28.2.10

Σουηδία: Γιατι δεν παντρευτήκαμε Έλληνες!

Ανταποκρινόμενη στη προταση του φιλου sixtwelve που αστειευόμενος μου ζητησε να γραψω κατι για τις ..."Σουηδεζες και τους Ελληνες", διαβασα πρωτα μερικες στατιστικες, [να μην ειμαστε και εντελως ασχετοι!] συμφωνα με τις οποιες οι Ελληνίδες, τα τελευταια χρονια, παντρεύονται πιο αργά από ποτέ άλλοτε και μαλιστα ολοένα και περισσότερο με άνδρες διαφορετικής εθνικότητας, ή και φυλής και χωρίζουν περισσότερο συχνά από πριν, επειδη "δεν ανέχονται την αναχρονιστική, καταπιεστική συμπεριφορά των συζύγων τους"*

Tα πραγματα, λοιπον, δειχνουν...σκουρα για τους αρρενες συμπατριωτες και για να καταλαβουμε λιγο τη κατασταση, ειπα να θιξω το παντα επικαιρο θεμα, των μικτων σχεσεων, ειδικα μαλιστα σε περιοδο κρισης οικονομικων και ...εθνικων αξιων!
Eιναι ο ρολος του ανδρα "πασά" ακομη υπαρκτος στην Ελλαδα και αν ναι κατα ποσο ισχυει σημερα οπου τα παντα δοκιμαζονται και σε πολλες περιπτωσεις εκπιπτουν; Οι στατιστικες παντως δειχνουν οτι στις Βορειες χώρες οπου οι ανδρες συμμετεχουν κατα πολυ στις οικιακές εργασίες, οι θεσμοι ειναι εκει καλυτεροι, αλλα και το κατα κεφαλην εισοδημα ειναι αυξημενο.

Πισω λοιπον στο ..καυτο ερωτημα: Τι πρέπει να κανει καποιος Ελληνας για να ειναι ..eligible στη Βορεια Ευρωπη και τι ζητουν οι Βορειες Ευρωπαιες απο ενα ανδρα προκειμενου να παντρευτουν;

Ρωτησα τρεις γνωστες μου Σουηδεζες οι οποιες, σημειωτεον, ειχαν σχεσεις στο παρελθον με Ελληνες που, τελικα ομως, δεν...ευδοκίμησαν.

Εlin: "Oι Ελληνες ανδρες αφιερωνουν απο ελαχιστο εως καθολου χρονο στο να παιζουν με τα παιδια τους. Δεν ειναι προθυμοι να βοηθησουν στις δουλειες του σπιτιου, επειδη, οσο μοντερνοι και να ειναι, κατα βαθος πιστευουν οτι αυτες "ειναι δουλειες για γυναικες", μια αντιληψη που δεν περναει στα μερη μας. Οι συμπατριωτες μας ειναι πολυ πιο καταλληλοι για συζυγοι, επειδη μια εργαζομενη γυναικα χρειαζεται ολη την υποστηριξη και βοηθεια που μπορει να εχει".

Astrid: "Πολλοι Ελληνες ανδρες ειναι προσκολλημενοι στη μητερα τους, η οποια δεν βλεπει με καλο ματι μια "ξενη" νυφη και συχνα επηρεαζονται απο τους συγγενεις τους. Οταν γνωρισα τη μητερα του Σ. καταλαβα οτι απογοητευτηκε που ο γιος της ηταν μαζι με μια "ξενη", που δεν θα μπορουσε να επικοινωνησει μαζι της... Ειχαμε συζητησει για γαμο, αλλα το σιγουρο ηταν οτι δεν ηθελα να παντρευτω σε Ορθοδοξη εκκλησια, [ουτε μου αρεσαν οι ιερεις  και ολα αυτα που φορουσαν]...αλλα προτιμουσα πολιτικο γαμο, οπως εκανα αργοτερα, στη Σουηδια, οταν παντρευτηκαμε με τον Dag".

Kristina: "Μερικοι Ελληνες εχουν τη συνηθεια να αφηνουν τη γυναικα στο σπιτι και να βγαινουν με ανδρες φιλους τους. Φυσικα αυτο μπορει να γινει μερικες φορες, αλλα οχι τοσο συχνα oσο γινοταν...
Στο Βορρα, γυναικες και ανδρες εχουμε πιο απελευθερωμενες αντιληψεις απο το Νοτο, με αποτελεσμα οι γυναικες να θεωρουμαστε "ευκολες", το οποιο μεταφραζεται για πολλους Ελληνες "καλη για σεξ, αλλα οχι και για οικογενεια"! Οι Ελληνες αν και συχνα μορφωμενοι, με σπουδες στο εξωτερικο, εχουν ακομη πολυ συντηρητικες αποψεις οσον αφορα τον γαμο και την εκλογη συζυγου. Kριμα, γιατι αν τα βρισκαμε με τον Δ. στην Αστυπαλαια, θα ειχα κι ενα μερος για ...μονιμες διακοπες καθε καλοκαιρι"!





…"I love you, baby, though I hate you
     'Cause I'm a double nature..."

(Double nature απο τους Σουηδους heavy metal "Mustasch")


Σημ.*Tσαουση-Χατζη (2003). The Greek Divorce Law Reform of 1983 and Its Impact on Homemakers: A Social and Economic Analysis.

40 σχόλια:

  1. Χαχαχα! Σ' ευχαριστώ που με άκουσες και ικανοποίησες την απαίτησή μου :P
    Πρώτα απ' όλα να πω, ότι όντως το ξανθό μαλλί δεν λέει τίποτα από μόνο του, το είπα μόνο και μόνο επειδή αποτελεί στερεότυπο μιας "hot κουκλάρας". Εννοείται, υπάρχουν και μαυρομάλλες γκομενάρες. Όταν είχα έρθει Σουηδια είχα δει ένα σωρό :P

    Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων. Οι δουλειές του σπιτιού π.χ. που δυστυχώς για μας τους άντρες αν και θέλουμε να θεωρούμε ότι είναι γυναικείες δουλειές, ξέρουμε μέσα μας ότι γινόμαστε άδικοι και εγωιστές. Δεν το ήξερα ότι στις βόρειες χώρες τις έχουν χωρισμένες και ξεκαθαρισμένες. Πολιτισμός.

