20.3.10

[Being "educated"!]

A. Βrain drain
"Ελλαδα, μια μικρη χωρα με ανησυχο πληθυσμο,μεχρι τωρα  εξαγωγέας πολιτισμού και ταλέντων, με έξυπνους και ευρηματικους κατοικους, που όταν αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους στον περιορισμένο χώρο των ορίων της χώρας δεν δίσταζαν να διεύρυνουν τους οριζόντες τους, οχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο....Σήμερα, που οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοι εξακολουθούν να μην είναι στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα κράτη της ΕΕ και τις ΗΠΑ [συν τη διαφθορα που υπαρχει στη χωρα, προσθετω εγω] αραγε ποιος θα μεινει στην Ελλαδα οταν εχει τη δυνατοτητα να φυγει στο εξωτερικο;"  Brain drain

B. Ηitler’s books
Αν και ο Hitler ήταν περισσότερο γνωστος για το οτι...εκαιγε βιβλία, αντι να συλλεγει, ο ερευνητης-ιστορικος του ολοκαυτωματος και λεκτορας Timothy W. Ryback παρουσιαζει τα πραγματα διαφορετικα στο βιβλιο του: Hitler's Private Library: The Books That Shaped His Life, (2008).
Στο εργο του αυτο ο Ryback δείχνει οτι τα βιβλία ήταν σταθεροι συντρόφοι του Hitler σε ολόκληρη τη ζωή του. Τον συνοδευαν από τα χρόνια του ως δεκανέα κατά τη διάρκεια του Α´Παγκοσμίου Πολέμου, έως την τελική ημέρα του πριν από την αυτοκτονία του στο Βερολίνο.
Ο Hitler βρεθηκε οτι ειχε πανω απο 16.000 τομους στη βιβλιοθηκη του και τα περισσοτερα πηγαν στη Μοσχα μετα τον πολεμο. Μεταξυ των αγαπημενων του συγγραφεων ηταν ο Κarl May, συγγραφεας παιδικων διηγηματων και o W. Shakespeare, ( ιδιαιτερα το Ηamlet ).
Ο Ryback εξετάζει την ιδιωτική συλλογή βιβλίων του Ηitler, που αποκαλύπτουν τις ιδέες και τις εμμονές που ειχε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωης του και τις συνέπειες που είχε κατι τετοιο για τον κόσμο. Εκεινο που εχει ενδιαφερον ειναι ενα βιβλιο γραμμενo απο τον οπαδο της ευγονικης Madison Grant: ''The Passing of the Great Race'', ενα απο τα πιο επικινδυνα βιβλια του 1900, συμφωνα με τον ερευνητη Ryback το οποιο φαινεται να επηρεασε οσο κανενα αλλο τον Χιτλερ! Ετσι ο Ryback λεει:
"Possibly Hitler´s most destructive ideas were born in heartland America and were transported to Europe in the form of a book".
Η μορφωση και το διαβασμα λεγεται οτι συνεισφερουν στο πνευμα γι αυτο αλλωστε διαβαζουμε λογοτεχνια και ιστορια. Ο Hitler αν και περασε απο την ιδια διαδικασια το αποτελεσμα ηταν πολυ διαφορετικο....Oπως ελεγε ο Alexander Pope: "A little learning is a dangerous thing''.

C. Μια βαρονη στη Γαζα
H βαρονη Catherine Ashton, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επισκεφθηκε την περιοχή σαν ένδειξη της διεθνούς υποστήριξης για τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αφου πήρε άδεια πρωτα από το Ισραήλ για να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραηλ έχει επιβάλει εμπάργκο από το 2008. Αραγε καταλαβε σαν μορφωμενη γυναικα πώς ειναι να σε υποχρεωνουν καποιοι να ζεις ανελευθερος, σε καθημερινο καθεστως πολεμου, χωρις ρευμα και ολα αυτα που κατι τετοιο συνεπαγεται, στελνοντας σε με το ''ετσι θελω'' πισω στο...Μεσαιωνα; Οι διακοπες του ηλεκτρικου ρευματος στη Γαζα (εικονες απο το ΒΒC).

