12.8.09

Νorsemen, Roy Andersson και η εννοια της θυσιας


"Προφύλαξέ μας, Κύριε, από τη μανία των ανθρώπων του Βορρά. Λεηλατούν τη χώρα μας, σκοτώνουν γυναίκες, παιδιά". Τον 8ο αιώνα, η ονομασια Vikings ηταν ενας συνηθισμενος ορος για τους Norsemen της πρώιμης μεσαιωνικής περιοδου. O oρος Νοrsemen πρωτοχρησιμοποιηθηκε στη προσευχη ''A furore normannorum libera nos domine'' ("From the fury of the Northmen deliver us, O Lord!"), που αποδωθηκε στους μοναχους των Αγγλικων και Ιρλανδικων μοναστηριων που λεηλατηθηκαν απο επιδρομες των Vikings τον 8ο και 9ο αιωνα.
Oι Vikings ηταν o φοβος κι ο τρομος της τοτε Ευρωπης (ενας συνδυασμος... τρομοκρατιας + Η1Ν1 γριππης, δλδ για να κανουμε αναλογες με την εποχη...συγκρισεις!), ετσι η παραπανω προσευχη ηταν πολυ διαδεδομενη και την επαναλαμβαναν συχνα σαν μαντρα. Οι Vikings, που θεωρουνται βιαιοι, διεσχισαν θάλασσες, ανακαλυψαν τη Γροιλανδία, εφτασαν ως την Αμερική, εκαναν την Ισλανδία, αποικία τους, λεηλατησαν την Ιρλανδία, αιματοβαψαν ολη τη Γαλλία. Κάθησαν στο θρόνο των τσάρων της Ρωσιας και τρεις αιώνες αργότερα κατεκτησαν την Αγγλία.
Δεν ήταν όμως, συμφωνα με μαρτυριες, περισσότερο βίαιοι από τους Χριστιανικούς στρατούς της εποχής εκείνης. Κατηγορουνται για ανθρωποθυσιες, μια πρακτικη που ξεπερνα τα 5000 χρονια, ενω, αλλου οι πραξεις αυτες αναφερονται ως τελετουργικες θυσιες με αλτρουϊστικο σκοπο.
Συμφωνα με τη
μυθολογια των Norsemen o θεος Odin κρεμαστηκε απο το Παγκόσμιο Δένδρο του κοσμου-Yggdrasil 9 νυχτες για να αποκτησει θεικη σοφια. Μεσαιωνικες Χριστιανικες πηγες αναφερονται στους Norsemen, που θυσιαζουν φυλακισμενους με το να τους κρεμουν απο δενδρα.
Oι πολεμιστες Norsemen μερικες φορες θαβονταν μαζι με σκλαβες τους με τη πεποιθηση οτι αυτες οι γυναικες θα γινοντουσαν συζυγοι τους στη μυθικη
Valhalla. Μια λεπτομερης εξιστορηση κηδειας εγινε απο ενα αυτοπτη μαρτυρα τον Αραβα ταξιδευτη Ahmad ibn Fadlan σαν ενα μερος του ταξιδιου του ως μελους αποστολης στους Βουλγαρους του Βολγα στα 921 μ.Χ.
Στη περιγραφη της κηδειας ενος Σκανδιναβου ηγετη, μια σκλαβα ''προθυμοποιειται'' να πεθανει μαζι με τον αφεντη της. Μετα απο 10 ημερες τελετουργικων εκδηλωσεων και συμφωνα με τη διηγηση του Ahmad Ibn Fadlan, η κοπελλα βιάζεται απο 6 ανδρες και κατοπιν μαχαιρωνεται μεχρι θανατου απο μια ιερεια (που αναφερεται σαν 'Angel of Death'). Μετα παραδιδεται στη πυρα μαζι με τον θανόντα στο πλοιο του.
(
Oseberg ship)
O ιστορικος Adam von Bremen κατεγραψε ανθρωποθυσιες στον Odin τον 11ο αιωνα στη Σουηδια, στο ναο της Uppsala, μια παραδοση που επιβεβαιωνεται απο το βιβλιο ιστοριας το Gesta Danorum και τις sagas. Συμφωνα με την Ynglinga saga,ο βασιλιας Domalde θυσιαστηκε,τοτε, με την ελπιδα να φερει καλυτερες σοδειές και επικρατηση σε ολους τους μελλοντικους πολεμους μεχρι τελικης εξοντωσης του λαου του.
Συμφωνα με την Ynglinga saga, ο διαδοχος του Domalde βασιλιας Aun, θυσιασε 9 απο τους γιους του στο θεο Odin σε ανταλλαγμα για μακροζωια, μεχρι που οι Σουηδοι τον εμποδισαν να θυσιασει και τον τελευταιο του γιο, Egil.
Η εννοια της θυσιας για το ''κοινο καλο'' ειναι ενα χαρακτηριστικο που αναφερεται μεχρι σημερα και σε ταινιες οπως στη ταινια του Roy Andersson ''Songs From the Second Floor'' oπου ο σκηνοθετης υποστηριζει οτι ειμαστε υπευθυνοι για τις περιστασεις που μας κανουν να αισθανομαστε ''αβοηθητοι''. Oι ηρωες της ταινιας του Αndersson απελπισμενα ψαχνουν λυσεις για τη μιζερια τους οπως, το να συμβουλευονται μια τσιγγανα με κρυσταλλινη σφαιρα και με το να θυσιασουν τελικα ενα μικρο κοριτσι με την ελπιδα οτι η...οικονομικη κατασταση θα βελτιωθει...Μια προφητικη ταινια με αναφορες οχι μονο στη Σουηδια, φυσικα....