    Και φυσικά, αυτό για το συντηρητισμό μας και την ευκολία με την οποία χαρακτηρίζουμε τους ανοιχτόμυαλους ως εύκολους ή ..πουτάνες, είναι δυστυχώς μια μεγάλη μίζερη αλήθεια. Το μισώ. Κάτι τέτοια βλέπω και νιώθω ότι έτσι όπως είμαστε, καλά κάνουν και δεν μας παντρεύονται. Δεν μας αξίζουν Σουηδέζες κουκλάρες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν, αν και βαθύτατα εκλεπτυσμένος και σούπερ μελλοντικός γαμπρός ο ίδιος, θα το παίξω Ελληνάρας (κατά βάθος όλοι κρύβουμε έναν):

    - Elin κοπέλα μου, εσύ θες οικιακή βοηθό, όχι άντρα με τα όλα του. Μήπως να σου κάνουμε και πεντικιούρ; χοχο
    - Astrid. Εμ σου έκανε την τιμή η Ελληνίδα μάνα να σε δεχτεί στην οικογένεια της, αρνείσαι και το γάμο στην εκκλησία; Και μάλιστα με το επιχείρημα ότι δε σου αρέσει το styling των ιερέων;;; (μαζί σου Astrid, πολλή παρακμή).
    - Kristina μου, είναι προφανές. Δεν έψαχνες για σύζυγο, αλλά για τουριστικό πράκτορα. (τόσο καλή η Αστυπάλαια ε;)

    Πάντως πας να μας τη βγεις από δεξιά (οδικά), κουμπάρα... Μόνο οι άντρες φταίνε για τις σχέσεις εντός συνόρων;;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Ελβα,

    Η ηλίθια αντίληψη "η γυναίκα στο σπίτι" υπάρχει ακόμα. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανένα, πολλές Ελληνίδες έχουν ακόμα αγαστή σχέση με τα ταμπού. Τα σχετικά με το φίκι-φίκι, if you know what I mean.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Swell den kserw apo poio meros tis Elladas katagese kai exeis dei autes ths antilipseis pantos egw auto den to exw dei auto h gynaikes sto spiti ,kai oi falokrates den yparxoun mono stin ellada ,eleos diladi.

      Διαγραφή
  4. Elva καλησπέρα.

    Εγώ πιστεύω ότι οι Σουηδέζες είναι πολύ σωστά άτομα που δεν γουστάρουν τους μαυροφορεμένους χριστιανούς ψυχοσώστες και τον γάμο μέσα σε χριστιανική εκκλησία. Μπράβο τους, μακάρι να λειτουργούσαν έτσι και οι Ελληνίδες που μερικές φορές....

    Επίσης, στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις οικογένειες και για τα δύο φύλα. Τόσο οι άντρες είναι μαμάκηδες όσο και οι γυναίκες προσκολλημένες στην δική τους οικογένεια.

    Τώρα για τις δουλειές στο σπίτι φαντάζομαι ότι μπορούν να μοιράζονται βάσει των σωματικών προσόντων και του χρόνου που έχουν εκτός εργασίας κατά αναλογικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Greek Rider kai kala kanoume kai exoume kolima me tis oikogeneies mas auto pistepse me to zileuei arketa o voras apo ton noto ,siga min ginoume san kai autous pou pethenei i mana tous kai dne pane kan stin kidia..

      Διαγραφή
    2. Greek Rider kai kala kanoume kai exoume kolima me tis oikogeneies mas auto pistepse me to zileuei arketa o voras apo ton noto ,siga min ginoume san kai autous pou pethenei i mana tous kai dne pane kan stin kidia..

      Διαγραφή
  5. Πολύ απολαυστικό το post σου Elva!! Ε καιρός να εκσυγχρονιστούν οι πασάδες χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι έχω παρατηρήσει ότι η γενική αυτή συμπερηφορά των Ελλήνων αντρών προέρχεται κατά μεγάλο βαθμό και από το τι ζητάνε οι Ελληνίδες γυναίκες. Πολλές εξ αυτών πριν παντρευτούν θέλουν να είναι ελεύθερες αυτόνομες αυτάρκεις. Μετά το γάμο και όταν έρθει το παιδί οι πιο πολλές αρχίζουν να τσινάνε. Θέλουν να σταματήσουν από τη δουλειά ώστε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο παιδί. Προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό (που δεν δουλεύουν) δίνοντας βαρύτητα στις δουλειές του σπιτιού και μη ζητώντας από τους συντρόφους τους να βοηθήσουν και σχεδόν ποτέ δεν θέλουν να αναλάβουν τη διαχείρηση των οικονομικών.

    Η συμπερηφορά αυτή του Έλληνα "πασά" δεν έρχεται από μόνη της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλημερα @612!

    Παρακαλω,(the pleasure is all mine!) :P

    Καταλαβαινω και μονο απο αυτα που γραφεις οτι δεν πιστευεις στα κλασσικα, βαρετα στερεοτυπα,(ξανθό μαλλί, κλπ) οποτε δεν εισαι απο τους Ελληνες που μια συγχρονη Σουηδεζα, ή μια πολυ σωστα σκεπτομενη Ελληνιδα, θα απερριπτε! :P

    Σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων εισαι απο τους λιγους που παραδεχονται καποιες αδικιες.Σε οποια Βορεια χωρα και να εχω παει παρατηρησα οτι οι ανδρες βοηθανε οχι επειδη ειναι ''λιγοτερο ανδρες'' αλλα ετσι εχουν μαθει απο μικρα παιδια. Ο κοσμος εδω ειναι πιο ανεξαρτητοι απο οικογενειες κλπ . Κανεις δεν περιμενει οτι η μητερα θα τρεξει και θα βοηθησει το γιο,ή τη κορη, οπως στην Ελλαδα.

