22.3.10

Περί αλλαγής ζωής &...ατμόσφαιρας!

Γνωστοι που ακουγονται απογοητευμενοι προτιμουν να μιλανε περι..ανεμων και υδατων, τελευταια, ενω αλλοι που ειναι αγανακτισμενοι [και τυχαινει να ειναι bloggers] γραφουν και ξαναγραφουν αρθρα επι αρθρων προσπαθωντας να αναλυσουν νουμερα και ετσι να καταλαβουν-ισως-τι "πηγε στραβα". Κατι μου λεει οτι αν ψαχνει κανεις μονο πισω απο τα νουμερα και τις στατιστικες δεν θα βρει τις απαντησεις στις αληθινες αιτιες κανενος προβληματος.

Ουτε χρειαζεται να εχει κανεις…PhD στη ψυχολογια για να καταλαβει οτι ο κοσμος νοιωθει καθε μερα να χανει ολο και περισστερο "το εδαφος κατω απο τα ποδια του". Δεν ειναι παραξενο οταν απο τη μια εχουμε τα καθε λογης...φιρμάνια που ερχονται καθημερινα απο ΕΕ, ΔΝΤ και τα αλλα "ευαγή" επιτελεία και απο την αλλη πιστευω οτι αρχιζουμε στην Ελλαδα με σχετικη...καθυστερηση, να βλεπουμε τη ζωη, οπως τουλαχιστον τη φανταζονται οι..Γερμανοι και οι αλλοι εταιροι, που απο τη μια μας ψεγουν καθημερινα για τα οικονομικα μας, αλλα απο την αλλη "χαζευουν" οταν βλεπουν καθε καλοκαιρι ενα αλλο τροπο ζωης, που δεν τους ειναι καθολου οικειος! Με λιγα λογια, αυτοι ολοι ετσι ξερουν τη ζωη, σαν..."δουλειά-σπιτι, σπιτι-δουλεια"! (κατι αναλογο του...Αrbeit macht frei!)
Ετσι πιστευω οτι ο Λουθηρανισμος της Ευρωπης, οχι σαν θρησκεια, αλλα περισσοτερο σαν νοοτροπια, ειναι σε μεγαλο ακομη βαθμο υπαρκτος και λειτουργει σαν συνδετικος ιστος, που κραταει τους λαους αυτους πιο ενωμενους και συμφωνους μεταξυ τους, αλλα και ταυτοχρονα αντιθετους με τις κουλτουρες του Νοτου...
Ενα απλο παραδειγμα...Μεχρι τελευταια ακουγα (μεγαλυτερους σε ηλικια) Σουηδους, που στις διακοπες τους εβλεπαν Ελληνες, Γαλλους, Ιταλους, κ.α να πινουν καφε θεωρουσαν οτι αυτοι οι ανθρωποι...εχαναν το χρονο τους, (ομως πολλοι στη Μεσογειο και αλλου ετσι  κλεινουν δουλειες!)
Τελικα η ζωη με τα τραπεζωματα και τις παρεες στο σπιτι, με μια βολτα το απογευμα στη θαλασσα, (ακομη και μεσοβδομαδα), με λιγα λογια η ζωη στην Ελλαδα, οπως την ηξερα οταν ζουσα εκει και οπως τη βιωναν και τη βιωνουν ακομη πολλοι Ελληνες, που δεν ειναι ιδιαιτερα "προνομιουχοι", οπως και πολλοι αλλοι μεσογειακοι λαοι, αρχιζει να γινεται ...σπανιο ειδος και να απειλειται ολο και συχνοτερα με εξαφάνιση, ακριβως επειδη ειναι ΖΩΗ [και οχι μονο...δουλειά!]


ΟΟΣΑ, ΔΝΤ: "..Eίμαστε μια ωραία…ατμόσφαιρα!"

Προχθες απο το φιλο  navarino, πληροφορηθηκαμε για τον κ. Άνχελ Γκουρία, που δουλευει στον ΟΟΣΑ και "καιγεται" κι αυτος για τα προβληματα της Ελλαδας, για να μαθουμε τελευταια και για εναν αλλο "καλο" κυριο, τον Γάλλο σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος-Καν . Να πουμε, δε, εδω με την ευκαιρια οτι ολοι αυτοι οι κυριοι ειναι εξ ορισμου ..."καλοι", αφου δουλευουν σε οργανισμους οπως ο OOΣΑ, το ΔΝΤ,…ΤΝΤ, και δε συμμαζευεται,  που θελουν μονο το "καλο" μας, ενω οι "κακοι" ειμαστε ΕΜΕΙΣ, που δεν δουλευουμε οσο χρειαζεται για να ειμαστε ...ανταγωνιστικοι και δεν καταλαβαινουμε ποσο ωραιο ειναι το καθεστως πληρους απελευθερωσης αγορας, που μεταξυ αλλων συμβουλευουν! Ωραιες καλοδιαλεγμενες λεξεις, ποσοι αραγε αντιδρουν σε κατι που δεν λεγεται "σκλαβια", αλλα..."απελευθερωση";

56 σχόλια:

  1. Οδεύουμε ολοταχώς σε πλήρη σύγχρονη δουλεία... Και όταν όλη μέρα είσαι σε δουλειές (κατά το πλείστον βιοποριστικές - καθόλου πνευματικές..) τότε χάνεις τον εαυτό σου, χάνεις τη δημιουργίκοτητα σου και στο τέλος χάνεις τη ζωή σου. Δεν προλαβαίνεις, τρέχεις, τρέχεις.. και ποτέ δεν σου φτάνουν τα χρήματα.. και πρέπει να βρεις 2η δουλειά γιατί τα πάντα είναι ακριβά και εσύ δεν έχεις χρήματα.. παρόλο που δουλεύεις όλη μέρα..
    Χρόνος για διάβασμα, για δραστηριότητες εκτός της δουλειάς, για μόρφωση, για σκέψη, για θέατρα, ψυχαγωγία κλπ ούτε λόγος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωστοι που ακουγονται απογοητευμενοι προτιμουν να μιλανε περι..ανεμων και υδατων

    Ανήκω σε αυτήν την κατηγορία άραγε?
    (Περί Τζούλιας και Μενεγάκη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ενα κουιζακι:
    Ποιος σημερινος υπουργος στην Ελλαδα εχει στο βιογραφικο του προϋπηρεσια σε ενα απο τα "ευαγη ιδρυματα" που ανεφερες στην αναρτηση;
    (μηπως τελικα τιποτα δεν ειναι τυχαιο;)
    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πάντα γύρω μας υποτίθεται οτι εκσυγχρονίζονται και αλλάζουν για μας. Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής που όμως τελικά μένει στους πρωταγωνιστές των διαφημίσεων.

