3.8.09

Swedes-Absolute Holiday Champions!

Αλλος ενας μυθος καταρριπτεται...Με μέσο όρο των 33 ημερών ετήσιας άδειας, οι Σουηδοί ειναι τελικα σε πολυ καλυτερη μοιρα από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, οσον αφορα τις διακοπές, οπως αναφερεται σε μια νέα έκθεση από την Ε.Ένωση. Οι Σουηδοί είναι επίσης μεταξύ εκείνων που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στην εργασία κάθε εβδομάδα, σχεδόν μία ώρα κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) δημοσιεύεται κάθε χρόνο και δειχνει μια γενική τάση ότι οι πολίτες της ΕΕ δαπανούν λιγότερο χρονικό διάστημα στην εργασία, αλλά είναι πιο αγχωμενοι οταν βρισκονται στο περιβαλλον της εργασιας. "Δημοσίευουμε την έκθεση αυτη εδω και δέκα χρόνια τώρα και έχουμε παρατηρήσει κάποια μείωση του χρόνου εργασίας. Η τάση είναι μικρή, αλλά δειχνει προς αυτη τη κατευθυνση" είπε η Camilla Galli da Bino του Eurofound
Οι Σουηδοί απολαμβάνουν ένα μέσο όρο 33 ημερών από την "συλλογική σύμβαση" ετήσιας άδειας, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ ο μέσος όρος σε ολόκληρη την ΕΕ είναι 25,2. Οι γειτονες Δανοι ερχονται δευτεροι με 30 ημέρες και οι Γερμανοι με 30, ενώ οι Κύπριοι και οι Εσθονοί πρεπει να τα …"βγαλουν περα" με μονο 20 ημερες!
Ενώ οι συνηθισμενες θερινες διακοπες στην Αγγλια είναι δύο εβδομάδες, οι Σουηδοί εχουν συνήθως το δικαίωμα να παιρνουν τέσσερις συνεχείς εβδομάδες.
Παρά τις μεγάλες διακοπές, η Σουηδία είναι επίσης μεταξύ των χωρών με τη συντομότερη "συλλογικής σύμβασης" εργάσιμη εβδομάδα- με 37,5 ώρες, η Αγγλια, η Δανία και η Γαλλία έχουν λιγοτερες. Την τελευταία δεκαετία το Eurofound διαπίστωσε ότι στην ΕΕ των 15, οι ώρες εργασίας που εχουν συμφωνηθει μειώθηκαν κατά 1,8 εκατοστιαίες μονάδες από 38,6 ώρες σε 37,9 ώρες.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που δείχνουν τον πραγματικό αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και δείχνει ότι οι Σουηδοι αφιερωνουν ένα μέσο όρο 39,6 ώρες κατά την εργασία, 0,8 ώρες λιγοτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς και ένα πλήρες 2,2 ώρα λιγοτερο απο τους Ρουμάνους που αφιερωνουν 41,8 ώρες.
Η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα max. ορια εργασιμων ωρων/ εβδομαδα στην ΕΕ, με 40 ώρες, το Βέλγιο είναι χαμηλότερα με 38. Οι οδηγίες για τον χρόνο εργασίας απο την ΕΕ ορίζουν ένα ανωτατο οριο48 ωρων/ εβδομαδα.
Η εφημεριδα εκανε προσπάθειες τη Παρασκευή να επικοινωνήσει με κάποιον εκπρόσωπο της Σουηδίας στο Eurofound για επιπλεον σχόλια σχετικά με την έκθεση, αλλά είπαν ότι ήταν σε ετήσια άδεια μέχρι τα μέσα Αυγούστου.......

5 σχόλια:

  1. Kai s emas milane synexeia gia tous ergatikous Souidous. Poly kala káneis kai xeskepazeis kapoious my8ous. Mas exoun parei ampariza me tetoiou eidous propagandes gia tous ksenous,oi opoioi xwrizontai se katigories 'kalwn' kai 'kakwn' opws xereis..Oi Souidoi sou ekei panw 8ewrountai apo ta good boys,pantws.
    Xairetismous kai kalo mina!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A, xehasa na pw oti mou arese poly kai i Sara Tavares! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, ωραία η Sara, ακόμη πιο ωραίοι οι Σουηδοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Swell

    Yia ti Sara symfwnoume alla gia tous Souidous as milisei kammia gynaika epi tou 8ematos :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι ουηδοί είναι θεσσαλονικείς άποικοι... χαλαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)