29.3.10

Σoυηδία: Τα διαμερίσματα "φωτιά" & εμεις!


Η Lena, η φιλη μου, δουλευει σε κτηματομεσιτικο γραφειο και τη περασμενη εβδομαδα ειχε μια παρουσιαση σπιτιου (visning) στη παλια πολη (Gamla Stan). Ετσι ζητησα να ακολουθησω και εγω απο περιεργεια, περισσοτερο, για να δω τι ισχυει σε τετοιες περιπτωσεις, αφου ειχα διαβασει με εκπληξη στην εφημεριδα οτι η τιμη ενος διαμερισματος, μεσα σε ενα μηνα μονο, ειχε ανεβει γυρω στις...7.000.000 κορωνες! (720.000.00 €).
Oσοι μενουν, εδω, ξερουν οτι οι τιμες διαμερισματων στο κεντρο της πολης ειναι απλησιαστες και ειναι τουλαχιστον ονειρο...θερινης νυκτος το να πιστευει κανεις οτι μπορει να αγορασει, εστω ενα μικρο διαμερισμα στο κεντρο της Στοκχολμης, που δειχνει τοσο "μαγευτικο" σε καρτ ποσταλ, χειμωνα- καλοκαιρι, ακριβως επειδη ειναι απιστευτα.....απροσιτο!
H Lena, μου ελεγε οτι ενα μικρο διαμερισμα μολις 28 m² στο κεντρο της Στοκχολμης, οχι ομως σε top περιοχη, ξεκινουσε με τιμη 1. 625. 000 kr (166,197. 56 €)!
Αν το διαμερισμα ειναι παλαιο και ειναι σε πολυ καλη κατασταση κοστιζει περισσοτερο, επειδη θεωρειται σαν '' κομματι της πολιτιστικης κουλτουρας'' κλπ κλπ...Πρεπει δε να πω οτι εδω ισχυει το συστημα πλειστηριασμου για την αγορα ακινητων, στις περισσοτερες περιπτωσεις.

Πηγαμε λοιπον μαζι και ενω εκεινη εκανε τη δουλεια της, εγω προσποιομουν την ''ενδιαφερομενη'' για το διαμερισμα, το οποιο ηταν 2αρι, μολις 49 m² και ξεκινουσε απο 3.300.000 (337.1974€) ριχνοντας ματιες στον κοσμο που ειχε ερθει....[ Παντα με γοητευε να ακουω τι λενε αλλοι, σε περιπτωσεις που δεν ξερουν οτι καποιος τους ακουει και αυτη ηταν...ιδανικη!]

Κατα κανονα, πριν πουλησει κανεις σπιτι στην Σουηδια, χρειαζεται να κανει homestyling, ειτε ερασιτεχνικο, ειτε επαγγελματικο, ετσι σχεδον ολα τα σπιτια δειχνουν απο ευπαρουσιαστα μεχρι πολυ στυλιζαρισμενα, αναλογα το βαλαντιο του ιδιοκτητη. Οποτε εχουμε και λεμε για τους ενδιαφερομενους του διαμερισματος:

1. Ανδρας γυρω στα 40, μοντερνoς, με την συντροφο του διπλα που ''στραβομουτσουνιασε'',ομως, βλεποντας τα ντουλαπια της κουζινας, επειδη δεν ηταν η μαρκα που ηθελε....Η τιμη δεν ''ενοχλει'', μονο τα ....ντουλαπια, σκεφτηκα απο μεσα μου... [που εγω τα βρηκα φοβερα μοντερνα και καλογουστα και θα ...πανηγυριζα αν ποτε τα ειχα! ]

2. Δυο ανδρες γυρω στα 35, που κοιταζαν με ενδιαφερον το διαμερισμα, αλλα δεν τους αρεσε το...ντους που υπηρχε και ρωτουσαν τη Lena αν σε περιπτωση αγορας θα μπορουσαν να εγκαταστησουν ενα ...jacuzzi! (Αχ, αυτη η κριση πως φαινεται οτι δεν ειναι για ...ολους!)

