4.2.10

Μέσα στο κόσμο της σιωπής


-Ειναι δυνατα;
[Λεει οτι ειναι δυνατα ]...

"Οι γονεις μου, εγιναν 65 χρονων, αλλα, δεν μπορεσαν ποτε να μας ακουσουν. Ηταν κωφοι εκ γενετης....Η φωνη μου τους ειναι τοσο "ξενη", οσο τα χρωματα σε ενα τυφλο....
Ολη μου τη ζωη εβλεπα τους γονεις μου να "φανταζονται" τον κοσμο των ηχων....
Ο πατερας μου, Paul Taylor, προσπαθει να δει τον κοσμο των ηχων χρησιμοποιωντας μερικες φορες ενα ηλεκτρονικο μηχανημα και στελνει συχνα μηνυματα στη μητερα μου, ενω οδηγει. Η μητερα μου, απο την αλλη, αντιλαμβανεται το κοσμο των ηχων με την αφη, με τους παλμους των ηχων, της μουσικης που, συχνα, παιζει δυνατα στο αυτοκινητο....

Η Irene Taylor Brodsky, κορη τους, ειναι σκηνοθετης και παραγωγος της βραβευμενης ταινιας-ντοκυμαντερ ''Ηear and Now'' και διηγειται την ιστορια των γονιων της.
"Ηταν φιλοι απο 3 χρονων μικρα, οταν επαιζαν μαζι σαν συμμαθητες στο Central Institute for the Deaf, το ζευγαρι εμαθαν παρεα να χειριζονται την αναπηρια τους. Σαν έφηβοι ενιωσαν, ο καθενας μονος, την απορριψη, οταν προσπαθησαν να ενταχθουν στη κοινωνια, σ ενα αδιαφορο κόσμο, για οσους δεν ειναι σαν τους αλλους.

Λεξεις οπως "χειλεοανάγνωση" (lip reading) και "δακτυλολογία" (sign language) ηταν οικειες στο σπτι, λεει η Ιrene.
Οταν συνταξιοδοτηθηκαν πληροφορηθηκαν για τις εγχειρησεις κοχλιακων εμφυτευματων, μια εγχειρηση που θα μπορουσε, να τους δωσει την δυνατοτητα να ακουσουν.

-Κανει θορυβο, ρωταει η Sally; [το να σπαω κλαδια; ]
Τα σκυλια το ακουνε, θα το ακουσω κι εγω;

Απο νεοι ονειρευοντουσαν τη δυνατοτητα να ακουν ηχους, αλλα πως θα ειναι; Θα ειναι μια ομορφη εμπειρια, ή θα ακουν μονο θορυβο;

Ισως μια εγχειρηση να ειναι και μια καλη δικαιολογια για να αφηγηθει κανεις μια ιστορια αγαπης, λεει η Ιrene, για τους γονεις της, που ειναι ενα εξυπνο συμπαθητικo, αγαπημενο ζευγάρι και γονείς τριών παιδιών, χωρις προβληματα ακοής.

Ο Paul και η Sally θέλουν να μπορεσουν, εστω και στα 65 τους να έχουν μια κανονικη συνομιλία, να πανε σε μια συναυλία, να ακούσουν μουσική. Η επικοινωνία είναι μαλλον κατι που πολλοι απο εμας θεωρούμε δεδομένη...

Ενα μηνα μετα την εγχειρηση οι πρώτες στιγμές που ο Paul και η Sally ακουν καποιους ηχους φαινονται θαυματουργες πράγματι. Οταν ρωτουν τον Paul παραδεχεται οτι είναι μια δύσκολη ερώτηση.

"Ειναι σαν να με ρωτατε πως μοιαζει το χρωμα. Γινεται να περιγραψεις το πρασινο χρωμα σε καποιον που δεν μπορει να δει; "

Όμως, τις επομενες εβδομάδες ο Paul προσαρμόζεται πιο γρήγορα στο εμφυτευμα, ενώ η Sally που αγωνίζεται να διακρίνει τους ήχους, χάνει γρήγορα την υπομονή της. Ξαφνικά υπάρχει μια διαφορά, μεταξύ τους που δημιουργεί ένταση στις σχέσεις τους.
Σε μια Χριστουγεννιατικη οικογενειακή συγκέντρωση, ο Paul παίζει κιθάρα στον αέρα ακουγοντας ένα CD, ενώ η Sally πιεζει το αυτί της πανω στα ηχεια, προσπαθωντας μεσα απο τις παλμικες κινησεις να διακρινει τον ρυθμό...
H ταινια ειναι η ψυχολογικη πλευρα της εμπειριας τους καταγραφοντας  παραλληλα και την επιδραση του ηχου για πρωτη φορα σε μια ζωη μεσα στη σιωπη.