    Απο τη στιγμή που κάθε μέρα ο καθένας απο μας νιώθει όλο και λιγότερο ευχαριστημένος απο τη ζωή του, που ακριβώς βρίσκεται η εξέλιξη και προς τα που τελικά αυτή οδεύει;

    Εκεί είναι που οι περισσότεροι απο μας νιώθουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε "back to the basics", αφήνουμε πίσω τη σύγχρονη καθημερινότητα, πάμε βόλτες στα χωριά, χαιρόμαστε τις μικρές και απλές στιγμές και σκεφτόμαστε πως οι παππούδες μας αν και είχαν μια ζωή με λιγότερες ανέσεις και πολυτέλειες, τελικά "έζησαν" καλύτερα απ' ότι εμείς.

    Πίσω στα βασικά λοιπόν. Πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε άλλους στόχους στη ζωή, όσο μπορεί ο καθένας δηλαδή. Γιατί όπως είπε και κάποιος απο πάνω οδηγούμαστε προς ένα σύστημα δουελείας, αν δεν είμαστε ήδη εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elva,
    τα ιδια μου ελεγε και φιλος αμερικανος, για τους αλλους αμερικανους: Παμε λενε στο Παρισι, (το οποιο πρεπει να επισκευτει οπωσδηποτε ο καθε αμερικανος που θελει να ανηκει στην ανωτερη ταξη), και βλεπουμε τοσο κοσμο να καθεται στα καφε και τα μπιστρο και δεν μπορουμε να καταλαβουμε ποτε δουλευουν.

    και απο την αλλη μερια ομολογουν οτι η γαλλικη οικονομια ειναι πολυ καλυτερη απο τη δικη τους

    μας ζηλευουν Ελβα, γιαυτο μας ...μισουν και μας παιδευουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μισό λεπτό να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

    Έχεις δίκιο όταν λες ότι οι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί μας ζητάνε να γίνουμε λίγο περισσότερο σαν κ αυτούς. Δεν είναι παράλογο αφού εμείς ζητήσαμε να μοιραστούμε την οικονομία μας με αυτούς. Αυτοί από την άλλη έτσι είναι, σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Καλοί-κακοί αυτό κάνουν και δεν ανέχονται τους κόπους της εργασίας τους να τους εκμεταλλεύονται κάτι "τεμπελόσκυλα" σαν τους Μεσογειακούς. Δεν έχουν άδικο σε αυτό που λένε. Ούτε πιστεύω ότι μας ζηλεύουν. Απλά δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουμε! Να είμαστε μαζί σε μία οικονομία που αυτοί συσσωρεύουν κέρδη, εμείς χρέη και ερχόμαστε τώρα να τους πούμε, "βοηθήστε"! Και δεν τους λέμε "βοηθήστε γιατί έπεσαν οι δουλειές μας έξω"! Λέμε βοηθήστε να αγοράσουμε κι άλλα Cayenne να πηγαίνουμε την απογευματινή μας βόλτα στην θάλασσα, μεσοβδόμαδα... Επίσης τους λέμε βοηθήστε γιατί πάλι σας είπαμε ψέμματα και ξέρετε τα στοιχεία μας είναι για ακόμα μια φορά πλαστά, αλλά τώρα, δεύτερη φορά, αυτά είναι αλήθεια. Σου λένε, άντε και γαμήσου τράβα στο ΔΝΤ, αν δεν μπορείς να δανείστεις απο αγορές...

    Εγώ πιστεύω ότι η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξερουν τι τους γινεται των γερμανων και γιατι το λεω, γραφεις οτι δεν μπορουν να καταλαβουν οτι και πινοντας ενα φραπε κλεινεις δουλεια, ετσι ειναι, στο κορθι το καλοκαιρι εγινε ενας γαμος μιας κοπελας ''ντοπιας'' με εναν παμπλουτο αμερικανο χρηματιστη, την πρωτη ημερα, ντυμενοι σαν να πηγαιναν στα γραφεια τους και τσιμουδια, τις υπολοιπες ημερες [4] με σορτς, μακω μπλουζακια, πουρα, τον ενα φραπε μετα τον αλλο και μια και ειμαστε ''κοντα'' μα πολυ ''κοντα'', τα τραπεζια ειναι στο μισο μετρο αποσταση, κλεινανε μεταξυ τους δουλειες, αναμεσα στον φραπε και στο ανθος λεμονιου στο πιατακι. Ητανε μαζεμενο το 70% των χρηματιστων και τραπεζιτων που δημιουργησαν το ''κραχ'' της αμερικης, ασχετο μεν, σχετικο δε με την κρυοκωλια των ουμπερ αλες κεντροευρωπαιων. Θερμοκρασια 20 κ. μπαλκονοπορτες ανοικτες, το καναρι εχει ρεσιταλ, καλη σου εβδομαδα. Και δεν ''φταινε'' αυτοι οι τυποι που μιλανε για απελευθερωση της αγορας, το ''ξερο'' μας το κεφαλι τα φταιει, μεσα σε ολο αυτο το πρεσαρισμα της καθημερινοτητας μας, οικονομικο και κοινωνικο η συνδικαλιστικη κινηση του πασοκ, η πασκε, αυξησε κατα μια εδρα την ''δυναμη'' της στη Γ.Σ.Ε.Ε, φαντασου ποσο τους ''πιεζουν'' οι εργαζομενοι, που εκπροσωπουνται απο τετοιους συνδικαλιστες, μαλλον καθολου, βρισκουν οι μεσα και οι εξω και τα κανουν, καλη ανοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. PAUL LAFARGE:"ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ" έχουν διαβάσει;Bέβαια πώς να τον διαβάσουν Γάλλος ήταν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22.3.10

    Πιστεύω πως είναι πραγματικά μια διαφορετική φιλοσοφία με βασική και αρχική αιτία αποκλειστικά και μόνο το κλίμα.
    Αυτός θεωρώ πως είναι ο βασικός λόγος που δημιούργησε πλέον αυτόν τον τρόπο ζωής και για τους γερμανούς και τους σουηδούς, σ΄αντίθεση με εμάς, του ιταλούς, τους ισπανούς ή τους πορτογάλους.
    Ο γερμανός πραγματικά δεν έχει κανένα λόγο να κλειστεί σ΄ένα καφέ με τις ώρες, γιατί έξω λόγω καιρού ελάχιστα θα καθήσει, ενώ εδώ ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, τα τραπεζάκια όξω είναι γεμάτα. :)
    Ανάμεσα λοιπόν στο σπίτι-δουλειά, του οποιουδήποτε βόρειου λαού, σε κάποιους άλλους πιο νότια παρεβάλεται το "έξω".
    Ειδικά ο γερμανός τις ίδιες και περισσότερες ώρες θα αφιερώσει και για τον καφέ και για το γλυκό και για το φαγητό του με φίλους ή την οικογένειά του, αλλά στο σπίτι του και όχι σε κάποιο μαγαζί.
    Το "έξω" για τους βόρειους σημαίνει φύση, εκδρομή, περίπατος, άσκηση και όχι καφές στην πλατεία ή θερινό σινεμά.
    Το κλίμα είναι η βασική αιτία γι΄αυτό εξάλλου και οι βόρειοι λαοί, νοιάζονται και επενδύουν στο σπίτι τους και την ποιότητα ζωής που μπορεί να τους προσφέρει, πολύ πιο ουσιαστικά από εμάς που το μόνο που μας νοιάζει είναι να είναι δικό μας κι όχι με νοίκι κι όπως να ΄ναι κι ότι να ΄ναι. Μήπως ζει κανείς πολύ εκεί; Ή στη δουλειά ή έξω.... :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Elva μου το κάνουν για το καλό μας οι άνθρωποι έχουν έγνοια μεγάλη δεν μπορούν να κοιμηθούν από την αγωνία τους!
    Ευχαριστώ, να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. είναι αλήθεια πως τα πράγματα αλλάζουν εδώ. Ελπίζω για καλό μακροπρόθεσμα. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλησπερα...Ελλαδα &

