18.12.09

København-Oι "προληπτικές μαζικές συλλήψεις" για το κλιμα


"Μαζί με τις εκατοντάδες των ειρηνικών διαδηλωτών που κρατηθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες, ειμασταν κι εμείς στη διαδήλωση του Σαββάτου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη (København) γράφουν οι πέντε Σουηδοι διαδηλωτές που υπογραφουν το κειμενο αυτο.

Ζητούμε από την Υπουργο Δικαιοσύνης, Beatrice Ask, να μας διευκρινίσει πώς  δικαιολογει την Σουηδική αστυνομική συνεργασία με τη Δανία και εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να δουμε παρόμοιες εξέλιξεις, στη Σουηδία, ρωτουν οι πέντε Σουηδοι διαδηλωτές. Η αστυνομία έδειξε δειγματα ανάλογων "προληπτικων" μέτρων και στη προχθεσινή διαδήλωση έξω από το Bella Center. Η Σουηδική κυβέρνηση δεν έχει ακομη επικρίνει τη Δανική νομοθετική δέσμη μέτρων που επέτρεψαν τις λεγόμενες προληπτικες μαζικές συλλήψεις, αλλά αντιθετα εστειλε οχήματα και προσωπικό, από τη Σουηδική αστυνομία, στη Κοπεγχαγη.

Στις 12 Δεκέμβριου απομονωσε η δανική αστυνομία ένα οικοδομικό τετράγωνο της ειρηνικής πορείας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Είμασταν εκατοντάδες διαδηλωτές που χωρις να εχουμε κανει απολυτως τιποτα μας συνελαβαν.

Μερικοί από εμάς ήταν δεμένοι χειροποδαρα, ως και τέσσερις ώρες, πανω στην παγωμένη ασφαλτο. Μας αρνήθηκαν ιατρική φροντίδα, παρά τον σωματικο και ψυχικο εξαναγκασμο και αρνήθηκαν αιτηματα διαδηλωτων για επισκέψη στην τουαλέτα που είχε σαν αποτέλεσμα ότι πολλοί αναγκάστηκαν να ουρήσουν επανω τους....Μας εβαλαν αργότερα σε μεγάλα λεωφορεία που μας πηγαν σε άγνωστη κατεύθυνση. Δεν μας εδιναν πληροφορίες σχετικά με το τι θα συμβεί και ετσι μειναναμε επιπλεον 4-5 ώρες δεμενοι στα λεωφορεία. Δεν ξέραμε γιατι είχαμε κατηγορηθεί, μας αρνήθηκαν τη δυνατοτητα να μιλήσουμε με δικηγόρο, και δεν μας επετρεψαν ουτε να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειες μας, που ανησυχουσαν.

Εμείς που ειχαμε απο τους πρώτους συλληφθει στον «τόπο του εγκλήματος» οδηγήθηκαμε σε προσωρινή κράτηση στο Valby. Σε ένα τεράστιο βιομηχανικό κτίριο είχαν κατασκευασει σειρές με κλουβες 6x2, όπου εβαζαν δώδεκα ακτιβιστές ανά κλουβα. Δεδομένου ότι σε πολλες από τα κλουβες δεν υπηρχε τιποτα, ουτε καν καρεκλα για να καθησουμε , ουτε φυσικα εγκαταστασεις υγιεινής, μας ειπαν να καθίσουμε κατω στο κρύο και βρώμικο δάπεδο.

Μερικοί από τους συντροφους μας ειχαν τετοιο ψυχολογικό στρες και πανικοβληθηκαν τοσο ωστε άρχισαν να ουρλιάζουν για βοήθεια και χτυπανε τα καγκελα στις κλουβες. Η αστυνομία απάντησε με το να στειλουν άγρια σκυλιά στα καγκελα, και στη συνέχεια μας να μας ψεκασουν με σπρέι πιπεριού! Στις τρεις το πρωί, μετά από δώδεκα ώρες βαθειά ταπεινωτικης κράτησης, μας αφησαν ελεύθερους σε ένα από τα προάστια της Κοπεγχάγης.

