16.12.09

''Pink stinks'' και η βιομηχανία των παιχνιδιών

Χθες στις ειδησεις του κρατικου καναλιου SVT, εκτος των αλλων θεματων, υπηρχε κι ενα πολυ ενδιαφερον ρεπορταζ πανω στην εκλογη δωρων, που ειναι συνηθως διαφορετικη για αγορια και κοριτσια.
Το θεμα εχει παρει διαστασεις σε μερικες χωρες, οπως η Βρετανια, με την καμπανια "pink stinks", ενω στη Σουηδια η Αμερικανικη εταιρεια παιχνιδιων Toys''R''Us εχει καταγγελθεί στο Συνηγορο του Πολιτη, για σεξιστικη διακριση στις διαφημισεις των παιχνιδιων της.

Απο το ρεπορταζ αυτο φανηκε οτι τα αγορια στη πλειοψηφια τους προτιμουν τα παιχνιδια που προτεινονται απο τα διαφημιστικα φυλλαδια ως "αγορίστικα" και τα κοριτσια εχουν μια προτιμηση στις κουκλες και σε σε παιχνιδια σε ροζ χρωμα, δλδ στα λεγομενα "κοριτσίστικα".
Ομως η συζητηση δεν σταματαει εκει. Ποιος, ή ποιοι πραγματικα κατευθυνουν τελικα την εκλογη των παιχνιδιων; Ποια ειναι η ευθυνη των μεγαλων καταστηματων, οταν προωθουν παιχνιδια που ειναι σχεδιασμενα "για αγορια", π.χ οπλα και παιχνιδια τεχνολογιας, ή καποια άλλα, μονο "για κοριτσια" οπως οικιακο εξοπλισμο και καλλυντικα για ...παιδια;

Ενω πολλα παιδια κανουν κριτικη στις διαφημισεις που κανουν διακρισεις στα παιχνιδια, απο την αλλη οι εταιρειες ισχυριζονται οτι πρεπει να εχουν καταλογους με παιχνιδια που να ειναι "ενδιαφεροντα" και δεν ειναι ευκολο να αλλαξει η τακτικη πωλησης και χρειαζεται καλυτερος σχεδιασμος...

Καποιοι γονεις και ειδικοι λενε οτι δεν χρειαζεται να γινεται θεμα με τι παιχνιδια παιζουν τελικα τα παιδια μας, "αφου ολα τα κοριτσια εxoυν καποτε παιξει με μια Barbie και ολα τα αγορια καποια στιγμη με όπλα", αλλά αλλοι υποστηριζουν οτι χρειαζεται προσοχη μια και υπαρχουν πολλες διαστασεις στο θεμα.

Εξ αλλου, οπως ειπωθηκε, η ιδια η καμπανια "pink stinks", στην Αγγλια ισως χρησιμοποιηθει απο καποιους και εναντιον των γυναικων, με την εννοια της υποτιμησης και του εξευτελισμου του φυλου, αφου το ροζ σαν χρωμα θεωρειται σαν "πιο κοντα" στη γυναικεια φυση. Αλλοι παλι υποστηριζουν οτι η εκλογη παιχνιδιου ειναι κατι που ξεκιναει απο τη φυση, μονο του, χωρις τη παρεμβαση κανενος...
Ποιος ξερει, ισως αν αφηναν τα αγορια να διαλεξουν μονα τους μπορει να προτιμουσαν το ροζ, αντι για το μπλε χρωμα;
Ομως αυτο που εχει μεγαλυτερη σημασια ειναι οτι οι ρολοι ανδρων- γυναικων μενουν σταθερα διαχωρισμενοι, ισως για να εξυπηρετουν τους σκοπους που καποιοι εχουν "προαποφασισει";

14 σχόλια:

  1. Έχω την πεποίθηση πως γίνεται το εξής στην προσπάθεια κατηγοριοποίησης: να δούν τα παιδιά τα ενδιαφέροντά τους κι όχι να τα επιλέξουν.Δηλαδή , αν ένα αγοράκι παίζει με κουζινικά αυτομάτως έχει πιο θηλυκή πλευρά.Είναι θέμα ... σταθερών αξιών υποθέτω.


    Συγγνώμη που είναι η πρώτη φορά που γράφω σχόλιο στο ιστολόγιό σου αλλά τώρα βρήκα χρόνο!Σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν η διαφήμιση επηρεάζει τόσο πολύ τους μεγάλους, η δύναμή της στα παιδιά είναι τόσο καταλυτική, που τελικά η εκλογή του παιχνιδιού ορίζεται από τις καμπάνιες. Όσο ελκυστικά και να είναι τα σημερινά άψογα παιχνίδια πάντως, τα παιδιά παρασύρονται εύκολα με παιχνίδια που έχουν αυτοσχεδιασμό, φαντασία, ακόμα κι αν είναι ευτελή. Το θέμα είναι όμως πόση ενέργεια μπορούν να καταναλώσουν οι γονείς για να τους δείξουν άλλους δρόμους, ή να ενθαρρύνουν τις διαθέσεις των παιδιών τους.


