21.8.09

Τοlstoy, McCandless, Ρωσια και αξιες

Στα 1992 ο Chris McCandless ηταν ενας "πολλα υποσχομενος" νεος, γονος μεγαλοαστικης οικογενειας, αποφοιτος Πανεπιστημιου.
Βαθεια επηρεασμενος απο τους Jack London, Leo Tolstoy, W. H. Davies, και τον Henry David Thoreau, αλλα αηδιασμενος απο τον κενο ματεριαλισμο της Αμερικανικης κοινωνιας, μετα την αποφοιτηση του, τολμησε να κανει κατι που, ενδεχομενα πολλοι θα απεφευγαν: Mια αποδραση στην Αλασκα. Δωρησε στη φιλανθρωπικη οργανωση Oxfam International, $24.000, τα υπολοιπα απο τα χρηματα που του ειχαν δωσει οι γονεις του για τις σπουδες του και υιοθετωντας το ονομα Alexander Supertramp εκοψε καθε επαφη με την οικογενεια του και αρχισε τη περιπλανηση του στην Αλασκα με πολυ λιγα εφοδια, αναζητωντας απαντησεις στα ερωτηματα του. Τεσσερις μηνες αργοτερα πεθανε..

Μερικες εβδομαδες πριν το θανατο του ειχε υπογραμμισει στο ημερολογιο του μεταξυ αλλων και το παρακατω αποσπασμα απο το βιβλιο του Τolstoy " Οικογενειακη ευτυχια":

“I have lived through much, and now I think I have found what is needed for happiness. A quiet secluded life in the country, with the possibility of being useful to people to whom it is easy to do good, and who are not accustomed to have it done to them; then work which one hopes may be of some use; then rest, nature, books, music, love for one’s neighbour-such is my idea of happiness. And then, on top of all that, you for a mate, and children, perhaps-what more can the heart of man desire?”
Lev Nikolayevich Tolstoy (1828-1910)

Οι ανθρωπινες σχεσεις, οι αδικες στη ζωη, ηταν θέματα που απασχολούσαν τον
Τοlstoy σε ολη τη ζωη του και το εργο του. Η αγραμματοσύνη, η αμορφωσιά, οι προλήψεις. Η υποκρισία των αριστοκρατών, ο δογματισμος των παπάδων και σε αυτούς ακριβως εναντιωθηκε. Η αργόσχολη και χυδαία κενότητα της ζωής των πλουσίων, οι απαράδεκτες ασχήμιες των πολιτικών, το τρομερό πρόσωπο του πολέμου, η ψευτιά του μικροαστικού γάμου, η ανειλικρίνεια ο δογματισμός του ιερατείου, η καταπίεση των φόρων και της γραφειοκρατίας, η αγωγή, η παιδεία, η τέχνη, η επιστήμη, που η σύγχρονη κοινωνία παραμορφώνει και διαφθείρει.
Η Εκκλησία, ύστερα από την έκδοση του μεγάλου του μυθιστορήματος του "Ανάσταση", οπου περιγραφει τα ήθη και τα έθιμα της ανώτερης ρωσικής τάξης της Πετρούπολης και διατυπωνει την αιώνια γνώμη του ρωσικού λαού περί ανυπαρξίας ανθρώπινης δικαιοσύνης στο κόσμο, τον αντιμετωπισε, οπως ηταν αναμενωμενο, με κατάρες και ανάθεμα.