3. Ανδρας μονος, γυρω στα 55, με ενα...μεταλλικο μετρο στο χερι, προφανως λιαν δυσπιστος, αφου καθε λιγο και λιγακι εσκυβε και μετρουσε σημειωνοντας σε ενα μπλοκακι τις μετρησεις, λες και θα τον εξαπατουσαν! (Σιγα βρε φιλε απο που ηρθες εσυ;) Ας αφησουμε, δε, οτι με τετοιο σκυψιμο και μετρημα, σιγουρα θα εχασε τις αλλες λεπτομερειες του διαμερισματος, εκτος και να τα ειxε δει ολα τοσο καλα απο τις φωτογραφιες, (που ετσι κι αλλιως δημοσιευονται στο Ιnternet, πριν τη παρουσιαση του σπιτιου).

4. Ζευγος, που οπως ειπαν στη Lena, ειχαν μολις παντρευτει και ενω τα εβρισκαν "ολα καλα κι ολα ωραια", μολις ειδαν τη κρεβατοκαμαρα, αρχισαν να διαφωνουν για τη ...ταπετσαρια! Δεν ηταν αυτη ακριβως η αποχρωση που ειχε δει στη φωτογραφια η συζυγος...και ηταν ενα ''μεγαλο προβλημα''...

Eπειδη ενοιωσα οτι εσκαγα με μια τετοια δοση...νεοπλουτίλας, εκεινο το μεσημερι, εκανα κατι ασυνηθιστο για επισκεπτη, ανοιξα το παραθυρο να παρω λιγο καθαρο αερα και επειδη δεν εφτανε, πηγα προς στη πορτα την ανοιξα και εφυγα.......


"Släpp aldrig in dom här"
ingenting från deras värld
(Ποτε μη ανοιξεις να μπουν μεσα,
Τιποτα απο τον κοσμο τους…) λεει ο Thåström και εχει δικιο...

41 σχόλια:

  1. Βέβαια και για τα δικά μας τα διαμερίσματα κάτι τέτοιες τιμές ζητάνε πλέον σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, μη νομίζεις!
    Από την άλλη μου αρέσει πολύ που προσπαθούν να διατηρήσουν το στυλ τους στα κτίριά τους. Κάτι που δεν κάνουμε εμείς δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Παρίσι για να νοικιάσεις σπίτι στα κεντρικά διαμερίσματα της πόλης έμαθα ότι πρέπει να προσκομίσεις δηλώσεις εισοδήματος τριών ετών και απόδειξη αποδοχών, αν είσαι εργαζόμενος, όπου να φαίνεται ότι τα εισοδήματα σου είναι τουλάχιστον τριπλάσια του ενοικίου. Οι δε τιμές και εκεί είναι αστρονομικές, ειδικά για εμάς τους Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ. Σχεδόν σουρεαλιστική είναι η ζωή αυτών των ανθρώπων τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ besixdouze

    όχι και ίδιες... Αγοράζεις διαμέρισμα 85 τ.μ. με 140.000 σε κεντρικά σημεία της πόλης και μάλιστα νεόκτιστα.
    Θα συμφωνήσω όμως σε ότι αφορά στην ποιότητα κατασκευής. Εδώ όλα είναι ρίσκο. Ο λόγος ότι ως βάση για την τιμή λαμβάνεται η τοποθεσία και τα τ.μ. και όχι η ποιότητα κατασκευής. Η τελευταία απλά καλύπτει τις προδιαγραφές του υπουργείου στο σκυρόδεμα και σχεδόν τίποτ' άλλο... Μόνωση, θεμομόνωση λειτουργικότητα κοινοχρήστων χώρων κ.λπ. όλα στον αέρα.

