7.2.10

Η ανάγκη όλα τα αλλάζει!


Ηξερα οτι ο Edvard, ο γηραιος, αλλα καλοστεκουμενος γειτονας μας δεν ειχε οικογενεια...
Χρονια ζει μονος του και ολοι ξερουν, πια, οτι ειναι ενας δυστροπος ανθρωπος, που καθε φορα που καποιος γειτονας ''κανει θορυβο'', δε δισταζει να χτυπησει με το μπαστουνι του δυνατα το πατωμα, ή το… ταβανι, για να καταλαβουν οι πανω, ή οι κατω και να χαμηλωσουν την ενταση της μουσικης, ή να κανουν ησυχια, κι ας μη μιλαμε για ..φασαριατζηδες γειτονες, ουτε καν για ωρες κοινης ησυχιας!

Το τελευταιο διαστημα ειχαμε καιρο να ακουσουμε το...μπαστουνι του να μας ''βαζει σε ταξη'' και ετσι αναρρωτηθηκαμε τι να γινεται ο γερο-Edvard. Μηπως μετακομισε σε γηροκομειο, μηπως τον πηραν τιποτα συγγενεις κοντα τους, αν και το τελευταιο ειναι λιγο απιθανο για Σουηδια...
Τελικα η Αnnika, μια γειτονισα [σκετο πρακτορειο ειδησεων και....ληξιαρχειο μαζι!], μας εσκασε το παραμυθι οτι ο Edvard γλυστρησε εξω στον παγωμενο δρομο, επεσε και εσπασε το ποδι του, [κριμα το.. μπαστουνι, δε βοηθησε]...

Ομολογουμενως, δε μπορω να πω οτι τον συμπαθω, ειχα καταλαβει τις αποψεις του περι..''καθαροτητος της...Σουηδικης φυλης'', απο τοτε που τον ειχα δει να μιλαει και να χαριτολογει με ενα ατομο που μοιραζε φυλλαδια των...Sverige demokraterna! Εγω ουτε καν θα μιλουσα σε τετοια υποκειμενα, ποσο μαλλον και να τους ...χαμογελαω απο πανω!!
Eφταιγε και η εμφανιση του, το χειμωνα συνηθως κυκλοφορουσε με ενα μαυρο μακρυ παλτο, à la  Arnold Ernst Toht, με εντονους συνειρμους  που παρεπεμπαν στις εποχες ...κλέους των SS!
Ενας αλλος λογος ηταν το οτι ποτέ δεν τον ακουσα να πει σ εμενα ενα ..."hej", [γεια!] οπως συνηθως λεει ο περισσοτερος κοσμος και ειδικα οσοι τυχαινει να ζουνε στην ιδια πολυκατοικια!
Ετσι σταματησα να ενδιαφερομαι και καθε φορα που τυχαινε και τον ανταμωνα στην εισοδο, ή καπου κοντα στη πολυκατοικια κατεβαζα τα μουτρα και απο μεσα μου...."φασιστόμουτρο" τον ανεβαζα, "φασιστόμουτρο" τον κατεβαζα!

Πριν λιγες εβδομαδες, ειδα μια κοπελλα με hijab να κατεβαινει τις σκαλες. Νεοι γειτονες,  σκεφτηκα....Απο τοτε ειδα την κοπελλα αυτη δυο-τρεις φορες και ανταλλαξαμε το κλασσικο "hej", για να μαθω προσφατα απο την ιδια οτι ειχε προσληφθει απο τη κοινοτητα και ερχοταν για να περιποιειται τον κατακοιτο ...Edvard, που ηταν ενας "πολυ ευγενικος παππους", οπως μου ειπε...
Eυγενικος, αναρρωτηθηκα;
Σιγουρα αυτο ηταν το τελευταιο που θα σκεφτομουν για τον γερο-Edvard, αλλα δεν ειπα τιποτα και εγνεψα στη κοπελλα με συγκαταβαση.....Στην αναγκη ολα και ολοι αλλαζουν!!

30 σχόλια:

  1. Ποτέ δεν πρέπει να είναι κανείς απόλυτος με τους ανθρώπους.

    Α. Η πολιτική τοποθέτηση του καθενός δεν καθορίζει αναγκαστικά και την συμπεριφορά του!

    Μπορεί κάποιος να έχει φασιστική ιδεολογία και ταυτόχρονα να είναι τρυφερός με το περιβάλλον.

    Αντίθετα υπάρχουν δημοκράτες που φέρονται απόλυτα δεσποτικά στους οικοίους τους.