    Roadartist που εχεις δικιο οταν λες οτι εκαναν το κοσμο να τρεχει και να μη προλαβαινει! Σκετο καθεστως δουλειας και στην Ελλαδα πια ωστε να μη 'σηκωνει κανεις κεφαλι' και να μην εχουμε χρονο ουτε για διαβασμα πια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιοnnkorr

    Δε σε εχω για ...απογοητευμενο! Κανω λαθος; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλως τον αντωνη

    Σιγουρα τιποτα δεν ειναι τυχαιο, αλλα για ποιο (απο ολα) τα..καλα παιδια μιλας στο κουιζακι; Θελουμε αποκαλυψεις! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν θυμάμαι κανέναν Ευρωπαίο πολιτικό να εξήγησε και κατόπιν να ρώτησε τον λαό του κατά πόσο θέλει αυτό το μοντέλο, που, κακά τα ψέματα, πάνε να το φορέσουν σ' όλους τους λαούς. Κρύβονται όλοι σήμερα πίσω από κάποιους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών - γιατί, μη το ξεχνάμε, υπάρχει τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα στην όλη σύλληψη και λειτουργία της Ε.Ε.
    Και το ζήτημα είναι πως πρόκειται για πλήρες αδιέξοδο, γιατί κανένας λαός και κανένα Κράτος δεν συσσωρεύει κέρδη. Όλα τα Κράτη βουτηγμένα στα χρέη βρίσκονται. Οι ΗΠΑ, η Αγγλία κι η Γερμανία ακόμη. Μπορεί να πρέπει να βάλουμε μια τάξη στα του οίκου μας - αυτό, ναι! - γιατί το παρακάναμε, αλλά μη τρελλαθούμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Zekia

    Το ξερεις το τραγουδι, φανταζομαι
    'ολα τριγυρω αλλαζουνε και ολα τα ιδια μενουν'..Καπως ετσι ειναι τα πραγματα....
    Eμεις να θεσουμε οσους στοχους μπορουμε και να δωσουμε προτεραιτοτητες στα βασικα,οπως λες, αλλα θα μας αφησουν, ομως, να τα πραγματοποιησουμε ετσι που εχουν...απελευθερωθει πια ολα, και οι δουλειες ειναι δυσευρετες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου φιληcynical

    Eτσι και εγω ακουω, οτι μας ζηλευουν, για το modus vivendi που εχουμε στην Ελλαδα. Oι κακιες αυτες που γραφονται ειναι τα ψυχολογικα συνδρομα που βγαζουν προς τα εμας και γι αυτο μας... παιδευουν οπως λες! ;)
    Σειρα μας να τους παιδεψουμε και εμεις και για να μη ξεχνιομαστε:

    They ΜUST pay their crisis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. CsLaKoNaS

    To oτι οι Γερμανοί μας ζητάνε να γίνουμε σαν κ αυτούς δεν είναι ακριβως επειδη εμείς ζητήσαμε να μοιραστούμε την οικονομία μας με αυτούς. Εγω ξερω οτι κανεις απο τους συγγενεις μου δεν πληρωνεται σαν...Γερμανος εργαζομενος! Το οτι οι Ελληνες εχουν αλλη κουλτουρα δεν σημαινει οτι θα πρεπει να κανουμε το χαμηλομισθο και τον συνταξιουχο να φτυσουν αιμα! Εξ αλλου, ουτε ολοι πηραν δανεια, ουτε ολοι εφαγαν δημοσιο χρημα! Δεν ξερω ποια "τεμπελόσκυλα" απο Μεσογειο εχεις εσυ υπ οψιν, αλλα εγω οσο κοσμο ξερω, ειτε δουλευει και φοβαται μην απολυθει, ειτε απολυθηκε και τωρα ειναι στο κυνηγι για δουλεια! Οποτε δεν δεχομαι επ ουδενι τον ορο
    "τεμπελόσκυλο" για το μεσο Ελληνα ουτε και απο την ιδια τη..Μερκελ!
    (Για ορισμενους πολιτικους και δηθεν..συνδικαλιστες το συζηταμε!)
    Το ποιοι κοροϊδεύουν ετους Γερμανους ειναι γνωστο, αφου και αυτοι εχουν πολιτικους που κανουν ακριβως το ιδιο στο μεσο, ανυποψιαστο πολιτη! Απο κοροϊδια, αλλο τιποτα! Το να πας βολτα με Cayenne (παλι αυτη η καταραμενη μαρκα!) και μαλιστα οποτε σου αρεσει,δικαιωμα σου αν δεν χρωστας και αν δεν εκμεταλλευεσαι αλλους.
    Να πληρωσουν λοιπον οσοι χρωστανε και οσοι καταχρασθηκαν χρημα, ομως καποιοι κανουν οτι δεν...ακουνε και περιμενουν να πληρωσουμε ολοι εμεις που καμμια σχεση με τις λαμογιες τους δεν εχουμε...
    Εσυ φαινεται δεν εχεις προβλημα να πληρωνεις (και εσυ αλλα και τα...
    παιδια σου),ειδικα οταν δεν εχεις φαει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ιστοσελιδα του νεου μπουμπουκιου στο οποιο αναφερομαι: www.gpapap.gr

    Εκει θα δειτε και τις σπουδες του και την προϋπηρεσια του.

    Τωρα πως μπορει ενας ανθρωπος που δειχνει οτι το φυσαει το παραδακι, να καταλαβει απο τη θεση του υπουργου τον μεροκαματιαρη ή πολυ περισσοτερο εναν ανεργο (οπως εγω κακη ωρα) αυτο ειναι ζητημα ψυχαναλυσης.

    * Συμφωνω απολυτα με το σχολιο του asteroid.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα Δημητρη

    Ετσι ειναι, δεν ''φταινε'' αυτοι οι τυποι που μιλανε για απελευθερωση της αγορας,αλλα οπως λες το ''ξερο'' μας το κεφαλι που μεσα σε τετοιο κλιμα αντι να τους καταψηφισει, τους αυξανει και απο πανω τη δυναμη στη Γ.Σ.Ε.Ε! Καταντια...
    Εχετε ομως εκει τωρα ανοιξη, στη φυση τουλαχιστον...