    Ση Στοκχόλμη πάντως έχω την εντύπωση ότι οι κάτοικοι αυτών των σπιτιών έχουν φορολογικές απαλλαγές για τη συντήρησή τους. Αληθεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ELVA χαιρεται, 20 κελσιου, τσιου-τσιου το καναρι, καλα νιοπαντροι και πανε για 49 τετραγωνικα? Καλα ποσο ειναι το μηνιατικο εκει? Οι ξενοι που ερχονται-στην αναρτηση με την κομμωτρια- ποσο μισθο παιρνουν που μενουν και τι πληρωνουν για νοικι? Γιατι ανεβηκαν την τελευταια εβδομαδα οι αξιες, ''πιστευουν'' οτι θα ανεβουν οι μιζαδοροι απο ελλαδα και θα εγκατασταθουν στην σουηδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως γραφική η Στοκχόλμη.. Σκέφτομαι πως όσο ακριβή κ αν είναι εκεί η ζωή (γενικά μιλώντας), δεν παύει όμως να παρέχει μια πρόνοια στους πολίτες.. Από τα απλότερα (δρόμους καθαρούς, δίχως λακούβες, ποδηλατόδρομους, συνεπή μεταφορά κλπ), ας μη πάμε στην υγεία κλπ.. Αν ένας σουηδός έρθει να μείνει στην Αθήνα θα πάθει νευρική κρίση χοχοχο :) φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oι νόμοι της αγοράς προσφορά-ζήτηση,καπιταλισμός έξω από κάθε λογική.
    Ο κόσμος έχει πάθει παράκρουση,δεν ξέρει τη ζητά.
    Εχω ένα μικρό ισόγειο σπιτάκι 35 τετρ, σε ένα χωριουδάκι στο νομό Ηλίας ,απομεινάρι από τους γονείς της γυναίκας μου,πηγαίνω μόνο καλοκαίρι με στοιχειώδης ανέσεις ,ποιό άνετο σπίτι δεν υπάρχει,στην αυλή του έχει χώμα.
    Έχεις διαβάσει την επιστολή του ινδιάνου φύλαρχου Σηάτλ για την αξία της Γης στον Αμερικανό Πρόεδρο,και την ιστορία του Παπαλάγγι ενός αφρικανού που περιγράφει τις μη ανθρώπινες αξίες που έχει δημιουργήσει η καταναλωτική κοινωνία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Ελβα,

    Και που να δεις το σπίτι που είχαν κλείσει οι "σύντροφοι" του Γιώργου παλιότερα γι' αυτόν. ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΩΧΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Σ' ΑΥΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμενα μ'αρεσει η Gamla Stan να περπαταω, γενικως να τριγυριζω,αλλα οχι να ζησω.Μυριζει μουχλιλα.

    Σου στελνω ενα σουηδο διαφορετικο απο τους αλλους.Πεθανε πριν 2 μερες.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Sture_Linn%C3%A9r

    http://www.veriablogs.gr/Aktuellt_i_Grekland/2010/03/26/N%C3%A4r_Sture_Linn%C3%A9r_var_i_Naousa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελβα δεν εντυπωσιαστηκα καθολου!!

    Λοιπον στην Αθηνα στο Παγκρατι ας πουμε αγοραζεις ενα σπιτι 100 τμ με 350,000 ευρω. Στην Πλακα, με 600,000.

    Αν το βιοτικο επιπεδο της Σουηδιας ειναι πολυ ανωτερο του δικου μας, δεν βλεπω γιατι να ειναι ακριβο το συγκεκριμενο σπιτι.

    Κελεπουρι θα το ευρισκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τέτοιες τιμές για την Σουηδία....

    Ο σκύλος ανήκει στον ιδιοκτήτη ή τον δανίστηκε γιατί ταίριαζε με το τζάκι???

    Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α, δε σου άρεσε ούτε εσένα η ταπετσαρία και γι’αυτό σηκώθηκες κι έφυγες - καλά κατάλαβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α, ώστε αυτό εννοούν κάποιοι όταν λένε πως θα μας κάνουν Σουηδία!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ επειδή είμαι "φορμαλιστής" δίνω δηλαδή μεγαλύτερη σημασία στη φόρμα του κειμένου και στις περιγραφές παρά στην ουσία θέλω να σε συγχαρώ γι' αυτό το ρεπορταζιακό αριστούργημα που έγραψες και να σου πω ότι πρέπει να το συνεχίσεις και σε μελλοντικές αναρτήσεις και με άλλα θέματα!
    Η περιγραφή του 55αρη με το πασέτο που έψαχνε τα εκατοστά και έχανε την ουσία με ξετρέλανε!
    Να είσαι καλά Elvaki μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλησπερα!

