10.8.09

Η αξια της ζωης στην Αφρικη- Ηotel Rwanda

"Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε, ότι αύριο, εμείς και οι οικογένειές μας θα έχουμε δολοφονηθεί!"
Αυτό το μήνυμα είναι η κραυγή βοήθειας που στέλνουν οι απελπισμένοι ένοικοι του Hotel Des Milles Collines της Ρουάντα, σε συγγενείς και φίλους, στην Ευρώπη και την Αμερική.
Η ταινία Hotel Rwanda, (2004), που ειδα προχθες, δίνει μια συναισθηματική, αλλά και πολιτική γροθιά στον θεατή και εξυμνεί την γενναιότητα ενός ανθρώπου, που στηριζόμενος στην πίστη και την εφευρετικότητά του κατάφερε να ξεχωρίσει και να κάνει τη διαφορά. Καταδικάζει την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας που άπραγη παρακολουθούσε την γενοκτονία στη Ρουάντα και εξετάζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παγκόσμιας ευθύνης. Όπως παρατηρεί στην ταινία και ο φωτογράφος (Joaquin Phoenix) «Αν οι άνθρωποι δουν αυτές τις φωτογραφίες, θα πουν: Ω Θεέ μου, είναι τρομερό και μετά θα συνεχίσουν να τρώνε ατάραχοι το βραδινό τους».
Το 1994 ο θάνατος του προέδρου της Ρουάντα σε αεροπορικό ατύχημα, γίνεται το έναυσμα μιας τραγωδίας που θα φτάσει στα όρια της
γενοκτονίας. Η φυλή Hutu , που αποτελεί το 80% του πληθυσμού της Ρουάντα, στρέφεται εναντίον της μειονότητας, της φυλής Tutsi. Σύντομα οι δρόμοι γεμίζουν πτώματα και τα Ηνωμένα Εθνη που μέχρι τότε διατηρούσαν την τάξη στην περιοχή αρχίζουν πια να αποχωρούν από τη χώρα. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί άπραγη την σφαγή.
Μέσα σε αυτό το χάος και την αναρχία, ένας Hutu, ο Paul Rusesabagina, καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σώσει πάνω από 1.200 συνανθρώπους του. Ο Paul είναι διευθυντής στο πολυτελές ξενοδοχείο Hotel Des Milles Collines, στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Kigali. Διαθέτει όλα τα προσόντα ενός καλού manager: ευγένεια, τακτ, αλλά και την απαραίτητη δυτική κουλτούρα, έχοντας ένα δίκτυο σημαντικών γνωριμιών. Ξέρει τη δύναμη της κολακείας και της δωροδοκίας και δεν διστάζει να την χρησιμοποιήσει όταν αυτό χρειαστεί.
Στην οικογενειακή του όμως ζωή κρύβει ένα μυστικό. Η γυναίκα του Tatiana είναι Tutsi, πράγμα που θέτει τόσο αυτήν, όσο και τα 3 παιδιά του σε άμεσο κίνδυνο. Ο Paul είναι έτοιμος να αγωνιστεί και να κάνει τα πάντα για την οικογένειά του και έτσι τους κρύβει στο ξενοδοχείο του όπου ακόμη φρουρείται από την ειρηνευτική δύναμη των ΟΗΕ με επικεφαλή τον στρατηγό Oliver. Στην αρχή αρνείται να βοηθήσει οποιονδήποτε εκτός της οικογενείας του, η συνείδησή του όμως, καθώς και το αίσθημα του καθήκοντος, μετατρέπουν σταδιακά το ξενοδοχείο σε καταφύγιο εκατοντάδων Tutsi, ενώ εκείνος προσπαθεί να πείσει τη νέα τοπική εξουσία ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά.
Ο Don Cheadle, καταφέρνει με την ερμηνεία του να ξεφύγει από την κατάρα του ηθοποιού δεύτερων ρόλων που τον κυνηγούσε μέχρι σήμερα.
Στο Hotel Rwanda πλάθει έναν ρεαλιστικό αλλά σε καμία περίπτωση παραδοσιακό ήρωα, που χρησιμοποιώντας το ταλέντο, την πίστη, το θάρρος και την επινοητικότητά του, αναδεικνύεται στον Aφρικανό Oskar Schindler. Το πλάνο που αδυνατώντας να δέσει την γραβάτα του, καταρρέει ψυχολογικά και ξεσπάει σε λυγμούς δικαιολογεί απόλυτα την υποψηφιότητά του στα Oscar, στις Χρυσές Σφαίρες, και στα Βραβεία των Ηθοποιών.
Δίπλα του η επίσης υποψήφια για Oscar, Βρετανίδα ηθοποιός Sophie Okonedo, δίνει μια καλοκουρδισμένη και πλούσια ερμηνεία, παρόλο που ο χαρακτήρας της δεν είναι πλήρως αναπτυγμένος σεναριακά. Ο Nick Nolte αποδεικνύει ότι, παρά τα προσωπικά του προβλήματα του με τον νόμο, παραμένει ένας σπουδαίος ηθοποιός, ενώ την παράσταση κλέβει και η Cara Seymour ως εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού. Σε μικρότερους ρόλους ο Joaquin Phoenix και ο Jean Reno συμπληρώνουν το cast.
Ο σκηνοθέτης Terry George, αποφάσισε -σωστα - να διηγηθεί μια ιστορία όχι τόσο για την γενοκτονία εκατομμυρίων που συντελέστηκε, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτή. Καταφέρνει έτσι να επικεντρωθεί σε μια συγκλονιστική μεμονωμένη ιστορία που συγκινεί. Σε πολλά σημεία ενδιαφέρεται περισσότερο να δημιουργήσει σασπένς και να προκαλέσει εύκολο συναίσθημα, παρά να εξελίξει την ιστορία. Αποφεύγει επίσης να δείξει εικόνες από τις σφαγές παρά μόνο τα πτώματα στους δρόμους, αφήνοντας έτσι τα εγκλήματα εκτός οθόνης. Το Hotel Rwanda μπορεί να απέχει πολύ από τον όρο αριστούργημα, ειναι ομως μια σημαντική ταινία που σκοπο εχει να αφυπνησει τη κοινη γνωμη για τη κατασταση σε πολλες χωρες της Αφρικης.

