1.2.10

Κολομβία, Μπογκοτά –Οι δήμαρχοι που άλλαξαν νοοτροπίες!

Λιγα χρονια πριν η αναφορα και μονο στη πρωτευουσα της Κολομβίας ηταν αρκετη για να δημιουργησει συνειρμους σχετικους με εγκληματικοτητα, καρτελ και ναρκωτικα! Η Μπογκοτά φιγουραριζε αναμεσα στις πεντε, δεκα πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου. Τώρα, ομως, η τάση έχει αντιστραφεί. Χάρη σε δύο δήμαρχους και τις αντισυμβατικες ιδέες τους, η Μπογκοτά ειναι, πια, ένα ειρηνικό μοντέλο για τις μέλλοντικες μητροπόλεις του κοσμου.

Σε υψόμετρο πανω απο 2.600 μέτρα, ψηλα στις Άνδεις, 7.000.000 άνθρωποι ζουσαν και παλευαν καθημερινά τα ναρκωτικα, τη διαφθορά και αν μη τι αλλο τη φτωχεια, που τους στερουσε τη ζωη που ονειρευονταν γι αυτους και τα παιδια τους . Ολα αυτα μεχρι το 1995.

Πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν ο χαρισματικός και ανεξάρτητος Antanas Mockus, με καταγωγη απο τη Λιθουανια, εξελέγη δήμαρχος. Ο Mockus είχε απολυθει από την θεση του ως Ακαδημαικος και Διευθυντης σπουδων του Πανεπιστήμιου της Μπογκοτα επειδη κατά τη διάρκεια ενος επεισοδιου σε διάλεξη ειχε δειξει τα ...οπισθια του σε αμφιθεατρο γεματο με φοιτητες, εφ οσον δεν εδιναν σημασια σε οσα τους ελεγε! Καθε αλλο παρα ιδανικη αρχη για προεκλογικη εκστρατεια, θα πει κανεις...

Ομως οι αναρχικες και μη-παραδοσιακές μεθόδοι του Mockus πυροδότησαν μια κοινωνική επανάσταση Cultura Ciudadana (Citizen Culture), που έγινε στην Μπογκοτά, που σήμερα αποτελεί πρότυπο για πόλεις όπως τη Νέα Υόρκη και τη Πόλη του Μεξικού!
Στο ντοκυμαντερ του Δανου κινηματογραφιστη Andreas Møl Dalsgaard "CITIES ON SPEED - BOGOTÁ CHANGE" ακούσαμε για τις αλλαγες στη πολη και τη νοοτροπια.
Ο δημαρχος Antanas Mockus  δε διστασε μαλιστα σε μια καμπανια του να φορεσει μεχρι και στολή ...σούπερμαν για να δειξει την αποφασιστικοτητα του, γνωριζοντας φυσικα  οτι θα τον κατεκριναν!
Αργοτερα προσελαβε...μιμους που θα κοροιδευαν οσους θα παραβιαζαν τον Κ.Ο.Κ και σε μεγαλο βαθμο άλλαξε τη νοοτροπία των συμπολιτών του, ασχετα αν το πετυχαινε μερικες φορες με αστειες καμπάνιες και με αλλους αντισυμβατικους τροπους.
Ενας απο αυτους τους τροπους ηταν όταν ζητησε απο συμπολιτες να του τηλεφωνήσουν οταν και οποτε συναντούσαν έστω και ΕΝΑ ταξιτζή που ειχε φερθει υποδειγματικα! Ετσι μπορεσε απο τους 100, 150 αυτους ανθρωπους να σχηματισει μια νεα ομαδα που και κοσμος θα εμπιστευοταν χωρις προβληματα.
Ζητησε ακομη απο τους 65.000 πλουσιοτερους κατοικους της χωρας να προσφερουν αν ηθελαν για ενισχυση των οικονομικων της χωρας το 10% του εισοδηματος τους και το εκαναν.

Σε μια εποχη που η πρωτευουσα  ειχε μεγαλο προβλημα λειψυδριας ο Mockus δεν διστασε να εμφανιστει σε τηλεοπτικό σποτ κάνοντας ντους, και κλείνοντας το νερό, ενω σαπούνιζε το σώμα του, ζητωντας ετσι και απο το κόσμο να κάνει το ίδιο.
Στις τρεις "Βραδιές Γυναικών" που διοργανωσε ζήτησε απο τους άνδρες να φροντισουν εκεινοι τα παιδιά, μενοντας στο σπιτι. Πανω απο 800.000 γυναίκες βγήκαν έξω και χαρηκαν τη βραδια της διοργανωσης.