Θεωρειται αυτή η μεταχειρηση των ειρηνικών διαδηλωτών σαν παραβιαση δικαιωματων από τη δανική αστυνομία; Κατά τη νομική έννοια δεν ειναι. Η δανική αστυνομία ακολούθησε σχολαστικά τις νόμιμες οδηγίες που ειχαν δωθεί από την κυβέρνηση. Το λεγόμενo "lymmelpaketet" (''πακετο μετρων για ταραχοποιους'') δίνει εξουσίες στην αστυνομία για όλες τις φρικαλεότητες που υπέστησαν, όπως και για τη προληπτική αποτροπή βίαιων ταραχών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών, η Σουηδία έχει συμβάλλει με το να στειλει προσωπικό, αστυνομικους με σκυλια και προσωπικό για ελικόπτερα. Στα πλαίσια μιας Σκανδιναβικής συνεργασίας εδω και τουλαχιστον 6 μηνες εχει σχεδιαστεί αυτη η σουηδική-δανική συνεργασία, ενόψει της συνεδρίασης για το κλίμα. Με λιγα λογια, το πακετο μετρων για ταραχοποιους (lymmelpaketet) εχει ηδη εγκριθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις της Σουηδίας.

Σαν Σουηδοί πολιτες λοιπον ζητούμε να μαθουμε γιατί τα χρήματα των φορολογουμενων χρησιμοποιούνται για απάνθρωπες συλληψεις και ταυτοχρονα καταργουν το δικαιωμα για διαδηλωση. Μας ανησυχεί βαθύτατα η υποστήριξη της Υπουργου Δικαιοσύνης Beatrice Αsk. Tα μετρα αυτα δείχνουν μια παρόμοια εξέλιξη στην αστυνομία και στη χώρα μας. Ως εκ τούτου ζητούμε απο τη κυβέρνηση να ξεκαθαρισει τη θέση της σχετικά με αυτό το θέμα".

Jore Wiström ( fältbiologerna)
Kristoffer Lundberg (rättvisepartiet Socialisterna)
Markus Lundström (Ingen Människa är Illegal)
Τomas Lundström (baptistkommuniteten Björken)
Ulf Nuclér (studerande)


Πηγη: SvD

16 σχόλια:

  1. πανευρωπαϊκό ή καλύτερα πανδυτικό είναι το φαινόμενο της κατάρρευσης της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε λίγο ο Χρυσοχοϊδης θα μας φαίνεται αγγελούδι.

    Είναι τραγικό να μιλάμε για Ευρώπη των δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, μεγαλύτερος ξευτελισμός από την καταστροφή των εννοιών και των νοημάτων δεν υπάρχει.

    Και αυτό για να ζητηθούν τα αυτονόητα, τη σωτηρία του πλανήτη και των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Ακόμα και σε ένα κράτος που θεωρείται υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η αστυνομία τρομοκρατεί, παραβιάζοντάς τα με τον χειρότερο τρόπο.


    Τι να προσθέσω... Τα είπε όλα ο Tyler παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω μείνει με το στομα ανοικτο.Γενικά δεν ακουω και πολυ ειδησεις αλλά είμαι σιγουρη οτι δε παρουσιαστηκαν αυτα τα γεγονοτα στα ελληνικά κανάλια...
    Απιστευτη διηγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αυτό που λέμε ότι ίδιες είναι παντού οι μέθοδοι της αστυνομίας και πάμε για καταστάσεις που περιγράφει ο tyler!

    ΥΓ: ειλικρινά συγγνώμη αν έγινε κάποια υπερβολή στο προηγούμενο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τyler

    Ετσι ακριβως, για ποια Ευρώπη των δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών μιλάμε, εφ οσον εννοιες και νοηματα εχουν, πια, ξεφτισει..
    Οταν συμβαινουν τετοιες παραβιασεις σε Σκανδιναβικες χωρες, δε θελω να σκεφτω τι θα γινει στην Ελλαδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @irthe_h_pitsa

    Κανεις εδω δε φανταζοταν τετοιες καταστασεις, οποτε ειναι εκπληκτοι με τα εργα και τις ημερες της αστυνομιας, που ετσι δινει το ΟΚ και σε αλλους εταιρους, μετα απ αυτα τα γεγονοτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα Ευη μου

    Οποτε βρισκομαι Ελλαδα διαπιστωνω οτι οι ειδησεις εκει αναφερονται πολυ λιγο στο εξωτερικο και ασχολουνται περισσοτερο με εσωτερικα θεματα και δη αυτα των δυο μεγαλων κομματων,(γιατι να χανουν οι ανθρωποι το χρονο τους με ολους τους αλλους;) ;(
    οποτε δεν πιστευω οτι θα ανεφεραν τετοιες λεπτομερειες...Αλλωστε γιατι να τα πουνε, αφου σκοπευουν να εφαρμοσουν τα ιδια και εκει;