25 σχόλια:

  1. Ο Hitler ήταν και λάτρης της κλασσικής μουσικής, όπως και καλός ζωγράφος.. Στα νεανικά του χρόνια είχε δώσει εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά απορρίφθηκε.. Φαντάζομαι ίσως αν είχε τότε γίνει δεκτός, να μην υπήρξε η μετέπειτα συνέχεια και να είχε γλυτώσει ο κόσμος από την σχιζοφρένεια του.. Αλλά θα μου πεις αν είναι να συμβεί το κακό, βρίσκεται σίγουρα άλλος... να το εκπληρώσει..
    Πάντως ναι o Hitler όχι απλά μόνο φιλομαθής, αλλά καλλιτέχνης.. Μα πόσα πολλά μπορεί να μας πει αυτό, και πόσα να ανατρέψει.. :)

    Ως προς τους Έλληνες, είναι αλήθεια πως εκτός Ελλάδας διαπρέπουν.. είμαι σίγουρη πως αν είχαμε την ανάπτυξη και τις υποδομές που υπάρχουν στο εξωτερικό εδώ, θα κάναμε θαύματα. Και αυτό με δίχως ίχνος εθνικισμού.. Βλέπω μερικές φορές παιδιά που αριστεύουν και φέρνουν διεθνείς διακρίσεις (που όμως κανείς δεν ασχολείται σοβαρά μαζί τους, ούτε και τα αναδεικνύει.., μερικές φορές ούτε καν επιβραβεύονται εδώ..και όταν γίνεται θα είναι τυπικά).. (Βλέπεις έχουμε να ασχοληθούμε με άτομα φιλοδοξιών, αρχών τύπου τζούλια..)
    Συγχίστηκα..
    Δε θα χαλαστώ όμως σήμερα.. γιατί μόλις ήρθα από μια υπέροχη βόλτα, τόσο όμορφη που δε μπορούσα να επιστρέψω σπίτι.. Η άνοιξη ήρθε και επίσημα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα στερέψουμε Ελβα από εγκεφάλους δεν το βλέπω. Πού αλλού θα βρει ένας σκεπτόμενος άνθρωπος μια χώρα που ανατρέπει καθημερινά κάθε έννοια λογικής;

    Τελικά επηρεάστηκε από τα αναγνώσματά του ο Χίτλερ; Εχω ακούσει πάντως και το "δεν διαβάζω για να μην επηρρεάζομαι."

    Η κυρία Ashton και να κατάλαβε (που δεν), δεν την ακούσαμε να λέει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Αθήνα!
    Η roadartist γύρισε από τη βόλτα της εγώ ετοιμάζομαι τώρα.

    Λες στο Α. "...αραγε ποιος θα μεινει στην Ελλαδα οταν εχει τη δυνατοτητα να φυγει στο εξωτερικό;"
    Ίσως να φαίνεται υπερβολικό αλλά τελικά δεν είναι. Στο στενό φιλικό μου περιβάλλον τρεις άνθρωποι που διανύουν διαφορετική δεκαετία της ζωής τους, αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για τους γνωστούς λόγους που όλοι επισημαίνουμε.

    Πολλά πολλά φιλιά Elva μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλβα,

    Η τιμωρία σου!

    Διάβασα ολόκληρο το άρθρο σου, ολόκληρα τα προηγούμνα σχόλια και ετοιμάζομαι για μόνιμη μετανάστευση στην Στοκχόλμη.

    Θα καθόμαστε στο πάγο, θα ατενίζουμε την παγωμένη Βαλτική θάλασσα και θα κάνουμε πολιτική συζήτηση. Τέλεια!

    Υ.Γ. Όταν συμφωνήσουμε, σε όλα, θα φύγω. χα..χα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Road

    Κάνε όσες ποδηλατοβόλτες θέλεις αλλά ... μην μου προσβάλλεις την Τζούλια! Δεν το αντέχω! Δεν το αντέχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ionnkorr :
    xaxaxaxaxaxaxaaxaxaxaxaxaxaxaxax

