Τελευταια οι κυβερνησεις της Ελλαδας και της Σουηδιας εχουν ολο και πειρισσοτερη "ταυτιση αποψεων", πραγμα που ειναι πολυ ενδιαφερον, οταν μαλιστα σκεφτει κανεις οτι η Σουηδια κυβερναται απο συνασπισμο συντηρητικων, ενω η Ελλαδα δηλωνει σοσιαλδημοκρατικη! Και οι δυο χωρες, ομως, προσπαθουν να καθησυχάσουν το κοσμο που ανησυχει σοβαρα για τους κινδύνους που συνεπαγεται η συνέχιση της στρατιωτικης εμπλοκής τους στο Αφγανιστάν.
Στη Σουηδια προχθες, σε μια τηλεοπτικη εκπομπη, συζητηθηκε το γεγονος οτι πολλοι δεν συμφωνουν με τη συνεχιση αποστολης στρατου στο Αφγανισταν, μαλιστα στην εκπομπη αυτη μιλησε και ο Μatthew Hoh, πρωην διπλωματης των ΗΠΑ, (ο μονος μεχρι τωρα διπλωματης που παραιτηθηκε και μαλιστα προσφατα), επειδη ακριβως γνωριζει απο προσωπικη του εμπειρια τη κατασταση και πιστευει οτι δεν χρειαζεται να σταλουν επιπλεον στρατιωτες στο Αφγανισταν, ουτε να δαπανηθουν δισεκατομυρια για το σκοπο αυτο.
Στη Σουηδια προχθες, σε μια τηλεοπτικη εκπομπη, συζητηθηκε το γεγονος οτι πολλοι δεν συμφωνουν με τη συνεχιση αποστολης στρατου στο Αφγανισταν, μαλιστα στην εκπομπη αυτη μιλησε και ο Μatthew Hoh, πρωην διπλωματης των ΗΠΑ, (ο μονος μεχρι τωρα διπλωματης που παραιτηθηκε και μαλιστα προσφατα), επειδη ακριβως γνωριζει απο προσωπικη του εμπειρια τη κατασταση και πιστευει οτι δεν χρειαζεται να σταλουν επιπλεον στρατιωτες στο Αφγανισταν, ουτε να δαπανηθουν δισεκατομυρια για το σκοπο αυτο.
Στην Ελλαδα, σημερα, γιορταζεται η επετειος της εξεγερσης του Πολυτεχνειου. Το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, ενα απο τα πρωτα συνθηματα της εξεγερσης, το Νοέμβρη του 1973, πώς....ακουγεται αραγε, σημερα, οταν ξερουμε οτι η Ελλαδα (και αλλες χωρες της ΕΕ οπου η επιρροη του ΝΑΤΟ ειναι φανερη) αποφασιζει να συνεχισει να στελνει στρατο στο Αφγανιστάν και σε αλλες Νατοικες επιχειρήσεις;
Τι δουλεια μπορει να εχουμε εμεις Ελληνες, Σουηδοι και αλλοι, που μας σερνουν με το ζορι, παλι, για να υπερασπιστουμε τα ιμπεριαλιστικα σχεδια αλλων;
Τι μπορει να πει κανεις οταν βλεπει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να στηριζουν μια διεφθαρμενη Αφγανική κυβέρνηση, οταν μαλιστα υπαρχει παγκόσμια κατακραυγή μετά τις εκλογές που εγιναν εκει με βια και νοθεία;
Τι δουλεια μπορει να εχουμε εμεις Ελληνες, Σουηδοι και αλλοι, που μας σερνουν με το ζορι, παλι, για να υπερασπιστουμε τα ιμπεριαλιστικα σχεδια αλλων;
Τι μπορει να πει κανεις οταν βλεπει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να στηριζουν μια διεφθαρμενη Αφγανική κυβέρνηση, οταν μαλιστα υπαρχει παγκόσμια κατακραυγή μετά τις εκλογές που εγιναν εκει με βια και νοθεία;
Διαβαζα οτι η συμμετοχή της Ελλάδας στον άδικο αυτο και αχρειαστο πόλεμο, ειναι εκτος των αλλων και μια επιπλεον αβασταχτη οικονομική επιβάρυνση (θα ξεπερασει τα 300 εκατ. ευρώ, που ήδη δαπανώνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων!).