    Ο Ελλ. συντηρητισμος που λες φαινεται οχι μονο στον τομεα αυτο, αλλα και σε ολες τις εκφανσεις της ζωης. Και εγω το μισώ. Γι αυτο εφυγα..
    Να πω, δε, με την ευκαιρια οτι οσο ''δεν αξίζουν'' σε καποιους οι ..Σουηδεζες, οπως λες, αλλο τοσο ισχυει το οτι ειναι κριμα να παιρνουν..Σουηδεζες οσους σωστους και ανοικτομυαλους Ελληνες διαθετει αυτη η χωρα! :P

    (Δεν ειναι και πολλοι στην Ελλαδα, βλεπεις,οποτε...προσεχετε!) :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. sto kalo re den tha mas lipseis ..,kai gia emena etrexe re kai i mana mou kai o pateras mou kai trexoun otan tous to zitiso kai o adetfos mou ktlp,kai egw to idio gia autous otan m to zitisoun h exoun anagkh auth einai h shmasia ths oikegenias.

      Διαγραφή
  8. Κουμπαρε Mανο

    Πας λιγο...κοντρα,εδω,ετσι; ;))

    Και βαθύτατα εκλεπτυσμένος εισαι και σούπερ μελλοντικός γαμπρός, αφου θα εισαι και doc! ;))
    Mη το παιζεις λοιπον Ελληνάρας (γιατι θα σου φερω τα ευαισθητα κειμενα σου για παραδειγμα! χεχε
    Εχω ραμματα για τη γουνα σου, ετσι δε λενε;) :PP

    Αφου προσφερεσαι θα ρωτησω την Elin μήπως θελει..πεντικιούρ απο Κρητη!! :PP

    Το ηξερα οτι συμφωνεις και εσυ με την Astrid για τους Ελλ.ιερεις που φανταζουν στο εξωτερικο..terribly
    medieval! Καποιος πρεπει να τους μιλησει επειγοντως για..styling!

    H Kristina δεν ειναι η μονη πιστευω που ηθελε να συνδυασει το τερπνον μετα του ωφελιμου! Τake a look around, κουμπαρε μου! :P

    Οσο για μενα ειμαι (ως γνωστον) πολυ αμεροληπτον ατομο, οποτε δεν παω να σας τη βγω καθολου από ...
    δεξιά κουμπάρε! Απο αριστερα και μονο! ;)
    Δεν ειπαμε οτι φταινε MONO οι ανδρες, αλλα σημερα το μαθημα μας ειναι οι ''Ελληνες ανδρες και Σουηδεζες''.
    Γραψε εσυ κατι σχετικο με τις Ελληνιδες και θα ειμαι η πρωτη που θα πω μπραβο, αν πεις τα στραβα τους, γιατι και εμεις εχουμε αρκετα, δεν αμφιβαλλω!

    Φιλια, εκλεπτυσμένε κουμπαρε μου! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα Swell,

    Kαι η ηλίθια αντίληψη "η γυναίκα στο σπίτι" υπάρχει ακόμα σε πολλους Ελληνες, (ακομη και σε νεα παιδια, δυστυχως).
    Ειναι επισης γεγονος οτι καποια καποια ηλιθια ταμπού παραμενουν και στα δυο φυλα!
    (Ι know what you mean!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Greek Rider

    Εγω νομιζω οτι δεν ειναι μονο οι Σουηδέζες σωστες που ''δεν γουστάρουν τους μαυροφορεμένους χριστιανούς ψυχοσώστες και τον γάμο μέσα σε χριστιανική εκκλησία'' οπως λες. Eγω ξερω και αρκετες Ελληνίδες που δεν παντρευτηκαν ετσι, αλλα προτιμησαν τον πολιτικο γαμο, απλα ισως δεν ειναι πολλες (οπως ακριβως και οι Ελληνες ανδρες με τις αντιληψεις περι ισοτιμιας στο σπιτι!).

    Η προσκολληση στην οικογενεια και για τα δυο φυλα ειναι βλαβερη, αλλα πιστευω οτι εχει να κανει και με την κακη οικονομια και ειναι ενα θεμα που συναντα κανεις παντου οπου υπαρχουν οικον.προβληματα.

    Οι δουλειές στο σπίτι σιγουρα μπορούν να μοιράζονται οταν υπαρχει αλληλοκατανοηση και καλη διαθεση, πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα Μαριανα μου,

    Χαρηκα που σου αρεσε και οντως ειναι καιρός να εκσυγχρονιστούν οι Ελλ.'πασάδες', τους εχουν ηδη παρει
    ειδηση μεχρι και στο εξωτερικο! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλημερα Νewton

    Πιστευω οτι φταιει και η ανατροφη που παιρνουμε απο τους γονεις μας στην Ελλαδα, οι οποιοι μεχρι τελευταια τουλαχιστον, μεγαλωναν τα παιδια διαφορετικα αναλογα με το φυλο. Τα κοριτσια με τις κουκλες κλπ για να γινουν ''καλες μελλοντικες νοικοκυρες και μαμαδες'' και τα αγορια που δεν μαθαιναν καμμια oικ.δουλεια επειδη ειναι ανδρες και θα ''τα βρισκουν ετοιμα απο τη μαμα και τη γυναικα''. Τα τελευταια χρονια παρατηρειται μια αλλαγη προς το μοντελο που αναφερεις της ανεξαρτητης (φαινομενικα) γυναικας.
    Aρκει να διαβσεις μερικα περιοδικα και..blogs δυστυχως που εκει πολλες γυναικες παρουσιαζονται πολυ μοντερνες και ανεξαρτητες ομως στην ουσια τα πραγματα ουσιαστικα δεν διαφορουν και πολυ απ ο τι ισχυε παλιοτερα και αυτο φαινεται οταν ακουσεις τη γνωμη τους για θρησκεια, πολιτικη και παραδοσεις, που σε τετοια θεματα αυτες οι γυναικες ειναι...δεξιες, για να μη πουμε και...
    'βασιλικοτερες του βασιλεως'! ;)