    Φίλε μου αυτό είναι πραγματικά το πρώτο σχόλιο που έκανα σχετικά.. και δεν έχω καθόλου αναφερθεί στο Blog.. Μα δηλαδή τι να πω πια.. Έλεος.. Καλό υπόλοιπο σκ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έκδοση φύλλου εφημερίδας σήμερα η ΈΛΒΑ!
    Ας πούμε πρώτα για το πρώτο αρθράκι σου,νομίζω ότι την απάντηση την έδωσες μόνη σου στο ποστ το δικό μου!Ήρθε κιέδεσε...
    Για την μόρφωση του Χίτλερ: Το φαινόμενο "Χίτλερ" που ενώ ως προσωπικότητα αναζήτησε την φιλογνωσία και την εγκυκλοπαιδική μόρφωση,δυστυχώς έμεινε στείρα εφ'όσον δεν κατάφερε να την μετατρέψει σε καλλιέργεια ψυχής και ανθρωπιάς! Το αποτέλεσμα αυτό δεν συναντάται μόνο σ'αυτόν αλλά και σε πολλούς ακόμη επώνυμους ή ανώνυμους ανθρώπους!
    Τους περισσότερο σκληρούς και ανελέητους τύπους ανθρώπων πούχω γνωρίσει στην ζωή μου είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο,ήσαν μάλιστα και οι πλέον επικίνδυνοι...
    Όσο για την βαρόνη, τι να σου πω, μου φαίνεται πιο εύκολο να περάσει μια καμήλα απο την τρύπα της βελόνας παρά μια βαρώνη στην θέση της τραγικής κατάστασης αυτού του λαού...
    Έλβα, τι έγινε λιώσανε τα χιόνια σας ή να στείλω λίγο ήλιο να σας χαιδέψει;:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ψάχνω για πολιτισμένη χώρα με αντίστοιχο όμως κλίμα. αλλιώς δεν φεύγω. ;-)
    ο χίτλερ ήταν και χορτοφάγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό. Ούτε καν η μόρφωση. Το πώς σχετιζόμαστε με τα πράγματα έχει μεγαλύτερη σημασία.

    Δε θυμάμαι πώς έχει ειπωθεί ακριβώς, αλλά είναι περίπου ότι, ο Χίτλερ είναι η απόδειξη ότι το να είναι κανείς ζωόφιλος δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτε για το χαρακτήρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλβα

    Δεν βλέπω απαντήσεις. Να μου πείς με -1 C, για απαντήσεις είμαστε. Που να πιάσεις το παγωμένο computer, με τα παγωμένα χέρια και να γράψεις παγωμένες σκέψεις και απόψεις απευθυνόμενες σε "ζεστούς" ανθρώπους!

    Υ.Γ. Και κυρίως όταν ξέρεις ότι λίγο νοτιότερα, λίγο πιο έξω από την πόρτα σου δηλαδή, στην Μεσόγειο, οι συν-bloggers σου ετοιμάζουν τα μαγιό τους!!!!

    Υ.Γ. Πω ..πω.. Με αυτά και με τάλλα βλέπω την "λεκτική επαλήθευση" να επανέρχεται μόνον για μένα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εlva μου καλημέρα, καλή ΑΝοιξη. Πολύ μου αρέσει αυτό το στύλ ανάρτησης.
    1. Η φιλογνωσία τελικά από μόνη της δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο νομίζω. Βασική προϋπόθεση είναι νομίζω το ανοιχτό μυαλό κι ο σεβασμός σε κάθε οντότητα, ο σεβασμός στο διαφορετικό. Τρανταχτό όντως παράδειγμα ο Χίτλερ. Σήμερα που "εξουσία έχουν" όλοι αυτοί οι πολύ καλά διαβασμένοι αλλά σε "γυάλα" μεγαλωμένοι τεχνοκράτες που αντικαθιστούν κλασσικές έννοιες με την έννοια του καλού και του κακού (μας έλεγε η κα Παναρίτη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Οικονομικού Επιτελείου του Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στη ΝΕΤ πόσο καλοί επαγγελματίες είναι στο ΔΝΤ).
    2.Ολοένα και πιο συχνά ακούγεται στις παρέες η ιστορία της φυγής είτε στην αλλοδαπή είτε σε επαρχία.
    3. Και το Ισραήλ συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Παράκρουση θα πάθουμε.
    πολύ καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα σε ολους!