    Βέβαια αυτό είναι το ένα σκέλος.

    Β. Το άλλο είναι αυτό που περιγράφεις. Η "ανάγκη" αλλάζει δραματικά τους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον ευγενική θα ήταν η κοπέλα :)
    Τι να έλεγε η καημένη :))))
    Κακιούλες.. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ στη θέση σου, θα ευχόμουν κάθε τόσο να σπάει και κάτι, για να είναι μόνιμα αυτή η κοπέλα εκεί να τον φροντίζει. Και ησυχία θα κάνει, και θα λέτε και ένα "γεια" σαν άνθρωποι :)

    Γίνομαι κακός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Stekome sto gia pou lene ta atoma stin polikatikia..Se oses exo zisi stin ellada (4 mexri stigmis ) to gia metaksi ton enikon itan to ligotero asinithisto (isos iperbalo ligo )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΑΧΑΧΑ! Εγώ το λέω εκδίκηση της ζωής: να πέσει ο μπάρμπας στα χέρια μιάς κοπέλας που κατά βάθος περιφρονεί και να πρέπει να είναι και ευγνώμων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8.2.10

    Κι εγώ πιστεύω πως η πολιτική τοποθέτηση είναι πολύ "γενική" για να προσδιορίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα ενός ανθρώπου και σαφώς "καλούς" και "κακούς" στρατιώτες της ζωής, διαθέτουν όλα πολιτικά στρατόπεδα.
    Αν τώρα σκεφτώ ότι είναι πολλές οι φορές που η στάση πολλών ανθρώπων απέναντι σε αγνώστους, δεν είναι παρά η άμυνα που έχουν επιλέξει για να κρύψουν βιώματα, πληγές, μια άσχημη καθημερινότητα κι ένα σωρό άλλο που δεν θέλουν οι άλλοι, οι "ξένοι" να ακουμπήσουν, τότε φτάνω να πιστεύω πως ίσως μερικές φορές αυτό που αποκαλούμε "πρώτη εντύπωση" δεν είναι απαραίτητα και η πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα!! Να πω οτι όταν έμενα και εγω σα φοιτήτρια σε πολυκατοικία...δε μιλούσα σε κανεναν!! Μετά μου έπαιρναν θάρρος, και ρωτουσαν τοσο αδιακριτα πράγματα που αντε να τους κοψεις το βήχα μετά!!
    Βέβαια απο ότι λες αυτός είναι γενικά ενας παράξενος άνθρωπος...
    Εγω θα πρότεινα να τον επισκεφθείς!! Να παρεις ενα γλυκο. μια ρεγγα, μια πεστροφα...για πεσκέσι...και να δεις...θα στα πετάξει στο κεφάλι ή μηπως απλως είναι μια παρεξηγημένη ψυχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδη εσυ εισαι εκει και τον ''ζεις'' εχεις και την σωστη κριση, οι υπολοιποι απο ελλαδα οτι και να πουμε ειναι ''καλοσυνατα'' λογια, μεγαλες καρδιες ειμαστε ολοι οι ελληνες με το ''προβλημα'' του αλλου,αρκει να μην μας αγγιζει.Απο συμβουλες αλλο τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως τον είχες παρεξηγήσει;
    Μήπως χτυπούσε με την μαγγούρα του για να σας δείξει ότι είναι ακόμη εδώ (εκεί, δηλαδή), μαζί σας, ζει;
    Η δυστροπία στις μεγάλες ηλικίες είναι, υποψιάζομαι, μια έμμεση πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!!!

    Από χειμώνα μπορεί να μη ξέρω εγώ εδώ κάτω, αλλά το ότι κρυώωωωωωνω το ξέρω σίγουρα!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιοnnkorr

    Ισως δεν πρεπει να ειμαστε παντα απολυτοι, αλλα βρισκω απιθανο το:

    'κάποιος να έχει φασιστική ιδεολογία και ταυτόχρονα να είναι τρυφερός με το περιβάλλον'!

