27.1.10

Россия- Η τεχνη του "ζην επικινδύνως" στη χωρα αυτη!

Gorbatšov, Glasnost, (Гласность) Perestroika, (Перестройка) Boris Yeltsin, τα ονοματα αυτα ειναι συνδεδεμενα τοσο με το οικονομικοπολιτικό χάος που προκαλεσαν οσο και με αρκετα δυσαρεστες μνημες, στη συγχρονη Ρωσια, του Vladimir Putin και του Dmitry Medvedev και προσφατα γινεται λογος για αρκετες ''αλλαγες και μοντερνοποιηση''.
Στο ντοκυμαντερ, της SVT πληροφορηθηκαμε,  μεταξυ αλλων, οτι το ...κυκλοφοριακό χάος στη Μοσχα, οφειλεται συχνα στο γεγονος οτι ο Putin θελει να παει καπου και (επειδη συνηθως καθυστερει) η αστυνομια κλεινει τους δρομους....4, 5 ωρες πριν! Ετσι λυνουν οι αρχες, εκει, το κυκλοφοριακο προβλημα, για τον εαυτο τους! Ο κοσμος περιμενει και περιμενει, αλλα οι top πολιτικοι φαινεται να ειναι οι...μονοι που μπορουν να πανε καπου! Που πανε ομως, και κυριως με ποιο τροπο κυβερνουν τη χωρα;

 1. Οι τεχνες και ο Putin

Η δημοφιλης Ρωσιδα ηθοποιος Renata Litvinona, πιστευει οτι ο Putin θελει να προωθησει τον κινηματογραφο, αν και το γεγονος της αναμιξης του στις Τεχνες της χωρας δεν φαινεται να παραξενευει τον μεσο Ρωσο.
Ο κοσμος, εκει, φαινεται να πιστευει ακομη τη ρηση οτι χρειαζεται ενα "στιβαρο χερι" για να πανε μπροστα.
Την εποχη του ολοκληρωτικου καθεστωτος υπηρχαν εξαιρετικοι σκηνοθετες και ταινιες, λεει η Renata, τωρα εχουμε δημοκρατια, (!) [το θαυμαστικο, δικο μου], αλλα, δεν εχουμε "ιδιοφυίες" στον κινηματογραφο, οπως την εποχη του Stalin, που εβγαιναν μονο πεντε ταινιες το χρονο. Ο Stalin διαβαζε βεβαια τα σεναρια και εκανε αλλαγες, τωρα κατα ποσο και ο Putin ελεγχει τα σεναρια των ταινιων, ειναι αγνωστο, δηλωσε η ηθοποιος.
Τελευταια και στη Ρωσια παρατηρειται ανθηση ταινων τυπου ..Ηarry Potter. Η σκηνοθετης η Katja Grotsovskaja δεν αρνειται οτι το Ηοllywood ειναι η κυρια πηγη εμπνευσης πολλων συγχρονων ταινιων, ενω ο σκηνοθετης Victor Ginsburg, που εχει εργαστει και στο Hollywood κανει λογο για πολιτιστικη υφεση, οχι μονο στον κινηματογραφο, αλλα στη Tεχνη και τη Λογοτεχνια, επισης.
Μια απο τις πιο γνωστες συγγραφεις και δημοσιογραφους της χωρας, η Julia Latynina παραδεχεται οτι η ζωη στη Ρωσια ειναι επικινδυνη, επειδη ο κοσμος στη χωρα αυτη κανει τα παντα για το χρημα, ...ακομη και να σκοτωσουν, οπως ειπε.
Η ιδια παντως, αν και ειχε πεσει θυμα παρακολουθησης, δεν κατηγορει το καθεστως Putin για αναμιξη σε δολοφονιες δημοσιογραφων, (βλ. Anna Politkovskaja, κ.α) αλλά, την αναρχια και την μεγαλη εγκληματικοτητα στη χωρα. Τα τελευταια 5 χρονια οπως πληροφορηθηκαμε εχουν σκοτωθει ...25 δημοσιογραφοι και υπαρχει μεγαλη απροθυμια στο να διερευνηθουν οι συνθηκες θανατου πολλων απο αυτους.....