    Φιλη Roadartist

    Φυσικα και δεν παιζει ρολο μονο το να εχει διαβασει κανεις μερικα βιβλια, ή το να εχει ζωγραφισει μερικους..(κακους)πινακες απ ο τι φανταζομαι, για τον Hitler. Οπως λες, ίσως αν είχε τότε γίνειδεκτός,
    να μην υπήρξε η μετέπειτα συνέχεια και να είχε γλυτώσει ο κόσμος από την σχιζοφρένεια του..Ποτε δε θα μαθουμε, αλλα αυτο που εχει αξια ειναι το οτι δεν πρεπει να μενει κανεις στους τυπους και να βλεπει την ουσια.
    Ως προς τους Έλληνες που φευγουν στο εξωτερικο δεν ξερω αν ολοι διαπρεπουν και δεν ειναι εκει το θεμα..Το οτι τους δινονται σε πολλες περιπτωσεις πιο δικαιες ευκαιριες, απ ο τι στη χωρα τους, αυτο ειναι που αξιζει να συζητηθει. Τωρα γι αυτους που επιστρεφοντας μετα απο σπουδες και αναγνωρισεις δεν βρισκουν δουλειες ξερουμε ολοι καλα τι συμβαινει, αν και εφοσον δεν εχουν...γνωριμιες!
    Ελλας, το μεγαλειο σου!

    Φιλια στην ανοιξιατικη Αθηνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Swell

    Eτσι υποστηριζουν, οτι επηρεαστηκε και απο αυτα, και κυριως απο το βιβλιο της ευγονικης του Madison Grant.
    Το ''δεν διαβαζω για να μην επηρεαζομαι'' το λενε συνηθως αυτοι
    που δεν διαβαζουν ..ΤΙΠΟΤΑ, οποτε δεν διατρεχουν κανενα...'κινδυνο' (και συνεχιζουν να ψηφιζουν αυτα που ψηφιζαν, που μας εφεραν σ αυτη τη κατασταση!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tσαλ

    Δεν μου κανει εντυπωση οτι πολλοι θα αρχισουν να σκεφτονται για μεταναστευσεις με ολα αυτα που συμβαινουν...Αν δεν ηταν και ο καλος καιρος στην Ελλαδα, οπως ακουω συχνα,ο κοσμος θα το σκεφτοταν,ισως, πιο σοβαρα.. :)

    Βορεια φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ιοnnkorr

    Να και οι...παρενεργειες της ανοιξης! ;)

    Tελικα, παλι, ξεφυγες απο το θεμα! Καλα, βρε Ιonn, πως τα καταφερνεις ενω μιλαμε για αλλα θεματα να μας
    ...αποπροσανατολιζεις; ;))

    θα σε βαλω να κατσεις στον παγο, οπως λες και ν αγναντευεις τη Βαλτικη, για...τιμωρια! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kariatida

    Δε θα μπορουσα παρα να συμφωνησω για τη περιπτωση του συλλετη εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης που ομως οπως λες δε κατάφερε να την μετατρέψει σε καλλιέργεια ψυχής και ανθρωπιάς! Το κακο ειναι οτι υπαρχουν παρα πολλοι σημερα και κυριως επώνυμοι σε θεσεις-κλειδια που θαυμαζονται απο αλλους για τις τεχνοκρατικες τους γνωσεις, αλλα η αληθεια ειναι οτι συχνα τετοια ατομα ειναι επικινδυνα επειδη οι φιλοδοξιες τους ξεπερνουν ολα τα ορια..

    Η περιπτωση της βαρόνης, ειναι σκετη τραγικη ειρωνεια να περιμενει
    κανεις να καταλαβει τι περνανε οι Παλαιστινιοι.

    Τα χιόνια μας, αν το πιστευεις, ακομη δεν εχουν λειωσει! Στείλε λίγο ήλιο, ευχαριστως! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. sCaTterBraiN

    Eξαρταται τι εννοεις με τον ορο
    'πολιτισμένη χώρα', αλλιως σιγουρα βρισκονται πολλες με καλο κλιμα!;)

    Για τον Hitler, ειδικα, το οτι ηταν
    χορτοφαγος, οπως λες, ακουγεται μαλλον 'παραδοξο'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Riski

    Θα συμφωνησω στο οτι η σχεση μας με τα πραγματα ειναι που εχει σημασια.
    Η μορφωση σαν απλη και μονο
    συσσωρευση γνωσεων, χωρις τη καλλιεργεια ψυχης δε αξιζει και πολλα πραγματα. Δυστυχως ομως στις μερες μας πολλα πραγματα εχουν παρερμηνευτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ippoliti