Ολα αυτα συμβαινουν σε περιοδο ανεργειας και κρισης, αλλα βλεπουμε πολυ καλα πού πηγαινουν τα χρηματα που θα επρεπε κανονικα να δαπανηθουν για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία!
Ισως βεβαια περιμενουμε να αλλαξουμε γνωμη και να κινητοποιηθουμε οταν αρχισουν να μας ερχονται...ασχημα νεα απο το Αφγανισταν και θυμηθουμε ετσι γι αλλη μια φορα τον ''Επιταφιο'' του Γιαννη Ριτσου, οπως καθε χρονο τετοια μερα, στην επετειο του Πολυτεχνειου...
Πολύ ενδιαφέρον Elva μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε γίνεται να μην στείλουμε στρατεύματα και να μην ξοδεύουμε λεφτά. Θα μας κάνουν ντα οι αμερικανοί. Γνωστό το στόρυ δεκαετίες τώρα.
Καλησπέρα Ελβα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "ανήκομεν εις την Δύσιν" του Τριανταφυλλίδη, αποδεικνύεται ότι είναι παντός καιρού και πρωθυπουργού.
Είναι άξιο απορίας το τι θα γίνει αν διαταχθεί απόσυρση των στρατευμάτων μας από το Αφγανιστάν. Σίγουρα όμως ο ...σοσιαλδημοκράτης τρέμει και μόνο στην ιδέα του να χάσει την όποια εύνοια των ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Μανο μας :)
ΑπάντησηΔιαγραφήTιποτα δεν ειναι ευκολο, αλλα ευτυχως υπαρχει και η εξεγερση του Πολυτεχνειου να μας θυμιζει οτι ολα γινονται και ξαναγινονται...
Swell, καλημερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοτε ισως δεν ειχαμε προλαβει να συνειδητοποιησουμε οτι το
"ανήκομεν εις την Δύσιν" θα σημαινε τελεια υποταγη ...for ever and ever! ;(
irthe_h_pitsa
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα δεν ειναι ανθρωπιστικοι οι λογοι που ακομη παραμενουν τα στρατευματα στο Αφγανιστάν.
Οσο για καποιους σοσιαλδημοκράτες εννοειται οτι τρέμουν στην ιδέα του να χάσουν την εύνοια των ΗΠΑ! (...Τι θα κανουν μετα;)
Τη καλημερα μου απο Σουηδια,(μια ακομη χωρα με στρατευματα στο Αφγανισταν!) :(
Πέραν της βαθιάς ανηθικότητας που χαρακτηρίζει την πολιτική της αποστολής στρατευμάτων "δημοκρατικών κρατών" σε ξένα εδάφη, αυτό που τονίζεις, το οικονομικό ζήτημα, θα έπρεπε να είναι ο μεγάλος προβληματισμός κάθε λογικού ανθρώπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σκέφτομαι ότι, αν ο Παπανδρέου όταν έλεγε ότι θα βρει τα χρήματα που χρειάζονται για την ανάταξη της οικονομίας, εννοούσε την αξιολόγηση και επανεξέταση τέτοιων τακτικών, θα μπορούσε ίσως κανείς να υποθέσει ότι υπάρχει ελπίδα.
Αυτά όμως είναι μεγάλες αποφάσεις, μεγάλων ανδρών και μεγάλων κυβερνήσεων.