    Καλο βραδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου Κariatida

    Ακουγεται ενδιαφερον και θα το κοιταξω. Σ ευχαριστω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "To oτι οι Γερμανοί μας ζητάνε να γίνουμε σαν κ αυτούς δεν είναι ακριβως επειδη εμείς ζητήσαμε να μοιραστούμε την οικονομία μας με αυτούς."

    ΚΡΑ κάναμε να μπούμε στην ΕΟΚ. Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, μετέπειτα πακέτα στήριξης, είναι έμπνευση του Ανδρέα για την ενίσχυση των μεσογειακών χωρών. ΚΡΑ κάνουμε για τις επιδοτήσεις που έρχονται απευθείας από Γαλλία - Γερμανία...

    "Εγω ξερω οτι κανεις απο τους συγγενεις μου δεν πληρωνεται σαν...Γερμανος εργαζομενος"

    Παράγει κανείς από τους συγγενείς σου σαν...Γερμανός εργαζόμενος; (το σχόλιο προφανώς δεν είναι προσωπικό). Δε με νοιάζει πόσο δουλεύει καθένας, με νοιάζει πόσο παράγει.

    "Να πληρώσουν όσοι χρωστάνε!"
    Μαζί σου... (η άποψή μου για αυτούς που χρωστάνε εδώ: http://cslakonas.blogspot.com/2010/03/blog-post_11.html)


    Δεν ξέρεις ούτε εμένα, ούτε αν εχω παιδιά...Κρίνε με από τις απόψεις που έχω και όχι από το αν κρύβουν σκοπιμότητες (sic).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπερα φοραδα

    Τα τελευταια χρονια υπαρχει μια ταση στο Βορρα να θελουν να μιμηθουν το Νοτο και ετσι οταν ο καιρος ειναι καλος καθονται σε cafe και σε υπαιθρια εστιατορια, αλλα και οταν το προσπαθουν ειναι με αλλο πνευμα και οχι οπως στο Νοτο. ;)
    Να πουμε επισης οτι το θεμα αλκοολ στις Βορειες χωρες χαλαει πολυ την ολη εικονα του.."έξω", ετσι τουλαχιστον oπως τη φανταζομαστε εμεις, στο Νοτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φιλε navarino


    Ολα 'για το καλό μας' γινονται,
    απλα εμεις δεν το καταλαβαινουμε!
    ;(

    Και που εισαι ακομη, θα ερθει μια εποχη που και αυτοι που ΔΕΝ θελουν να καταλαβουν θα το καταλαβουν τελικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. mahler

    Oλοι ετσι ελπίζουν, αλλα μερικες φορες ειναι δυσκολο να καταλαβει κανεις πως εννοουν μερικοι το 'καλο'. Ελπιζω οχι με το να φορτωνουν φορολογιες και βαρη στους πολλους, ενω οι λιγοι και υπευθυνοι για τη κριση να τη γλυτωνουν, οπως εχουμε ξαναδει...

    Καλό βράδυ και σ εσενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σου Aστεροειδη

    Ακριβως αυτο ισχυει για τις περισσοτερες χωρες και δη για οσες σαν την Ελλαδα ουτε καν για τα ματια,οπως λενε, δεν ρωτηθηκαν μεσω καποιου δημοψηφισματος αν θα ηθελαν να μπουν στην ΕΕ, στηνΟΝΕ, στο ΝΑΤΟ και στα υπολοιπα 'ευαγη' επιτελεια που μας εσυραν σαν τα αρνια προς σφαγη! Οποτε τι ειδους συναινεση περιμενουν τωρα; Οσο για τα χρεη, φυσικα ολα τα κρατη εχουν, αλλα ορισμενα καλουνται να τα πληρωσουν με...απαραδεκτους ορους! Φταιμε ομως στο οτι αντιδρουμε ετσι χαλαρα, εγω θα περιμενα μεγαλυτερη αγανακτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αντωνη

    Σ ευχαριστω για την ιστοσελιδα και φυσικα εχεις δικιο οταν λες οτι κατι τετοιοι ειναι αναλγητοι στα δραματα του κοσμου...Αλλα και οταν δεν ειναι ετσι παρουσιαζονται, ως αλλες Αντουανεττες και κανουν ηλιθια σχολια στα καναλια, για πραγματα που δεν γνωριζουν αλλα και ουτε θελουν να γνωριζουν...

    Καλο μας κουραγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα Elva!

    Στα όσα έγραψε στο σχόλιό της η Roadartist, με τα οποία συμφωνώ απόλυτα, να προσθέσω και τη διαρκή προσπάθεια συμβιβασμού με τη πραγματικότητα αυτή. Στο τέλος, η όλη μας προσφορά στη ζωή θα αποτιμάται μονάχα σε εργατοώρες.

    Μια διευκρίνιση εδώ. Ο ορισμός της "υψηλής ποιότητας ζωής", όπως έχει καθιερωθεί, εμπεριέχει και τις έννοιες της ψυχικής υγείας, μόρφωσης, πνευματικής καλλιέργειας, όπως και συναφείς;

    Για το ότι πιστεύω σε γνωρίσματα και νοοτροπίες ανθρώπων και όχι λαών, σου έχω ξαναγράψει. Όμως, το ότι ένα μεγάλο ποσοστό Γερμανών (και Σουηδών, όπως φαίνεται), έχει χάσει την (όποια) συναίσθησή του, μάλλον δείχνει ότι η οποιαδήποτε -κατευθυνόμενη- απόκλιση προς τα δύο άκρα (απόλυτο ξύσιμο - νοηματοδότηση της ζωής μας αποκλειστικά μέσα από την εργασία), μάλλον μας κάνει να δείχνουμε πολύ λιγότερο ανθρώπινοι. Την "Σουηδική πραγματικότητα", ίσως τη γνωρίσω, σύντομα κιόλας (είχα βρει στη σελίδα του ΚΤΗ ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών).

    Και φυσικά, ο συμβιβασμός μόνο την τρέχουσα κατάσταση οφελεί.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. CsLaKoNaS

    Για να μη ξαναλεμε τα ιδια σε παραπεμπω στο σχολιο του Aστεροειδη
    οπως και στην απαντηση μου. (Το ποιοι εκαναν και κανουν ...ΚΡΑ για επιδοτησεις το ξερουν καλυτερα αυτοι που τις πηραν, οχι ομως και ολη η Ελλαδα!)

    Mα, πως μπορει κανείς να συγκρινει τη παραγωγη εργου ενος εργαζομενου με ενος αλλου,οταν ηδη και στην ιδια θεση,στην ιδια χωρα, δυο εργαζομενοι που παραγουν εργο πληρωνονται διαφορετικα σαν ανδρας και σαν γυναικα; Δεν μιλαμε για...
    ρομποτ, αλλα για ανθρωπους! Τετοιες συγκρισεις δεν γινονται με βαση τη...παραγωγη εργου! Ουτε πιστευω οτι οι Ελληνες ειναι λιγοτερο παραγωγικοι απο το μεσο Γερμανο, που μου φερνεις για παραδειγμα...Ας μην υπερβαλλουμε λοιπον, δεν ειναι ολα συγκρισιμα και γιατι θα επρεπε αλλωστε να ειναι; Η λογικη της στατιστικης στα παντα ειναι πολυ υπερεκτιμημενη τα τελευταια χρονια και καλλιεργειται επιτηδες απο τεχνοκρατικους κυκλους.

