9.11.09

H ζωη μεσα σε ...ωκεανούς πλαστικού!



Τα πλαστικά υπαρχουν παντου σημερα.
Πινουμε απο αυτα, τρωμε φαγητα απο αυτα, καθομαστε σ αυτα, ακομα οδηγουμε μεσα σ αυτα!
Ειναι ανθεκτικα, ελαφρια, φθηνα και μπορει να γινουν οτιδηποτε. Αλλα ακριβως αυτες οι ιδιοτητες του πλαστικου ειναι που το κανουν τοσο βλαβερο οταν μεινει εξω στο περιβαλλον. Τα πλαστικα σαν τα διαμαντια, διαρκουν για παντα!
Mετα ομως απο 60 χρονια χρησης πλαστικoυ, οι ωκεανοι αρχιζουν να μεταβαλλονται σε σκουπιδοτοπους του πλανητη!

Καθε χιλιομετρο ωκεανού τωρα περιεχει περιπου 74.000 κομματια πλαστικου! Μια "σουπα" απο σκουπιδια πλαστικου, που σκοτωνει χιλιαδες ζωα και φυτα καθε χρονο απελευθερωνοντας χημικα που περνανε και στην τροφικη αλυσιδα.

Στην Ολλανδια επιστημονες ερευνουν την μειωση των πουλιων της θαλασσας. Τα στομαχια 95% απο αυτα περιειχαν πλαστικο σε μεγαλες ποσοτητες.
Στη Γερμανια χημικα που απελευθερωνονται απο το πλαστικο βρεθηκαν οτι επηρεαζουν το αναπαραγωγικο συστημα των ζωων, ενω στη California επιστημονες διαπιστωνουν οτι φαλαινες και δελφινια πεθαινουν με ανελεητο τροπο, αφου τα εντοσθια τους ειναι γεματα απο πλαστικο.

Υπαρχει τροπος να σταματησει αυτη η τεραστια καταστροφη;

Καποιοι λενε οτι δεν φταινε τα πλαστικα, αλλα, η νοοτροπια των ανθρωπων, που τα πετανε οπου βρισκουν με αποτελεσμα να μολυνουν. Το θεμα ειναι οτι δεν μπορει κανεις να υπολογιζει οτι ολοι θα "κανουν το σωστο", λενε, καποιοι ακτιβιστες οποτε οι βιομηχανιες θα πρεπει να φροντισουν να παραγουν ενα υλικο που δεν θα επιβαρυνει το περιβαλλον, οπως το πλαστικο!

Μπορουμε να τα καταφερουμε ομως χωρις πλαστικο; Σε ορισμενες πολεις, οπως στην Lorient, της Γαλλιας, τα πλαστικα μολυναν τις παραλιες τους. Δεκα χρονια πριν ομως ξεκινησαν ενα βιολογικο προγραμμα χρησιμοποιωντας ειδικες σακουλες, απο αμυλο, που μαζι με αλλα οργανικα σκουπιδια διασπωνται εντελως μεσα σε 3-4 εβδομαδες..
Επιστημονες, στη Γερμανια λενε, οτι ειναι επικινδυνο για εγγύους και μικρα παιδια να πινουν νερο απο πλαστικα μπουκαλια, επειδη σε πολυ ευαισθητες φασεις του κυκλου της ζωης θα πρεπει να αποφευγονται ολα τα χημικα που περιεχουν οιστρογονα!

Ορισμενα πλαστικα τα polycarbonates απελευθερωνουν χαμηλα επιπεδα Bisphenol A, (ΒPA). Σημερα, υπολογιζουν οι ειδικοι, οτι ολοι εχουμε στο αιμα μας ποσοτητες ΒPA, αυτο ομως δεν συνεβαινε με τους πατερες, ή τους παπουδες μας...

Παρ ολη τη μολυνση στη θαλασσα και την αρνητικη επιδραση τους στην υγεια των ανθρωπων, η παγκοσμια παραγωγη πλαστικου, αντιθετα, αυξανεται κατα 10% καθε χρονο.
Η Ευρωπη και η Αμερικη χρησιμοποιουν 20 φορες περισσοτερο πλαστικο, απ οτι η Ινδια, η οποια λογω της αυξησης του πληθυσμου της συντομα θα ειναι η τριτη χωρα σε καταναλωση πλαστικου στον κοσμο!
Στην Ινδια υπαρχουν επισης πολλα εργοστασια που εισαγουν πλαστικο σε μορφη σκουπιδιων για ανακυκλωση.
Πως ομως και για ποσο ακομη θα καταφερει να αποφυγει η Ινδια τη μολυνση των ακτων της με πλαστικα; Θα μπορεσει να συνεχισει να διαχειριζεται τα δικα μας πλαστικα αποβλητα;

Πιστεψαμε οτι το πλαστικο, που διευκολυνει τη καθημερινη ζωη μας, θα ηταν εντελως ακινδυνο. Ομως σε λιγοτερο απο ενα αιωνα εχουμε πεταξει περιπου 100 εκατομυρια τονους πλαστικο στη θαλασσα και τωρα η φυση εκδικειται...

Κανεις δεν μπορει να φανταστει ενα μελλον χωρις πλαστικο και κανεις δε φανταζεται οτι για να καλυτερεψει η κατασταση θα χρειαστουν δραστικες αλλαγες...Καποιοι αγωνιζονται για να αλλαξουν οι νομοι και να επηρεασουν τον μεσο πολιτη......Εχουμε, ομως, πολυ δρομο μπροστα μας....

Πηγη:
"The Mermaids´Tears: Oceans of Plastic"
Year: 2009
Duration: 52 mins
Production Via Découvertes/Director: Sandrine Feydel/ Versions available: English, French.