2. ''Caution: Religion!'' Η τραγικη περιπτωση της Αnna Alchuk

H 52χρονη ποιητρια, φεμινιστρια και εικαστικος Anna Alchuk κατηγορηθηκε το 2005 για προσβολη του θρησκευτικου αισθηματος, επειδη με τα εκθεματα της στην περιβοητη εκθεση Caution:Religion! προσπαθησε να δειξει τη σχεση εξουσιας με εκκλησια.
Ο Michail Ryklin φιλοσοφος, συγγραφεας και συζυγος της Anna δικαστηκε μαζι της και τελικα αθωωθηκαν, (αρκετα σπανιο γεγονος στη Ρωσια, επειδη δειχνει αδυναμια απο μερους του δικαστη, πραγμα που τελικα βλαπτει την καρριερα του!). Μετα ομως απο πολλες αντιδρασεις που προκαλεσε η εκθεση και ενω πολλοι φιλοι τους γυρισαν τη πλατη αποφασισαν να αυτοεξοριστουν στη Γερμανια.
Η απογοητευση απο τη συμπεριφορα των φιλων και το γεγονος οτι εφυγε σε μια ξενη χωρα της κοστισε πολυ. Μετα απο λιγο καιρο η Αnna επαθε καταθλιψη. Η δολοφονια επισης της γνωστης της, Anna Politkovskaja, ηταν ενα επιπλεον χτυπημα, οπως και η απελπιστικη κατασταση στη σημερινη Ρωσια...
Ηξερε επισης oτι και ο συναδελφος της Yuriy Samodurov, διευθυντης του Μουσειου Sakharov, οπου εγινε η εκθεση, θα δικαζοταν ξανα και οτι πιθανον τα πραγματα να ηταν σοβαροτερα. Σημερα ο Samodurov μαθαινουμε οτι εχει απολυθει, εξ αιτιας μιας αλλης εκθεσης και επειδη υπηρχαν παλι παρομοιες κατηγοριες εναντιον του για προκληση του θρησκευτικου αισθηματος!
Οσοι καλλιτεχνες εχουν διαφορετικες αποψεις στη Ρωσια υφιστανται μεγαλες πιεσεις λεει ο Μιchail Ryklin. H κοινωνια ειναι πολυ οπισθοδρομικη, οπως και οι αποψεις σχετικα με τη γλωσσα της τεχνης.
Η Αnna μια μερα εξαφανιστηκε απο το σπιτι. Μετα απο ερευνες της αστυνομιας τον Απριλιο του 2008 βρεθηκε το σωμα της στον ποταμο Spree, στο Βερολινο .
Τωρα ο Μιchail γραφει ενα βιβλιο για το τελευταιο χρονο που εζησε με την Αννα.

"Η Αnna ηταν 19 ετων οταν παντρευτηκαμε και εγω 26. Διαβαζω τα ημερολογια της για να καταλαβω πως αισθανοταν. Το διαστημα που δεν ηξερα τιποτα για τη τυχη της και ανησυχουσα για το χειροτερο, ετρεμα στην ιδεα να κοιταξω φωτογραφιες της σε καφετεριες, φαρμακεια και καταστηματα που ειχε αναρτησει η Αστυνομια, σε προσπαθεια τους να μαθουν απο το κοινο πληροφοριες για το που μπορει να βρισκεται.
Οποτε αντικρυζα τετοιες ανακοινωσεις γυρνουσα το βλεμμα μου μακρια, επειδη δεν αντεχα να βλεπω το προσωπο της στις φωτογραφιες. Μετα, ειναι το διαμερισμα οπου καθε αντικειμενο μου θυμιζει την Αnna, οι δρομοι που συνδεονται με κοινες μας εμπειριες. Πως ειναι δυνατον να ακρωτηριασει κανεις τη μνημη καποιου; Πως μπορεις να μαθεις να βλεπεις και παλι χωρις το συνοδευτικο βλεμμα του συντροφου σου, που επειδη ειχε γινει ενα με το δικο σου, κανεις, πια, δεν το προσεχε;
Ολοι χρειαζονται μια κινητηρια δυναμη για να αντεξουν να συνεχισουν τον αγωνα της ζωης..Αν καποιος τυχει και βρεθει σε μια εξαιρετικα δυσκολη θεση και σπαταληθουν οι δυναμεις του σε μια δυσκολη περιπετεια τοτε συχνα αυτο δεν ειναι αρκετο ωστε να μπορεσει κανεις να συνεχισει τη ζωη του αργοτερα........''.

14 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η ανάρτηση σου Elva μου! Δυστυχώς λίγα μάτια κοιτάζουν προς το Κρεμλίνο. Εδώ στην Ελλάδα μάλιστα λόγω αντιαμερικανισμού και ορθοδοξίας, είναι πολλοί εκείνοι που βλέπουν με θαυμασμό τον Πούτιν! Αυτό το επικίνδυνο ανθρωπάκι που εγώ φοβάμαι πολύ!
    Να είσαι καλά!

    ΥΓ: Σε έφαγε η ζήλεια ρε κάθαρμα και μας το έστειλες το κρύο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τον προ-γράφοντα, πολύ καλή ανάρτηση :)
    ΥΓ Μου αρέσει το κρύο!!!!!Επιτέλους ήρθε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπερα @navarino :)

    Δεν το ηξερα οτι ο εν λογω κυριος ειχε ...θαυμαστες στην Ελλαδα! :/
    Ισως επειδη δεν ξερουμε τι γινεται εκει, ή και δεν μας αφηνουν να δουμε τι γινεται,γι αυτο υπαρχει ενα..'πεπλο μυστηριου' γυρω απο το Κρεμλινο και τα εργα & τις ημερες του ..κυριου αυτου και των ομοιων του,που μονο για το καλο της χωρας δεν ενδιαφερονται. Απο αυτα που διαβαζω και απο δηλωσεις καλλιτεχνων,δημοσιογραφων εκει,κλπ εχω καταλαβει περι τινος προκειται και φυσικα συμφωνω μαζι σου..

