειναι αρχικα διστακτικοι στο να αναλάβουν την έρευνα, τελικα διαπιστωνουν οτι βρισκονται σε μια υπόθεση που σχεδόν όλοι, γύρω τους, είναι μπλεγμένοι.
Η κατάσταση της μητερας, (Amy Ryan), που ειναι ναρκομανης, οσο κι η απουσία επαφής από πλευρά των απαγωγέων περιπλέκουν την υποθεση, την ώρα που ολοι έχουν αναστατωθεί και η αστυνομία με τον Jack Doyle (Morgan Freeman), ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα εγκλημάτων κατά ανηλίκων, αδυνατεί να εντοπίσει τα ίχνη της.
Δεν θα αναφερθω ομως, ιδιαιτερα, στους συντελεστες της ταινιας κλπ. λεπτομερειες. Τα διλημματα που προκυπτουν στη ταινια, ειναι πολυ πιο σημαντικα.
Ειναι αραγε προτιμοτερο για ενα παιδι να μεινει με τη φυσικη του μητερα, μια εξαρτημενη απο τα ναρκωτικα γυναικα, ή να υιοθετηθει απο μια αλλη οικογενεια, που θα του προσφερει, μια εξασφαλισμενη ζωη; Το ηθικο, αυτο, διλημμα βαζει τον πρωταγωνιστη της ταινιας Gone baby gone, στη γωνια. Η απόφαση που αυτος παίρνει είναι όντως από τις πιο δύσκολες και προβληματικες. Η σύγκρουση με την στάση της συντροφου του, που υποστηριζει οτι το παιδι εχει δικαιωμα σε μια καλυτερη ζωη, μακρια ομως, απο τη φυσικη του μητερα, ειναι ενα επιπλεον διλημμα...

Ειναι εντυπωσιακο οτι με φόντο μία δραματική ιστορία εξαφάνισης στις Η.Π.Α τίθενται καποια κρίσιμα ζητήματα ηθικής σε σχέση με την οικογένεια και την κοινωνία.
Ο Ben Affleck, που κανει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τη ταινια αυτη, βρίσκει την ευκαιρία να δειξει την άλλη Αμερική, του υποκόσμου, των εμπορων ναρκωτικων, οπου το χρημα ειναι τελικα το μονο που μετραει....Μια διαπιστωση που ζουμε ολο και περισσοτερο, σε καθημερινη βαση, χαρις και στην εξοικειωση που τα ΜΜΕ μας προσφερουν τοσο απλοχερα.....
Μερικα χρονια πριν, η ιδεα οτι το χρημα θα εφερνε τετοια διαφθορα και στην δικη μας, "χρηστή" κοινωνια ακουγοταν, σαν κατι το παραξενο και γελοίο συναμα...Τοσο πολυ, λοιπον, αλλαξαμε;

Πηγη:
cinemanews.gr

16 σχόλια:

  1. Ελβα μου, εδώ πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα κι είναι έτοιμοι να πολήσουν ακόμα και τη μάνα τους κι εσύ αναρωτιέσαι να αλλάξαμε τόσο πολύ; Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ταινία ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα! Θα ψάξω να δω αν κυκλοφορεί σε DVD.

    Πιστεύω ότι ο υπόκοσμος της "άλλης" Αμερικής είναι ο κανόνας με την έννοια ότι και η "καλή" Αμερική υπόκοσμος είναι με τον δικό της εκλεπτυσμένο και διαχειριστικό τρόπο.

    Τώρα επι της ουσίας αν εγώ είχα μεγαλώσει σε μια τέτοια οικογένεια θα ήθελα να με υιοθετήσει μια άλλη σωστή οικογένεια. Από εκεί και πέρα τι είναι σωστότερο ηθικά δεν το ξέρω. Θέλει πολλή σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα Swell

    Για την Ελληνικη πραγματικοτητα,
    'αναρρωτιεμαι'..Τη γενικη κατασταση
    που επικρατει, τη ξερω, δυστυχως...
    Δε μου απαντησες, ομως, επι του διλημματος...Περιμενω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου GR

    Eτσι πιστευω και εγω..Ο υπόκοσμος της "άλλης" Αμερικής είναι μαλλον ο κανόνας...Και δυστυχως ο πολυς κοσμος εχει δεχθει χρονια προπαγανδας με ταινιες της 'καλης Αμερικης', παραγωγης 'Hollywood'.. Το Αmerican dream δλδ. σε ολο του το μεγαλειο...Ειναι καλο που υπαρχουν καποιοι που διαφερουν και λενε/δειχνουν τα πραγματα οπως ειναι...Δεν το περιμενα, να σου πω, απο τον Affleck, που δεν θεωρειται και τοσο anti Hollywood!
    Kαι επι του διλημματος συμφωνουμε, αλλα δυστυχως ο χαρακτηρας, στο ρολο, δεν ρωτησε κανεναν, μονος του πηρε την αποφαση και εκανε λαθος....Τα λαθη ομως πληρωνονται, σωστα;
    Να μη σου πω, ομως, και ολη την υποθεση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπάρχει όντως ηθικό δίλημμα όμως αν ένα παιδί γνωρίσει και την καλή πλευρά της ζωής τότε όχι μόνο να βοηθηθεί το ίδιο αλλά μπορεί και να καταφέρει να βοηθήσει και τους γονείς του κάποτε. Νομίζω πως είναι κρίμα να καταστρέφεται μια νέα και γεμάτη προοπτική ζωή γενικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aπό τη μια το συμφέρον κι απ' την άλλη η ηθική. Από τη μια η μάνα κι απ' την άλλη το παιδί. Αδυνατώ ν' απαντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζekia

    Διαλεγεις και εσυ, λοιπον, τη λυση της υιοθεσιας απο μια καλυτερη οικογενεια...

    Συμφωνουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Swell

    Ισως αν εβλεπες τη ταινια και ειδικα τη μητερα του παιδιου να διαλεγες την λυση της υιοθεσιας...
    Παντως δεν ειναι καθολου ευκολο να αποφασισεις για καποιον αλλο. Ετσι ομως δεν κανουν και οι πολιτικοι και μετα δηλωνουν οτι οι θυσιες και οι στενωποι ειναι για το..
    καλο μας; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θελει και ρωτημα Elva,
    αν η φυσικη μητερα ειχε συνειδηση δεν θα εφερνε στον κοσμο ενα παιδι. Πιστευω οτι και το δικαστηριο τετοια λυση θα εδινε. Και στην Ελλάδα, αν συνεβαινε εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα cynical

    Ο λογος που το συζηταμε ειναι αν ενα ατομο (οχι το δικαστηριο) εχει το δικαιωμα να παρει μια αποφαση για καποιο αλλο και στη προκειμενη περιπτωση για το μελλον ενος παιδιου. O πρωταγωνιστης διαλεξε τη φυσικη μητερα, ενω ενα δικαστηριο ενδεχομενα να διαλεγε την οικογενεια, επειδη:
    α)H μητερα ειναι εξαρτημενη και
    β)H οικογενεια ειναι καταλληλoτερη στο να παρεχει ασφαλεια στο παιδι.
    Η γνωμη μου ειναι οτι ενω στη θεωρια ολα θα επρεπε να ειναι οπως τα λες, στη πραξη ομως δεν ειναι ΠΑΝΤΑ αυτονοητο οτι ολοι/ες εχουν τη ψυχικη δυναμη που χρειαζεται oταν ειναι καποιος γονιος. Οσο για τη 'συνειδηση' που αναφερεις, αν διαβαζεις εφημεριδες με το τι συμβαινει σε μερικες χωρες οπως π.χ Αγγλια(Baby P.κλπ περιπτωσεις) θα μου επιτρεψεις να σου πω οτι ειναι μια αλλη μεγαλη συζητηση, με πολλες παραμετρους που ευχαριστως θα την εκανα με οσους ενδιαφερονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σου Elva! Είσαι ακόμη εκεί πάνω στις δροσιές; Η καινούργια φωτογραφία που είναι τραβηγμένη;
    Καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου και ...welcome back navarino μας! :)

    Που αλλου;Εδω, στις βορειες επαλξεις! Η φωτο ειναι βεβαια απο Σκανδιναβια,αλλα δεν ελεγε ακριβως τη τοποθεσια...Μη μου πεις οτι ζηλεψες..Δε θα το πιστεψω :)
    Ανταποδιδω τις ευχες, αν και εδω σιγα σιγα αρχισε, ηδη, το φθινοπωρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ειμαι της γνωμης οτι τα παιδια πρεπει να μεγαλωνουν σε περιβαλον που δεν ειναι ,,αρρωστημενο,, και αυτο οχι μονο για την εξαρτημενη απο ναρκοτικα μανα αλλα και σε αλλες αρρωστημενες καταστασεις... θα διαλεγα λοιπον την υοθεσια απο μια οικογενια που μπορει να προσφερει ηρεμια και ασφαλια σε ενα παιδι.....

    πρεπει να ψαξουμε να την βρουμε την ταινια

    οσο για την ερωτηση σου αν το χρημα κυριαρχει..... ΝΑΙ
    χωρις δευτερη σκεψη.... το βλεπουμε καθημερινα πια :/
    οι εξερεσεις μας φαινοντε ουαου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eλενα

    Ναι, η ταινια ειναι πολυ καλη και υπαρχουν μερικα αξιολογα ηθικα διλημματα εκει που, καποια στιγμη, ολοι σκεφτομαστε....Σου τη προτεινω ανεπιφυλακτα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα ερωτήματα που θέτεις πολλά. Κατ' αρχήν ναρκομανής μάνα, τι το θέλει το παιδί, καλύτερα να μη το κάνει ή αφού το έπιασε ας το ρίξει.. Το κρατάει όμως γιατί δεν έχει συνείδηση. Αν το παιδί δεν βγεί άρρωστο, τι ζωή θα του προσφέρει ενώ είναι μέσα στα ναρκωτικά; Αφού η ύπαρξη του παιδιού δεν της δίνει τη συνείδηση να ξεφύγει απο τη μέγγενη της ηρωϊνης και ν' αλλάξει ζωή για το παιδί τουλάχιστον, ας το αφήσει να φύγει, σε μία άλλη οικογένεια που θα του προσφέρουν αν μη τι άλλο στοργή και προστασία.
    Τι φταίει το παιδί, γιατί να υποφέρει απο αμαρτίες γονέων;

    Θα την αναζητήσω την ταινία, ακούγεται ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Marina

    Mακαρι ολες και ολοι που γινονται γονεις να ειχαν την διαυγεια που χρειαζεται και το κουραγιο να παιρνουν, παντα, τις σωστες αποφασεις, ωστε να μη βλαπτουν τα παιδια τους...Δυστυχως για πολλους λογους κατι τετοιο δε γινεται, παντα, ετσι ειναι κανεις στο 'ελεος' αλλων, οσον αφορα σημαντικες αποφασεις...
    Ετσι ομως, δε συμβαινει και στη καθημερινη ζωη, ως πολιτες μιας χωρας; Συμφωνουμε παντα με τις αποφασεις που καποιοι αλλοι παιρνουν για εμας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)