12.3.10

Η αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας (κλπ..Βόρειοι καβγάδες!)

Το Σουηδικό κοινοβούλιο αναγνωρισε χθες Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010 την Γενοκτονία των Αρμενιων από τους Τουρκους, το 1915. Τα κομματα του Σουηδ. δεξιου συνασπισμου ήταν αντίθετα με την ψήφιση αυτή, ισχυριζομενα οτι το Σουηδικό Κοινοβούλιο δεν είναι διεθνές δικαστήριο.
Το θέμα των σφαγών των Αρμενίων θεωρειται ευαίσθητο ζήτημα στην Τουρκία, που οπως αναμενοταν, απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία και θεωρεί τα γεγονότα ως ....συμβάντα ενός εμφυλίου πολέμου όπου πολλοί Τούρκοι και Αρμένιοι εχασαν τη ζωή τους!
Ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη ανακλήθηκε πισω στην Άγκυρα, ομως παρομοιες ενεργειες ειχαν συμβει οταν η Γαλλια, οπως και οι ΗΠΑ αναγνωρισαν επισης τη γενοκτονια των Αρμενιων.
Oι Toυρκοι λοιπον εγιναν....Τουρκοι με τους Σουηδους, αλλα και η Ισλανδία ομως φαινεται να…ακονίζει τωρα μαχαιρια! (κατά των Σουηδων!)

ΓΙΑΤΙ; -   WHERE IS THE MONEY? 
Οι Ισλανδοι ειναι ..."πυρ και μανια" μετα τις δηλώσεις του Σουηδου υπ. Οικονομικών Anders Borg, για το Ισλανδικο δημοψήφισμα, επειδη o Βοrg δηλωσε οτι δεν γινεται μεσω ενος δημοψηφισματος να ξεφυγει κανεις απο τις υποχρεωσεις τους, εννοωντας τα χρεη των Ισλανδων!

–Δυστυχώς, ειπε ο Ισλανδος υπ. Εξωτερικων Össur Skarphéðinsson, πολλοί Ισλανδοί αισθάνονται ότι η ΕΕ έχει επιλέξει πλευρά σε μια σύγκρουση που είναι πραγματικά διμερης. Ειδικά στην περίπτωση του πακέτου δανείου, είναι σαφές ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ συνέβαλλαν (εννοωντας και τη Σουηδια μαζι) στο οτι η Βρετανια και η Ολλανδία χρησιμοποιουν το ΔΝΤ σαν ενα ένα είδος ''χρεοσυλλέκτη'', oπως ειπε.

Where's the money sound bite

Nihilist: "Where's the money? I want that money. Where's the money?"
The Dude: "It's down there somewhere, let me take another look!"
( from the movie ''The Big Lebowski'')

Σημ. Η Σουηδία έχει υποσχεθεί 5 δισεκατομμύρια κορώνες σε δάνεια για την Ισλανδία, αλλά μετά από χορηγηση δανειου ύψους 84 εκατ. ευρώ πέρυσι, έχει σταματησει τις χορηγησεις μέχρι την οριστική διευθέτηση πληρωμων μεταξύ Ρέïκιαβικ, Λονδίνου και Χάγης....


20 σχόλια:

  1. Μιλώντας κινηματογραφικά, βρισκόμαστε λοιπόν στο "Show me the money"!

    Το θέμα με τις ΗΠΑ δεν έχει λήξει πάντως, γιατί η απόφαση του Κογκρέσου μπορεί να ακυρωθεί. Έχει ξαναγίνει άλλωστε.

    Κοίτα όμως τι μπορεί να σου κάνει το χρήμα ε... Να βάλει Ισλανδούς και Σουηδούς να τσακωθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Οσούρ (σύρε και γαμήσου) κάτι, μπορεί να λέει ό,τι θέλει για το δημοψήφισμα των Ισλανδών, δεν παύει όμως αυτό να δείχνει τη θέληση του λαού. Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολιτισμένα κράτη είναι (Ισλανδία, Σουηδία κτλ) και θα την βρουν την άκρη.