Στα 1997 ο Enrique Peñalosa ενας ακομη διαφορετικος και ανεξαρτητος δημαρχος παρελαβε απο τον Antanas Mockus μια πολη με καλη οικονομια και ενα ανεξαρτητο Δημ. Συμβουλιο. Μερικες απο τις αλλαγές του Peñalosa κατά τη διάρκεια της δημαρχιας του ηταν να βελτιωσει όλα τα πάρκα της πόλης, αλλα και να κατασκευασει πολλα νέα.
Επισης μεσολαβησε για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από τα πεζοδρομια και την έναρξη κατασκευής της TransMilenio (Σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς).
Στη διάρκεια της θητείας του λιγότερο από το μισό έργο ηταν ετοιμο, η δεύτερη φάση μετατεθηκε στον  Luis Eduardo Garzon,  διάδοχο του, ενω η τρίτη ειναι υπο αμφισβητηση, λόγω των σχεδίων του νέου δημάρχου να κάνει ένα σύστημα μετρό.
Η ιστορια των δυο αυτων δημαρχων καταγραφηκε στο φιλμ που προβαλλε χθες η SVT και δείχνει κατα τη γνωμη μου ότι η πολιτική μπορεί να είναι αστεία, αλλα δεν παυει να ειναι και μια βαθειά πηγή έμπνευσης, αρκει να υπαρχουν ειλικρινεις και αποφασισμενοι ανθρωποι για εμπρακτες αλλαγες, οπως ακριβως εκαναν οι δυο δημαρχοι της Μπογκοτα, Antanas Mockus και Enrique Peñalosa.


25 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ, ΟΥΤΕ ΜΕ........ , ΟΥΤΕ ΜΕ......., ΟΥΤΕ ΜΕ........ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ. ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΟΔΗΜΟΥΣ ΤΙ ΜΑΣΑ-ΜΠΟΥΚΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ. ΟΤΑΝ Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ ΕΔΩ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΝΙΟΣΤΗ. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα, Δημητρη

    Αναλογες καμπανιες δεν περιμενω απο τους δικους μας.. Αντι της γνωστης εμμονης τους στο..μπετον αν φυτευαν και κανενα δενδρο,ή συμμετειχαν, οπως οι δυο δημαρχοι της Μπογκοτα, σε καμπανιες για το κοινο καλο και οχι το ατομικο, ισως ο κοσμος να τους εβλεπε με καλυτερο ματι! Σπανια εμπιστευομαστε ατομα στην Ελλαδα οσον αφορα εργα κλπ. επειδη ολοι ξερουμε τι συνηθως ισχυει...

    Ειμαστε ομως ετσι οπως ειμαστε με τοσα προβληματα σε μικροτερους δημους, ετσι και υλοποιηθουν οι προτασεις του ''νέου Καποδίστρια'' τα πραγματα θα αλλαξουν προς το χειροτερο πιστευω κυριως στην Υγεια και τη Παιδεια, αλλα αυτα απασχολουν πολυ λιγους, οπως ξερεις...

    Kαλο μηνα και σε εσενα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτοι άνθρωποι, μια στο δισεκατομμύριο να υπάρξουν και Αν...


    Την απόλαυσα την ανάρτησή σου, καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Mαριανα!

    Σιγουρα ασυνηθιστοι ανθρωποι, οι δυο αυτοι δημαρχοι, αλλα, απο την αλλη αναρωτιεται κανεις μερικες φορες γιατι αυτοι που δειχνουν
    ..'συνηθισμενοι' και 'καλα παιδια' θα πρεπει να μας εξαπατουν.. ;(


    Καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ απλά αυτά δεν γίνονται.. Άλλα γίνονται..και κάποιοι άνθρωποι να θέλουν να διαφοροποιηθούν δε θα τους αφήσουν οι υπόλοιποι..
    Τελικά το να κάνεις την διαφορά, ίσως μόνο μεράκι θέλει.. μπράβο τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Roadartist

    Πιστευω οτι οι κατοικοι της Μπογκοτα πιστεψαν στους δημαρχους αυτους επειδη ειχαν βαρεθει την κοροιδια και τη διαφθορα δεκαετιων...Δεν ειχαν να χασουν και τιποτα, οποτε τολμησαν να ψηφισουν διαφορετικα! Ισως πρεπει κι εμεις να πιασουμε..πατο, λοιπον
    πριν τολμησουμε καποιες αλλες λυσεις, εκτος απο τις δυο γνωστες και τετριμενες, που ουδεποτε μας εχουν βγει σε καλο...