    Besixdouze
    Εχω την εντυπωση οτι οι τιμες εδω ειναι πολυ ακριβοτερες σε σχεση με τις μεγαλουπολεις της Ελλαδας...

    Οσο για το οτι προσπαθουν να διατηρησουν το στυλ των σπιτιων/ διαμερισματων εχεις δικιο, καταλαβαινουν μαλλον αντιθετα απο εμας στην Ελλαδα οτι ενα κλασσικο κομματι δεν χανει ποτε την αξια του!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παντου τα ιδια παιδια...
    Αλλα θα ηθελα να σας τραβηξω την προσοχη σε κατι...
    Εδω στην Αμερικη μετά το σκασιμο της φουσκας των ακινητων, πριν δυο χρονια, εχει γινει στην κυριολεξια "της τρελλης"...
    Η αξια των ακινητων συνεχιζει να πεφτει κατω στο γκρεμο και ακομα δεν εχει πιασει πατο... και σπρωχνει οτι βρει μπροστα της...
    Υπαρχει περιπτωση να γινει και στην Ευρωπη το ιδιο;;;
    Ισως... δεν ξερω... αλλα αν δειτε ξαφνικα τις τιμες των ακινητων να παιρνουν την κατηφορα μην σας φανει απιστευτο...

    εδω σχετικο post

    http://dhsephemeris.blogspot.com/2010/02/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΕΡΙΚΟ

    Παντου τα παντα! Και εδω μη νομιζεις οτι δε ζητανε αναλογα πιστοποιητικα, οταν προκειται να νοικιασει καποιος ενα διαμερισμα/ σπιτι! Οσο για αγορα, εννοειται οτι γινεται ακομη μεγαλυτερος ελεγχος!
    Για να εγκριθει δανειο, δε, τα πραγματα εχουν γινει πολυ πιο δυσκολα, τωρα, απ ο τι μερικα χρονια πριν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ιφι μας!

    Surreal δε λες τιποτα! Εγω τα εχασα με αυτα που ακουσα, που μεταξυ μας, δεν τα αποκαλυψα και ολα.... ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΕΡΙΚΟ

    Σχετικα με την ερωτηση σου δεν ξερω αν οντως έχουν φορολογικές απαλλαγές για τη συντήρησή παλαιων σπιτιων..Ισως και να ισχυει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δημητρη

    Μη σου φαινεται περιεργο, εδω ο κοσμος μετακομιζει στο αψε-σβησε. Oυτε αγοραζουν σπιτι για μια ζωη!
    Κοιτανε τι τους αρεσει, τι ειναι κοντα στη δουλεια τους και τι μπορει να αποδωσει κερδος, σκετη επενδυση δλδ. Νομιζω οτι εχουμε διαφορετικη νοοτροπια στην Ελλαδα. Ασε που οι γονεις συνηθως δεν βοηθουν τα παιδια τους, συχνα μαλιστα εχουν και αυτοι δανεια να ξεχρεωσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν κατάλαβα καλά,αντίθετα με τους έλληνες συναδέλφους τους,οι σουηδοί μεσίτες κάνουν δύσκολη δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Roadartist μας

    Μια καλυτερη ποιοτητα ζωης υπαρχει κυριως ομως στις καλες περιοχες. Στα προαστεια που μενουν πολλοι ξενοι τα πραγματα δεν ειναι τοσο..τελεια, οσο στο κεντρο,(που αντιθετα με τις Ελλ.μεγαλουπολεις) ειναι καθε αλλο παρα υποβαθμισμενο!
    Λειτουργει σαν 'βιτρινα' και υπαρχουν αρκετοι που θελουν και εχουν την οικονομικη δυνστοτητα να μενουν κεντρικα!