    Ακριβως σε αυτους αναφερομαι, που ειναι στην "εξουσία", τους πολύ καλά διαβασμένους,τους τεχνοκράτες
    που ομως ζουν σε.."γυάλα", οπως λες και δεν εχουν επαφη με τη καθημερινη ζωη και τα προβληματα του κοσμου, επειδη δεν εχουν μαθει τιποτα αλλο εκτος απο το να αναλυουν στατιστικες και οδηγιες που 'κοβονται και ραβονται' παντα στα δικα τους μετρα.

    Η Ελλαδα, τι κανει για να κρατησει αυτο το κοσμο που σκεπτεται να φυγει στο εξωτερικο;

    ''Σοσιαλιστική Διεθνής'', τι σημαινει, ποιος ξερει, πια.....


    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίο ποστ, Κουμπάρα.

    Αυτό με το Χίτλερ, να με συγχωρέσει ο κος Ryback, αλλά το γεγονός ότι ο Χίτλερ είχε μεγάλη *ιδιωτική* συλλογή από βιβλία δε σημαίνει τίποτα ως προς το κάψιμο και τη λογοκρισία βιβλίων & συγγραφέων αντίστοιχα. Είναι σα να μας λέει ότι ο τάδε διαρρήκτης έχει απίστευτη συλλογή από διαμάντια, αλλά φυσικά είναι όλα κλεμμένα και κάποιος τα κλαίει!

    Το άρθρο με το brain drain είναι του 2007 να φανταστείς. Η κατάσταση σήμερα έχει επιδεινωθεί. Κάποιοι φοιτητές το θεωρούν αυτονόητο ότι θα φύγουν έξω, ενώ παλιότερα υπήρχε σαν επιλογή.

    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κουμπαρε Μανο

    O Ryback πιστευω οτι δειχνει απλα την αντιθεση στην κοινη αντιληψη οτι οσοι εχουν πολλα βιβλια συνηθως ειναι επειδη τα αγαπανε και δεν θα καταδικαζαν καποια απο αυτα στη...πυρα! Δεν νομιζω οτι δειχνει τιποτα παραπανω απο αυτη την αντιθεση..

    Το άρθρο με το brain drain είναι οντως παλιοτερο,(2007),γι αυτο και το θετω υπ οψιν, αφου κι εγω πιστευω αυτο που λες, οτι δλδ η κατάσταση έχει σημερα επιδεινωθεί και πολλλοι θα φυγουν απο την Ελλαδα, οχι μονο για σπουδες, αλλα μονιμα, πια...Ας ειναι καλα οι εκαστοτε κυβερνησεις μας που δεν κανουν τιποτα και γι αυτο....

    Καλή Κυριακη και στη Κρητη (που σιγουρα δεν..χιονιζει oπως εδω!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χιόνια ακόμα στο Σβέριγκε!.. Μου φαίνεται απίστευτο με τον ήλιο που είχαμε σήμερα εδώ και τα αρώματα που τρέχαν στον αέρα. Τι να σου λέω Elva μου, χάναμε τα μυαλά μας, σου λέω κι εσύ λες ότι πηγαίνουν στο εξωτερικό και χάνονται για τα καλά, κι εγώ φοβάμαι που σε ακούω, μήπως θα χάσω και το δικό μου και που να πάω να το ξαναβρώ ο καψερός.

    Τώρα πια οι γονείς που έχουν παιδιά στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο και δυο δεκάρες προγραμματίζουν να στείλουν τα παιδιά τους κατ' ευθείαν στο εξωτερικό. Ούτε πανελλήνιες να μη δώσουν. Ξέρεις πόσο κοστίζουν τα φροντιστήρια ενός παιδιού για να δώσει πανελλήνιες με δυο χρόνια προετοιμασία; Τουλάχιστον 25.000 ευρώ αν πάει σε καλό -όχι σχολείο, αλλά- φροντιστήριο. Η κόρη μου που πήγαινε σε δημόσιο σχολείο, στο φροντιστήριο για τη Νομική, είχε συμμαθητές από το Κολέγιο και τη Σχολή Μωραΐτη. Υποτίθεται τα καλύτερα σχολεία της Ελλάδας. Με 25.000 καλύπτεις δυο χρόνια στη Βρετανία λέει ο άλλος και σου μένει και η γλώσσα.