10 σχόλια:

  1. Εγώ προσωπικά εκνευρίζομαι όταν αγοράζω ένα πακέτο μπισκότα, που είναι σε χάρτινο κουτί, με το κάθε μπισκότο σε ξεχωριστό πλαστικό σακουλάκι και όλα τα μπισκότα σε μια πλαστική θήκη μέσα στο κουτί. Ε αυτό με βγάζει απο τα ρούχα μου!
    Πάντως, για αρχή, μπορούμε να αγοράζουμε εκείνες τις φωτοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών που υπάρχουν στα σούπερμαρκετ, κι ας είναι 50 λεπτά ακριβότερες απο τις κανονικές. Να προτιμούμε τα προιόντα με πλαστικές ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Να κάνουμε ανακύκλωση. Είναι μια αρχή. κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκέτος εφιάλτης!
    Όταν σκεφτόμαστε ότι το πλαστικό μας έχει κατακλύσει δεν περνάει από το μυαλό μας- πέρα από τις χωματερές- η κατάσταση των θαλασσών και τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού.

    Νομίζω πάντως ότι μπορεί να μειωθεί πολύ η χρήση του και με ατομικές πρωτοβουλίες.

    Καλησπέρα από Αθήνα- λιακάδα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέγας είσαι, Κυριε, και πλαστικά τα έργα Σου!

    [δεν πρόκειται περί βλασφημίας, προσπαθώ να εναρμονίσω το θρησκευτικό μου συναισθημα με τον κόσμο του Πλάστη]

    καλησπερα, Ελβα, από το ισόγειο της Ευρωπης εδώ δα [ ποιο ισογειο; για κελαρι το βλέπω...]

    χειροφιλώ
    [ναι ειναι ντεμοντε, συμφωνώ. αλλά απο την άλλη πώς αλλιώς να συνδύασεις και τις πεντε αισθησεις σε ένα φιλί;]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισως ειναι καλυτερα, zekia, να παραπονιομαστε κατ ευθειαν στις εταιρειες καθε φορα που βλεπουμε κατι στραβο! Δεν ξερω κατα ποσο θα εισακουστουμε βεβαια, αλλα καλα ειναι να τους θυμιζει κανεις το οτι καποιοι ενδιαφερονται και προσπαθουν να κανουν κατι για το προβλημα με τα πλαστικα!
    Τα μετρα που προτεινεις ειναι λογικα και δεν βλεπω γιατι να μην μπορουν και αλλοι να τα εφαρμοσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσαλ μας, καλησπερα :)

    Εχεις δικιο και ειναι ενα προβλημα που συνηθως συζητιεται το καλοκαιρι, αλλα μεχρι τοτε τι γινεται; Χιλαδες μπουκαλια κλπ πλαστικα πεφτουν στις θαλασσες με καταστροφικα αποτελεσματα....
    Ποιες ειναι ομως αυτες οι πρωτοβουλιες και ποσο μπορει κανεις να αλλαξει τα πραγματα αν δεν υπαρχει και βοηθεια απο τη πολιτεια, π.χ για αποτελεσματικη ανακυκλωση;

    Εδω, γκριζος, βαρετος καιρος και κρυο...αντε να δουμε ποτε θα βγει ο ηλιος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. sikofage μου,

    Καλα που δεν εισαι...θαλασσοπουλι γιατι σας σκεφτομουνα εσας,τα πτηνα στα...'Κελαιδισματα', με ολα αυτα που διαβασα και ακουσα στο ντοκυμαντερ.... ;)

    Για το χειροφιλημα,εννοειται οτι σε πειραζω! ;)
    Εισαι πολυ ευγενικος και ας ειναι
    λιγακι...ντεμοντε! χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πριν από κάποιες δεκαετίες το πλαστικό θεωρήθηκε ότι έφερε την επανάσταση στις δυτικές αγορές και κοινωνίες γενικότερα. Όπως σε κάθε περίπτωση όμως η υπερβολή είναι επιζήμια - βλέπε παράδειγμα Zekia's. Αχ πόσο σοφοί αυτοί οι αρχαίοι... Παν μέτρον άριστον Elva μου...

    Αυτά είχα να πω από το γεμάτο πλαστικό φορητό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mανο
    εχεις δικιο, αλλα τουλαχιστον καποιοι που καταλαβαινουν τι κακο κανουν τα πλαστικα, ας φροντισουμε να περιορισουμε τη χρηση τους οσο γινεται...
    Σιγουρα δεν μπορει κανεις να τα καταργησει εντελως επειδη ειναι παντου αλλα, π.χ το να μην αγοραζουμε σακουλες και μερικα αλλα προιοντα σε πλαστικο δεν ειναι και τοσο δυσκολο, πιστευω.
    Βεβαια το οτι η Ελλαδα ειναι ακομη πολυ πισω στην ανακυκλωση (και στη σωστη ανακυκλωση)ειναι ενα προβλημα
    που πρεπει να λυθει τα επομενα χρονια...
    Για να δουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προσωπικα αποφευγω να παιρνω πλαστικες για ψιλοπραγματα ή και για ψωνια ... προτειμω χαρτινες ή υφασματινες....

    αλλα το πλαστικο παει συννεφο στην ζωη μας .... για το οτι καταληγουν στην θαλλασα ειμαστε εμεις υπεθ... σιγουρα υπαρχει τροπος ανακυκλωσης και του πλαστικου :)

    καλησπερες στον βορρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλησπερα Eλενα μας

    Εισαι σωστη κοπελλα εσυ & οικολογος, με τη καλη εννοια!! :)


    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)