21 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελβα,

    Τεράστιο το θέμα με τους deaf mutes. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεράγεβο, είχα αναλάβει ένα project με τη θυγατρική εταιρία της Beyond Sound. Πρόκειται για μια Καλιφορνέζικη εταιρία που ειδικεύεται στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων για κωφαλάλους. Ο πρόεδρος της εταιρίας ήταν κωφάλαλος. Τον είχα πάρει από το αεροδρόμιο. Τότε είχα ένα Peugeot. Στη διαδρομή γυρίζει προς τα πίσω και κάτι ρωτάει την κόρη του που έκανε τη "μεταφράστρια" με το sign language. Tης είπα ότι το αυτοκίνητο ήταν Peugeot, αυτή "απάντησε" στον πρόεδρο, ο οποίος με κοιτάει και με ενθουσιασμό βγάζει κάποιες άναρθρες κραυγές, που μου ήταν όμως απόλυτα σαφές ότι σήμαιναν Peugeot!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατι γινεται αυτες τις μερες ολοι ''ανεβαζουν'' πολυ ωραια και πρωτοτυπα θεματα. και το δικο σου ενα απο αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παράδεισος

    Λεύτερος νά ῾σαι δοῦλος ὁποιανοῦ,
    λεύτερος νὰ μιλᾷς, ὅταν κοιμᾶσαι,
    λεύτερος, χρόνια νὰ τὰ κυνηγᾷς
    τῶν Γιούρων τὰ ποντίκια μὴ σὲ φᾶνε.

    Στὶς πληγὲς τῆς ψυχῆς σου νὰ χιλιάζουν
    τὰ ψέματα – τῆς μύγας τὰ σκουλήκια -,
    νά ῾σαι τῆς Ἱστορίας γελοιογράφος,
    ἀφέντης δίχως πιθαμὴ δικιά σου.

    Σὰν τὴ στέρφα γουρούνα τ᾿ Ἅι-Ἀντώνη,
    μισότυφλη ἀπὸ πάχητα καὶ νύστα,
    νὰ νείρεσαι πὼς κολυμπᾷς σὲ κάτουρα
    καὶ ξερατά, γρυλίζοντας: «παράδεισος»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mia dio fores to xrono leo - thelo na matho noimatiki. Meta to ksexnao (k kapos etsi ksexname k tous kofalaloys )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω αναρωτιόμουν ποσο θόρυβο έχει η σιωπή και εσύ μου δειχνεις με ποσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί κανείς να "ακούσει"!!
    Πολυ ωραια εγγραφη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Swell

    Αυτο που συχνα εντυπωσιαζει ειναι η δυναμη ψυχης που εχουν πολλοι ανθρωποι, που θεωρουνται απο την κοινωνια ως 'μειονεκτουντες' απεναντι στους 'μη μειονεκτουντες',
    λογω καποιας αναπηριας. Το ντοκυμαντερ 'Hear and Now' ειναι η καλυτερη αποδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα Δημητρη

    Σ ευχαριστω πολυ και για τον
    'Παραδεισο' του Κωστα Βαρναλη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Man laying down

    Eχεις δικιο. Πολλες φορες, ειδικα μετα απο ταινιες του ειδους, διαπιστωνουμε οτι η νοηματικη ειναι πραγματι μια ενδιαφερουσα, χαριτωμενη γλωσσα, αλλα λιγοι απο εμας βρισκουν το χρονο και τη θεληση να τη μαθουν...Ομως αν ειχαμε δικους μας/ φιλους που θα χρειαζομασταν οπωσδηποτε να επικοινωνησουμε δε νομιζεις οτι θα τη μαθαιναμε;
    Πιστευω οτι το προσωπικο ενδιαφερον και η αναγκη ειναι αυτα που μας 'σπρωχνουν' να μαθουμε κατι καινουργιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eυη μου, καλησπερα

    Υπαρχουν τροποι να ακουει κανεις μεσα στη σιωπη και ετσι χαρις στο ντοκυμαντερ αυτο ειδαμε τα πραγματα απο μια αλλη οπτικη γωνια, που ομολογουμενως δεν ειναι καθολου 'προσιτη'.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ρατσισμός κατά των κωφών πάει πίσω στην βιβλική εποχή: "Εν Αρχή ην ο Λόγος"....

    Κατά τύχη διαβάζω το βιβλίο "Βλέποντας φωνές" του Oliver Sacks που μιλάει για τον κόσμο της εκ γενετής βωβότητας. Από την Σουηδία μπορείτε να το βρείτε στο Amazon με τον τίτλο: "Seeing Voices".