    Ειναι γεγονος οτι πολλες στην Ελλαδα οταν κανουν παιδια θέλουν να σταματήσουν και από τη δουλειά! Αν μιλαμε βεβαια γι αυτες που δουλευουν στον ιδιωτικο τομεα φανταζομαι ξερεις οτι συχνα ...
    απολυονται PRIN προλαβουν να γυρισουν πισω,μετα την εγκυμοσυνη! Μονο στο δημοσιο οι γυναικες εχουν δυνατοτητα να συνεχισουν τη δουλεια
    τους χωρις το φοβο της απολυσης...
    Οποτε δεν ξερω και πολλες Ελληνιδες που θα παρατουσαν ευκολα μια σιγουρη δουλεια! Οποτε πολλα εξαρτωνται και απο τη φυση της εργασιας, πιστευω.
    Δεν αντιλεγω οτι υπαρχουν και πολλες που προσπαθούν να καλύψουν το κενό που λες, δίνοντας βαρύτητα στις δουλειές του σπιτιού και δεν ζητουν ετσι από τους συντρόφους ουτε αναλαμβανουν τη διαχείρηση των οικονομικών.
    Ολα αυτα χρειαζονται συζητηση και πιστευω οτι κανεις και καμμια λογικα δεν..απολαμβανει το να κανει τις δουλειες του σπιτιου σε μονιμη βαση, οταν μπορει καλλιστα να πληρωνεται για κατι αλλο,
    με δυνατοτητα χρησης του...μυαλου!

    Μπορει η συμπεριφορά του Έλληνα
    "πασά" να μην έρχεται από μόνη της, αλλα καπου "βολευει" και τους δυο,επιφανειακα, τουλαχιστον, γιατι
    στο βαθος δεν πιστευω οτι OYTE ο ανδρας ειναι ευχαριστημενος, αλλα OYTE και η γυναικα, οταν μενει συνεχεια στο σπιτι να περιμενει τον συζυγο να γυρισει,με το φαγητο ετοιμο στο τραπεζι! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα!!!
    Το διάβασα το ποστ σου και στην αρχή μπορώ να πω οτι εκνευρίστηκα λίγο. Αλλά οκ μου πέρασε. Όχι γιατι και καλά σαν πασάς κάποιος κατέκρινε την θέση μου και την συμπεριφορά μου (μας). Αλλά για το πόσο επιφανειακά πέρνουμε πολλές φορές τα πράγματα.
    Θέλω να πω οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σε στυλ οι ανδρες γουρούνια που θέλουν τις γυναίκες στην κουζίνα και αυτοί να το γλεντάνε έξω.
    Πιο πολύ νομίζω οτι οι αιτίες είναι οικονομικές. Και ας πάμε λίγο παραπέρα απο την ΕΛλάδα. Ας πάρουμε κάποιες χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες. Εκεί οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο στο σπίτι και οι άντρες κάνουν τις δουλειές στα χωράφια για παράδειγμα.
    Όταν στην Σουιδία το παιδί μπορεί να ζήσει μόνο του απο τα 18 σε δικό του σπίτι και με αποδοχές που ούτε τις φαντάζονται οι νέοι της χώρας μας τότε μαθαίνει να μαγειρεύει, να κάνει γενικά δουλείες του σπιτιού. Τακτική την οποία θα την εφαρμόσει και στο σπιτικό που θα κάνει με την γυναίκα του και τα κουτσούβελα. Όπως και η γυναίκα του επίσης απο τα 18 μπορεί να δουλέψει σε δουλειές που θα τις δώσουν ανεξαρτησία (οικονομική).
    Στην Ελλάδα τι έχουμε; Μέχρι 30 και βάλε, λόγω πάντα οικονομικών συνθηκών, οι νέοι μένουν με τους γονείς τους. Αναπόφευκτο είναι να επιρεάζονται απο αυτούς. Αυτοί είναι οι οικογένειά τους. Οι άλλοι/ες είναι (συγνόμη για την έκφραση) γκόμενοι/ες.
    Τώρα αν αλλάξουν οι οικονομικές σχέσεις θα διαπιστώσουμε οτι η οικονομική ανεξαρτησία θα οδηγήσει και σε άλλες σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. Μιλάμε για νοοτροπίες διαμετρικά αντίθετες, που σίγουρα έχουν να κάνουν με τις οικονομικές καταστάσεις της εκάστοτε χώρας (και σαν αποτέλεσμα έχουμε να διαμορφώνονται αντίστοιχες κοινωνικές δομές).
    g_0x
    www.etsiapla.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1.3.10

    Kαλά μόνο από σαραντάρηδες και πάνω είναι οι έλληνες που βρίσκονται στην σουηδία;;;
    Γιατί εδώ κάτω, οι νεότεροι και ντουλίτσες κάνουν και τα παιδάκια τους νταντεύουν και τη μαμάκα τους δεν την ακούνε πια.
    Ρε δεν αφήνετε αυτά τα φεμινιστικά και συμφεντολογικά λέω εγώ. :)))))
    Παντρευτήκατε σουηδούς απλά γιατί αυτό σας έτυχε να ερωτευθείτε, εκτός κι αν ομιλούμε για συνοικέσια.
    Kαι στη τελική δεν μας ενδιαφέρει τι παντρευτήκατε.
    :)))))
    Για γκόμενο τι θα διαλέγατε να μας πείτε, να αναμετρηθούμε βόρεοι και νότιοι επί της ουσίας.
    :)))))))

    Πάντως ο μελαχρινός ο άνθρωπος ε όσο να το πεις, έχει άλλη χάρη ρε παιδί μου...
    Άντε τώρα π.χ να πεις στη Riski ότι θα τα βάψει ξανθά αυτός...
    Σε κατάθλιψη θα πέσει...