Πηγη:Cinema news

7 σχόλια:

  1. Η Ρουάντα είναι η ταφὀπλακα και του ΟΗΕ και του Κλίντον.

    Φοβερές σφαγές. Ο άνθρωπος είναι ικανός για το χειρότερο αλλά και για το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποσο δικιο εχεις. Τα γεγονοτα που εγιναν εκει, ειναι φρικιαστικα, αλλα, για τους Αμερικανους, εφ οσον δεν εγιναν επι του εδαφους τους και δεν υπηρξαν πολιτες τους θυματα της σφαγης αυτης, δε μετρανε
    και τοσο. Και να σκεφτεις οτι καλουν και χρυσοπληρωνουν, απο πανω, τον Κλιντον για να κανει..
    διεθνη σεμιναρια περι πολιτικης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραία παρουσίαση. Την έχω παρουσιάσει και εγώ, καθώς και μια άλλη για αυτή την γενοκτονία το shooting dogs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική παρουσίαση.Δεν την έχω δεί την ταινία.
    Τουλάχιστον απογοητευτικό, μακριά από εμάς κι η πραγματικότητα δεν υπάρχει για εμάς. Μεταφέρεις πολύ καλά αυτό που ο Εκο χρόνια πριν έλεγε,Θα έρθει η στιγμή που θα βλέπουμε τον πόλεμο και θα συνεχίζουμε να τρώμε την μπριζόλα μας.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tyler & ippoliti_ippoliti

    Δεν ειναι η δικη μου παρουσιαση, το θεμα της ταινιας και μονο και η σκληρη πραγματικοτητα ειναι που μας κανουν πολλες φορες να αναρρωτιωμαστε αν σταθμιζονται ολες οι ζωες το ιδιο. Φυσικα ολοι ξερουμε τι ισχυει, δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποτέ δε θα ησυχάσει αυτή η ήπειρος...
    θα τη δω οπωσδήποτε την ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. zekia

    Αξιζει το κοπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)