Ο Τολστόι ειχε, παντως, πολλές φορές καταδικάσει τις επαναστάσεις και είχε κηρύξει ως ιδανικό την εσωτερική αναζήτηση. Ο Λένιν, ειχε πει για τον Τολστοι, οτι εξεφραζε την «ιδεολογία που παρουσιάζεται αναπόφευκτα σε μια εποχή όπου όλο το παλιό καθεστώς έχει αναποδογυριστεί και η μάζα που διαπαιδαγωγήθηκε στο παλιό αυτό καθεστώς που γαλουχήθηκε με τις αρχές, τις συνήθειες, τις παραδόσεις, τις δοξασίες αυτού του καθεστώτος δε βλέπει και δεν μπορεί να δει τι είδους είναι το διαμορφωνόμενο καινούργιο καθεστώς, ποιες είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που το διαμορφώνουν και πώς ακριβώς το διαμορφώνουν ποιες κοινωνικές δυνάμεις είναι ικανές να φέρουν την απολύτρωση από τις αναρίθμητες, τις εξαιρετικά μεγάλες συμφορές που χαρακτηρίζουν τις περιόδους κατάρρευσης».

"Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν την Αλήθεια, [ειχε πει ο Τολστοι], ενώ για τον εαυτό μου μπορώ να πω: όλα αυτά που γράφω δεν είναι μόνο λόγια, με αυτά ζω, αυτά αποτελούν την ευτυχία μου, με αυτά θα πεθαίνω".

Ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Μιχαήλ Σβιντκόι δηλωσε: "Διαβάζετε τον Τολστόι και θα καταλάβετε ότι αυτοί οι οποίοι μιλούν για κρίση αξιών στη σημερινή Ρωσία και ότι εμείς δεν ξέρουμε πώς να ζούμε, είναι απλώς ηλίθιοι".

Τι κριμα, να πουμε, εμεις, οταν καποιοι δε βλεπουν κανενα προβλημα αξιων με...εορτασμους επετειων 10 χρόνων από την έναρξη της συνεργασίας του μουσείου Ηermitage με τη...Coca Cola!

Σημειωση:
Ο Sean Penn γυρισε την ταινια
Into the Wild (2007) βασισμενη στο oμωνυμο βιβλιο του Jon Krakauer πανω στη περιπετεια της ζωης του Chris McCandless.

Πηγες: wikipedia, ριζοσπαστης

23 σχόλια:

  1. Καλήμέρα και καλό χειμώνα, Ελβα.
    Ισως είμαι πολύ πεζή, αλλά με ενόχλησε που πέθανε ο Chris McCandless απο δική του αμέλεια, τάχα μου ζητώντας την αλήθεια. Δεν χρειάζεται να κάνει κουταμάρες κανείς (χωρίς φαϊ και εφόδια στην Αλάσκα!!!)για να βρεί κάτι που ο Τολστόυ το έβλεπε απο τη πολυθρόνα του σπιτιού του!. Θα πρεπει να ήταν λίγο..ιδιόρυθμος ο θανών εννοώ.
    Οσο για τους Ρώσους, κάποτε πίστευαν στις αξίες του Τολστόυ γιατί τους βόλευαν, όπως έλεγε και ο Λένιν.. τώρα τα λεφτούλια της Κόκα-Κόλα αντίστοιχα βολεύουν..χωρίς τη χορηγία της σίγουρα δεν θα μπορούσαν να επιτεύξουν όσα πέτυχαν για το μουσείο τους.
    ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ το θέμα είναι οι δικές αξίες, αν ακολουθούν το ρεύμα της εποχής..ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διόρθωση
    "ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ το θέμα είναι εάν οι δικές μας αξίες, αν θα ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής, ή όχι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την έχω δει την ταινία. Ο τύπος μόλις βρήκε το νόημα της ζωής πέθανε!

    Πάντως μεγάλος ο Τολστόι και μοναδικά τα όσα έχει πει...:

    -Εκείνος που δεν κάνει τίποτα έχει πολλούς βοηθούς.

    -Ο καθένας ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο, αλλά κανένας δεν έχει σκοπό ν' αλλάξει τον εαυτό του.

    -Εάν μια φορά λυπηθείς που δε μίλησες, εκατό φορές θα μετανιώσεις πως δεν έμεινες σιωπηλός.

    -Δεν είναι ευτυχία να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά πάντα να θέλεις εκείνο που κάνεις.