    Φυσικα και δε σε ξέρω, αλλα αυτο που ξερω ειναι οτι μεχρι και οι επομενες γενιες καλουνται να πληρωσουν τα χρεη, γι αυτο αναφερομαι σε παιδιά, επειδη ειναι κριμα να πληρωνουν αυτα για τα σφαλματα αλλων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα SkinLikeSand

    Μου αρεσε το σχολιο σου οτι στο τέλος, η όλη μας προσφορά στη ζωή θα αποτιμάται μονάχα σε εργατοώρες!

    Τα ποσοστα αυτα των Γερμανών και Σουηδών, όπως λες, εχουν να κανουν κυριως με την ιδεολογια τους και λιγοτερο με την εθνικοτητα τους πραγμα που συμβαινει και σε αλλες χωρες φυσικα. Βεβαια, υπαρχουν και χαρακτηριστικα που ειναι κοινα σε ολους τους Βορειους, διαφορετικη νοοτροπια, αλλα αφου σκεφτεσαι για μεταπτυχιακες σπουδες, εδω, στο ΚΤΗ, θα τα δεις απο ...κοντα και θα μου πεις! :)


    Kαλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 1. Τις επιδοτήσεις τις πήραν όλοι! Ειδικά όταν μιλάμε για αγρότες. Ειδικά αυτοί, οι περίσσοτεροι, που δήλωναν πάντα περισσότερα από όσα είχαν πραγματικά παράγει. Μη μιλήσω για τα πακέτα στήριξης. Η Ελλάδα άλλαξε βάσει αυτών. Μιλάμε για έργα, όχι αηδίες...

    2. Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Εγώ μίλησα για παραγωγή έργου στη βάση μισθοδοσίας. Οι 14 μισθοί που πέρνει ο δημόσιος υπάλληλος για 11 μήνες δουλειάς δεν είναι στατιστική.

    Elva, η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσες! Τα σπίρτα που αγοράζεις από το περίπτερο, με τη φιγούρα του Καραγκιόζη, είναι made in India. Μη μιλήσω για τα σπίρτα τα Cricket, από τη Σουηδία!!

    3. Η λόγικη της στατιστικής είναι πάντα σωστή για όσους ξέρουν να τη χειρίζονται! Οι υπόλοιποι που την κυκλοφορούν στα κανάλια είναι τσαρλατάνοι.

    4. Στο τελευταίο με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Λοιπόν επειδή δε θέλω να πληρώνουν τα εγγόνια μου (γιατί τα παιδιά μου σίγουρα θα πληρώνουν) ΤΕΡΜΑ καιρός να τελειώνουμε με τη λογική του χρεώνω το κράτος μου για να δανείζομαι και να καταναλώνω πάνω από τις δυνάμεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Και το φοβερό είναι ότι ο κόσμος έχει ήδη απογοητευτεί πριν πάθει το μεγάλο πατατράκ είτε στάσης πληρωμών, είτε πραγματικά μεγάλης ύφεσης, είτε κάτι παρόμοιο. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην τηλεόραση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

    Κάποιος μου έλεγε ότι έψαχνε να δει ένα ντοκιμαντερ με ψαράκια στη θάλασσα για να ηρεμήσει και δεν έβρισκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. CsLaKoNaS

    1. Οι επιδοτησεις, για οσους..
    ανησυχουν, μειωνονται καθε χρονο τα τελευταια χρονια με αποτελεσμα την επιπλεον πτώση της παραγωγικότητας της γεωργίας πραγμα που θα έχει μαρκοχρόνιες και αρνητικες συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες και βεβαια μεταφραζεται σε εγκαταλειψη της απασχολησης με τη γη και ερημωση της υπαιθρου. Η πολιτικη της ΕΕ, ειναι γνωστο ομως οτι στοχευει στην εξαφανιση των μικρομεσαιων, παραδοσιακων αγροτων και την αντικατασταση τους απο μεγαλοαγροτες. Εν τω μεταξυ πολλα από τα κονδύλια που δινονται καταληγουν στις μεγάλες μοναδες οπου συχνα απασχολουν ωρομισθιους αγροτες, πολλες φορες μαλιστα ανασφαλιστους! Για τα εργα που λες οτι εγιναν θα επρεπε να ειχαν γινει ακομη περισσοτερα, αλλα ας οψονται οι κυβερνησεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που και εφαγαν και ταϊσαν ημετερους, οποτε τι να λεμε τωρα..

    2. (Δεν κατάλαβες τι σχέση έχει το αν είσαι άνδρας, ή γυναίκα;)
    Μα μιλαω για μια ακομη αδικια, επειδη οι γυναικες στις ιδιες θεσεις πληρωνονται λιγοτερο απο τους ανδρες συναδελφους τους!
    Οι 14 μισθοί που παιρνει ο δημ. υπάλληλος ειναι ετσι επειδη καποιοι αγωνιστηκαν γι αυτο και φυσικα δε σημαινει οτι επειδη εμεις ξερουμε 10 ατομα που δεν ειναι 'ενταξει' συμπεριλαμβανουμε ολους τους δημ.υπαλληλους! Kατ αρχην οι πρωτοι μισθοι ειναι σε πολλες περιπτωσεις πολυ χαμηλοι και δε συγκρινονται με αλλων αντιστοιχων στην ΕΕ. Μετα στελνουν μερικους υπαλληλους εκτος εδρας π.χ εκπαιδευτικους οι οποιοι πληρωνουν διπλα νοικια πολλες φορες λογω μεταθεσεων κλπ, οποτε δεν ειναι ολα ροδινα για ΟΛΟΥΣ τους δημ. υπαλληλους, οπως μερικοι ΘΕΛΟΥΝ να πιστευουν για αλλες ταξεις, που ομως δεν γνωριζουν τα προβληματα του κλαδου τους. Εχω ομως βαρεθει να ακουω εργαζομενους που καταφεύγονται εναντίον αλλων εργαζομενων, αντι να αγανακτουν με το κρατος που εφαρμοζει το διαιρει και βασιλευε!