    Δεν περιμενω οικολογικες ...
    ευαισθησιες απο..φασιστες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα Roadartist μου

    Ισως, απο την αλλη ομως αν ο παππους δεν ειχε καλη συμπεριφορα στη κοπελλα θα επρεπε να δωσει λογο στη κοινοτητα, που δεν βλεπει με καλο ματι τετοιες ρατσιστικες συμπεριφορες, οποτε ο παππους θα εχανε το δικαιωμα να εχει οποιαδηποτε βοηθεια στο σπιτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ellinaki

    Tι καλη ιδεα! ;)
    Τωρα ειδικα με τοσα χιονια και παγο εξω στο δρομο, ενα...φιλικο χτυπημα στη πλατη (του τυπου πως παμε μετα το ατυχημα Edvard;) καταφερνει πολλα!! χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Man laying down

    Σε πολυ ακοινωνητους επεσες! ;)

    Παντως και εγω εχω αναλογες κακες εμπειριες και απο Ελλαδα (αλλα και απο εξωτερικο) που δειχνουν το επιπεδο καποιων. Δεν εχει να κανει μετη χωρα,αλλα με τους τροπους πιστευω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ιφι

    Κουμπαρα μου και εγω σαν ..
    'εκδικηση' το εξελαβα και το χαρηκα πολυ που ο ..καταμαυρος (πολιτικα) παππους εχει τωρα την αναγκη μιας κοπελλας που περιφρονουσε!
    Εχει η ζωη γυρισματα...

    (Καλα να παθει!) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φοραδα μας

    Δεν αντιλεγω οτι πολλες φορες η πολιτική τοποθέτηση είναι "γενική" και δυσκολα να προσδιορίζει το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, αλλα εδω μιλαμε για ατομο που χρονια φερεται απαξιωτικα σε οσους δεν ειναι Σουηδοι και ειναι και οπαδος ενος φασιστικου κομματος, που δεν θελει τους ξενους εδω, οποτε δεν μιλαμε για ..."πρώτη εντύπωση"!

    Ενοχος, ενοχος! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eυη

    Αν ειναι να περιμενω να μου πεταξει τα ...'πεσκεσια' στο κεφαλι, τοτε δε κανουμε τιποτα! :)
    Δεν ειναι..''παρεξηγημενη ψυχη'' αφου δεν εχει προβλημα με το ξενοφοβικο αυτο κομμα, απλα...
    ''μαυρη και αραχνη'' ! :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δημητρη

    Πες τα χρυσοστομε! ;)
    Τον εχω καταλαβει τι ανθρωπος ειναι οποτε ο τι και να λεμε για να τον...''σωσουμε απο τη πυρα'' δεν ωφελει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aστεροειδη μας ;)

    Kι εσυ οπαδος της θεωριας της παρεξηγησης; :P
    Oχι δεν χτυπούσε με την μαγγούρα του για να μας δείξει ότι είναι ακόμη εδώ! ;)

    Γιατι κρυώωωωωνεις τοσο πολυ; Oικονομια στο καλοριφερ; χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εγω να το δω απο μια αλλη σκοπια ... και να πω οτι οταν μας συμβαινει κατι ασχημο ... ανεθεωρουμε πολλες συμπεριφορες μας...

    ισως το ειδε ετσι ο παππους.... μπορει να ειχε αναλαμπη ...

    μακαρι να κρατησει και αρκετο χρονο η αναλαμπη...


    την καλησπερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολυ καλησπερα Ελενα μας!

    Καλη και χρησιμη η αναλαμπη λοιπον και μακαρι να κρατησει χρονια η..αναλαμπη του παππου Edvard!

    Nα του δωσουμε αλλη μια ευκαιρια, λες;
    Θα δειξει,ειδικα, αν σταματησει να χρησιμοποιει το...μπαστουνι! ;PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο «Στράτος» ήταν ένας γνωστός και φοβερός βασανιστής της Γιούρας του εμφυλίου. Είχα ακούσει και διαβάσει τι βασανιστήρια έκανε σε κρατούμενους και έτρεμα… Οι δικοί μου βασανιστές τον μιμήθηκαν "ευτυχώς" μόνο στο έλασσον.

    Τον είδα από το στενό κελί μου από το εξωτερικό παράρτημα των φυλακών του Γεντί Κουλέ τον Μάρτη του ΄74, να καλλιεργεί σκυφτός ένα μπαξέ έξω από τον περίβολο της φυλακής. Μου λέει κάποιος: «Ξέρεις, αυτός είναι ο φοβερός Στράτος»!

    Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι αλλά κάτι δε μου πήγαινε. Τον έβλεπα κάθε μέρα και τον πέρασα ανθρωπάκι και όχι τον τρομερό και φοβερό Στράτο. Μου λέει ο φίλος που ήταν και κάτοικος Συκεών και τον ήξερε: «Άστα, ζει σε δράμα. Έχει διαγράψει από τη μνήμη του την εποχή της Γιούρας, ζει σαν καλοκάγαθο ανθρωπάκι, δεν απαντά σε τίποτα, δεν πειράζει κανένα, δε μιλάει για το παρελθόν, δεν χειροκροτεί τη χούντα…».