Kαλημερα Riski
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυτε 'για τα ματια', πια, δεν κρατανε τα προσχηματα... Αναρρωτιεμαι πως δικαιολογoυνται τετοια εξωφθαλμα κονδυλια για στρατιωτικες επιχειρησεις, που ουτε καν..''εθνικους σκοπους'' δεν εξυπηρετουν!
και να σκεφτείς πως αυτοί που σήμερα στέλνουν στρατό στο Αφγανιστάν είναι η ίδια εκείνη γενιά του πολυτεχνείου που κάποτε φώναζε για ψωμί παιδεία ελευθερία.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία". Κρατάω το τρίτο λεκτικό μιας και το ΝΑΤΟ πολεμάει στο Αφγανιστάν για την ελευθερία των Αφγανών. Ανήκω στους λίγους που υπερασπίζομαι τον συγκεκριμένο πόλεμο. Μερικές φορές η Βία σταματάει μόνο με Βία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨωμί-Παιδεία-Ελευθερία! Ίσως για καμιά 10ετία το είχαμε ξεχάσει αλλά σήμερα νομίζω ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πάντως η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ νομίζω ότι υποχρεούται να στείλει στρατεύματα, αλλιώς πάει, σε πετάνε έξω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΙωάννηςΚ
Σαφώς πολεμάει για την ελευθερία των Αφγανών. Όπως πολεμούσε και για την ελευθερία των Ιρακινών αφού πρώτα έκανε το Σαντάμ απόλυτο άρχοντα τον ενίσχυσε με όπλα ώστε να πολεμήσει το Ιράν και έπειτα τον πολέμησε ώστε να φύγει. Το έχουμε μάθει το παραμύθι. Ο Μπιν Λάντεν δικό τους "παιδί" ήταν.
Άλλο το Ιράκ άλλο το Αφγανιστάν. Η πρώτη περίπτωση ήταν 100% ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η όρεξη του Bush Jr να εκδικιθεί τον πατέρα του. Σίγουρα ο Μπιν Λάντεν ήταν δικό τους παιδί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλησα να πω ότι οι Αμερικανοί είναι πρόσκοποι αλλά ότι είναι εντελώς διαφορετικές οι περιπτώσεις.
Έλβα καλησπέρα. Άκουσα πρόσφατα μια ομιλία του Μουζέλη (Μουζέλης = σοσιαλδημοκρατία) και κόντεψαν να μου πέσουν τα μαλλιά μου από το κεφάλι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγα λόγια ο Μουζέλης (και η σοσιαλδημοκρατία) λέει ότι όποιος δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών αφανίζεται. Η ΕΣΣΔ π.χ. λέει δεν προσαρμόστηκε στην ελεύθερη αγορά και γι' αυτό κατέρρευσε, πριν από την ελεύθερη αγορά είχαμε το κράτος. Όσες χώρες δεν κατάφεραν να εξελιχθούν από τη φεουδαρχία σε κράτη με κεντρική εξουσία ή κατέρρευσαν ή είχαν πρόβλημα π.χ. η Πολωνία.
Έτσι και σήμερα, ο διεθνής ανταγωνισμός των χωρών μας επιβάλλει το τι πρέπει να κάνουμε π.χ. να στείλουμε στρατό στο Αφγανιστάν.
Πιστεύω βέβαια ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτή την θεωρία. Όμως αν αναγάγουμε αυτά τα στοιχεία σε μοναδικό οδηγό μας τότε το σοσιαλδημοκρατικό πράττειν γίνεται εξαιρετικά ρηχό.
...και χωρίς όραμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλειτωρ καλησπερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μου κανει εντυπωση πως καποιοι της γενιας του Πολυτεχνειου κοιτανε τη βολη τους αφηνοντας κατα μερος τα μεγαλα οραματα...
Ευτυχως ομως υπαρχουν και καποιοι αλλοι που τους εχουν καταλαβει και ετσι υπαρχει ελπιδα....
