5.8.09

Τhe involuntary- "De ofrivilliga"

Η ταινια "De ofrivilliga" (Τhe involuntary), του Ruben Östlund, συμμετοχη στο Festival de Cannes 2008, ειναι γυρισμενη σαν να προκειται για ντοκυμαντερ. Eποχη: Kαλοκαιρι στη Σουηδια, oι μικροαδιακρισιες, οπως και η κακη κοινωνικη συμπεριφορα ειναι στο προγραμμα. Ο Leffe οταν πινει αρεσκεται να επιδεινυεται στους φιλους του και να κανει τολμηρες φαρσες, που oμως ενας αλλος φιλος παρεξηγει ως κρυφο-gay συμπεριφορα.
Σε μια αλλη σκηνη ενας οδηγός πουλμαν αρνείται να συνεχίσει το υπόλοιπο ταξίδι και περιμενει μέχρι κάποιος να ομολογησει οτι εσπασε ενα κουρτινοξυλο, πανω απ το παραθυρο της τουαλέτας του λεωφορειου!
Στο μεταξυ μια καθωσπρεπει δασκαλα σε δημοτικο σχολειο εκτελει ενα ψυχολογικο πειραμα για τη ταξη για να τονισει τη δυναμη της συλλογικης πιεσης, που δεχονται πολλα παιδια (ενα μεγαλο προβλημα στα Σουηδικα σχολεια) και αργοτερα αψηφα την απαξιωτικη συμπεριφορα των συναδελφων της οταν θελησει να καταγγειλει ενα συναδελφο, που εκανε χρηση βιας σε μαθητη. Μετα παρακολουθουμε δυο νεες κοπελλες (teenagers), στο Göteborg με χομπυ τα παρτυ, (…τα ποτα και τα ξενυχτια), oπως επισης και να ποζαρουν για sexy φωτογραφιες, που ανεβαζουν μετα στο Ιντερνετ. Ενα βραδυ, σε ενα παρκο, μια απο τις κοπελλες ξαπλωμενη στο εδαφος, λιποθυμη απο το μεθυσι, εγκαταλειπεται απο τους φιλους της, ενω ενας απολυτα αγνωστος προσφερεται να τη μεταφερει με αυτοκινητο στο σπιτι της. Η ταινια ειναι μια ματια στη ζωη στη Σουηδια, στα μαθηματα της ζωης, στις διαλεξεις, και στα ορια που ευκολα καποια στιγμη υπερβαινονται.
Μια ταινια καυστικη σε ορισμενα σημεια, χιουμοριστικη σε αλλα, που ισως προβληματισει καποιους, άμαθους απο τη Σουηδικη κοινωνια, που ομως την εξιδανικευουν με την πρωτη ευκαιρια, χωρις να βλεπουν ποσο παιδαριωδης (infantile) ειναι, οπως αλλωστε την χαρακτηριζει ο Σουηδος συγγραφεας
Carl Hamilton στο ενδιαφερον βιβλιο του: Det infantila samhället: slutet på barndomen. (H παιδαριωδης κοινωνια: To τελος της παιδικης ηλικιας).

4 σχόλια:

  1. Εinai ligo dyskolo na katalavoume kati to opoio den zoume, alla ap oti vlepw o skinothetis xrisimopoioei mia texniki documanter opws o Trier. Endiaferon kai pio endiaferon to vivlio tou kyriou Hamilton pistevw.
    Ti tha ginei den katevaineis Ellada fetos;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "η δυναμη της συλλογικης πιεσης, που δεχονται πολλα παιδια (ενα μεγαλο προβλημα στα Σουηδικα σχολεια)" Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχει και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που κατακλύζεται από συλλογική διάθεση!!!
    Σχετικά με την εξιδανίκευση μιας κοινωνίας πάντως, είναι σίγουρο πως καμία κοινωνία δεν είναι τέλεια. Απλά οι Σουηδοί έχουν κάποια καλά στοιχεία, πχ μισθούς & πρόνοια, που θαμπώνουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ειδικά Μεσόγειους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. leon

    Τη ταινια την ειδα προχθες και ειναι πολυ ενδιαφερουσα και για τους εδω και για τους μη εχοντες εμπειρια απο τη Σουηδικη κοινωνια . Το βιβλιο του Χαμιλτον αξιζει πραγματι αλλα δε ξερω αν εχει μεταφραστει σε αλλες γλωσσες...
    Καλοκαιρι στην Ελλαδα; Οχι φετος, δυστυχως,
    Χαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανο μας

    Δε μιλαω για τη συλλογικη εκπαιδευτικη πιεση, αλλα γι αυτη στις παρεες, που υποτιθεται οτι ΟΛΟΙ πρεπει να κανουν το ιδιο, να ντυνονται με ιδιο στυλ, να ακουνε την ιδια μουσικη και γενικα να ειναι οπως η πλειοψηφια. Φυσικα εν μερει αυτο ισχυει και αλλου, αλλα εδω εχω δει οτι αυτο που λεγεται 'peer pressure' ειναι ενα μεγαλυτερο προβλημα, που μαλιστα συνδεεται και με τη χρηση βιας απο μια ομαδα σε τριτους.
    Mανο, πολλοι σε ξενες χωρες θα επρεπε να βλεπουν εκτος απο τους μισθους, (που κι αυτοι δεν ειναι τοσο καλοι οσο στη Νορβηγια, για παραδειγμα, ασε που υπαρχει μεγαλη ανεργια εδω τελευταια)και πως ζει μια κοινωνια. Ο τροπος ζωης και η κοινωνια μιας χωρας ειναι πολυ σημαντικοι δεικτες ευημεριας και οχι μονο η οικονομικη κατασταση,που
    απο μονη της δε λεει πολλα....Ο μεσος Σουηδος δεν ειναι, παντως, αυτο που βλεπει κανεις στα νησια / διακοπες στην Ελλαδα. Far from....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)