    Το ζήτημα με την Τουρκία είναι καταπληκτικό γιατί δείχνει ότι οι Τούρκοι έχουν βασίσει -υποσυνείδητα ασφαλώς λέγοντας ψέμματα στον εαυτό τους- την κρατική τους υπόσταση και τον ιστορικό τους μύθο σε πολεμοχαρείς αρχές και σε μη ανθρωπιστικά εθνικιστικά-φασιστικά ιδεώδη. Γι' αυτό όποιος παει στην Τουρκία εντυπωσιάζεται από τις τεράστιες σημαίες που κρέμονται από παντού.

    Αυτό το σκοτεινό ψέμα δεν αφήνει αυτή τη χώρα να προοδεύσει.

    Γι' αυτό το ότι αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων από τα πιο σύγχρονα κράτη (ΗΠΑ, Σουηδία, Γαλλία κτλ) ανοίγει παραθυράκια φωτός στο σκοτεινό τους εθνικιστικό-πολιτικό-κρατικό-μαζικό υποσυνείδητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Koυμπαρε, Μανο!

    ''Where is the money?'' ;))
    Εκει ειναι ολο το ψαχνο! Kαταλαβες βεβαια, στη ταινια, (δεν ξερω αν την εχεις ηδη δει), πού εννουσε οτι ηταν κρυμμενα! Δε θα..εψαχνα ποτε εκει! ;)

    Οσο για την αναγνωριση δεν νομιζω να εχουμε την ιδια περιπτωση που λες οπως στις ΗΠΑ! Θα γινει χαμος και θα διαδηλωσω μεχρι και εγω που δεν ειμαι...Αρμενια! ;)

    Mονο Ισλανδους και Σουηδους κανει το χρημα να τσακωθουνε;
    Μου αρεσει που θελουν οι εταιροι απο τη μια να τους κανουν μελη, οι (αν και η πλειοψηφια των Ισλανδων διαβαζα οτι τωρα δεν θελουν), αλλα απο την αλλη,τους ζητανε με τετοιο τροπο τα χρηματα! Οχι τιποτα αλλο, αλλα να μη νομιζετε οτι μονο οι.. Γερμανοι ειναι οι κακοι της ΕΕ! Ειμαστε και ''εμεις'' εδω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Swell

    Aυτος που λες ο Össur ειναι Ισλανδος, οχι Σουηδος! ;) Εσυ μαλλον αλλο..κακο παιδι εννουσες, τον Αnders Borg, τον Σουηδο υπ. Οικονομικων, σωστα;

    Mε τα ονοματα oμως που εχουν αυτοι οι ανθρωποι.... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Greek Rider

    Kαι εγω πιστευω οτι θα τη βρουν την ακρη, αλλα εχει αρχισει να φαινεται πιο καθαρα, εδω, τουλαχιστον οτι μεγαλωνουν οι ιδεολογικες διαφορες και ετσι ειναι επομενες οι συγκρουσεις μεταξυ κρατων μελων της ΕΕ. Οι Σουηδοι συντηρητικοι εδω μιλησαν με σκληρη γλώσσα και για την Ελλαδα και υπερασπιζονται τη λογικη της ΕΕ πληρως.
    Παλι καλα που ειχαμε εδω τελικα αναγνωριση της Γενοκτονιας των Αρμενιων,γιατι με τετοια κυβερνηση δεν το ειχα και πολυ σιγουρο...

    Δεν εχω παει στη Τουρκια, αλλα οι σημαιες κυματιζουν σε πολλες χωρες του Νοτου, σε συγκριση με το Βορρα,
    που δειχνουν πιο..φειδωλοι στη χρηση τους.Αυτο μου εκανε εντυπωση οταν ειχα πρωτοερθει εδω και συγκρινα τα παντα με τα δικα μας...

    Μακαρι και αλλες χωρες να κανουν το ιδιο και να αναγνωριστει επιτελους η Γενοκτονια των Αρμενιων παντου, μια ακομη μεγαλη αδικια τοσα χρονια τωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 2-3 μέρες πριν αναγνωρίσει η Σουηδία τη γενοκτονία των Αρμενίων, την αναγνώρισαν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία ανακάλεσε και τον πρέσβη της στην Ουάσιγκτον....

    Τι έγινε ρε παιδιά;

    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. CsLaKoNaS

    Βαρεθηκαν να βλεπουν, πια, ...
    Τουρκους πρεσβευτες;!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάντα την είχα την απορία στις επί μέρους αναγνωρίσεις γενοκτονιών από διάφορα κράτη 1-2 αιώνες μετά.