    Φιλιά από τον μελαχρινό και ερωτικό νότο, που παρά τις περί αντιθέτου διαδόσεις, ποτέ δεν θα ενσωματωθεί πλήρως στη δύση, πάντα με το ένα πόδι θα πατά στην ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα @g_0x

    Οποιος διαβαζει το blog αυτο ξερει οτι συχνα γραφω για να ..τσιγκλιζω λιγο και να διαβαζω ..αντιδρασεις! Δε θα ηταν βαρετο αν ολοι ειχαν τις ιδιες αποψεις και τις εξεθεταν με τον ιδιο τροπο; ;)

    Απο την πλευρα που ζω εγω δεν ειναι και τοσο ...επιφανειακο να πουμε οτι πολλοι Νοτιοι ετσι φανταζουν στα ματια πολλων ξενων γυναικων! Βεβαια δεν ισχυριζομαι οτι αυτα ισχυουν σαν κανονας, ουτε οτι ολοι οι Ελληνες ειναι..
    'ανατολιτες' στη νοοτροπια τους!

    Το ποιες ειναι οι αιτιες που δημιουργουν τετοια στερεοτυπα αυτο ειναι που πρεπει να δουμε και οχι να...πυροβολουμε τους αγγελιοφορους
    κακων ειδησεων! ;)

    Λες οτι οι αιτίες είναι οικονομικές, εγω να προσθεσω ΚΑΙοικονομικες, οπως ακριβως ειπωθηκε παραπανω και στο σχολιο του φιλου Νewton και στην απαντηση μου. Oμως εχουν να κανουν και με λαθος νοοτροπιες και αντιληψεις επειδη και στο παραδειγμα που φερνεις για τη Σουηδια εγω σου λεω οτι τωρα που υπαρχει κριση και πολλα παιδια ΔΕΝ φευγουν πια απο το οικογενειακο τους σπιτι, οπως παλια στα 18 τους, αλλα μενουν δυστυχως στο σπιτι περισσοτερο καιρο τωρα απ ο τι πριν 10, 15 χρονια και εκει βλεπεις οτι η νοοτροπια δεν αλλαζει λογω των συνθηκων, αλλα τα αγορια αυτα ετσι εμαθαν και ετσι φερονται και προσφερουν στο σπιτι, ουτε τα περιμενουν ολα ετοιμα απο τη μαμα!
    Οποτε δεν ειμαι και πολυ σιγουρη οτι με οικονομικες αλλαγες και μονο αλλαζουν αυτοματα και οι λαθος νοοτροπιες! Τετοιες αλλαγες απαιτουν χρονια, ναι μεν, θα γινουν καποια στιγμη αλλα θα αργησουν στην Ελλαδα και εγω μιλαω για το τι ισχυει μεχρι τωρα!
    Επισης αλλη μια παραμετρος ειναι οι διαφορες αντιληψεων για την ισοτιμια των φυλων,στις πολεις και στην επαρχια οπως και το μορφωτικο επιπεδο του καθενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου, φοραδα ;)

    Eμεις μιλαμε για οσους εχουν δημιουργησει κακες εντυπωσεις εδω και σιγουρα δεν εχει να κανει μονο με την ηλικια!
    Δεν νομιζω ομως και οτι ΟΛΟΙ οι νεωτεροι ειναι αναγκαστικα και πιο μοντερνοι σε ιδεες και νοοτροπιες μονο και μονο επειδη ειναι νεωτεροι!
    Aν ηταν ετσι, τοτε θα βλεπαμε και μεγαλες αλλαγες στα εκλογικα, αλλα...δεν!
    Συντηρητικιλα και εκει ;))

    Μακαρι να υπαρχουν νεοι που να βοηθουν και να συνεισφερουν στο σπιτι τους και στη σχεση τους και να μην ακουνε τη ...μαμάκα τους οταν ειναι ΗΔΗ παντρεμενοι, αλλα πολυ φοβαμαι οτι μιλας για μεγαλες πολεις και οχι για την επαρχια, οπου τα ποσοστα αυτων των νεων συχνα μειωνονται χαρις σε παλιομοδιτικες νοοτροπιες, ή και..
    μανουλες που συχνα ανακατευονται! Η Αθηνα δεν ειναι παντα αντιπροσωπευτικo δειγμα για ολη την Ελλαδα!

    Aλλοιμονο, ολα τα χρωματα μαλλιων μας αρεσουν! ;) Eιμαστε μονο εναντια σε παλιες νοοτροπιες, φοραδα μας του Νοτου! ;)


    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος1.3.10

    Ε και φυσικά δεν μιλάω πια για ...ΟΛΟΥΣ.
    Σε τίποτα και σε κανένα θέμα δεν χωράνει ΟΛΟΙ σε μια κατηγορία.
    Απλά οι περισσότεροι νεότεροι, δεν συμπεριφέρονται πλέον και σαν πασάδες.
    Οι περισσότεροι. Πιθανόν αυτοί που ζουν στις μεγάλες πόλεις, όπως σωστά λες. Γιατί οι περισσότεροι σ΄αυτές ζουν κι όχι στην επαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βασικά διαφωνώ με τα πρώτα δύο...
    Όσο για το τρίτο, εντάξει λογικό κάποιες φορές ο άντρας να θέλει να βγει με φίλους όπως και η γυναίκα με φίλες, μην τα ισοπεδώσουμε όλα...
    Α, και δεν ξέρω τι γίνεται εκεί πάνω στην Σκανδιναβία, αλλά στις Ισπανίδες οι Έλληνες έχουμε αρκετή πέραση :ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φοραδα

    Το οτι καποιοι ξερουν μερικους που συμπεριφερονται σωστα, αυτο δεν αποκλειει και αλλους που εχουν λαθος νοοτροπια, δεν ξερω τα ποσοστα και δεν εχει καμμια σημασια. Oι τρεις Σουηδεζες φιλες που ρωτησα και εγω μιλαμε για τα 'παραδειγματα προς αποφυγην' που κανουν ασχημη εντυπωση...
    Το οτι καποιοι σε οποιαδηποτε ηλικια και περιοχη φερονται αναχρονιστικα ακομη,δεν χρειαζεται να το πω εγω, υπαρχουν και οι στατιστικες που το αποδεικνυουν.
    Βεβαια θα μου πεις ειναι στατιστικες, γι αυτο αλλωστε και τις παιρνουμε σαν ενδειξεις και οχι σαν ...κανονα για ολα και ολους!