    Αν οι άνθρωποι αυτοί από μικροί δεν μάθουν τη νοηματική τότε δεν αποκτούν Λόγο, δεν μπορούν να καθορίσουν συντεταγμένα ούτε τις δικές τους σκέψεις.

    Η νοηματική μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά είναι πλήρης γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπερα G Rider

    Mαζι με αλλου ειδους ..ρατσισμους εχουμε και το ρατσισμο κατα των κωφων,λες και ολοι οσοι ακουνε ειναι αναγκαστικα 'καλυτεροι'...


    Το ''Seeing Voices'' ακουγεται ενδιαφερον και θα το ψαξω.
    (Σ ευχαριστω που το προτεινες!)

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος. Προχτές τη Δευτέρα η Ελευεροτυπία στο ένθετο της "κοντέϊνερ" είχε μια φοβερή ιστορία για ένα κωφάλαλο από χωριό των Χανίων που τον είχαν κλείσει 30 χρόνια (από 18 χρόνων) στο τρελάδικο γιατί ντρεπόντουσαν τον κόσμο!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ''ΕΜΕΙΣ'' ΚΟΥΦΟΙ! ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ, ΠΕΤΥΧΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ''ΑΙΣΘΗΣΗ'' ΟΤΙ ΜΑΚΡΙΑ-ΚΟΝΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ''ΑΥΤΕΣ'' ΟΙ ΜΕΡΕΣ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα, navarino μας ;)

    To λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε
    ειναι να αναφερομαστε σε τετοιες περιπτωσεις,μηπως σταματησουμε
    καποτε να διαβαζουμε ειδησεις οπως αυτη που ανεφερες πιο πανω!
    Η αγνοια και η μη ενημερωση του κοσμου (και)σε τετοια θεματα ειναι εγκληματικη, ειδικα μαλιστα οταν προκειται για τη ζωη και το μελλον ενος παιδιου! Απο την αλλη, δεν μπορω να φανταστω πώς αυτοι οι γονεις εκαναν κατι τετοιο..Ουτε το ιδιο τους το παιδι δε λυπηθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλημερα Δημητρη!

    Eπειτα απο αυτα που βλεπω και διαβαζω καθε μερα νομιζω οτι χρειαζεται μια ..αναθεωρηση πανω στο τι τελικα κανει τους ανθρωπους..'κουφους' σε πολλα απο αυτα που ενω βλεπουν και βιωνουν δεν αγανακτουν!
    Παντως κι εγω εχω την αισθηση οτι θα εχουμε εξελιξεις. Ελπιζω μονο να ειναι προς το καλυτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πραγματικά υπέροχο! Δε νομίζω πως έχω να σχολιάσω κάτι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η επικοινωνία είναι μαλλον κατι που πολλοι απο εμας θεωρούμε δεδομένη...
    και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν αλλάζουν τα δεδομένα δυστυχώς...
    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Zekia ;)

    Xαιρομαι που σου αρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σοφια

    Ακριβως. Ειναι οι ασταθμητοι παραγοντες σε ολες τις καταστασεις...

    Καλo σαββ/κο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι όσοι οι υπόλοιποι άνθρωποι αποκαλούν είτε ανάπηρους είτε ΑμΕΑ είτε ο,τιδήποτε άλλο ευφημιστικό ή ρατσιστικό, ευγενικό ή αγενές είναι στην ουσία πολύ πιο ικανοί από όλους τους υπόλοιπους. Επιβιώνουν στον ίδιο συχνά αναίσθητο, βάναυσο, βίαιο κόσμο με λιγότερα όπλα, με ένα χέρι ή πόδι αντί των δύο, με 4 αισθήσεις αντί των 5. Αγωνίζονται μέσα (κι όχι ενάντια) σε συνθήκες και καταστάσεις, που είναι όλες συμπτωματικά (!!!) φτιαγμένες για "κανονικούς" ανθρώπους και παρ' όλ' αυτά τα καταφέρνουν, επιβιώνουν, θριαμβεύουν, εντάσσονται όλο και περισσότερο - ακόμη και στην Ελλάδα, που είναι διαχρονικά μια χώρα διόλου φιλική σε τέτοιες καταστάσεις.
    Η ταινία αυτή πρέπει να είναι συγκλονιστική και σ' ευχαριστώ που την θέτεις υπ' όψιν μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Asteroid

    Σ ευχαριστω για τις σκεψεις, που με βρισκουν 100% συμφωνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)