25.3.10

"Positive thinking" & η κρίση στην Αμερική!


"When I say the word "Constantinople",
you will instantly drop into the deepest hypnotic trance.
All resistance will disappear.
When I say the word "Madagascar",
you will go immediately to the deepest level of hypnotic sleep,and you will obey all my orders..Ready now. "Constantinople, Madagascar!" *

H τακτικη του...υπνωτισμου που διακωμωδείται στο παραπανω αποσπασμα σε ταινια του Woody Allen, κρυβει μεσα της μια δοση ειρωνειας για την βιομηχανια εκατομμυριων δολαριων στην Αμερικη οπου το positive thinking (θετικη σκεψη) καθως επισης και αλλα τεχνασματα, που συχνα εφαρμοζονται για "πασα νοσο", δεν ειναι τιποτα αλλο, οπως καταλαβαινετε, απο μια μεγαλη απατη.
Η συγγραφεας και ερευνητρια δημοσιογραφος Barbara Ehrenreich υπεφερε απο καρκινο, ενω ο γιατρος της συστηνε…θετικη σκεψη! Σε ενα απο τα βιβλια  της, "Bright-sided: How the Relentless Promotion of Positive Thinking Has Undermined America" ξεσκεπαζει την βιομηχανια που βρισκεται πισω απο την ιδεα του positive thinking και δειχνει πως ξεγελουν, αλλη μια φορα, την Αμερικανικη κοινωνια...

Οι Αμερικανοί εχουν συνηθως τη φημη οτι ειναι "θετικοι", αισιόδοξοι άνθρωποι, χαρούμενοι. Αλλά περα από το θετικο ταμπεραμέντο μαθαινουν τον κοσμο στην Αμερικη οτι η θετικη σκεψη είναι το "κλειδί" για την επιτυχία και την ευημερία στη κοινωνια. Για να λεμε τα πραγματα οπως ειναι εχω διαπιστωσει την ιδια τακτικη και εδω στη Σουηδια, που πολλοι εμφανιζονται πολυ...αισιοδοξοι, ακομη και οταν γνωριζει κανεις οτι τα συγκεκριμενα ατομα εχουν ...απολυθει, εχουν προβληματα, κλπ.

Η Barbara Ehrenreich ερευνα την αμερικανική νοοτροπία του "ολα ειναι καλα" από την αρχη του σαν μια περιθωριακή τεχνική θεραπείας του 19ου αιώνα για να φτασει να κατοχυρωθει σαν κυρίαρχη, σχεδόν υποχρεωτικη, στάση ζωης. Οι Ευαγγελικες μεγαλο-εκκλησιες κηρύττουν τα "καλά νέα" ότι οταν θέλουμε κάτι θα το πάρουμε, επειδή ο...θεός θέλει την "ευημερια" μας.

Το ιατρικό επάγγελμα εδω παραπεμπει σε θετική σκέψη για τα υποτιθέμενα οφέλη της υγείας. O Aκαδημαïκος κοσμος, εκει, εχει κάνει χώρο για τις νέες υπηρεσίες της "θετικής ψυχολογίας" και την "επιστήμη της ευτυχίας." Πουθενά, όμως, δεν εχει καταφει να ριζωσει περισσοτερο αυτη η "λογικη" απ ο τι στα πλαίσια της επιχειρηματικής κοινότητας, όπου, όπως δείχνει η Ehrenreich, η άρνηση ακόμη και να εξετάσουν το ενδεχόμενο αρνητικών αποτελεσμάτων –π.χ αμελεια πληρωμης υποθηκοχρεών -συνέβαλε άμεσα στην τρέχουσα οικονομική κρίση.
Η Ehrenreich λεει οτι σε προσωπικό επίπεδο, αυτό οδηγεί τα ατομα στο να ριχνουν ευθυνες στο εαυτο τους και να ασχολουνται μεχρι το σημειο της εμμονης με το να προσπαθουν να αποτρεψουν τις "αρνητικές" σκέψεις. Σε εθνικό επίπεδο, ομως έφερε τις ΗΠΑ σε μια εποχή παράλογης αισιοδοξίας που οδηγει στην καταστροφή.