    (Eγω δεν εκανα τιποτα, navarino μου..Mηπως το κρυο σας το εστειλαν με ...αγαπη απο τη Ρωσια;) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου @Roadartist

    Να σαι καλα!
    Καλο σου βραδυ και προσεχε τα κρυα!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ''ΦΑΙΝΕΤΑΙ'' ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΙΣΑ-ΙΣΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΔΟΥΛΕΙΕΣ'' ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ''ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ'' ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΝΕΟΠΛΟΥΤΩΝ ΡΩΣΩΝ. ΕΔΩ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ''ΓΕΡΗ''ΣΤΑ ''ΠΡΑΓΜΑΤΑ'' ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΕΙ, ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ Κ.Α . ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. An ixa ena dekayro gia kathe fora pou akouga "Enas poutin (i mia xounta i kati tetio ) mas xriazete.." (tha ixa giro sta 100 euro minieos)

    K den tha mpo kan se anafores se biblia k ekpompes tis elinikis tileorasis pou asxolounte mazi tou .

    (tora mpeno se pirasmo na kano paralirismous me ellada k rosia se cinema k dikeosini - alla tha mou xalasi k allo i idathesi )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Δημητρη

    Και εγω αυτο πιστευω, οτι δλδ.στην Ελλαδα δεν του εχει ο κοσμος πολυ εμπιστοσυνη..Βεβαια, εξαρταται πως βλεπει τη πολιτικη κατασταση κανεις και εκει ειναι το θεμα. Καποιοι που κανουν..μπιζνες μαζι του μια χαρα τα βλεπουν ολα, δεν εχω αμφιβολια. Οσο για την Εκκλησια γιατι να μην τα εχουν καλα, αφου oπως λες και τους επισκεπτεται,αλλα και τους.. ενισχυει, λες και χρειαζονται ενισχυση με τοσα δις που εχουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλημερα @Man laying down

    Aρχισε λοιπον τα..στοιχηματα, μη χανεις καιρο! :)
    Καλα που με ενημερωνετε μερικοι για τα προγραμματα στη ΤV, δεν το ηξερα οτι αχολουνται και με τον Mr P.!
    Καλα λενε ''ομοιος ομοιω.... ''

    Οσο για τις συγκρισεις, δεν νομιζω να χρειαζονται... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28.1.10

    Δεν ξεύρω τι διαφωνίες έχετε εσείς με τον πούτιν και ποια καπιταλιστικά συμφέρονται:) σας οδηγούν να προβοκάρετε και να σπεκουλάρετε μ΄αυτόν τον τρόπο.
    Εγώ πολύ θα τον αγαπούσα, αν δεν υπήρχε ο Τζέημς Μποντ. :)
    Aλλά αφού υπάρχει, άλλον πράκτορα, εγώ μπροστά του δεν βάζω.... ))))

    Kαλημέρες αγωνιστικές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Φοραδα

    Λοιπον, αυτος ο James Bond ειναι..
    πηγη εμπνευσης για πολλους,το κακο ειναι oτι συμπεριλαμβανονται και ορισμενοι πολιτικοι, που απ ο τι φαινεται δεν εχουν κανενα προβλημα να ..φωτογραφιζονται σε παρομοιο
    στυλακι! ;))

    Mα, να πιστευει οτι ''φερνει'' και του ..Daniel Craig;! Ημαρτον! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ιστορία είναι τραγική. Έχουμε ακόμα πολλά να εφαρμόσουμε γύρω από τις έννοιες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Μαριανα

    Ετσι ειναι. Ποιος ξερει ποσες τετοιες τραγικες ιστοριες διαδραματιζονται γυρω μας χωρις να τις εχουμε υπ οψιν..Πολλες φορες μαλιστα με την ανοχη των ΜΜΕ και της κοινης γνωμης, που θεωρει οτι ευαισθητοι, μορφωμενοι ανθρωποι, καλλιτεχνες (σαν την Αnna Alchuk), προσβαλλουν το κοινο θρησκευτικο αισθημα...Κατι τετοια περιστατικα θυμιζουν..Μεσαιωνα ;(

    Kαλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα μείνω στο τελευταίο κομάτι. Δε ξέρω πως μπορείς να ζήσεις -όχι να επιβιώσεις- χάνοντας ενα αγαπημένο πρόσωπο έτσι. Μη ξέροντας που βρίσκεται αν ζει πως ζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Σοφια

    Αυτο το αποσπασμα απο τη διηγηση του Μιchail ειναι πραγματικα τραγικο.
    Πιστευω οτι δεν ξερει κανεις μεχρι τη στιγμη που θα ζησει μια τετοια εμπειρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)