    Επισης για το οτι η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα, οπως λες, δε νομιζεις οτι φταινε οι κυβερνησεις που ειχαμε, χρονια τωρα, γι αυτη τη καταντια;

    3. Η λογικη της στατιστικής δεν εφαρμοζεται παντα σωστα, ειδικα σε κοινωνικα θεματα και εκει ειναι το προβλημα. Καποιοι,ομως, που ξερουν να τη 'χειρίζονται' φροντιζουν και διαστρεβλωνουν τη πραγματικοτητα σε αλλους που δεν γνωριζουν και ετσι τους πιστευουν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σου Greek Rider

    Εχεις δικιο να λες οτι πολλοι έχουν ήδη απογοητευτεί απο τωρα και φυσικα αυτό οφείλεται στην κακη τηλεόραση που φροντιζει να 'κοβει τα ποδια' του κοσμου και καθε διαθεση για αγωνιστικοτητα. Nα μη πουμε τι αλλους..μηχανισμους επιστρατευει...

    Ντοκιμαντερ με ψαράκια, ετσι; ;)
    Εscapism και παλι escapism....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "Οι επιδοτήσεις μειωνονται καθε χρονο τα τελευταια χρονια με αποτελεσμα την επιπλεον πτώση της παραγωγικότητας της γεωργίας"
    Οχι. Οι επιδοτήσεις δε μειώνονται σε όλα τα προϊόντα. Οι Έλληνες αγρότες απλά περιμένουν να ζήσουν μόνο από τις επιδοτήσεις. Πάγια τακτική το '80 ήταν να καίνε τις σοδειές τους για τις αποζημιώσεις, πάγια τακτική το '90 ήταν να διπλοτριπλοδηλώνουν κιλά. Που είναι οι Συνετερισμοί; Τι απέγιναν; Που είναι οι νέες καλλιέργιες; Το ελαιόλαδο εδώ στην Αμερική είναι χρυσάφι. Στην Κρήτη είναι πιο φτηνό από το νερό. Πόσο μυαλό θέλει να χτυπήσεις την αγορά της Αμερικής που την έχουν όλη οι Ιταλοί; Κ εδώ φταίνε οι μεγαλοτσιφλικάδες ή τα κόμματα;

    Αμαν πια αυτές οι κυβερνήσεις που τάισαν ημέτερους. Ήθελα να ξερα κανένας δεν τις ψήφισε ποτέ αυτές; Τι διαολο, καμία νομιμοποίηση δεν είχαν ποτέ τους; Άσχετο. Το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι παντού! Στην κυβερνηση, στην τοπικη αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ). Μάλιστα στη ΓΣΕΕ ΤΩΡΑ αύξησε τη δύναμή του...Άμα κανείς δεν το θέλει αυτό το ΠΑΣΟΚ γιατί το ψηφίζει όπου το βρίσκει; ΜΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ.

    Αν θέλετε ισότητα ανδρών γυναικών τότε να εξισωθούν και τα όρια συνταξιοδότησης.

    Οι 14 μισθοί είναι ξεκάθαρη υπερβολή. Όχι γιατί είναι πολλοί. Είναι πολλοί σε σχέση με το τι παράγει το δημόσιο...Είναι αστείο να μιλάμε για 10 άτομα που δεν κάνουν τη δουλειά τους. 10 είναι τα άτομα που την κάνουν! Ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο!

    380 δις ευρώ είναι το (φανερό)χρέος. Δεν τα έφαγαν σε μίζες. Δεν τα έφαγαν οι πλούσιοι. Είναι λαϊκισμός να δηλώνει κανείς κάτι τέτοιο. Τα φάγαμε όλοι μας χωρίς να τα δικαιούμαστε...Τώρα να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας για να μην πληρώνουν τα εγγόνια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τι να πω εγώ τώρα άλλο. Συμφωνώ πάλι με τον "Λάκωνα".
    Βέβαια, έχω μία ουσιαστική διαφορά. Συνεταιρισμός και όχι συνετερισμός!

    Υ.Γ. Έμαθα, Έλβα, ότι φέτος η άνοιξη θάρθει με ... κλαρίνα! Θα την αποδεχτείς ή όχι? Πάρε μια ξεκάθαρη απόφαση αλλιώς να την κρατήσουμε στην Ελλάδα. χα..χα..

    Υ.Γ. Πως μ'αρέσει να σε πειράζω δεν λέγεται!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @IonnKorr

    Έχεις δίκιο! Είναι από το εταιρεία και όχι από το έτερος.

    Ευχαριστώ.

    Υ.Γ. Έχω γράψει και χειρότερα... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μας ζηλεύουν Κουμπάρα, άσ'τους να λένε! Χθες είχα την τύχη να παρεβρεθώ σε μια από αυτές τις ελληνικές μαζώξεις που περιγράφεις και αυτό δεν το αλλάζω ούτε με χιλιάδες ευρώ. Δε θα μας βγάλει πουθενά η θεοποίηση του χρήματος, της πειθαρχίας και της εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επειδή πολύ με προβλημάτησε η παρέμβαση του CsLaKonas και από παλιότερη κουβέντα που είχε γίνει στο blog του Asteroid ανέβασα μιαν ανάρτηση σχετική, τμήμα της οποίας παραθέτω εδώ σαν σχόλιο:

    "...Μερικοί, ανάμεσα σε αυτούς που γνώρισαν τον "πολιτισμό" και είδαν πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των "ανθρώπινων πόρων" μιας κοινωνίας, αφήνουν την οργή να τους τυφλώσει και χάνουν το μέτρο. Τους καταλαβαίνεις γιατί τους ακούς να μιλούν με γενικότητες, να απαξιώνουν συλλογικά μη ομοιογενείς ομάδες, να αποδίδουν συλλογικές ευθύνες επί δικαίων και αδίκων, να εκφωνούν φιλιππικούς και να ατενίζουν τους κατηγορούμενούς τους αγέρωχα ωσάν, εξ ορισμού, χαμερπείς και σμερδαλέους.

    Ωσάν τα χωριατόπαιδα που κάποτε έρχονταν στην πόλη για να σπουδάσουν και ντρέπονταν να γνωρίσουν οι φίλοι τους, τους χωριάτες γονείς τους ή, ακόμα και να γνωστοποιήσουν τη χωριάτικη καταγωγή τους. Η πρόοδος ήταν στην πόλη και η καθυστέρηση στο χωριό. Έτσι ήταν τα πράγματα, χωρίς αμφιβολία, αλλά αυτοί χάνανε την ταυτότητά τους και πολλοί κατέληγαν πικρόχολοι και κυνικοί. Γιατί όταν χάνεις την ταυτότητά σου κανείς δεν μπορεί να σε σεβαστεί: ούτε αυτοί που αφήνεις πίσω ούτε και αυτοί από τους οποίους προσδοκάς να σε δεχτούν. Κι έτσι χάνεις ξαφνικά τα καλά σου αισθήματα προς κάθε κατεύθυνση.