Η συγγραφεας περιγράφει επισκέψεις σε συνέδρια για εργαζόμενους που έχουν πρόσφατα απολυθεί και αναγκαζονται να ενταχθούν στην συμβαση ορισμένου χρόνου με τη λογικη ότι ένας "καλός παίκτης της ομάδας" είναι εξ ορισμού "ένα θετικό ατομο" που "χαμογελάει συχνά, δεν διαμαρτύρεται , δεν είναι υπερβολικά κριτικο και με ευγνωμοσύνη δεχεται ό, τι ακριβως υποστηρίζει το αφεντικό". (...Ξερετε καποια τετοια ατομα, μηπως, στη δουλεια σας;)  
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν όλο και λιγότερη δυναμη για να επηρεασουν το μέλλον τους, αλλά χάρη στη " θετική σκέψη" τους δινεται "ένας στόχος, ένα σύστημα πεποιθήσεων, σχεδόν μια θρησκεία που ισχυρίζεται ότι θα ήταν, στην πραγματικότητα, πολυ δυνατοι, άν μόνο μπορούσαν να ειναι κυριαρχοι του μυαλου τους"......

*(from the mοvie: "The Curse of the Jade scorpion" )

38 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελβα,

    Να υποθέσω δηλαδή ότι για την Ελλάδα, συνωμότησε το σύμπαν να πάμε κατά διαόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημερα Swell

    Tι να σου πω,για τη δικη μας περιπτωση η επιστημη μαλλον σηκωνει τα...χερια! ;)


    Υ.Γ Πως φαινεται oμως ποιοι δεν πηγαν..παρελαση!! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα, 20 κελσιου, παρελαση ''πηγαμε'' εχθες στης φοραδας, εδω εχουμε ''ασκησεις'' του υψους και του βαθους στα συναισθηματα, αλλα σαν λαος που ειμαστε αλεγκρος θα το ξεπερασουμε κι'αυτο, λιγα παραπανω χαπια, κατι χωρισμοι,πολυ οαεδ, που θα παει ''μπορα ειναι θα περασει'', ΠΟΤΕ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Δημητρη

    Μου λες για θερμοκρασιες που φανταζουν..εξωτικες εδω τωρα! Μονο το καλοκαιρι πιανουμε 20αρια και αν! Ωστε σας εβαλα σε σκεψεις με την αναρτηση ;) Και που εισαι ακομα με αυτα που διαβαζουμε οτι μας ερχονται απο Αμερικη..

    Υ.Γ Σημαιακι για τη παρελαση
    σας εδωσε, χθες, η φοραδα; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλβα

    Καλά, κάτσε να τελειώσει η παρέλαση και θα τα πούμε!!!

    Υ.Γ. Βρε Έλβα, είπα ότι τρελλαίνομαι να σε πειράζω. Δεν είπα ότι μ'αρέσει και το αντίθετο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό έλειπε, ν' αφήσω τη βόλτα με τα παιδιά μου για την παρέλαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιοnnkorr

    Ε, τι να κανουμε και εμεις που δεν παμε σε...παρελασεις! ;)
    Παντως σ ευχαριστω και για τη φωτο σου απο μαθ.παρελαση! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Swell

    Πως; Δεν..παρηλασαν τα...παιδια σου; ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α ... εσένα θα σε δείρω!!!!

    Που βρήκες, βρε, την φωτογραφία μου (http://famousankles.files.wordpress.com/2008/04/20080406-greek-independence-day-parade-22-dancing.jpg) από την μαθητική παρέλαση?
    Και είχα γυρίσει και το πρόσωπό μου για να μην αναγνωριστώ. Με πρόδωσε το άτιμο το μούσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κουμπάρα,
    κατ'αρχάς, πρέπει να διακρίνουμε την προσωπική αισιοδοξία από την εθνική αισιοδοξία. Επιπλέον, υπάρχει διαφορά μεταξύ της αισιοδοξίας και της...ονειροβασίας. Παν μέτρον άριστον!