    Kαλο σου απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Δημοσθενη

    Αλλα ισχυουν εκει στην Ισπανια που εισαι! ;)
    Το θεμα δεν ειναι οτι οι Ελληνες δεν εχουν περαση,(εχουν και παραεχουν στην Σκανδιναβία, oπως και αλλου, ενδεχομενα),αλλά μιλαμε για τις διαφορες λογω διαφορετικης νοοτροπιας καποιων συμπατριωτων μας σε σχεση με τη νοοτροπια των Βορειων γυναικων.
    Παντα ενδεικτικα, βεβαια! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ χαρακτηριστικές και μέσα στο θέμα οι τρεις απόψεις που ανέφερες. Μετά τις πρώτες γλύκες πάντα θα αναδύονται οι πολιτιστικές αποστάσεις!
    Σκέψου τώρα για μερικές που πάνε και παντρεύονται μουσουλμάνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kαλησπερα navarino!

    Οι πολιτιστικες αποστασεις δεν ειναι παντα αρνητικες οταν ειναι και ενας λογος που φερνει ανθρωπους πιο κοντα ωστε να καταφερουν να τις γεφυρωσουν!
    Εγω παντως θελω να πιστευω οτι υπαρχει ..στενομυαλια που πολλες φορες δεν εχει πατριδα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα - και καλό μήνα. Πολύ ενδιαφέρον θέμα αναπτύσσεις, καλή μου Elva (Ελένη;) Ναι, ομίζω υπάρχουν όλα αυτά: η αδιαφορία για το σπιτικό (και ίδίως τα παιδιά), η προσκόλληση στη μητέρα, η απομάκρυνση από το σύντροφο. Είναι διαδεδομένα - το νομιζω και εγώ... Έχει να κάνει με μια απόσταση, ένα "χάσμα". Ένα έλλειμα συντροφικότητας και (εν τέλει) αγάπης. Και δεν είναι, δυστυχώς, ανδρικό προνόμιο ή ιδίωμα. Νομίζω όλη η κοινωνία μας βρίσκεται σε ένα σταυροδόμι. Απ'τη μια μας μεγάλωσαν (υπερπροστατευτικές) οικογένειες με πυρήνα το ζευγάρι, απ'την άλλη καλούμαστε να κινηθούμε ατομικά σε μια χαοτική πραγματικότητα. Αναζητώντας τί; Εδώ είναι το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. elva καλημερα,το πρωι θα εχουμε το 20 αρι σε κελσιου. Το θεμα το ''πιασατε'' απ'ολες τις μεριες, πολλες αποψεις, η βουλη σου καλα κρατει, προσοχη λιγο στην φοραδα, εχει αποψη και αν χρειαστει θα την στηριξει και με ''τσινιες'', δεν εχω να σου γραψω τιποτα πανω στο θεμα σου, τα ειπατε ολα.Βρηκα μια παροιμια που λεγανε παλια στην ανδρο και ειχε να κανει με τους χαρακτηρες των ανδρων, των ''παλιων'',με στοιχεια σεξ, ''τσαμπουκα'', χαρεμια και ''αραχτιλικια'' ανδρικα, Να'μουν το μαη γαιδαρος\ τον αυγουστο κριαρι\ ολο τον χρονο κοκορας\ και γατος το γεναρη, μη το μεταφρασεις στις σουηδεζες φιλες σου, γιατι θα το σκυλομετανοιωσουν που δεν το εκαναν το ''βημα''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαλημερα φιλε @Prths

    Πας να με...εξελληνισεις στο Ελένη, ετσι; ;) Ασχημο ειναι το Εlva,που εχει και..ενα ''je ne sais quoi''; χαχα
    Εχεις δικιο oμως οτι σε τελικη αναλυση, τετοιου ειδους διαφορες παραπεμπουν πιο πολυ σε μια αδιαφορια, ελλειψη αγαπης και συντροφικοτητας. Πολλες φορες μαλιστα θα συμφωνησω οτι δεν ειναι μονο..ανδρικό προνόμιο. Παντως εδω οι προηγουμενες γενιες δεν ηταν τοσο υπερπροστατευτικές σαν γονεις,οσο στην Ελλαδα, επειδη εδω τα περιμεναν ολα απο το κρατος το οποιο βεβαια ειχε πολλες περισσοτερες παροχες στους πολιτες του απ ο τι τωρα! Βεβαια συμφωνω οτι τα πραγματα ειναι πιο χαοτικα τωρα και ο ατομισμος ειναι μεγαλυτερος τωρα απο ποτε,πολλες φορες μαλιστα δεν ξερουμε καλα καλα τι ακριβως αναζητουμε....