    Νομίζω ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι και ο CsLaKonas, νέος 25 χρόνων με πάθος τα μαθηματικά, που σπουδάζει στο εξωτερικό αν έχω καταλάβει καλά κι ένα λόγο κοφτερό, και από ότι φαίνεται διαθέτει ένα λαμπρό μυαλό, ικανό να συλλαμβάνει πραγματικότητες, να τις αναλύει και να συνθέτει θεωρία. Ιδιότητες που ομολογώ με κάνουν και υποκλίνομαι! Ιδιότητες, επιπλέον, που το διεφθαρμένο μας κράτος και η καθυστερημένη κοινωνική συνείδηση της πλειονότητας των συμπολιτών μας ούτε αντιλαμβάνονται, ούτε εκτιμούν, ούτε και επιβραβεύουν. Κλασικό παράδειγμα, ακριβώς πάνω στο θέμα που ανάρτησε η Elva.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η πλήρης ανάρτηση είναι

    Εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. CsLaKonas

    Noμιζω οτι καλυτερο σχολιο απο αυτο που εγραψε ο φιλος ΑΕΡΙΚΟ δυσκολα θα γραψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ionnkorr

    Τι κριμα που δεν θα συμφωνησω και αυτη τη φορα...

    Οσο για τα κλαρινα τα αφηνω να τα ...απολαυσουν οσοι καταγονται απο τετοια μερη και εχουν μεγαλες αντοχες! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κουμπαρε Mανο

    Φυσικα και θα συμφωνησω οτι η θεοποιηση του χρηματος, της πειθαρχιας και της εργασιας δεν οδηγουν πουθενα, κι ας επιμενουν καποιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Φιλε AEΡΙΚΟ

    Προσυπογραφω 100% το σχολιο σου και σ ευχαριστω πολυ που παραθετεις
    τις σκεψεις σου, σαν ηλιαχτιδες
    μας ζεσταινουν και διωχνουν μακρια τις νοσηρες σκεψεις για μια εφιαλτικη καθημερινοτητα, οπου δεν εχει καμμια σημασια ποιοι ειναι ενοχοι και ποιοι αθωοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ο ΑΕΡΙΚΟ με γλίτωσε από τον κόπο.Θέλω μόνο να πω,συνοψίζοντας κατά κάποιο τρόπο τη συζήτηση,ότι όλα εξαρτώνται από το ποιο μοντέλο ασπάζεσαι(σε προσωπικό,κοινωνικό,κρατικό,ιδελογικό κλπ επίπεδο):"Δουλεύω για να ζω" ή "ζω γαι να δουλεύω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Kαλησπερα Σελιτσανε

    Σιγουρα όλα εξαρτώνται από το ποιο μοντέλο ασπάζεσαι σε ολα τα επιπεδα, αλλα οτι θα ειχαμε και κριτικη στυλ Μερκελ απο ..Ελληνες
    (δεν το φανταζομουν!)

    Kαλο βραδυ στο Νοτο, που δε χρειαζεται να μοιασει σε ολα με το Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. :))))

    Η απάντησή μου στο μπλογκ του ΑΕΡΙΚΟ. Καλώ τον IonnKorr να πάμε εκεί να συμφωνήσουμε και πάλι...

    χοχοχοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα έλβα!
    Δεν ξέρω ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο, τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Σίγουρα πρέπει να ανθεωρήσουμε πολλές από τις συνήθειές μας και από όσα έχουμε μάθει, αλλά να ζω για να δουλεύω όποως οι γερμανοί δεν θέλω με τίποτα. Και στην τελική να πάει να γ...θει και η ευρωπαϊκή ένωση, μας έδωσαν χρήματα αλλά χάσαμε πολλά περισσότερα από το άνοιγμα των συνόρων και την είσοδο του ευρώ. Μήπως είναι καλύτερα να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Φίλε Λάκωνα

    Σε όποιο blog και να πας, σου δίνω "εξουσιοδότηση πολιτικο-οικονομικής στήριξης". χα..χα..

    Σωστά τα λες. Αλλά άκρη δεν θα βρεις.

    Εγώ αγαπώ την Έλβα και συμπαθώ αυτούς που συμμετέχουν στην συζήτηση στο blog της. Αλλά έχουν ένα "νοητικό" μειονέκτημα. Σκέφτονται "μεσογειακά".

    Και, ακριβώς, είναι αυτός ο "μεσογειακός" τρόπος σκέψης που έχει οδηγήσει τις χώρες της Μεσογείου σε αυτό το τέλμα.

    Και οικονομικά ζόρια δέχονται μεν όλοι οι Ευρωπαίοι αλλά και γενικότερα οι λαοί του Πλανήτη αφού το παγκόσμιο χρήμα έχει συγκεντρωθεί στα χέρια μερικών γιγαντιαίων πιστω-χρηματοδοτικών, υπερ-κρατικών οργανισμών που δρουν ανεξέλεγχτα μεν αλλά νόμιμα δε.

    Αλλά, λέγοντας τέλμα στον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά την Ελλάδα εννοούμε πανάθλιες δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία κ.α), διαφθορά και χαμηλό επίπεδο ζωής που συναντά ο πολίτης σε κάθε βήμα. Αυτά είναι που κάνουν την διαφορά.

    ----
    Από την άλλη πλευρά ο "μεσογειακός" τρόπος σκέψης έχει τα καλά του. Δυσκολεύει τα κράτη να εφαρμόσουν ασφυκτικά και πειθαρχημένα προγράμματα στους υπηκόους τους δίνοντας τους έτσι μια ψευδαίσθηση "ανθρώπινης αυτονομίας". Αυτό το συναίσθημα μπορεί να μην μεταφράζεται σε χρήμα και ευζωΐα αλλά μετράει στον "ψυχικό" τομέα. Και ο άνθρωπος, δυστυχώς για μένα, ευτυχώς για άλλους, δεν έχει μόνον "νου" (δηλ. λογική) αλλά και "ψυχή". Και είναι αυτή η καταπίεση της "ψυχής" (κάτι που συμβαίνει στις αναπτυγμένες τεχνοκρατικές χώρες) που ισοσταθμίζει, κατά κάποιο τρόπο, τα δύο "πολιτισμικά μοντέλα" (το βορειοευρωπαϊκό και το μεσογειακό").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @IonnKorr

    Μεγάλη μου τιμή! Θα το χρησιμοποιώ από εδώ και πέρα!

    Σε αυτά που λες προφανώς συμφωνώ απόλυτα αλλά θέλω να προσθέσω ότι η Ελλάδα δε σκέφτεται μόνο μεσογειακά...σκέφτεται και μεταπολιτευτικά. Ενώ δεν έχει ενημερωθεί ότι η μεταπολίτευση πέθανε!

    Σκέφτεται όπως το ΚΚΕ-εσωτερικού και περιμένει το φτηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα που θα έφερνε ο Αλέξης...

    Δε μιλάω δε για το ΚΚΕ...Αυτό δεν έχει ενημερωθεί ότι πέθανε η Σοβιετία...