    Προσωπικά είμαι υπέρ μιας αισιόδοξης στάσης στη ζωή - μια την έχουμε άλλωστε - χωρίς όμως να έχουμε ψευδαισθήσεις για την πραγματικότητα. Αναγνωρίζουμε αρχικά το πρόβλημα και έπειτα έχουμε την αισιοδοξία ότι θα το αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

    Τέλος, σχετικά με τον τομέα της υγείας, η καλή ψυχολογία έχει αποδεδειγμένα θετική δράση στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας, δεν είναι υπόθεση (π.χ. ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σύμφωνα με μελέτες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Elva μου γειά σου! Πολύ καλό το κείμενο σου και διαφωτιστικό αλλά νομίζω ότι αυτό το ...positive μας τελειώνει και ότι δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη...πανάκεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. άλλο είναι να έχεις μια θετική στάση και να μην αφήνεις το μυαλό σου να τριγυρνά στα αρνητικά κι άλλο να εθελοτυφλείς και να μην κάνεις τίποτα. π.χ. πολύ σημαντική η θετική στάση σε μια αρρώστια αλλά πρέπει να συνοδεύεται από τα σωστά φάρμακα, μια συνεπή παρακολούθηση από γιατρό, αλλαγή στη διατροφή κλπ. έτσι ναι.
    καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "για εργαζόμενους που έχουν πρόσφατα απολυθεί και αναγκαζονται να ενταχθούν στην συμβαση ορισμένου χρόνου με τη λογικη ότι ένας "καλός παίκτης της ομάδας" είναι εξ ορισμού "ένα θετικό ατομο" που "χαμογελάει συχνά, δεν διαμαρτύρεται , δεν είναι υπερβολικά κριτικο και με ευγνωμοσύνη δεχεται ό, τι ακριβως υποστηρίζει το αφεντικό"."

    Elva γράφεις blogoιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλο βραδυ απο Καλιφορνια.
    Με την πρωτη ματια ετσι φαινονται τα πραγματα στην Αμερικη, αλλα ολα εξαρτωνται ποιους ρωτας, και σε ποια χρονικη στιγμη τους ρωτας...
    Αν πχ σημερα ρωτησεις καποιο παιδακι του μπαμπα και της μαμας που τελειωσε το Harvard, και περιμενει να παρει κληρονομια 5-10 εκατομυρια δολλαρια οταν πεθανουν οι γονεις, ολα ειναι αισιοδοξα, παντα ειναι ανοιξη, και τα παντα ευωδιαζουν... Αν ομως ρωτησεις την οικογενεια που μολις εχασε το σπιτι τους, και κοιμουνται στο αυτοκινητο, life really sucks...
    Τα τελευταια χρονια αλλαζουν πολλα πραγματα στην Αμερικη, σιγα-σιγα αλλαζουν, και μαζι με τις καταστασεις αλλαζουν και οι ανθρωποι... Για παραδειγμα σημερα ανακοινωσαν οτι στις εκλογες του Νοεμβριου θα ψηφησουμε αν θελουμε να νομιμοποιησουμε στην Καλιφορνια τη χρηση μαριχουανας... (wow!!!) Δεν νομιζω οτι οι Αμερικανοι ακομα κοιμουνται και ονειρευονται οτι ολοι θα γινουν αστερες του Χολυγουντ, και χαμογελανε αισιοδοξα κυταζοντας περηφανα προς τα πανω... και αν δεν κανω λαθος θα δουμε ακομα κι αλλες αλλαγες κατω στο δρομο...
    Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα συμφωνήσω με τον sCaTterBraiN.
    Μερικές φορές θέλει και κάτι παραπάνω από θετική σκέψη.

    Αλλά δεν θα διαφωνήσω στο οτι η θετική σκέψη μπορεί να κάνει θαύματα!