    Κι ύστερα μου λες γιατί δε σου γράφω...

    Για τον Χίτλερ καλά έκανες και το ανέβασες, γιατί πολλοί νομίζουν πως οι μορφωμένοι άνθρωποι δεν είναι ικανοί για ατιμίες, εγκλήματα και κάθε προστυχιά. Μικροαστική αφέλεια που το "άνω θρώσκω" το αντιλαμβάνεται μόνον σαν κοινωνική αναρρίχηση.

    Τι ξέχασα; Α! Τη βαρόνη... Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

    Κυριακή 21 Μαρτίου κάτω από ένα λαμπρό και έναστρο ουρανό στη μαγευτική ανοιξιάτικη Αθήνα που οι άνθρωποι της χάνουν τα μυαλά τους και αυτά τρέχουν άτακτα στην Εσπερία ελπίζοντας να βρουν στην παγωνιά της μια γωνιά και θαλπωρή για να ζεστάνουν τα όνειρα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. το φαινόμενο του Χϊτλερ και του φασισμού/ναζισμού έχει να κα΄νει με βαθύτερα στρώματα του ανθρώπινου ψυχισμού και δεν αρκεί να μιλάμε για σκοταδισμό, αμορφωσιά, κλπ. Η επιλεκτική γνώση που την επεξεργάζεται κάποιος βάσει των βαθύτερων εμμονών τους και προκαταλήψεων και η ερμηνεία των πάντων βάσειι αυτών δεν εμποδίζει αυτό το άτομο όταν πάρει εξουσία να το παίξει πρεσβευτής της αλήθειας και να κάψει κάθε βιβλίο που δεν συμφωνεί με τις εμμονές του, να υποστηρίζει τέχνες που προωθούν αυτές και να απαγορεύει καθε άλλη μορφή έκφρασης.

    Αλλωστε κάθε ολοκληρωτισμός το ίδιο κάνει, σταλινισμός, θεοκρατία, κλπ. Εχει τα κείμενά του και τα βιβλία του, προωθεί όσα υποστηρίζουν τις ιδέες του και τα άλλα στην πυρά ή στην απαγόρευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημερα AEPIKO

    Χιονια δε λες τιποτα στο..
    Sverige!:) Toσες φορες που ειπα για τα χιονια φετος, εδω, σιγουρα βαρεθηκατε οι..εν Ελλαδι να το ακουτε ;)
    Τι να πουμε,ομως και εμεις ; ;)
    Εχεις δικιο οτι οι καταστασεις σπρωχνουν τα παιδια στο να φυγουν για σπουδες στο εξωτερικο, απο το να πληρωνουν (οσοι γονεις μπoρουν) τετοια ποσα για φροντηστηρια...

    Μου αρεσε επισης η παρατηρηση σου για τη μικροαστική αφέλεια που το "άνω θρώσκω" το αντιλαμβάνεται μόνον σαν κοινωνική αναρρίχηση...

    Χαιρετισμους απο την Εσπερια, λοιπον,που σε καμμια περιπτωση δεν ειναι αυτη την εποχη ανοιξιατικη, μονο καλυτερα προετοιμασμενη για ανεργους πτυχιουχους, απ ο τι ο Νοτος... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου Tyler

    Σιγουρα το φαινομενο Χιτλερ δεν ειναι απλο, ουτε αναλυεται μονο με το να μιλησει κανεις για τα βιβλια που τον επηρεασαν, απλα σ αυτα που λεει ο ερευνητης Ryback βλεπουμε, οπως ειπα και πιο πανω, μια αλλη οψη της αντιληψης συμφωνα με την οποια οσοι διαβαζουν βιβλια ειναι 'καλλιεργημενοι' ανθρωποι κλπ κλπ. Για εμενα τουλαχιστον ηταν ενδιαφερον να μαθω ποιο βιβλιο και ποιος συγγραφεας τον επηρεασε περισσοτερο στο να αναπτυξει τετοιες κοσμοθεωριες, ουτε ειχα ακουσει το ονομα του ευγονιστη Madison Grant ποτε,στο παρελθον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)