    Xαιρετισμους απ τη χιονισμενη Στοκχολμη( Mη μου πεις οτι.. ζηλευεις) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα, navarino μας

    Σωστα, οπως τα λεει ο Τyler ειναι και ευχομαι να αργησουμε να δουμε τετοιες 'εξελιξεις' στο Νοτο, οπου συνηθως μιμουνται ολα τα αρνητικα και οχι τα θετικα στοιχεια καποιων Βορειων χωρων ;(

    Υ.Γ: Καμμια παρεξηγηση, navarino μου! Kαταλαβα οτι εκανες χιουμορ και σε πειραξα κι εγω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρε για το καλό μας είναι. Μας σφάζουν για να αγιάσουμε αλλά είμαστε αχάριστοι και αδείς που δεν το καταλαβαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλησπερα Κλειτωρ

    Ετσι που παρουσιαζονται τα πραγματα απο τη ΤV και τα media επιχειρουν να στρεψουν τη κοινη γνωμη εναντια σε οσους ακομα διαδηλωνουν και δεν εννουν να καταλαβουν οτι ολα αυτα γινοναι για το...'καλο' μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα τί γίνεται με το σύστημα των "προληπτικών συλλήψεων"; Νέα μόδα στις ευρωπαϊκές αστυνομίες;

    Από πότε ο ρόλος των αστυνομικών συλλήψεων είναι προληπτικός; Κανένας νομικός να μας πει αν αυτό είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα;

    Elva μου, δεν ξέρω τελικά τι είναι πιο δυσάρεστο. Η παταγώδης αποτυχία της συνδιάσκεψης ή η αστυνομοκρατία που προβάλλει απειλητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα πραγματα για τους διαδηλωτες σκουραινουν,(..οχι οτι ηταν ροδινα ποτε, βεβαια!) αλλα να, αυτες οι ...'προληπτικες συλληψεις' (..πριν απο σας, για σας)ειναι καινουργιο ευρωπαικο μοντελακι και θα φορεθει πολυ μιλαμε...
    Αντε ολα εγω θα σας τα λεω απο εδω;

    Oσο για το τι είναι πιο δυσάρεστο (μεταξυ της αποτυχίας της συνδιάσκεψης, ή της
    αστυνομοκρατίας), εδω, Μανο μου, δεν εχουμε διλημματα, επειδη και τα ΔΥΟ ειναι εξ ισου δυσαρεστα, με ασχημες επιπτωσεις και στους πολιτες και της ΕΕ, αλλα και σε παγκοσμιο επιπεδο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικά φοβήθηκα με αυτό που διάβασα. Είναι ποτέ δυνατόν να φέρονται έτσι σε πολίτες;
    Θυμήθηκα μια διαφήμιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου κάποιος κρατείται χωρίς τη θέλησή του και φωνάζει "έχω ανθρώπινα δικαιώματα, έχω ανθρώπινα δικαιώματα"...

    Ποιος να μας ακούσει και ποιος να μας λυπηθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλως τη Μαριαννα

    Φυσικα και ειναι δυνατον, αφου παμε πισω και χρειαζεται να αγωνιστουμε και παλι για τα 'αυτονοητα', oπως ανθρωπινα δικαιωματα και αξιοπρεπεια...
    Ας κανουμε κατι τωρα πριν να ειναι πολυ αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. έβλεπα την ταινία v for vendetta τις προάλλες και τώρα που διαβάζω το ποστ σου συνειδητοποιώ για ακόμα μια φορά πόσο κοντά έχουμε φτάσει σε αυτή την πραγματικότητα. Πόσες Bloody Sundays πρέπει ακόμα να γίνουν μέχρι να πάρουμε το σωστό δρόμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πιστευω οτι αρχιζουμε παγκοσμια να καταλαβαινουμε (στη πλατη μας) τι εστι 'δημοκρατια' & 'δικαιωματα',
    πια....
    Eιναι ζητημα χρονου, μεχρι να ξεσηκωθει κοσμος και παλι με τετοια ανεργια και κριση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)