    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ionnkorr

    Moνο εσεις, στο Νοτο, θα μας πειραζετε;..Αντεπιθεση λοιπον! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mανο μας

    Οπως τα λες, χρειαζεται μετρο σε ολα..Νομιζω οτι κανεις δε θα διαφωνησει οτι χρειαζεται να εχει κανεις μια αισιόδοξη στάση στη ζωή, αλλα απο εκει και περα το να τρεφει κανει αυταπατες ειναι ενα διαφορετικο πραγμα.Υπαρχουν και ορια τα οποια πιστευω στις περιπτωσεςι αυτες που περιγραφει η συγγραφεας εφτασαν σε σημεια υπερβολης

    Στο τομέα της υγείας, δεν αμφιβαλλει κανεις οτι η καλή ψυχολογία έχει θετική δράση αλλα παραλληλα θα πρεπει να ακολουθειται και αναλογη..θεραπεια!
    Η Barbara Ehrenreich μιλαει για ορισμενους 'γιατρους' (!) που φαινεται να πιστευουν μονο σε...θαυματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. navarino

    Οσο καλο και να ειναι το positive thinking, εχει σιγουρα και τα ορια του...τα οποια διαφερουν απο χωρα σε χωρα και απο κουλτουρα σε κουλτουρα. Συμφωνω δε οτι σε περιοδους κρισης ειναι πολυ πιο δυσκολο να...ανθισει το ειδος! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. sCaTterBraiN


    Και παλι συμφωνουμε 100%! ;)

    Καλο σου σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλως ηρθες Ephemeron απο τη μακρινη Καλιφορνια!

    Σιγουρα ολα ειναι σχετικα και κανεις δεν πιστευει οτι ολοι οι Αμερικανοι βλεπουν τη ζωη..
    ''through rose-colored glasses'', απλα αναφερομαι στο βιβλιο της Ehrenreich, η οποια δειχνει μια ταση που υπαρχει και που τη θεωρει δικαια κατα τη γνωμη μου επικινδυνη,αφου βρισκει εφαρμογες ακομη και στον εργασιακο τομεα. Το ποσο επιτυχης ειναι δεν το ξερω, ελπιζω οτι δεν καταφερνουν να 'ξεγελασουν' οσους ελπιζουν, επειδη ακριβως, οπως λες,δεν ειναι και ολοι αυτο που δειχνει συνηθως το...Hollywood, (αλλη καλοστημενη βιομηχανια κι αυτη!) ;)

    Καλο Σαββατοκυριακο (και αν εχεις καιρο και ορεξη θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σου σχετικα με το νομοσχεδιο για τις αλλαγες στο συστημα Υγειας, που περασε προσφατα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Greek Rider

    Kαλημερα!
    Ολο και πιο συχνα αναγνωριζουμε τετοιου ειδους ατομα σε πολλους εργασ. χωρους, ετσι δεν ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Besixdouze

    Φυσικα και θα συμφωνησω μαζι σου, οπως και με τον φιλο sCaTterBraiN!


    Πολλα φιλια στο Liverpool! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Think smart!
    Αγόρασε ένα Smart...

    Think Positive
    Αγόρασε ένα ...viagra!

    Think difference!
    Αγόρασε ένα Apple...