ΙωάννηΚ (πρώην ioannisk)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω παλι ανηκω στη κατηγορια αυτων που ειναι εναντια σε καθε πολεμο, ειδικα μαλιστα οταν γινεται για ξενα συμφεροντα! Οσο για το ρολο του Μπιν Λαντεν ολοι ξερουμε ποιοι τον εφτιαξαν τρομοκρατη, τωρα ποιον πανε να κοροιδεψουν; Δημιουργησαν τελικα ενα ακομη 'Βιετναμ' και τωρα που δεν ξερουν πως να τα βγαλουν περα βαζουν στο παιχνιδι και τους συμμαχους!
Νewton, καλησπερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω παντως δεν εχω καταλαβει τι ακριβως κερδιζει η Ελλαδα με το που ειναι στο ΝΑΤΟ...
Ας μας το πει κανεις, γιατι τελικα τοσα χρονια ως μελη δε θα επρεπε καπως να φαινοτανε μια τετοια...ωφελεια;
Συμφωνω βεβαια με τα οσα λες για το 'παιδι' τους,(..τον Μπιν Λαντεν)
Καλησπερα Greek Rider
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω ειχα ακουσει για τον Μουζελη οτι τα ειχε βαλει με τον Richard Dawkins και το βιβλιο του ‘The God Dellusion’ ενω δηλωσε οτι δεν το ειχε ..διαβασει προηγουμενως,αλλα, βασισε τη κριτικη του στην προδημοσίευση της εφημερίδας! :(
Μαλιστα διαβασα καπου οτι εφτασε να υποστηριξει και τον αυταρχισμό των φεουδαρχών και του Παπα μονο και μονο για να αντιπαρατεθεί με το μοντερνο 'φονταμενταλισμό' της αγοράς! Καποιοι με τα "ηξεις αφήξεις" προσπαθουν να θολωσουν τα ηδη μαυρα νερα, γυρω τους...
Οσο για το οραμα που αναφερεις, δεν ειχαν ποτε, οποτε δεν τους απασχολει....
Καλο βραδυ
(Είδα led zeppelin και μπήκα, μ' έφτιαξες πρωινιάτικα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πλέον πιο φανερό απο ποτέ οτι οι κυβερνήσεις για το τελευταίο πράγμα που ανησυχούν είναι το ψωμί-παιδεία-ελευθερία του λαού. Ψέμματα, για το "ελευθερία" ανησυχούν αρκετά...
Εύστοχος ο προβληματισμός σου, ως συνήθως. Καλημέρα
καλησπέρα πάνω πάνω, [και να χαίρεστε όποιον/α γιορτάζει σημερον]
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρις να μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε ιδεολογικό επίπεδο μαζί σου, Ελβα μου [παρ' εκτός κι αν είναι οπλοβιομηχανος], η πραγματικότητα τω διεθνών σχέσεων και ισορροπιών παίζεται με άλλους όρους. Οι συμμετοχές σε διεθνείς και διακρατικούς σχηματισμους συνεπάγονται υποχρεώσεις προκειμένου να έχεις και τα δικαιώματα που απορρέουν. Οι διεθνείς σχέσεις δεν διακρίνονται από ηθικές, καθώς αυτό ειναι γνωρισμα των ανθρωπων και οχι των κρατών.
Με αυτό δεν εννοώ πως δεν υπάρχουν περιθώρια να καθορίζονται από το καθε κράτος ο βαθμός εμπλοκής ή οχι στις αποφάσες των διακρατικών σχηματισμών. Ηουσια είναι αλλού όμως. Οι κινησεις αυτές έχουν ή πρέπει να αποβλέπουν στα σωστά και αναλογα ανταλλάγματα. Είναι άλλο το δεδομενος σύμμαχος κι άλλο το διαπαργματευομαι διαρκώς το βαθμο συμμετοχής και το συνεπαγόμενο κερδος.
χαιρετώ από το νότο του νησιου μου.