    -Την καλή διάθεσή σου πρέπει να δημιουργείς ο ίδιος, την κακή θα την εξασφαλίσουν οι άλλοι.

    -Νομίζουμε πως μας αγαπάνε αφού είμαστε καλοί και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως μας αγαπάνε γιατί είναι καλοί αυτοί που μας αγαπάνε.

    -Η απλότητα είναι η βασική προϋπόθεση ηθικής ομορφιάς.

    Και άλλα...
    http://thessalotipota.blogspot.com/2008/11/blog-post_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Μαrina :)

    Σ ευχαριστω και ανταποδιδω τις ευχες, αν και στο Νοτο εχετε ακομα πολλες ζεστές, ηλιολουστες ημέρες μπροστα σας :)
    O Chris McCandless βαρεθηκε τη βολεμενη ζωη, που του προσφερε η Αμερικανικη κοινωνια και οι γονεις του, που απ οτι διαβασα, δεν τα πηγαιναν και τοσο καλα μεταξυ τους και αυτο φυσικα ειχε επιπτωση στα παιδια...Δεν ξερω τι βρηκε και τι δεν βρηκε στην Αλασκα, αλλα αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι καποιοι δεν αρκουνται σ αυτα που τους δινονται και ψαχνουν να βρουν ενα νοημα απο μονοι τους. Ειναι γι αυτο και μονο αξιεπαινοι. Βεβαια ειναι τραγικο οταν πληρωνουν το τιμημα με την ιδια τους τη ζωη. Ηταν αδικος ο θανατος του, αλλα ετσι ειναι η ζωη, πολλες φορες....
    Για τους Ρωσους πολιτικους τι να πεις; Μονο η συνεργασια με τη Coca Cola τα λεει ολα και για τις αξιες τους και για την εκτιμηση τους στη τεχνη και τη κουλτουρα της χωρας τους. Κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μανο μας

    Welcome back! ;) Περιμενουμε περιγραφη των..adventures σας και για διευκρινιστε μας, επισης, τι εννοειτε με το...'O tempora o mores' , σ´ αυτη τη περιπτωση.

    Mερικοι, το...κολλανε οπου να ναι, για να μη χρειαστει να γραψουν περισσοτερα για την αναρτηση! :)
    Nα υποψιαστω οτι και εσυ ακολουθεις την ιδια μεθοδο; ;PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Newton

    Πολυ χαιρομαι που εχεις δει τη ταινια και εχεις γνωμη πανω στο εγχειρημα του Chris, το οποιο πρεπει να φαινεται παραξενο και εκκεντρικο σε πολλους...
    Ευχαριστω που παραθετεις,επισης, αυτα τα γνωμικα του Τολστοι.
    Μου αρεσαν ολα, αλλα ιδιαιτερα το παρακατω:

    'O καθένας ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο, αλλά κανένας δεν έχει σκοπό ν' αλλάξει τον εαυτό του'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σας βρήκα Elva μας!
    Δεν έγραψα τπτ παραπάνω γιατί νομίζω η περίφημη φράση του Κικέρωνα κολλάει γάντι στην παρακάτω παράγραφο του κειμένου:

    "Ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Μιχαήλ Σβιντκόι δηλωσε: "Διαβάζετε τον Τολστόι και θα καταλάβετε ότι αυτοί οι οποίοι μιλούν για κρίση αξιών στη σημερινή Ρωσία και ότι εμείς δεν ξέρουμε πώς να ζούμε, είναι απλώς ηλίθιοι".
    Τι κριμα, να πουμε, εμεις, οταν καποιοι δε βλεπουν κανενα προβλημα αξιων με...εορτασμους επετειων 10 χρόνων από την έναρξη της συνεργασίας του μουσείου Ηermitage με τη...Coca Cola!"