    Think like ...business as usual

    :-]) (Μη σκέφτεσαι. Κοίτα διαφημίσεις -εκεί θα βρεις την αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στην Αμερική ένα είναι το εθνικό κίνητρο πόσα ντολαρς κάνεις?
    Είδα μια ταινία με τη Τζένιφερ Ανιστον «η αγάπη ήρθε ξαφνικά» ή κάπως έτσι.
    Ήταν ένας τύπος με το γενικό σύνθημα όλα ΟΚ,έδινε διαλέξεις σε πονεμένους ανθρώπους προσπαθώντας να δημιουργήσει θετική σκέψη ώστε να ξεχάσουν το ψυχολογικό πρόβλημα της απώλειας ,πίσω από αυτόν είχε στηθεί μια βιομηχανία εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου.Αυτό είναι μια πραγματικότητα στη Αμερική όπου όλες οι μυστικές θρησκείες ,ο βουδισμός κλπ έχουν στόχο τη δημιουργία οπαδών για εκμετάλλευση. Όλα στο όνομα του κέρδους ακόμη και τα ανθρώπινα αισθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ ΑΕΡΙΚΟ
    Χα-χα... ποσο δικιο εχεις φιλε μου...
    Εχω τελειωσει κολεγιο εδω στη Καλιφορνια (Advertising Arts) και εχω δει απο κοντα ολα τα παιχνιδια που παιζονται για να "πουλησεις"... απο εξωφυλλα περιοδικων μεχρι διαφημισεις στην τηλεοραση, ολα μια καλομελετημενη πλυση εγκεφαλου και τιποτα αλλο! Τα ιδια παντου και εδω και εκει... δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Elva,
    σχετικα με το νομοσχεδιο...
    χαιρομαι παρα πολυ που περασε το νομοσχεδιο της υγειας και ελπιζω να φτιαχτει ακομα καλυτερα στο μελλον.
    Θα σου αναφερω ενα μικρο παραδειγμα. Πριν αρκετο καιρο ο γιατρος μου με εστειλε να κανω μια μαγνιτικη τομογραφια για να διαπιστωσουν πως λειτουργουν οι αρτηριες στο σωμα μου, και ιδιως της καρδιας και του λαιμου για να προλαβουν οποιαδηποτε καρδιακη προσβολη ή εγκεφαλικο, σε περιπτωση στενωσης των αρτηριων. Η εξεταση πηρε μια ωρα, και μιά που εχω ασφαλεια απο τη τσεπη μου πληρωσα μονο $ 70 (53 ευρω) Αν ομως δεν ειχα ασφαλεια θα πληρωνα... $ 8.000 (6.000 ευρω) (!!!) Οταν εφτιαχνα τα χαρτια πριν την εξεταση εμεινα με το στομα ανοικτο οταν ακουσα το κοστος της εξετασης και ρωτησα την υπαλληλο "Μα καλα... αν ερθει ενας φτωχος ανθρωπος που με δυσκολια βγαζει το μηνα, και απο πανω δεν εχει ιατρικη ασφαλεια, πως ειναι δυνατον να πληρωσει κατι τετοιο;" η απαντηση ηρθε πισω μαζι με ενα ηλιθιο χαμογελο απο την υπαλληλο "Μπορει να μας πληρωσει με δοσεις"...
    Το κακο με την ολη υποθεση ειναι οτι οι συντηρητικοι δεν θελουν η κυβερνηση να χαλασει δεκαρακι για ατομα που εχουν αναγκη ιατρικης ασφαλειας. Επισης η εκκλησια αντδρα γιατι θελει να το ασφαλιστικο συστημα να μην περικλειει βοηθεια για εκτρωσεις... Το θεμα ειναι οτι περιπου 50.000.000 δεν εχουν ιατρικη ασφαλεια και ο κομπος καπου εφτασε στο χτενι...
    Ελπιζω ολα να πανε καλα με το σχετικο θεμα, και ειμαι χαρουμενος γιατι ειναι ενα πολυ μεγαλο βημα για ενα καλυτερο αυριο για εκατομυρια ανθρωπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τι think positive και χαζά είναι αυτά. Εγώ όταν είμαι χαρούμενος γελάω και όταν όλα πάνε στραβά είμαι μες τα νεύρα. Σιγά μη κάτσω να καταπιεστώ ακόμα πιο πολύ παίζοντάς το "όλα είναι καλά"!

    @Ephemeron

    Καλά μας τα είπες αλλά δεν κατάλαβα τελικά με το νομοσχέδιο τι θα βγει, θα υπάρχει δωρεάν περίθαλψη για όλους; τι ακριβώς;