    Και τί έγινε;

    Οι αναγνωρίσεις αυτές, ούτε αλλάζουν την ιστορία, ούτε και την υπόληψη των θυμάτων οποιασδήποτε γενοκτονίας. Ενδεχομένως, να ελέγχεται η υπευθυνότητα και η ειλικρινής στάση των εμπλεκόμενων κρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλημερα ellinaki

    Φυσικα και θα επρεπε να ειχε συμβει
    πολυ νωριτερα,αλλα πολλα κοινοβουλια σταματουσαν με διαφορες μεθοδευσεις τετοιου ειδους ψηφισματα για αναγνωρισεις πολεμικων εγκληματων, οποτε εγω το βλεπω..''καλλιο αργα παρα ποτε''!
    Η πρόταση για αναγνωριση της Αρμενικης γενοκτονιας υποστηρίχθηκε από το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Αντιπολιτευση) οπως και από κόμματα του Δεξιου συνασπισμου της τωρινης κυβερνηση. Οταν το 2007 ειχε ξεκινησει μια πρωτοβουλια με πρόταση που ζητουσε την αναγνώριση των ''δολοφονιών'' του 1915 ως
    "γενοκτονία" δεν ειχε τοτε εγκριθει απο τη Βουλη. Εστω και μετα απο χρονια πιστευω οτι τραγικα γεγονοτα του παρελθοντος πρεπει να επανεξεταζονται και να δικαιωνονται.

    Για τετοιoυ ειδους αυταρχικες δηλωσεις νoιωθει κανεις πως υπαρχει δικαιοσυνη...
    εστω και αργα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. xaaxaxaxa γέλασα πολύ με το σχόλιο του cslakona kαι την απάντηση σου..
    Απορώ όμως με τον εαυτό μου πως μπορεί και γελάει με τέτοια πράγματα. Τι να λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Roadartist

    Μερικες φορες το σοβαρο ειναι πολυ κοντα με το γελοιο οπως π.χ η αναγνωριση μιας γενοκτονιας σε συγκριση με τις δικαιολογιες της Τουρκικης κυβερνησης για αοριστες δολοφονιες μεμονομενων ατομων κλπ 'παραμυθια'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. έναν αιώνα μετά, κάτι τρέχει στα γύφτικα...
    (άβυσσος η ψυχή των εθνών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλησπερα sCaTterBraiN

    Δυστυχως το παρελθον επηρεαζει συχνα και το παρον, ετσι σημερα, μολις, μαθαμε (παρα την αποφαση του κοινοβουλιου) oτι ο πρωθυπ. και ο υπ Εξωτ. της Σουηδιας ειπαν οτι 'λυπουνται' για την αποφαση του κοινοβουλιου να χαρακτηρισει ως γενοκτονια τις Αρμενικες δολοφονιες του 1915.
    Mεγα λαθος και για τους δυο και για το κομμα τους..και προβλεπονται
    εξελιξεις, οποτε δεν θα ελεγα οτι το θεμα ειναι αδιαφορο, επειδη αφορα πραξεις του παρελθοντος.

    Καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. elva καλημερα και καλη σου εβδομαδα, αυτη ειναι η πολιτικη και τον σκυλο χορτατο και την πιττα ολοκληρη, μην ξεχναμε οτι τα περι αρειας φυλης απο σουηδια ξεκινησαν και που ψηφισαν εστω και μετα απο τοσα χρονια κατι ισως να εχει αλλαξει, μπορει και η παραμονη στην χωρα , τοσων διαφορετικων λαων να εχει βοηθησει στην αλλαγη νοοτροπιας του σουηδικου λαου.Παλι θα ειναι μουντος ο καιρος αυριο, σημερα 10 βαθμοι και το πρωι βροχη, παει η εκδρομη στην βυτινα, ο α-κενταυρου και οι ιδεες του μεσα στον χειμωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλημερα Δημητρη

    Σιγουρα η παραμονη διαφορετικων λαων βοηθαει στην αλλαγη νοοτροπιας ενος λαου. Παντως εδω οι αντιδρασεις για το ψηφισμα ερχονται οχι απο το κοινοβουλιο, αλλα δυστυχως απο τη σημερινη κυβερνηση, που δεν ειναι και η πιο ανοικτομυλη των τελευταιων ετων! Ερχονται, ομως, εκλογες τον Σεπτεβρη και θα δουμε τι θα γινει και εδω..Ειναι γνωστα τα παιχνιδια που παιζονται, ειδικα οταν εχουν να κανουν με συμφεροντα, οπως στη περιπτωση με τη Τουρκια...