    Όπως επίσης Γκορμπατσόφ και pizza hut αποτέλεσαν σπουδαίο συνδυασμό ηθικοκοινωνικής εξύψωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο elva για την αναφορά σου σε έναν μεγάλο κλασσικό λογοτέχνη! Ο Τολστόϊ δεν διαβάζεται πια στην Ελλάδα, τα βιβλία του πουλιούνται κάθε χρόνο στην παράγκα της Πλατ. Κλαυθμώνος με τα στοκ και με το κιλό! Ενώ οι Μαντές και οι Μπουραντάδες σκίζουν!!!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mανο μας

    Absolute agreement τοτε!

    Y.Γ Aπο τοτε που ειδα τον...Gorbi σε διαφημηση της pizza hut, δε ξαναπατησα το ποδι μου εκει! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλησπερα navarino

    Αφου εχουμε, πια,...εκπτωσεις σε ολα, η καλη λογοτεχνια θα ξεφευγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έλβα καλησπέρα, εγώ βλέπω ότι με 320,000 δολάρια θα μπορούσε κάθε εταιρεία να εξευτελίσει κάθε επιστημονικό ίδρυμα ή επιστήμονα.

    Με 320,000 δολάρια μέχρι και τη χαμένη αδερφή-ζωγράφο του Βαν Γκόγκ θα "ανακάλυπταν".

    Πέρα από αυτά, το αν πρέπει να αλλάζει ο άνθρωπος αντι να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο είναι μεγάλο θέμα.

    Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, κάποιες φορές πρέπει να αλλάζει ο άνθρωπος και κάποιες άλλες να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία αλλάζει και ο ίδιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Greek Rider
    Αναμφισβήτητα σ'αυτό που λες έχεις δίκιο, αλλά δεν νομίζω ότι το νόημα της συγκεκριμένης φράσης είναι για το αν είναι πιο σωστό ή λάθος να αλλάξει κάποιος κάτι στον εαυτό του ή τον κόσμο.

    Αυτό που βγαίνει είναι ότι ο καθένας από εμάς προσπαθεί να φέρει τα πράγματα στα μέτρα της δικής του λογικής αλλά ποτέ δεν σκέφτεται μήπως τελικά πρέπει να αλλάξει τη λογική του. Πάρε για παράδειγμα την Ελληνική πραγματικότητα. Σε κανέναν δεν αρέσει η κατάντια της κοινωνίας μας και πολλοί θέλουν να την διορθώσουν. Ποιοι από όλους εμάς όμως διορθώνουμε πρώτα τον εαυτό μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. την ταινία την έχω παρουσιάσει κι εγώ, είναι όντως εξαιρετική.

    Ο Τολστόι ήταν ανατόμος της ανθρωπινης ψυχής, αυτών των στοιχείων της που υπάρχουν σε όλους μας ανεξαρτήτως ιδεολογίας και εποχής που επιζούν αλώβητα και βασανίζουν τον άνθρωπο επειδή δεν τολμάει να τα κοιτάξει κατάματα.

    Πολύ άστοχη η κριτικη του Λένιν, η πολιτική του οποίου αποτέλεσε και τον πρόδρομο ενός από τα καταπιεστικότερα και απάνθρωποποιημένα καθεστώτα της εποχής μας, τα οποία εν συνεχέια με την συντριβή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την καλλιέργεια κενών μονοδιάστατων ιδεολογημάτων, οδήγησαν τις μετακομμουνιστικές κοινωνίες στην λατρεία του καπιταλισμού, ακόμα και των πιο χυδαίων εκφάνσεών του.

    Μπορεί πχ σε εμάς να γίνει κανένας αχταρμάς τύπου Ερμιτάζ-κόκακόλας, αλλά θα αντιδράσει σύσσωμος ο κόσμος, εκεί στα μετακομμουνιστικά καθεστώτα το θεωρούν όλοι ως κάτι το πολύ θετικό και προχωρημένο. Και αυτό γιατί η κόκα κόλα, τα μάλμπορο, τα μακς και δεν ξέρω ποιά άλλα, αποτελούσαν κρυφά ιδεολογικά σύμβολα ελευθερίας και ποιότητας ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς... ήρθα!