Ιστορ.Πηγη: Νew horizons

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελβα,

    τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα δεν γίνονται θυσίες... Ελα όμως που εδώ στο Ελλάντα, "θυσιαζόμαστε" καθημερινά στην ανικανότητα ή/και τη μαλακία κάθε πολιτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κι από μένα.

    Κι σήμερα γίνονται θυσίες κι όχι μόνο μεταφορικά όπως αναφέρει ο Swell, αλλα και πραγματικές στο Ρατζεστάν της Ινδίας. Συχνά μαθαίνουμε για μια ακομα νεαρή χήρα που "με τη θέλησή της" ακολούθησε το νεκρό σύζυγό της στην πυρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα, πώς οι άλλοτε βάρβαροι είναι σήμερα από τις πιο πολιτισμένες κοινωνίες, ενώ οι άλλοτε πολιτισμένοι Έλληνες είναι σήμερα από τις πιο βάρβαρες κοινωνίες, είναι άξιον απορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα αγαπητε μας Swell ;)

    Τι αξια εχουν τοσες και τοσες θυσιες πολιτων,στην Ελλαδα, μπροστα
    στο...κοινο καλο,(!) που ειναι η..
    'ευημερια' της χωρας μας (γκουχ γκουχ, ή τουλαχιστον καποιων
    oλιγων). Λιγος αλτρουïσμος, βρε παιδια... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Good evening dear Hoopoe (τσαλαπετεινε μας)

    Nαι,εχω ακουσει κι εγω για παρομοιες θυσιες, αλλα δυστυχως κι αυτες εντασσονται στα πλαισια των τελετουργικων θυσιων. Τι 'ωραια' λεξη που βρηκαν, καλυπτει τα παντα, ξερεις, απο φονο μεχρι δε ξερω τι... :(

    Y.Γ. Aκομη να γεμισεις τα All stars με...αμμο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητο Ellinaki

    'Eχει ο καιρος γυρισματα' που λενε, αλλα μη νομιζεις οτι και εδω ολα ειναι οπως γραφουν τα φυλλαδια της Ε.Ε για την ...προεδρευουσα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva,

    Σίγουρα δεν είναι, αλλά συγρκιτικά μιλώντας... η μέρα με τη νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ellinaki

    Συγκριτικα ειναι ετσι οπως λες, για πολλα θεματα, αλλα φυσικα οπως καταλαβαινεις, τα πραγματα ηταν πολυ καλυτερα καποια χρονια πριν και στη Σουηδια οπως και αλλου στη Σκανδιναβια. Hταν, πριν την ενταξη, ηδη,σε πολυ καλυτερη μοιρα απο το μεσο Ευρωπαιο, ασχετα αν εδω υπαρχουν καποια κοινωνικα φαινομενα και συμπεριφορες που δεν ειναι ευκολο να εξαλειφθουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nα είσαι καλά Elva για αυτή την τόσο σημαντική και χρήσιμη για μας ανάρτηση!
    Να είσαι καλά και γιατί μου θύμισες τον αγαπημένο μου Ρόϋ Άντερσον, αυτή την τελείως ξεχωριστή περίπτωση του παγκόσμιου κινηματογράφου που με δυο μόνο ταινίες -εκτός από τα "τραγούδια" είναι εκπληκτικό και το "εσείς οι ζωντανοί"- δημιούργησε το δικό του μαγικό σύμπαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να συγχαρώ και εγώ με τη σειρά μου για αυτή την ουσιαστική ανάρτηση και φυσικά για την αναφορά στον Roy Andersson...