    Πηγατε εκδρομη στην Βυτινα και κρυωσατε; :) Mη λες τιποτα για κρυα..Εδω, ακομη υπο το μηδεν ειμαστε..Αλλα,κουραγιο, οπως λες..

    Kαλυτερη εβδομαδα, ευχομαι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναρωτιέμαι κι εγώ,μαζί με τους προλαλήσαντες,ποια είναι η σκοπιμότητα αυτών των αναγνωρίσεων σ'αυτήν την χρονική στιγμή.Δεν λέω,βέβαια,ότι με δυσαρεστούν αλλά έχω την υποψία ότι διαθέτουν βραχυπρόθεσμα πολιτικά κίνητρα(στην εσωτερική και στην εξωτερική πολιτική σκήνη της εκάστοτε χώρας).
    Όσο για την Ισλανδία,αφού τους έφεραν τους ανθρώπους στο μη περαιτέρω,είναι φυσικό να αντιδρούν με πείσμα.Κι εύχομαι ολόψυχα αυτό που περιμέναν από την Ελλάδα να το βρουν από την Ισλανδία(φρούδες ελπίδες θα μου πείτε).Πάντως έχω την αίσθηση ότι αρχίζει να φαίνεται προ των πυλών μια παγκόσμια ανακατάτξη,πράγμα που δεν μ' αφήνει να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλημερα Σελιτσανε

    Mετα τις χθεσινες εξελιξεις στη Σουηδια,(που περιγραφονται στο update,πιο κατω), θα συμφωνησω για τις μεθοδευσεις που χρησιμοποιουνται για να πληξουν τελικα την oποια σκοπιμοτητα...
    Ομως να πω οτι τετoιες, εστω και ετεροχρονισμενες αναγνωρισεις, δεν θα κινδυνευαν να βρισκονται επι ξυλου κρεμαμενες, αν υπηρχε η απαραιτητη υποστηριξη και πλειοψηφια στα διαφορα κοινοβουλια.
    Ειναι πιστευω θεμα ισσοροπιων & αγωνιστικοτητας των δυο αντιπαλων πλευρων στο ποια 'αληθεια' τελικα θα επικρατησει, κρινοντας απο τα δικα μας, που οπως ειπα και πιο πανω, φαινεται τωρα ξεκαθαρα οτι οι σημερινοι κυβερνωντες δεν συμφωνουν με το ψηφισμα του υπολ. κοινοβουλιου....
    Πάντως και εγω έχω την αίσθηση ότι 'αρχίζει να φαίνεται προ των πυλών μια παγκόσμια ανακατάταξη'',
    αλλα, πιστευα οτι αυτο και μονο θα σας εκανε να κοιμοσασταν λιγο... καλυτερα τα βράδια! :)

    Eκανα λαθος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έλβα στην Τουρκία είναι σαν να περπατάς στη Γερμανία του Χίτλερ. Κάθε 40 μέτρα 2-3 αστυφύλακες και σε όλα τα μεγάλα κτίρια τεράστιες σημαίες και λάβαρα.

    Ούτε την 28η Οκτ δεν γίνεται σε εμάς κάτι τέτοιο.

    Ελπίζω ο Ερντογαν να τους αλλάξει τα φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλησπερα Greek Rider

    Δεν εχω λογο να αμφιβαλλω για οσα λες σχετικα με τη Τουρκία. Αλλα και σε εμας οι..σημαιοστολισμοι βλεπω οτι δεν πανε πισω σε καθε εθνικη γιορτη! Λιγη ..οικονομια στις σημαιες θα ηταν πολυ καλυτερα πιστευω...

    Οτι ο Ερντογαν τους αλλάζει τα φώτα, δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια καθως και το οτι σε εμας καποιοι αλλοι φροντιζουν να κανουν το ιδιο πραγμα, απο την απεναντι πλευρα του Αιγαιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)