    Symastev= Στέργιος. Το dokimi ήταν γιατί έχασα τον κωδικό μου. Τον ξαναβρήκα.

    Σε μια εποχή που ο μόνος δρόμος εξόδου από ένα σύστημα παρακμής είναι η εύρεση των εσωτερικών αντιθέσεών του και η λύση τους με ιστορικό- επαναστατικό ξεπέταγμα προς τα εμπρός, είναι αστείο να αναζητάμε τη λύση στον μοναχισμό, τον εσωτερισμό και τον αναχωτηρισμό. Το σύστημα θα παραμένει στη σήψη και τη παρακμή και ο κόσμος στο αδιέξοδό του.

    Οι εποχές του Τολστόϊ είναι πολύ διαφορετικές από σήμερα. Θυμίζει περισσότερο Ονορέ Ντε Μπαλζάκ…Τότε ο καπιταλισμός είχε ακόμη γενικά προοδευτικά χαρακτηριστικά και μόλις έδειχνε τα νύχια του. Και η κριτική ήταν ένα ηθικολογικό κράμα αστικού διαφωτισμού, μικροαστισμού και «έντιμου» φεουδαρχισμού.

    Σήμερα ο καπιταλισμός είναι βουτηγμένος μέχρι το λαιμό, λίγο πριν πνιγεί στο αίμα των θυμάτων του. Και η ηθικολογική κριτική μικρή προσφορά έχει στον απλό άνθρωπο. Για να μη πως ότι ενίοτε μετατρέπεται σε απενοχοποίση όσων αρνούνται να κάνουν κάτι ή σε όπλο όσων θέλουν να μας κρατήσουν στον καναπέ αναλαμβάνοντας εργολαβικά για λογαριασμό μας τη καταγγελία του καπιταλισμού και την… ηθικολογική επανάσταση.

    Αυτή η διαμάχη να αλλάξουν πρώτα οι άνθρωποι για να αλλάξει μετά η κοινωνά (χριστιανική- θρησκευτική αντίληψη) και να αλλάξει πρώτα η κοινωνία για να αλλάξουν μετά και οι άνθρωποι (δογματική αριστερή αντίληψη) κατατρώει τον κόσμο αιώνες και αποτελεί ασφαλές λιμάνι απραξίας και των μεν και των δε. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Όλα αλλάζουν διαρκώς και η μια αλλαγή είναι προϋπόθεση της άλλης. Όταν έχουμε επαναστατική διαδικασία κοινωνικής αλλαγής, έχει προηγηθεί μαζική αλλαγή στους ανθρώπους και έτσι έγινε δυνατή η επανάσταση. Όμως όταν έχει καταληφθεί η εξουσία από τη νέα ανερχόμενη τάξη δεν γίνεται τίποτα αν δεν αλλάξει η κοινωνία τους ανθρώπους στα νέα ήθη, αξίες και στους νέους κανόνες. Χωρίς την νέα κοινωνία δεν θα έχουμε νέους ανθρώπους, χωρίς τους αλλαγμένους ανθρώπους δεν θα έχουμε νέα κοινωνία. Διαλεκτική η σχέση. Ποιο είναι το κύριο; Κατά τη γνώμη μου η κοινωνία. Γιατί οι άνθρωποι που έκαναν την επανάσταση άλλαξαν μόνο ως προς την αναγκαιότητα αλλαγής της κοινωνάς όχι ως προς την ίδια τη κοινωνία. Και αυτοί μετά θα αλλάξουν από τη κοινωνία που έβαλλαν και μερικοί μάλιστα θα πεταχτούν έξω αφού δεν είχαν εννοήσει τι ακριβώς έκαναν ιστορικά. Είναι διδακτικό το απόσπασμα του Λένιν που παραθέτεις επ αυτού. Το θέμα είναι πολύπλοκο δεν εξαντλείται και νομίζω ότι ο Greek Rider το είπε με δυο λόγια.