    Την καλημέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Navarino & Chris Z.

    Ευχαριστω.Για τον Roy Andersson, αγαπημενο σκηνοθετη, εχω μονο καλα λογια να πω. Ειναι ενας ξεχωριστος ανθρωπος με πραγματικο μερακι για τη δουλεια του και δεν δισταζει να λεει τα πραγματα οπως ειναι, κατι που δεν ειναι και τοσο συνηθισμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να'μαι και γω.
    Ωραία ανάρτηση Elva μας, με γεια και τη ραδιοσυσκευή!

    Νομίζω πως οι ανθρωποθυσίες ήταν στοιχείο πολλών πολιτισμών σε όλες τις ηπείρους. Άλλοτε για το κοινό καλό, άλλοτε για την ικανοποίηση κάποιας θεότητας, άνθρωποι θυσιάζονταν σε βωμούς.
    Σήμερα είμαστε ακόμα πιο σκληροί. Ζούμε με υψηλή φορολογία, χαμηλούς μισθούς, σε υποβαθμισμένο περιβάλλον, μόνοι, ψυχικά άρρωστοι κτλ κτλ.
    Μια κρεμάλα στο 5 παρακάλω!

    Αστειεύομαι αυγουστιάτικα...:PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μανο μας!

    Υποτιθεται οτι εσυ ησουν σε διακοπες,ή μηπως πρεπει και εγω με τη σειρα μου να πω με γεια το ...laptop? :PP
    Nαι, οι θυσιες, παντος ειδους, ειναι ενα 'αγαπημενο' θεμα και στο Βορρα, αλλα και στο Νοτο...Μια ζωη ακουμε για...θυσιες, αλλα φυσικα δεν αφορα ΟΛΟΥΣ, μονο μερικους μισθωτους και αλλες συμπαθεις ταξεις! Οσο εχεις ακομη καιρο, μη..
    ..θυσιαζεις καμμια μερα, απο απο τις διακοπες σου :)
    Τα λεμε,φιλια απο το βροχερο Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επέστρεψα για λίγο. Αλλά θα αναχωρήσω πιθανότατα για την ανατολική πλευρά του νησιού αυτή τη φορά!

    Φιλιά από την ανεμοδαρμένη Κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Mανο
    Nα περνας καλα, οπου κι αν πας, στο νησι! Κανε και καμμια εξτρα ...
    βουτια για εμας, και πιες και καμμια τσικουδια παραπανω για εμας! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ότι και να λένε για τους βίκιγκς πάντα θα γοητεύουν με τις ιστορίες τους τον κόσμο. Εγώ πάντως δεν τους είχα στο μυαλό μου ποτέ σαν άγριους δολοφόνους αλλά απλά σαν χοντροκομμένους:) Άγριους και βάρβαρους θεωρώ τους Ίνκας και τους Αζντέκους, αυτοί και αν δεν έκαναν τα ανεκδιήγητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εφτασα και εγω!!!
    οι βικινγκς εφτασαν παντου εκτος απο ενα μικρο χωριο ........ ;Ρ

    σοβαρη απαντηση =
    θυσιες γινοταν τοτε που ηταν ακομη ,,βαρβαροι,, οι ανθρωποι και οι φυλες.... σημερα που ειναι ,,πολιτισμενοι,, δεν γινοντε θυσιες?
    θυσιες για να βρουν καινουργιο φαρμακο.... θυσιες για να παρουν καμια ασφαλια απο κανα βυθισμενο πλοιο.. θυσιες για ριξουν τα αποβλητα τους....
    θυσιες σε κοσμο και κοσμακι για να περναν καλα οι λιγοι και να θυσιαζοντε οι πολλοι!!!

    παω για τα πιο πανω ποστ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)