    Δεν μίλησα. Κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ιστορία μου θύμισε λίγο το "As good as it gets", αν και φαντάζομαι ότι ο παππούς δεν πολυφέρνει στον Νίκολσον! Θα συμφωνήσω πάντως με όσους έγραψαν παραπάνω ότι κάθε πρόσωπο έχει πάρα πολλές διαφορετικές πλευρές και είναι γεμάτο αντιφάσεις. Αν και μαντεύω ότι ο κ. Edvard μάλλον τις κρύβει πολύ καλά τις όποιες καλές του πλευρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σου Στεργιε!

    Σ ευχαριστω για την ιστορια που παραθετεις εδω. Πολυ ενδιαφερουσα πραγματικα και σε κανει να σκεφτεις οτι ισως τελικα να μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος, αφου εχει καταλαβει το κακο πoυ εχει κανει..

    (Καλλιο αργα παρα ποτε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου head charge!

    Φοβερη η ταινια ''As good as it gets'' και εχεις δικιο οτι η περιπτωση του γερo-Edvard θυμιζει λιγο το σεναριο..
    Σε καμμια περιπτωση ομως δε εχουμε να κανουμε με ενα..Νικολσον εδω! ;)
    Συχνα αναρρωτιεται κανεις γιατι τυποι σαν τον κ. Edvard πρεπει να κρύβουν πολύ καλά τις ...όποιες καλές πλευρές διαθετουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. και φασίστας να μην ήταν εγώ πάλι θα τον αντιπαθούσα εφόσον κάνει συνέχεια παρατηρήσεις για ησυχία. Δε τους μπορώ καθόλου αυτούς τους γκρινιάρηδες με τη φασαρία!

    Η αλήθεια είναι πάντως οτι όλοι έχουμε την καλή και την κακή μας πλευρά και εμείς μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε πάντα. Οι γύρω μας, μας κατατάσσουν με τη σειρά τους είτε στους καλούς είτε στους ανάλογα με το ιστορικό που υπάρχει με τον καθένα.

    Μια απο τις φίλες μου μου έχει πει οτι πριν με γνωρίσει προσωπικά, με έβλεπε στη σχολή και πίστευε οτι είμαι πολύ αυστηρός άνθρωπος, κολλημένη με το διάβασμα και πολύ bitch γενικότερα. Εγώ πάλι ήμουν όλη μέρα με ένα καφέ στο ένα χέρι και ένα τσιγάρο στο άλλο. Είδες όμως πως δείχνουμε στους άλλους καμιά φορά;; χε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μου έκανε εντύπωση αυτό στο σχόλιο του symastev παραπάνω για τον φοβερό "Στράτο".

    Έτσι είναι. Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν τρομερά στον χρόνο. Κυριολεκτικά μεταλλάσσονται. Έλβα είσαι φανατική (μερικές φορές χε..χε..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. zekia

    Εχεις δικιο οτι συχνα οι γύρω μας, μας κατατάσσουν στους καλούς,ή κακους ανάλογα με τις δικες τους εμπειριες....

    Για να παιξω ομως και το ...
    δικηγορο του διαβολου,λιγο, οσες καπνιζουν τσιγαρα και πινουν καφε δεν ειναι ..bitches; χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΙοnnKorr

    Και εμενα με εντυπωσιασε το σχολιο του Στεργιου, αλλα ο κ. Edvard δε βγαινει απο τα μαυρα τα καταστιχα τοσο ευκολα! Θα δουμε στη πορεια...

    Ωστε για φανατικη με κοβεις, ετσι; Σε ορισμενα θεματα ειμαι οντως πολυ αυστηρη! Δε βαζω ευκολα νερο στο κρασι μου ....χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βρε Ελβα μου, εσύ σχολίασες τον παππού εθνικιστή-ρατσιστη-φασίστα!! Εμένα γιατί μου ήρθε ο ελληνας "εγγονός" του στο μπλογκ και μάλιστα σε άσχετο θέμα;;;
    Οχι τιποτα άλλο...και δε τον προλαβα και ενα φιλο να μη τον βρίσει...και μου το έκαναν..."μπιπ" το μπλογκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ωστε εχασα ...επεισοδια,Ευη μου; :)

    (Για να δω τι εγινε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)