    Δεν προχωράμε έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα φιλε Saq

    To ποιος εχει δικιο ειναι μια μεγαλη συζητηση, επειδη δεν εξαρταταιμονο απο το τι πιστευουμε
    και εχουμε πραξει μεχρι τωρα. Οπως βλεπουμε ειτε φταιει ολη η Ελλαδα, ειτε η μιση, καποιοι επιμενουν να χρεωσουν σε ολους τα δικα τους...
    'σπασμενα'!
    Οπωσδηποτε να αναθεωρηθουν πολλα, αλλα το να προσπαθουν οι εταιροι με τη βοηθεια της κυβερνησης να εξαφανισουν καποιες ταξεις με τα μετρα που προτεινονται και με την ανευθυνοτητα τους να εξευτελιζεται η χωρα, (οχι μονο τωρα, αλλα εδω και πολλα χρονια) οταν και η Γερμανικη οικονομια οπως και πολλες αλλες ευρωπαικες, συν τις ΗΠΑ ειναι χρεωμενες και εχουν τα μυρια κοινωνικα προβληματα στις χωρες τους,ειναι τουλαχιστον'υβρις'
    που πρεπει να την ακολουθησει καποτε και η...νεμεση!

    Το οτι δωθηκαν χρηματα απο την ΕΕ ειναι σιγουρο, το ποιοι ομως τα πηραν και τι εκαναν τοσα χρονια με αυτα, ειναι που πρεπει να εξεταζει κανεις και μετα να αποφασισει αν εμπιστευεται με τη ψηφο του τετοιες
    ανευθυνες και αναλγητες κυβερνησεις. Συμφωνω επισης οτι καλο θα ηταν να φευγαμε απο την ΕΕ, αλλα ουτε αυτο μας επιτρεπουν,
    ειδικα τωρα που χρωσταμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ιοnnkorr, CsLaKoNaS

    Οσοι συμμετεχουν εδω δεν εχουν...
    'μεσογειακη νοοτροπια' σε καμμια περιπτωση! Αν και δεν μιλαω εκ μερους ολων, πιστευω οτι οι περισσοτεροι που αγανακτουν με τα σκληρα μετρα ειναι επειδη καταλαβαινουν οτι στρεφονται εναντιον λαθος στοχων! Οταν η κυβερνηση μιλαει για 'θυσιες' στο βωμο της αναπτυξης εννoουν στυγνη εκμεταλλευση του εργατη, ο οποιος δεν τους πειραζει καθολου να δουλευει ανασφαλιστος,ετσι αλλωστε θα βγουν τα χρηματα να καλυψουν τα ελλειματα που ΑΥΤΟΙ δημιουργησαν και οχι οι εργαζομενοι με το μισθουδακι τους, που αλλωστε ειναι ξεκαθαρο τι παιρνει ο πολυς κοσμος.
    Ας κυνηγησουν λοιπον τους φοροφυγαδες, (δεν το κανουν ομως) και oχι τους μισθωτους και τους συνταξιουχους που δεν εχουν να βγαλουν το μηνα πολλες φορες. Τι να περικοψεις απο αυτον που δεν εχει; Οσο για κοινωνικες δαπανες που στην Ελλαδα δεν ηταν και τιποτα σπουδαιες θελουν να τις κοψουν και αυτες...Εδω να πουμε οτι κοβονται απο τη Σουηδια με τους συντηρητικους, δε θα τις κοψουν απο την Ελλαδα που ποτε δεν ηταν..της προκοπης; Στο τελος το βλεπω οτι θα θελουν να δουλευουμε και τσαμπα και να μη μας πληρωνουν,
    ή να μας απολυουν οποτε δεν δουλευουμε,επαρκως δλδ. ολη την ημερα...Οσο για ζωη και διακοπες δεν χρειαζεται για εμας τους πληβειους, τις κανουν αυτοι και τα παιδακια τους. Για τα δικα μας παιδια, το ταμειον, χρονια τωρα, ειναι...ΠΑΝΤΑ μειον.
    Τη κριση που αυτοι δημιουργησαν ας τη πληρωσουν αυτοι, οχι οι εργαζομενοι που καλουνται να φορολογηθουν τωρα και για τα ορια των 12.000 ευρώ, τη πρωτη κατοικία, την αποζημίωση των απολυμένων, τα τεκμήρια διαβίωσης ενω ψηφιζει νοσμοσχεδια που ευνοουν το κεφαλαιο π.χ κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο που πουλουνται μετά από ένα τρίμηνο εξαιρούνται από κάθε φόρο, και,και και που ουτε εχω χρονο ουτε ορεξη να κατσω και να τα εξηγω, αφου μπορειτε να τα διαβασετε και μονοι σας απο εφημεριδες που σεβονται τον εαυτο τους και το κοινο τους...
    Αυτα, γιατι εχουμε και δουλειες, και αλλοιμονο αν μας απολυσουν, παρ ολο που το ξερουν οτι μας εχουν και ΣΑΣ εχουν, ( ή θα σας εχουν) με την... αλυσιδα στο ποδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εγώ δε μίλησα για μεσογειακή νοοτροπία αν και όπως είπα συμφωνώ... Μίλησα για μεταπολιτευτική...

    Πάντως μην ανυσηχείς Elva για τους "εργάτες". Δεν είναι και πάρα πολλοί αυτοί. Γιατί όπως έχω ξαναπεί το κακό "αντεργατικό", "αντιλαϊκό" κλπ κλπ ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί παντού. Από την κυβέρνηση και τους Ευρωβουλευτές, μέχρι τους Δήμους, τις Νομαρχίες και το συνδικαλισμό...ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΒΕ ΠΑΣΕΓΕΣ....Μάλιστα στη ΓΣΕΕ αύξησε τώρα (ΤΩΡΑ) τη δύναμή του...

    Τελικά είμαστε μία χώρα χοντρών γουρουνομούριδων εργοστασιαρχών με φράκο και ψηλό καπέλο...Γιατί παραπονιόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. CsLaKoNaS

    Mα γι αυτο ακριβως ανησυχω, επειδη δεν ειμαστε μια χωρα...γουρουνο-
    μούρηδων εργοστασιαρχών με φράκο και ψηλό καπέλο,οπως λες..και επειδη το ''φιλεργατικο'' ΠΑΣΟΚ αντι να χανει, αυξανει τη δυναμη του...Τα ψευτοδιλημματα, η τρομοτηλεοραση, οπως και η αδιαφορια για αληθινη ενημερωση καλα κρατουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. "Τα ψευτοδιλημματα, η τρομοτηλεοραση, οπως και η αδιαφορια για αληθινη ενημερωση καλα κρατουν!"

    Μέχρι ένα όριο όμως αυτό...

    Από το όριο αυτό και πέρα ο κόσμος ξέρει ότι 380δις δεν έφυγαν στις τσέπες των πλουσίων ή των πολιτικών...Από το όριο αυτό και μετά ο κόσμος θέλει αλλαγή νοοτροπίας τα πλαίσια τις οποίας συζητάω...

    Υ.Γ. Το όριο αυτό καλό θα είναι να είναι μικρό, ειδάλλως κυνδινεύει κανείς να συνομοσιολογεί και να κυνηγάει μάγισσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. CsLaKoNaS

    Δε θα συμφωνησουμε, γι αυτο ας αφησουμε το θεμα.Εχεις τις αποψεις σου και εγω εχω τις δικες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)