Σας βρίσκω όλους λάθος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ελληνικός στρατός είναι φανερό ότι πήγε στο Αφγανιστάν για να… ελευθερώσει τους Αφγανούς από του Ταλιμπάν και τον εαυτό τους. Και δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους κατοχικούς στρατούς δεδομένου ότι το Αφγανιστάν (Βακτριανή) είναι ελληνικό που κατελήφθη από Ταλιμπαν. Αν μάλιστα ονομαζόταν Αφγομακεδονία θα ήταν η πραγματική ονομασία και δεν θα είχαμε αντίρρηση όπως με τα Σκόπια. Και αν έρθουν πτώματα από κει για την… ελευθερία της… Πατρίδος θα είναι και περήφανες να είναι οι μαυροφόρες πάνω από τις κάσες, όχι όπως η μάνα του Επιτάφιου.
Τόσο παράλογη εποχή, τόση παράκρουση της εποχής!
ΥΓ. Σωστά λένε κάποιοι ότι πρέπει να προσκυνάμε τους ιμπεριαλιστές. Είδατε τι παθαίνουν στο Ιράκ και Αφγανιστάν όσοι αντιδρούν; Και πιο μπροστά οι Σέρβοι; Ενώ αν προσκυνούσαν θα μπορούσαν να στείλουν και αυτοί απελευθερωτικό στρατό στη Σιβηρία για να απελευθερώσουν τους Σιβηριανούς από τη… σκλαβιά της Μόσχας μαζί με τον υπόγειο πλούτο βέβαια…
Τέλος πάντων ποιο Πολυτεχνείο και ποια διδάγματα, εδώ οι κυβερνώντες ξέχασαν αυτά που έλεγαν μέχρι πριν ενάμιση μήνα για 36 χρόνια θα μιλάμε τώρα;
Elva, καλησπέρα. Εύστοχος όπως πάντα ο προβληματισμός σου, θα συμφωνήσω κι εγώ.Κι αναρωτιέμαι, σκεπτόμενη και το σχόλιο του Συκοφάγου, δεν χαρακτηρίζει το ήθος τις διακρατικές ΄και διεθνείς σχέσεις. Απίστευτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ
Elva αναρωτιόμουν εάν είναι όλα καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπόρεσα να βρώ το email σου, γι αυτό στο γράφω εδώ.
Να είσαι καλά
Καλό βράδυ
Καλησπερα Ελβα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πολύ ψιλά γράμματα ο κόσμος διαβάζει για την ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν..τόσο ψιλά που δεν φαίνονται. Υπάρχουν πάρα πολλά που γίνονται αλλά δεν φαίνονται, ενώ τη προσοχή του κόσμου μονοπωλούν τα ΜΜΕ με τις κατευθυνόμενες ειδήσεις, τρομολαγνείες για γρίππες και χρεωκοπίες.
Λεφτά υπάρχουν και ίσως να δοθούν πάλι στην Ελλάδα ΕΦΟΣΟΝ και εκείνη δώσει κάποια ανταλλάγματα (η συμμετοχή στο Αφγανιστάν ένα απο αυτά, το Σκοπιανό ίσως μετά, ο αγωγός, το Κυπριακό κλπ)πράγματα που δεν μας λένε..αλλά μας τρομάζουν ώστε να κυττάμε αλλού.
Κατάντια
Γεια σου Μαρινα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρρωτιεμαι μερικες φορες αν ο κόσμος διαβάζει καμμια φορα τα 'ψιλά γραμματα' που λες, σχετικα με τη συμμετοχη μας στο Αφγανισταν και το τι ανταλλαγματα θα χρειαστει να δωθουν και παλι προκειμενου να πρoωθηθουν καποια 'εθνικα ζητηματα' με το τροπο που οι δυο μονομαχοι θελουν φυσικα. Πραγματικη καταντια για ολους που ακομη σκεπτονται και προβληματιζονται!