    Για το χασίς πάντως ψήνεται εδώ και καιρό στην Αμερική η φάση και από ότι κατάλαβα το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν ότι "έφευγαν" πολλά χρήματα προς Μεξικό (όπως συμβαίνει σε μας με την Αλβανία) κάτι που δεν σύμφερε την οικονομία. Σου λένε οι Αμερικάνοι, από το να φεύγει το χρήμα κάντο νόμιμο, έτσι κι αλλιώς όλοι καπνίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. http://e-psychology.gr/selfhelp/479-thetika-synaisthimata-tropos-epiteyksis-toys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Εphemeron
    Υπάρχει το Αμερικάνικο συστήμα του έχεις χρήματα ζεις, δεν έχεις πεθαίνεις .Υπάρχει το Ελληνικό σύστημα όπου ισχύει όλα τα πληρώνει το κράτος,αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί τεράστια ελλείματα,η δε ποιότητα των υπηρεσιών είναι πολύ κακή.
    Επομένως πρόβλημα εδώ ,πρόβλημα και εκεί η λύση μάλλον είναι κάπου στη μέση δηλαδή κρατική πρόνοια σε αυτόν που δεν έχει οικονομική δυνατότητα, συμμετοχή ιδιωτών και ασφαλιστικών ταμείων στις άλλες περιπτώσεις.
    Ο διάλογος με την άδεια της οικοδέσποινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Saq,
    Ναι προσπαθουν να το κανουν ετσι ωστε ολοι να εχουν ιατρικη καλυψη, και να μην τρεχουν τελευταια στιγμη στα νοσοκομεια λιγες ωρες πριν πεθανουν...
    Αυτη τη στιγμη προσπαθουν να διαλυσουν την "αυτοκρατορια" των ασφαλιστικων εταιριων. Για παραδειγμα... αν καποιος ειχε ας πουμε μελαγχολια, αρθριτικα, ανπνευστικα προβληματα, HIV, κλπ. κλπ. και προσπαθουσε να ασφαλιστει, οι εταιριες αρνουνταν καλυψη γιατι ξερουν οτι θα ξοδεψουν χρηματα. Αυτα και πολλα αλλα θα κοπουν. Δεν γινεται να πηγαινει καποιος ανασφαλιστος στο νοσοκομειο και μετα να αναγκαζεται να πουλησει το σπιτι του για να πληρωσει ιατρικες παροχες...
    Το κακο ομως ειναι οτι οι συντηρητικοι ακομα συνεχιζουν να πολεμανε με λυσσα για να μην εχουν ασφαλεια ολοι, γιατι θελουν να βαλουν τα λεφτα της κυβερνησης σε "δικες τους δουλιες" και οχι για το καλο του κοσμου. Σαν μην εφτανε αυτο η εκκλησια εχει κανει τα παντα για να μην περαασει το νομοσχεδιο, γιατι δεν θελει τις εκτρωσεις... Φοβερα πραγματα... ενα τσουρμο απο παπαδες που διαλεξαν απο μονοι τους να μην εχουν οικογενεια και παιδια, προσπαθουν να πουν στο κοσμο πως πρεπει να ζησει τη ζωη του... απιστευτο... Η εκκλησια που επρεπε να νοιαζεται για το καλο του κοσμου, ζηταει απο το κοσμο να βγει στους δρομους και να αρνηθουν ιατρικη καλυψη... Φοβερο!!!
    Γι αυτο και καποτε ενας ιερεας μου ειχε πει... "αν τελικα υπαρχει Θεος οι πρωτοι που θα πανε στη κολαση ειναι οι παπαδες"... Ευχομαι ολα να πανε καλα και ολος ο κοσμος να εχει πληρη ιατρικη καλυψη με τη βοηθεια του νομοσχεδιου που μολις πςερασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ α Κενταύρου,
    Συμφωνω. Μεγαλα προβληματα και εδω και εκει, και καπου θα πρεπει να βρεθει μια μεση λυση οπως λες και εσυ. Αλλο ενα παραδειγμα για να δεις ποσο μακρια μπορουν να φτασουν τα πραγματα... η μητερα μας ειχε ερθει να μας επισκευθει στη Καλιφορνια το 1999, και την επιασε ενας πονος στο στηθος. Την οδηγησα αμεσως στο πλησιεστερο νοσοκομειο οπου διαπιστωσαν οτι μια απο τις αρτηριες της καρδιας ειχε φραχτει, και επρεπε να βαλουν στην αρτηρια ενα "μπαλονακι". Η μικρη εγχειρηση εγινε την επομενη ημερα, ολα πηγαν μια χαρα, η μαμα εμεινε στο νοσοκομειο για 3 μονο μερες, και μετα εγω και η αδερφη μου στην κυριολεξια τρελλαθηκαμε, οταν ειδαμε το λογαριασμο που μας εστειλε το νοσοκομειο για τις 3 μερες, μια που η μαμα δεν ηταν υπηκοος και εμεις ημασταν υπευθυνοι... μας ηρθε στη μουρη ενας λογαριασμος $ 120.000 (!!!)
    Αν ειναι ποτε δυνατον...
    Απο την αλλη πλευρα οπως λες και εσυ, μπορει ολοι ή σχεδον ολοι να εχουν ιατρικη καλυψη στην Ελλαδα αλλα για μια εξεταση μπορει να περιμενεις να γινει και 6 μηνες ή και παραπανω. Τα νοσοκομεια στην Ελλαδα, απ οτι εχω δει μεχρι προσφατα, ειναι μια σκετη συμφορα, ενω απο την αλλη πλευρα εδω, ειναι ολα τοσο πεντακαθαρα και οργανωμενα, τι να το κανεις ομως που αν δεν εχεις ασφαλιση ετσι και πας σε κανενα νοσοκομειο για 3-4 μερες θα πρεπει να πουλησεις το σπιτι σου για να πληρωσεις το λογαριασμο του νοσοκομειου;
    Γι αυτο οπως λες και συ χρειαζεται μεση λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Kαλησπερα φιλε AEPIKO