    Ένα ανιψάκι μου, λάτρευε το παιχνίδι με …τα παπούτσια των μεγάλων. Μπορούσε να τα βλέπει σαν αυτοκίνητα, τραίνα, καράβια, αγνοώντας τα αγορασμένα και πολυδιαφημισμένα παιχνίδια. Οι γονείς τον ξυλοφόρτωσαν όταν τον έπιασαν να βυθίζει στη γεμάτη με νερό μπανιέρα, ένα μποτάκι –πειρατικό πλοίο. Από τότε έγινε ο αγαπημένος μου ανιψιός.

    Μας έλειψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλως την Πασχαλινα!

    Ειναι ενα ερωτημα το ΠΟΙΟΣ πραγματικα επιλεγει και ΤΙ τελικα καθοριζει την εκλογη των παιχνιδιων σε αγορια και κοριτσια.
    Πολλοι γονεις τρομοκρατουνται στη σκεψη οτι ο γιος τους μπορει να παιζει και με κουκλες, ενω για τη κορη δεν υπαρχει ...προβλημα να παιζει με 'κουζινικα'! :(

    Μην απολογεισαι, χαρηκα που μας ηρθες
    Καλο βραδυ απ το Βορρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα Τσαλ μας

    Μου αρεσε το παραδειγμα του αγαπημενου σου ανηψιου! ;) Αυτοι οι γονεις αντι να βλεπουν τη φαντασια του παιδιου τους, ενδιαφεροντουσαν για τετριμενα πραγματα οπως τα..παπουτσια! ;)
    (Eτσι χαντακωνονται καμμια φορα οι ευαισθητες φυσεις...)

    Y.Γ
    Και εμενα μου ελειψαν καποιοι καλοι φιλοι απο τα blogs ;)

    Καλο βραδυ απο τη ΠΟΛΥ χιονισμενη Στοκχολμη, (βλεπεις επειδη ξερω οτι σου αρεσει το χιονι το τονιζω αλλη μια φορα!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλησπερα απο από τους λεβαντάνθρωπους [προσοχη: μην διαβαστει ως "λεβεντάθρωπους"]

    Εγω δεν επαιξα ποτέ με μπάρμπι ή μπιμπιμπο! [εγω ειμαι βεριταμπλ αρσενικο!]

    Από την αλλη, εχω μια σειρα απο ροζ αξεσουάρ... [γιατρέ μου, δεν σώνομαι με τίποτα;]

    .........

    Θεωρώ πως η επιλογή του παιχνιδιού ειναι σαφώς σημαντική για την πρόσληψη και εμπέδωση των στερεοτύπων, αλλά δεν νομιζω πως ειναι καν από τις σημαντικοτερες.

    Γνωριζω για παράδειγμα γυναικες που δεν [πρεπει να] έπαιξαν με παιδικα όπλα κλπ, αλλά ειναι πολύ βιαιοι ανθρωποι. Και δεν εννοω τη σωματικη βια φυσικα.

    Καλώς ηρθες, Ελβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατρε μου, εεε συκοφαγε μου, καλως σας βρηκα!

    Ωστε ετσι ε, ουτε Μπαρμπι ουτε Μπιμπιμπο; :) Βλεπω στα Ιονια νησια ο κοσμος ειναι πολυ μπροστα, δεν κολλανε σε ...χρωματα και πολυ καλα κανουν! Αλλωστε οπως λενε δεν κανει το ρουχο/ χρωμα, τον ανθρωπο..Σωστα, συκοφαγε μας; ;)

    Συμφωνω οτι η επιλογή του παιχνιδιού ειναι σημαντική για την πρόσληψη και εμπέδωση των στερεοτύπων, αλλα αυτο που με ενοχλει ειναι οτι οι βιομηχανιες και το μαρκετινγκ προκαθοριζουν σε μεγαλο βαθμο τι παιχνιδια αγοραζει κανεις σημερα στα παιδια του. Εκει ειναι το προβλημα πιστευω και ειναι δυσκολο να κανει καποιος διαφορετικες επιλογες....

    Kαλο σας βραδυ εκει στο Νοτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva μας,
    δε νομίζω ότι είναι θέμα χρώματος, αλλά ενδιαφέροντος. όπως λέει και η Πασχαλίνα.