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. α Κενταύρου

    Οντως ο κόσμος έχει πάθει παράκρουση, αλλα εγω πιστευω οτι πολλοι ξερουν τι θελουν: Xρηματα, ολο και περισσοτερο χρηματα...
    Και το σπιτάκι στο χωριουδάκι της Ελλαδας θα ηθελαν και το διαμερισμα στη Στοκχολμη και ο τι αλλο μπορουν να εχουν δε θα τους επεφτε ασχημα....Ομως ολα αυτα θελουν δανεια και πολυ δουλεια για να ξεχρεωθουν και εκει αρχισουν τα προβληματα...

    Δεν εχω υπ οψιν την επιστολη του ινδιάνου φύλαρχου για την αξία της Γης ουτε την ιστορία του Παπαλάγγι ενός αφρικανού που περιγράφει τις μη ανθρώπινες αξίες της καταναλωτικής κοινωνίας αλλα φανταζομαι οτι θα ειναι ομορφα κειμενα, βαθεια ανθρωποκεντρικα!

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Swell

    Nα μη ρωτησω δλδ. 'wanna swap'?
    ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. AdeGia

    Toν γλυκυτατο αυτον ανθρωπο, (Sture Linnér),ειχα τη τυχη να τον συναντησω οταν χρονια πριν ετυχε να ειμαι σε παρουσιαση ενος βιβλιου του! Πολυ κριμα και για την Ελλαδα που εφυγε ενας τετοιος συγγραφεας μελετητης αρχαιων κειμενων..Διδαξε στους Σουηδους την Αρχαια Ελλαδα και κουλτουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 337.000 τα 50 τετραγωνικά;;; Αμάν...
    Και γω που μάζευα λεφτά για να πάρω σπίτι στην ειδικότητα... Είχα ήδη 60 ευρώ! Πάω να τα φάω έξω τελικά. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φιλη cynical

    Mακαρι να επαιρνε κανεις ...100m² με 600.000 ευρω, (που κι αυτο ειναι πολυ δυσκολο), αφου δεν δινονται ευκολα δανεια, εδω, για τετοια μεγαλα ποσα!Τι γινεται, τοσο πλουτιναν οι Ελληνες; ;))

    Μετα να πουμε και το αλλο, οτι η τιμη δεν ειναι η αρχικη, επειδη οπως ειπα γινεται πλειστηριασμος! Οποτε συχνα φτανει να ειναι και η ...διπλασια απ την αρχικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλως την akanonisti

    A, θα σας μαλωσω, δεν εχετε homestyling εκει; ;)) Toυλαχιστον κανενα σκυλι σε ασορτι χρωμα για φωτογραφηση μπροστα σε ασορτι χρωμα τζακι; Ε, λοιπον ξερετε την επομενη φορα τι να κανετε για να.. αυξησετε την τιμη του ακινητου σας!

    (Χωρις σκυλι δεν γινεται!) ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ηead Charge

    Moνο εσυ με καταλαβες, αγαπητε HC!
    Οι αλλοι ειδαν μονο τις... λεπτομερειες! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αστεροειδη

    Ο νους σας εσας στη πολιτικη! ;)

    Εμεις εδω μιλαμε για homestyling και τιμες ακινητων,στη Sweden, οχι για προεκλογικες υποσχεσεις που κανεις δε θυμαται πια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. navarino

    Kι εμενα απ ολους τους
    ενδιαφερομενους για το σπιτι,αυτος
    με το ...μετρο, με εντυπωσιασε! Ηταν στον κοσμο του....χεχε

    Καλο σου βραδυ!
    (Σ ευχαριστω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εphemeron

    Ας ελπισουμε οτι δε θα συμβει το ιδιο, οπως και στην Αμερικη, με τα ακινητα!
    Χωρις να ειμαι εξπερ σε τετοια θεματα πιστευω οτι εξαρταται και απο το απο ποια χωρα εχουν παρθει τα δανεια. Εχουμε παραδειγματα απο Λετονία (την ονομαζομενη 'νεα Aργεντινη') και απο Ισλανδια, οποτε ας ελπισουμε να μη σκασει και η 'φουσκα' των ακινητων στην Ευρωπη!