    Σωστα!
    Αρκει να δει κανεις διαφημισεις για να καταλαβει τι συμβαινει γυρω μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. α Κενταύρου

    Kανενα προβλημα με τον διαλογο, ισα ισα αυτος ειναι ο σκοπος, να συζηταμε και να βγαζουμε οσο μπορουμε καποια συμπερασματα. Η πραγματικότητα που λες οτι υπαρχει στην Αμερική με τις σεκτες, μυστικές θρησκείες κλπ έχουν οντως στόχο τη δημιουργία οπαδών για εκμετάλλευση και πιστευω οτι καπου βρισκουν προσοδοφορο εδαφος λογω των συνθηκων που επικρατουν σε μερικες χωρες, π.χ βαζω σε αυτες και τη Σουηδια οπου η οικογενεια δεν εχει την ιδια εννοια και λειτουργικοτητα που εχει π.χ στην Ελλαδα,σε γενικες παντα γραμμες..
    Ισως να κανω λαθος, αλλα αυτο εχω διαπιστωσει τουλαχιστον απο την εμπειρια μου εδω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ephemeron

    Eυχαριστω για το σχολιο σχετικα με το νομοσχεδιο για το συστημα Υγειας. Ειναι πολυ ενθαρρυντικο το οτι κατι κινειται επιτελους και στον τομεα αυτο, αν και οπως διαβασα το νομοσχεδιο θα εχει ισχυ απο το 2014 και επειτα,ενω υπαρχουν πολλες τροποποιησεις ηδη,αλλα οπως ειπες θα πρεπει να το δουμε σαν ενα θετικο πρωτο βημα. Παντως ειναι γεγονος οτι επρεπε να ειχε γινει απο χρονια και ειναι και ντροπη για μια χωρα σαν τις ΗΠΑ να εχει εκατομμυρια ανασφαλιστους πολιτες οταν θελει να ηγειται των υπολοιπων...Ας ελπισουμε οτι τα πραγματα θα βαδισουν στη σωστη κατευθυνση στα επομενα χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Saq

    Αφου εισαι Ελληνας και μαλιστα Θεσσαλονικος (!) δεν σε πιανουν... positive thinking, κλπ κολπα! ;))

    Οπως ειπα και πιο πανω ας ελπισουμε οτι θα μπορεσει να σταθει στα ποδια του, το προσφατο νομοσχεδιο για την Υγεια,στις ΗΠΑ, επειδη οπως μας ειπε και ο φιλος @Ephemeron, υπαρχουν ηδη μεγαλες αντιδρασεις απο πολλες πλευρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. http://elkibra-rebetiko.blogspot.com/

    http://elkibra-rebetisses.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γεια σου AdeGia

    Σ ευχαριστω για το ιστολογιο ενος..γειτονα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. όντως η υπερβολική αισιοδοξία καταντά να γίνεται μοιρολατρεία κάποια στιγμή. Στην Ελλάδα φυσικά η τακτική αυτή του υπνωτισμού φαίνεται ολοκάθαρα το τελευταίο έτος. Πρώτα σπέρνουμε τον απόλυτο τρόμο και πανικό και μετά εμφανιζόμαστε ως σωτήρες, αφαιρούμε κεκτημένα, μας λένε ευχαριστώ και απαντάμε "όλα θα πάνε καλά". Τι απλά που είναι φτιαγμένος ο σύγχρονος κόσμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)