    Και μαύρη να'ναι η Μπάρμπι αυτή θέλουν τα κοριτσάκια! Για ένα κορίτσι πάντως το να παίζει "αγορίστικα" παιχνίδια δεν αποτελεί πρόβλημα. Ένα αγόρι όμως που απολαμβάνει τα "κοριτσίστικα" παιχνίδια προκαλεί πανικό στους γονείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλώς ήρθες πάλι έλβα

    το θέμα τωου διαχωρισμού των φύλων ξεκινάει από τα βρεφικά χρόινια, εξ απαλών ονύχων που λένε, μόνο το ότι επιλέγουν μικροσκοπικά ροξ φορεματάκια για τα κορίτσια με δαντέλες, κλπ και πιο σπορ για τα αγόρια, μόνο τα βαφτίσια με τα ροζ/γαλάζια αξεσουάρ ανάλογα με το φύλο του παιδιού, δεν θέλει και πολύ το ίδιο το παιδί να επιλέξει μόνο του ανάλογα μ,ε το φύλο αυτό που φανερά ή με λανθάνοντα τρόπο του επιβάλλει η κοινωνία: το κοινωνικό του φύλο και ρόλο, βασισμένο αποκλειστικά στα βιολογικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημερα Μανο μας!

    Βεβαια και συμφωνω οτι το χρωμα δεν θα επρεπε να ειναι δεσμευτικο για την επιλογη του παιχνιδιου και οτι θα επρεπε να βλεπει κανεις πρωτα πρωτα τα ενδιαφεροντα του παιδιου.
    Το θεμα, ομως, ειναι οτι καποιοι εχουν προαποφασισει οτι το ροζ χρωμα ειναι 'καταλληλο' για τα κοριτσια και ετσι θελουν τα κοριτσια να υποδηλωνουν τη φυση τους κυριως μεσω του ροζ, επειδη αυτο φανερωνει ευαισθητα χαρακτηριστικα και ετσι χρησιμοποιειται για τη
    γυναικεια φυση που θα επρεπε για καποιους να δηλωνει 'υποταγμενες καλοβουλες νοικοκυρες'! Βεβαια ειναι καλο να μην υπαρχουν τετοιοι εστω και τεχνητοι διαχωρισμοι, γι αυτο ειμαι εναντιον του ροζ γενικα! Χαθηκε καποιο αλλο χρωμα που χρησιμοποιεται ανετα και απο τα δυο φυλα;

    Το οτι καποιοι γονεις αγοραζουν Μπάρμπι στα κοριτσακια δημιουργει αυτοματα και μια αυξημενη ζητηση. Αν τα καταστηματα δεν πλασαραν και οι γονεις δεν δεν αγοραζαν το συγκεκριμενο παιχνιδι ισως να μην ηταν και τοσο δημοφιλες!
    Δε νομιζεις οτι οι βιομηχανιες πλασαρουν συγκεκριμενα παιχνιδια περισσοτερο και ετσι κατευθυνουν τους καταναλωτες;

    Εγω πιστευω οτι και κοριτσια και αγορια παιζουν με αυτα που καλως, ή κακως αγοραζουν οι γονεις, η τους φερνουν καποιοι σαν δωρα. Πως αλλιως θα τα αποκτησουν;

    Εννοειται οτι συμφωνω με αυτο που λες οτι για τα κορίτσια το να παίζουν με "αγορίστικα" παιχνίδια δεν ειναι "προβληματικο", ενω το αντιθετο,οταν ενα αγόρι απολαμβάνει
    τα "κοριτσίστικα" παιχνίδια προκαλεί πανικό σε γονείς και γνωστους....
    Αναρρωτιομαστε ομως γιατι συμβαινει κατι τετοιο και αν πραγματι χρειαζεται τετοιος...
    "πανικος" απο τους γονεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστω πολυ Tyler

    Δεν μπορω παρα να συμφωνησω με αυτα που λες για το θέμα του διαχωρισμού των φύλων που ξεκινάει από τα βρεφικά χρόνια και στηριζεται κυριως σε ο τι η κοινωνια επιβαλλει στο παιδι και λιγοτερο στην προσωπικη βουληση του ιδιου του παιδιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς μας ήρθες! και είσαι όπως πάντα ένα γλυκό φουριόζικο ...καθαρματάκι του βορά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eυχαριστω πολυ, navarino μας! ;)

    'Καλα' ολα τα αλλα, γιατι ομως και ...φουριοζικο; χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τα καλύτερα παιχνίδια που θυμάμαι να έχω παίξει μικρή, είναι αγορίστικα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι συμπτωση αποψεων, Ζεκια μας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)