    Και μερακι οπως ειπες! :)

    Kαλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva καλησπέρα. Περίπατο στην Μπογκοτά και στην πρόσφατη ιστορία της κάναμε μαζί σου.
    Τι ελπιδοφόρα ιστορία/
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχα διαβάσει παλιότερα κάποιο άρθρο για τον Antanas Mockus και ήταν πράγματι εντυπωσιακό πόσα κατάφερε να πετύχει με τόσο αντισυμβατικούς τρόπους.
    Ειδικά αυτό με τους μίμους για να καταπολεμήσει τις παραβάσεις του ΚΟΚ ήταν πανέξυπνη ιδέα...μακαρι να μπορούσε να πάρει μεταγραφή και να είναι υποψήφιος στις δικές μας δημοτικές εκλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημερα, καλο μηνα @Ippoliti!

    Και εγω ετσι ενιωσα οταν ειδα το ντοκυμαντερ και ακουσα για τους δυο αυτους δημαρχους! Υπαρχει ελπιδα, αρκει οι προθεσεις να ειναι ειλικρινεις και ο κοσμος να καταλαβαινει το κοινο καλο, που ειναι και το ζητουμενο για την ευημερια μιας χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ καλημερα σας, Τσαλ! :)

    Σωστα! Εναν τετοιο ...Antanas χρειαζομαστε και εμεις για υποψηφιο στις δικές μας δημοτικές εκλογές!
    Ασε που με τις καταστασεις, εκει, δε θα προλαβαινε να κατεβαζει...
    παντελονια μπροστα στα μουτρα μερικων! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2.2.10

    Περίτρανη απόδειξη ότι τα πρόσωπα στην πολιτική, και ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης παίζουν καθοριστικότερο ρόλο από τα "σύνολα" που εκπροσωπούν.

    Την είχαμε και στην Αθήνα αυτή την ευκαιρία του "οράματος", αλλά τη χάσαμε. Όταν ο Τρίτσης μιλούσε από τότε για τραμ, πεζοδρόμηση του κέντρου, υπογειοποίηση όλων των πάρκινγκ κλπ. ακούγονταν στα αυτιά των περισσοτέρων σαν όχι εφικτές και απαραίτητες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον της ζωής στην πόλη, αλλά ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου @φοραδα

    Καπου χρειαζονται και τα προσωπα, αλλα και τα συνολα για να επικυρωσουν και να δεχθουν τις μεταρρυθμισεις, ακομα κι αυτες που πολλες φορεςισως και ν ακουγονται ως σεναρια επιστημ. φαντασίας, οπως λες,...
    Καποιοι σαν τον Τριτση ξεκινησαν μεν με καλες προθεσεις, αλλα οι πολιτικες τους επιλογες και τα μεγαλα συμφεροντα εβαλαν εμποδια στο δρομο τους....

    (Με γεια και το νεο Αvatar που κολακευει τη..γραμμη σας!) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι λες τώρα.
    Αυτά είναι κουμπάρα. Καλά φαντάζεσαι μίμους στους ελληνικούς δρόμους να κοροϊδεύουν τους παραβάτες; Από τη μια θα έχουμε τις πιο γελαστές πόλεις στην Ευρώπη και από την άλλη τους πλέον εξαντλημένους μίμους!

    ΥΓ. Ελπίζω να ακούνε τον Πάγκαλο στις ομιλίες του σε αμφιθέατρα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Koυμπαρε μου,

    Ας το δω κι αυτο με τους μιμους κι ας λυνομαστε στα γελια,ολη μερα, δεν με πειραζει! Απο το να βλεπω καποιους που..''μιμουνται'' και μας κοροιδευουν,μια ζωη, καλυτεροι ειναι οι μιμοι που στο κατω κατω ειναι και οriginal κωμικοι και το κυριοτερο ουτε χρειαζεται να τους ψηφισει κανεις! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από εκεί πήρε παράδειγμα ο Ψωμιάδης και ντύθηκε ζορό!

    Είδες τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με όραμα και μεράκι;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου @Νewton

    Λες; :)
    Εγω παντως ειχα ακουσει οτι καποιος
    του ειπε οτι η στολη αυτη του εκανε...ωραια μεση (γι αυτο τη φορουσε συνεχεια)! :PP

    Πολλα γινονται απο ανθρωπους με οραματα και μερακι, αλλά τιποτα απο μερικους που μονο ...στολες ξερουν να φορανε! ;/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άμα πω ότι τίποτα δεν γίνεται ...