    Για τους ρώσους πολιτικούς έχω να πω ότι θυμίζουν τους πολιτικούς της παλινόρθωσης στη Γαλλία. Νόμιζαν ότι ο κόσμος πήγε ξανά πίσω και δεν κατάλαβαν ότι πήγε μπροστά με βήμα πίσω. Ύστερα η ιστορία τους σάρωσε και τους έστειλε στο καλάθι των ιστορικών αποβλήτων. Το ξεπούλημά τους το νομίζουν πρόοδο! Συναισθηματικά μπορείς να θλίβεσαι πάντως για την κατάντια των τρισέγγονων επαναστατών που έχυσαν το αίμα τους και ονειρεύτηκαν τα παιδιά τους σήμερα να έχουν κτίσει μια εντελώς νέα κοινωνία και όχι να γλύφουν εκεί που έφυσαν οι παππούδες τους. Όμως τα καπρίτσια της ιστορίας είναι γνωστά πριν το δρόμο της ξαναβρεί.

    navarino-s
    ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να ανεχθεί σήμερα λογοτεχνία τύπου Τολστόϊ, Ντοστογιέφκσι, Ζολά κλπ. Επικαλούμενος ανάστροφα τον φιλελευθερισμό της ίδια εποχής για να καθαγιασθεί ο σημερινός καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός, αρνείται να δει το πρόσωπό του στις τότε κριτικές. Τόσο σύγχρονος είναι!

    Στέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποσο συμφωνουμε GR

    Ουτε εγω πιστεύω ότι υπάρχει
    'σωστό ή λάθος'..Εξαρταται απο τις συνθηκες..Μερικες φορες φορές πρέπει να αλλάζει ο άνθρωπος και άλλες να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. 'Συνταγες' δεν υπαρχουν,(και θα ηταν γελοιο αν υπηρχαν)..
    Η καθε περιπτωση ειναι μοναδικη και αυτο ειναι που αξιζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Newton

    Συμφωνω, και δεν θα επρεπε το ενα να αποκλειει το αλλο, αν ο κοσμος καταλαβαινε οτι το συμφερον μας ως κοινωνια,δεν περναει αναγκαστικα μεσα απο καποιες κομματικες σκοπιμοτητες και ημετερους...
    Τοσα χρονια,ομως, μικροκομματισμου εχουν 'κακομαθει' πολυ κοσμο, που δεν τον ενδιαφερει η αξιοκρατια και η δικαιοσυνη, αλλα MONO το προσωπικο βολεμα, με αποτελεσμα να μη βλεπουμε προοδο, αλλα μονο συτηρηση...Ευτυχως δεν σκεφτονται ολοι ετσι, αρα υπαρχει ελπιδα για τις μελλοντικες γενιες μαζι με την απαραιτητη αλλαγη νοοτροπιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τyler

    Η ταινια ειναι εξαιρετικη και θυμαμαι οτι την ειχες παρουσιασει και εσυ. Μου εκανε,τοτε,εντυπωση, και την αναζητησα ακριβως επειδη εχει αυτο που λενε: food for thought.

    Για τον Τολστοι ειναι λιγα οτι και να πουμε και σιγουρα τα ερωτηματα που θετει ειναι παντα επικαιρα, ανεξαρτητα απο ιδεολογία και εποχη, οπως ειπες και εσυ. Το θεμα ειναι οτι καποιοι τα χρησιμοποιουν για να οικειοποιηθουν καταστασεις και να δικαιολογησουν οσα πανε να καταστρεψουν, στο ονομα ελευθεριων.Μην εισαι ομως και πολυ σιγουρος οτι και εκει ΔΕΝ υπαρχει αντιδραση σε τετοιες συνεργασιες με Coca cola κ.α κολοσσους. Απλα εμεις δεν τα μαθαινουμε...Πιστευω ομως οτι δε θα κρατησει χρονια η κολωνια που πλασσαρουν, ηδη αρχισε να 'βρωμαει' με τα τοσα προβληματα που υπαρχουν εκει. Eιναι ζητημα χρονου να αγανακτησει ο κοσμος εκει που ηδη βλεπει για τι ειδους ελευθεριες πραγματικα μιλανε...
    (Litvinenko, Politkovskaya, Estemirova, μερικα μονο απο τα πολλα θυματα του καθεστωτος Πουτιν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλως το Στεργιο