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σελιτσάνε

    Kαταλαβατε καλα, αν και δεν εχω ιδεα τι ακριβως κανουν, ή μαλλον τι...δεν κανουν στην Ελλαδα, οι εκει μεσιτες! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Koυμπαρε μου!

    Τι αναγκη εχεις εσυ αφου θα παρεις,ειπαμε,...προικα; χεχε
    Αυτα ειναι για ολους τους αλλους που δεν πηραμε και που ουτε καν μερικα λιοδενδρα δεν εχουμε, να παρει ευχη! :))

    Y.Γ.
    Τελικα τι εφαγες με τα 60 ευρώπουλα στη τουριστικη Κρητη; Eνα hamburger και μια μπυρα; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Υπάρχουν άνθρωποι με τόσα πολλά λεφτά ε? ,,,κοιτά να δεις

    (κι εμένα μου αρέσει να ακούω όταν οι άλλοι δεν ξέρουν ότι κάποιος τους ακούει :p)

    Χαιρετίσματα από Γιάννενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γεια σου Μαριανα μου

    Και εγω δεν το πιστευα...
    Τι συμπτωση ομως που και σε εσενα αρεσει να..κρυφακους!;)) Aσε που μαθαινει κανεις πολλα, μ´ αυτο το τροπο!

    Καλο σου βραδυ απο Βορρα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Διάβασα τις τιμές Elva μου...έπαθα παράκρουση, γλυκοκοίταξα τα υπογλώσσια της μάνας μου...πηρα ανάσες και ξαναγύρισα!! :-P
    Και να φανταστεί κανείς οτι εγω Θεσσαλονίκη φοιτήτρια νοικιαζα 55 τμ και μου φαινοταν και μικρο...
    Απαπαπα...Ετσι απο περιεργεια, 130τμ ποσο;;;
    ΥΓ Καλη Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Eυη μας

    Δυστυχως μακαρι να ηταν αστειο! Το να αγορασει κανεις διαμερισμα κοντα στη πολη εχει γινει ονειρο ζωης πια, σε πολλες πρωτευουσες του κοσμου...

    ΥΓ
    Καλη μας 'Ανασταση' απο την ακριβεια και τις επιλεκτικες πολιτικες, σε Βορρα και Νοτο! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. φαίνεται πως αυτοί οι Σουηδοί είναι πολύ πλούσιοι και πολύ μικροκαμωμένοι επίσης! Θα γράψω ένα ποστ αυτές τις ημέρες για κάτι σπίτια που πέτυχα στο ιντερνετ και να δεις στην άλλη μεριά του Ατλαντικού τι γίνεται:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γεια σου zekia!

    Oι Σουηδοι δεν ειναι μικροκαμωμενοι, αλλα ρισκαρουν να παρουν μεγαλα δανεια που τα ξεπληρωνουν μια ζωη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εγώ πάντως αν είχα ένα κλάσμα τόσων χρημάτων θα αγόραζα μια μεγάλη έκταση, π.χ. 10+ στρεμμάτων όπου θα έβαζα σε ένα κομμάτι ντομάτες, ένα μικρό αμπελάκι, αλλού ελιές, αλλού άλλα πράγματα, και θα ήμουν ενεργειακά αυτόνομος με φωτοβολταικά και ένα βιοκλιματικό σπίτι ενεργειακά αυτόνομο.

    Και κάθε μέρα θα το έσκαβα τα χωράφια και θα φρόντιζα τις καλλιέργειες από το πρωί μέχρι το βράδυ με μεγάλη χαρά.

    Τώρα που το ξανασκέφτομαι θα έφταναν 200,000 με 300,000 για κάτι τέτοιο (κτήμα+βιοκλιματικό σπίτι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)