    -Καλό μήνα και σ εσενα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα φιλε Δημητρη

    Προσπαθουμε να καταλαβουμε πως και γιατι 'λειτουργουν' ετσι καποια πραγματα. Ωραια η παροιμια που λεγανε παλια απο Ανδρο, μηπως εισαι απο εκει;
    Μπα, δε νομιζω να μετανοιωσαν που δεν εκαναν το ''βημα''...
    Γι αυτο που μετανοιωνουν ειναι για το οτι δεν εχουν ενα σπιτι στην Ελλαδα, για διακοπες! ;)))
    Φετος ειδικα εχουμε απηυδυσει με το χιονι σε βαθμο που μας κανει να σκεφτομαστε μονο...παραλιες και διακοπες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ωραίο post:)
    Για να πειράξεις κόσμο:)
    Πάντως τα πράγματα δεν είναι και ακριβώς έτσι.
    Συνήθως όλα τα ζευγάρια δουλεύουν πλέον και όταν δουλεύουν και οι δύο κανείς δεν απαιτεί.
    Τώρα αν δουλεύει μόνο ο άντρας ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ οτι η γυναίκα το λιγότερο που έχει να κάνει είναι η δουλειές του σπιτιού.
    Τώρα για τις Σουηδέζες...εννοείται οτι μας θέλουν για γαμπρούς.Ο λόγος??...γιατί οι σκανδιναβοί είναι απλά πολυ πιο "Πασσάδες"/καθίκια απο τους Έλληνες.
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκεί πέρα τα διαζύγια τα έχουν για πρώινο...και για αυτό αποτελούν και κακες νύφες/γαμπρούς για τις Ελληνίδες μανάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. electronic 396

    Τα πραγματα είναι ετσι επειδη ετσι ακριβως τα βιωσαν οι γνωστες μου, αν δεν αρεσουν σε καποιους, λυπαμαι αλλα δε φταιω εγω. Χαιρομαι να ακουω οτι επιτελους
    'προοδευουν' τα πραγματα οσον αφορα τις σχεσεις και στην Ελλαδα, αλλα θα μου επιτρεψεις να εχω τη γνωμη που εχω τουλαχιστον για τις περιπτωσεις που ξερω.
    Να σε ρωτησω oμως τι γινεται σε περιπτωση που δουλευει ΜΟΝΟ η γυναικα; Με τις απολυσεις πολλλα πραγματα αλλαζουν και δεν ειναι οπως παλια. Φανταζομαι οτι παλι η γυναικα κανει ολες τις δουλειες του σπιτιου....
    Οι Σουηδέζες οπως και ολες οι νορμαλ γυναικες παντου θέλουν ανθρωπους που τις σεβονται και τις εκτιμουν. Οσοι αισθανονται,εν ετει 2010, ακομα...'πασαδες' μπορουν να απευθυνθουν για σχεση σε..αραβικες χωρες, εκει ισως βρουν κατι που τους ταιριαζει(αν και δεν ειμαι και πολυ σιγουρη και για εκει, επειδη οι γυναικες ξερουν πια στα περισσοτερα μερη του κοσμου τι και ποιους ΔΕΝ θελουν! Οι Σκανδιναβοι σε πληροφορω στη πλειοψηφια τους σεβονται, εκτιμουν και θεωρουν ισους τους συντροφους τους, οποτε δεν καταλαβαινω το πνευμα σου...
    Το οτι υπαρχουν πολλα διαζυγια δεν αποδεικνυει τιποτα, περισοτερο ή λιγοτερο απο την Ελλαδα, που οπως εχουμε πει τα τελευταια χρονια υπαρχει επισης και στη χωρα μας μεγαλη αυξηση των διαζυγιων, αν διαβασεις τις στατιστικες. Το θεωρω σωστο οταν δεν λειτουργει ενας γαμος. Ζουμε, μηπως, στον Μεσαιωνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Για την περίπτωση που δουλεύει μόνο ο ένας άντρας και πάλι εννοείται πως το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να βοηθάει στο σπίτι.
    Το θέμα όμως είναι ότι ΚΑΜΊΑ γυναίκα δεν θα ανεχόταν να δούλευε αυτή και ο άντρας να καθόταν.Στους πρώτους μήνες,για να μην πώ μέρες/εβδομάδες είχανε χωρίσει.Το αντίθετο όμως συμβαίνει άνετα...!!!
    Όσο για τους Σκανδιναβούς εδώ θα διαφωνήσω.Κάθε χρόνο Κρήτη που έχουμε αποκλειστικά Σκανδιναβούς οι γυναίκες είναι ένα παράπονο.Όχι γιατί δεν βοηθάνε στο σπίτι οι άντρες.Αλλά επειδή είναι εγωιστές,υποτιμητικοί απέναντι στις γυναίκες και υπερβολικά άπιστοι.Για αυτό και οι Έλληνες σε αυτό τον τομέα θεωρούνται must για σχέση.Για αυτό και τόσοι γάμοι που έχουν γίνει κρατάνε τόσα χρόνια.
    Όπως και να έχει πάντως ανεξαρτήτως εθνικότητας κάθε σχέση θέλει συμβιβασμούς και από τις δύο μεριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. electronic396

    Εχουμε διαμετρικα αντιθετες αντιληψεις περι σχεσεων!
    Πως ομως προεξοφλεις οτι δεν υπαρχει ΚΑΜΜΊΑ γυναίκα που θα ανεχόταν να δούλευε αυτή και ο άντρας να ..''καθόταν''! Οταν μιλαμε για περιπτωσεις απολυμενων π.χ στη Σουηδια,δεν καταλαβαινω για τι ειδους σχεση μιλαμε αν μια γυναικα ΔΕΝ στηριζει τον συντροφο της κατω απο ολες τις συνθηκες;

    Οι Σουηδοι που εσυ γνωριζεις σε καμμια περιπτωση δεν ειναι του ιδιου μορφωτικου επιπεδου με αυτους που γνωριζω εγω, οποτε προφανως δεν μιλαμε για το ιδιο πραγμα και δεν θα ηθελα καποιος να γενικευει απο τους...τουριστες που ξερει!!
    Α, και δεν συμφωνω ΚΑΘΟΛΟΥ οτι
    ''ανεξαρτήτως εθνικότητας κάθε σχέση θέλει συμβιβασμούς και από τις δύο μεριές''!
    Αλλοιμονο, δεν ζουμε στο Μεσαιωνα, οπως ειπα και πιο πανω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω ιδέα για τους Σουηδούς άντρες :)

    Πάντως αν συγκρίνω τη γενιά του πατέρα μου με την αμέσως επόμενη δική μου, η διαφορά είναι μεγάλη και ολοφάνερη. Ευτυχώς δηλαδή!