    Θα συμφωνησω οτι δεν μπορουμε να αλλαξουμε πολλα μονοι μας, οταν το σύστημα παραμένει,ετσι οπως ειναι σημερα.
    Οι καιροι ειναι πονηροι και το συστημα εφευρισκει συνεχως καινουργια 'οπλα' για να μας κρατησει στο καναπε,οπως λες, και να μας πεισει οτι 'τιποτα δεν αλλαζει', επειδη ακριβως εχει παψει να ισχυει απο καιρου το αισθημα της συλλογικοτητας και της αλληλεγγυης, απαραιτητα συστατικα για οποιαδηποτε κινητοποιηση.
    Και εγω πιστευω οτι η σχεση ατομων-κοινωνιας ειναι διαλεκτικη και θα επρεπε οποιαδηποτε κινηση να εχει γνωμονα την αναγκαιότητα αλλαγής της κοινωνιας, ωστε να γινει δικαιοτερη.

    Οι σημερινοι Ρωσοι πολιτικοι ειναι ξεκαθαρο οτι δεν ενδιαφερονται για καμμια συλλογικη προοδο και δεν εχουν κανενα προβλημα να 'γλύψουν εκεί που έφυσαν οι επαναστατες παππούδες τους',oπως λες. Ειναι ζητημα χρονου, οπως ειπα και παραπανω, να δουμε εξελιξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την καλησπέρα μου και από εμένα και συγχαρητήρια που προσπαθείς να αναδείξεις μία από τις αγαπημένες μου ταινίες.
    Θα ήθελα να σου υποδείξω ότι αν και το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο βιβλίο που αναφέρεις, το σενάριο της πραγματικής ζωής του McCandless βασίστηκε στο βιβλίο του Thoreau: "Η ζωή στο δάσος" ή Walden. Ο Thoreau επηρρέασε με αυτό το βιβλίο καθώς και με την "Πολιτική Ανυπακοή" τον Τολστόι. Και οι δύο μαζί τον Γκάντι ο οποίος είχε δηλωσει ότι το συγκεκριμένο βιβλίο του Θορώ είναι ότι καλύτερο είχε διαβάσει. Λόγω της ταινίας αγόρασα και διάβασα το εν λόγω βιβλίο και θα το συνιστούσα αντί για το βιβλίο που βασίστηκε η ταινία.
    Μπορεί να είναι για μερικούς σε ορισμένα σημεία αργό, αλλά διαπραγματεύται θέματα πολύ σημαντικά. Εξάλλου ο Θορώ θεωρείται ο κατ'εξοχήν αμερικανός λογοτέχνης.
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου και καλωσηρθες Iptamene ollande

    Σ ευχαριστω για τις επιπλεον πληροφοριες σχετικα με τον Thoreau. Το βιβλιο του αυτο ακουγεται ενδιαφερον και θα το αναζητησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χμμμμ... είδα δει για την ιστορία αυτού του τύπου στην Όπρα (εντάξει το ξέρω !!!) πάντως το να δούμε την αλήθεια (αν δεν την ξέρουμε όλοι ήδη μέσα μας) είναι τρομακτικά δύσκολο πλέον, με όλο αυτό τον κόσμο που μας πλακώνει και μας μπουκώνει το μυαλό με ψέμα και ματαιοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)