    και ακόμα στην περίπτωση που υπάρχουν ...
    ... Καποιοι σαν τον Τριτση,
    που ξεκινούν με καλες προθεσεις, τα μεγαλα συμφεροντα θα βάλουν τελικά εμποδια στο δρομο τους....


    θα έχουμε πάλι collisions??????

    Χε..χε..

    Y.Γ. Αμα πω, επίσης, κακιά κουβέντα για την "λεκτική επαλήθευση" θα έχουμε πάλι collisions?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. IonnKorr

    Πολυ..'αισιοδοξια' βλεπω, σημερα
    Τι συνεβη; :)

    Εγω εχω αντιθετη γνωμη και πιστευω στο ''Οργή λαού,..'' καλυτερα χωρις collisions, (αν και εμεις δεν τις φοβομαστε)! :)

    Y.Γ. Οι κυβερνησεις πεφτουν, αλλα η..λεκτικη επαληθευση μενει! χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό μηνα. ΄

    Πολύ χαρηκα την αναρτηση σου, κι ας μην αφορά καμία από τις πόλεις τις ελληνικές. Είανι ομορφο πράγμα να βλέπεις εμπνευσμένους ανθρώπους που μεταδίδουν το πάθος για αλλαγή.

    Φυσικά κι εμεις εχουμε να επιδείξουμε λίγες [δυστυχώς ελάχιστες] καλές προσπαθειες στο χωρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Π.χ. ο Μπένος όταν ήταν δημαρχος Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η πόλη επι των ημερών του απόκτησε ενα πολύ καλό ρυμοτομικό σχέδιο. Μια άλλη περίπτωση είναι τα Τρίκαλα που εχουν βραβευτεί διεθνώς για τις ποικίλες καθημερινές εφαρμογές τους στον τομέα της πληροφορικής. Και αντίστοιχες δικαρίσεις σε άλλους τομείς εχουμε κι αλλου: π.χ. η Καβαλα στις συγκοινωνίες.

    Αλλά αυτά ειναι απώς εξαιρέσεις στον κανόνα ενός μαυρου κι αραχλου χαρτη της τοπικης αυτοδιοιήκησης εν Ελλάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ο τρίτος κόσμος θα γίνει το πρότυπο αναπτυξης και σε ποιότητα ζωής και σε αειφορία. Πολλά είναι τα παραδείγματα από Λατινική Αμερική και ακόμα από Αφρική και Ινδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kαλο μηνα, συκοφαγε μου!

    Οι καλες εξαιρεσεις ειναι που διατηρουν την ελπιδα. Προσωπικα με αυτα που ακουω για μεταναστευτικο κλπ. θεματα, παμε πολυ ...πισω, ή πολυ κατω, εξαρταται πως το βλεπει κανεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλως τον Βlackened

    Kαι εγω βλεπω μια προσπαθεια ανακαμψης που κανει ο τρίτος κόσμος, ισως επειδη εκει ακριβως υπαρχει μεγαλη αναγκη υπαρχει και αναλογη δραστηριοποιηση του κοσμου για συμμετοχη στη λυση των προβληματων τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φοβερή σύμπτωση! Αυτές τις ημέρες διαβάζω το βιβλίο "Η είδηση μιας απαγωγής" που έχει να κάνει με τον πόλεμο απο και προς τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών στην Κολομβία. Τα περισσότερα απο τα γεγονότα εξελίσσονται στην Μπογκοτά.

    Σκέφτομαι οτι αν στη Ελλάδα γινόταν αυτό με τα τηλεφωνήματα για τους έντιμους ταξιτζήδες, όλοι οι ταξιτζήδες θα έβαζαν φίλους και γνωστούς να τηλεφωνήσουν έτσι ώστε να βγάλουν την ουρά τους απ'έξω. Στάνταρ.

    Σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο "500 τρόποι να αλλάξετε τον κόσμο" το οποίο είναι γεμάτο με 500 παραδείγματα ανθρώπων σαν τους δημάρχους που ανέφερες. Μάλιστα ο θεσμός των "Βραδιών Γυναικών" αναφέρεται και μέσα στο βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. εύχομαι επίσης ένα όμορφο σαββατοκύριακο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Zekia

    Σ ευχαριστω για τη προταση που ακουγεται ενδιαφερουσα και ευχομαι καλο Σαβ/ko επισης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)