    Το μεγαλύτερο ελάττωμα των περισσοτέρων Ελλήνων ανδρών είναι οτι βλέπουν το γάμο ως ένα αναγκαίο κακό και ως μια απειλή ενάντια στον "ανδρισμό" τους:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Zekia

    Μακαρι οι διαφορες στις νεωτερες γενιες να ειναι ετσι οπως τα λες! Υπαρχει ελπιδα τοτε.. ;)
    Συμφωνω για το..ελαττωμα πολλων Ελληνων ανδρων που αναφερεις ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ελβα δεν ειναι απλα τα πραγματα.Υπαρχει χαος αναμεσα στην νοοτροπια,την κουλτουρα και τον τροπο σκεψης των Σουηδων και των λαων της υπολοιπης Ευρωπης.Αλλα χαος και με τους κοντινους ομορους λαους.Φιλανδους,Νορβηγους και ακομα πιο πολυ με τους Δανους.Δεν εχω γνωρισει πολλα μεικτα ζευγαρια με τους γειτονες τους.
    Φαντασου λοιπον με εμας τους Νοτιους,Ελληνες,Ιταλους.Ισπανους κλπ.
    Κι ομως υπαρχουν παρα πολλα ζευγαρια ελληνων με σουηδεζες και ελαχιστα ελληνιδων με σουηδους.Με πολλα ελληνοσουηδεζακια.
    Ενα πολυ σοβαρο θεμα ειναι οτι τα παιδια την κανουν στα 18 απο το σπιτι και σωστα,και μετα απο 20 τοσα χρονια συμβιωσης,ειτε εδω,ειτε εκει,ο καθενας θελει να την κανει πισω για την πατριδα.Κατανοητο και για τις σουηδεζες και για τους ελληνες.
    Μεγαλο θεμα πιασαμε τωρα,αλλα,εχω μια σχετικη πειρα.Οπως ισως εχεις καταλαβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Συμφωνώ με AdeGia στην ουσία αυτών που σημειώνει. Δεν είναι απλό το θέμα και μην προσπαθούμε, εντάξει η πλάκα καλή είναι, αλλά μην προσπαθούμε με γενικότητες και στερεότυπα να ερμηνεύσουμε τα πράγματα. Και πολύ σωστή και η παρατήρηση ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο μεταξύ Ελλήνων και Σκανδιναβών αλλά και όλων των υπολοίπων, για να μη πω μεταξύ βόρειων και νότιων Ιταλών, Γάλλων και Αμερικάνων και πάει λέγοντας.

    Αυτό που θέλω να προσθέσω στην κουβέντα που γίνεται εδώ, είναι πως αν δεν αγαπάς τον άνθρωπο σου και τον παντρεύτηκες γιατί έτσι έτυχε ή γιατί "όλοι σου οι φίλοι παντρευτήκανε...", τότε ότι στραβό και να συμβεί μετά, καλά να πάθεις!
    Γιατί το θέμα είναι κατά πόσον το ταίρι σου και εσύ εισπράττετε αμοιβαία ένα αίσθημα "συναισθηματικής εμπιστοσύνης" σε κάθε περίπτωση. Και η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική όταν το ταίρι σου είναι από άλλη χώρα. Και αυτή την εμπιστοσύνη την κατακτάς και την προσφέρεις με κάθε τρόπο. Είναι ζωτική σου ανάγκη.

    Αναρωτιέμαι εδώ, για όσους μετατρέπουν την πολιτιστική διαφορετικότητα των Σκανδιναβών σε πολιτιστική ανωτερότητα, οι Σκανδιναβοί δεν διακρίνονται από καμιά παρεμβατικότητα; Δεν έχουν στερεότυπα και δεν πετάνε εξ αιτίας αυτών ισοπεδωτικούς αφορισμούς δεξιά και αριστερά; Κοντολογίς δεν τραβάνε με δύναμη το κλαρί προς τη μεριά τους, χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα για την άλλη πλευρά;

    Βέβαια, δεν το κάνουν όλοι ούτε πάντα ούτε και με τον τρόπο που τα κάνουμε -πιθανά- εδώ στην Ελλάδα. Αλλά όταν δεν το κάνουν είναι, ίσως, γιατί αγαπάνε τον άνθρωπο τους, τον νοιάζονται, θέλουν να τον δουν ευτυχισμένο και τον εαυτό τους δίπλα του. Τον θεωρούν πολύτιμο και σημαντικό για τη ζωή τους όλη!

    Αλλά τι λέω; Αυτές δεν είναι προϋποθέσεις για ένα ευτυχισμένο μικτό γάμο, αλλά για κάθε γάμο. Για κάθε σχέση!.. Πόσοι από εμάς θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό να κάνει, κυριολεκτικά, να χτίσει πέτρα πέτρα, τη σχέση του με το ταίρι του;

    Ο πολιτισμένος άνθρωπος διακρίνεται από την ικανότητα του να αντιλαμβάνεται το σημαντικό, να το διακρίνει από το ασήμαντο και να υπερασπίζεται σθεναρά ότι έχει πραγματική αξία γύρω του και στις σχέσεις του. Από αυτήν την άποψη δεν θεωρώ τους Σκανδιναβούς καλύτερους από εμάς τους Έλληνες. Ούτε και το αντίστροφο!..

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. AdeGia και ΑΕΡΙΚΟ

    Εννοειται οτι συμφωνω επι της ουσιας με αυτα που γραφετε εδω και ευχαριστω για τα σχολια! :)


    Χαιρετισμους απο Σουηδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητή Elva, παίρνω αφορμή από το τελευταίο σχόλιο που ανάρτησε το ΑΕΡΙΚΟ (με το οποίο συμφωνώ απόλυτα). Η βάση της σχέσης είναι η αγάπη - όπως το γράφει: η χαρά να βλέπουμε τον άλλον να προχωράει. Μεγάλη κουβέντα. Και, με αυτήν την έννοια, οι σχέσεις αποτυγχάνουν διότι μπορούμε να αγαπήσουμε. Τόσο απλά - αλλά και τόσο δύσκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)