19.4.10

Οταν οι Γάλλοι πωλούν τα ...νεφρά τους!

To εμποριο οργάνων απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης - αλλά εχει ενα μεγαλο "ατου", ειναι ιδιαίτερα κερδοφόρο! Ετσι αυτή η επικίνδυνη δραστηριότητα ασκείται σε μεγάλη κλίμακα από ασυνείδητους γιατρούς και νοσοκομεία. 
Και ενω θα πιστευε κανεις οτι αυτα ισχυουν μονο σε ...τριτοκοσμικες χωρες, οπου δυστυχως υπαρχει αυξανόμενη ζήτηση οργάνων, το ντοκυμαντερ που ειδαμε προσφατα απο το κρατικο καναλι svt αποκαλυπτει οτι σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμενα στη Γαλλια ολο και περισσοτεροι ανεργοι φτανουν στο σημειο να πουλησουν το ενα τους νεφρο προκειμενου να καταφερουν να επιβιωσουν!

Από την Ουκρανια και τη Μολδαβία γινεται λαθρεμποριο παράνομων δραστηριοτήτων που ελέγχονται από γιατρούς και χειρούργους, που εκμεταλλευονται άπορους δότες και συχνα λήπτες. Στο ντοκιμαντέρ αυτο του Xavier Deleu, (2010) αποκαλύπτονται μεσα απο κρυφες καμερες, οι ευρωπαϊκές τιμές, οι λαθρέμποροι, τα τεράστια κέρδη και οι μεθόδοι που χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την ανίχνευση.

Στην αρχη βλεπουμε ενα Γαλλο πολιτη, που αφου εχασε την δουλεια του, χωρισε στη συνεχεια και δεν ειχε πια σπιτι, ετσι ζητουσε απο τον ρεπορτερ που προσποιοταν τον "πελατη" το ποσο των 35.000 ευρω για να του πουλησει ενα του νεφρο!
Ο καθενας πουλαει φθηνοτερα, ή ακριβοτερα, αναλογα, με τις αναγκες του... "Δε θα μπορουσα να πιστεψω του λεει ο ρεπορτερ-πελατης οτι ενας Γαλλος θα εφτανε στο σημειο να πουλησει ενα νεφρο! " 
"Αυτο δεν θα το εκανα περισυ ομολογει ο δοτης, αλλα, φετος τα πραγματα ειναι χειροτερα για εμενα"..
 
Εν τω μεταξυ ενω ειχε προσφορες και απο αλλους με 60.000 ευρω δεν το εκανε, επειδη οπως ειπε επρεπε η εγχειρηση να γινει μεσα σε μια εδομαδα και ηταν και σε ξενη χωρα.
Οπως εμαθε αργοτερα τα ατομα που ηθελαν να το αγορασουν ειχαν σκοπο να το μεταπουλησουν με τη σειρα τους. Αρκει να διαβασει κανεις τις ιστοσελιδες τους:
"Ειμαι 34 ετων εντελως υγιης και θελω να πουλησω το ενα μου νεφρο", διαβαζουμε σε μια απο τις αγγελιες στο Ιντερνετ. Αλλος ειναι φοιτητης χωρις χρηματα, αλλος μεσιτης που εμεινε ανεργος, αλλος ενας αναπληρωτης δασκαλος χωρις σταθερη εργασια ζητουν 20.000, 50.000, ή και 100.000 ευρω, αναλογα τις αναγκες τους...
Στην Ουκρανια, μια απο τις πρωτες Ευρωπαικες χωρες σε εμπορια οργανων μαθαινουμε οτι καταδικαστηκε τρια χρονια πριν, (αν δεν κανω λαθος), o dr Zis, ενας Ισραηλινος γιατρος (γιατι δεν μου κανει μεγαλη εντυπωση η καταγωγη του;).*
Hταν ο πρωτος γιατρος που καταδικαστηκε εκει για εμπορια οργανων και φυσικα οχι ο...τελευταιος! Η αστυνομια που εψαξε στις καταθεσεις του, στην Αμερικη, βρηκε το ποσον των 2.5 εκατομμυριων δολλαριων, λιγο δυσκολο βεβαια να αποταμιευσει κανεις ενα τετοιο ποσον οταν ο μισθος του σαν χειρουργος στο νοσοκομειο που εργαζοταν ηταν μονο 2.500 δολλαρια το μηνα!
Δεν θελω να σκεφτω τι μας περιμενει, στην Ελλαδα, οταν οι Γαλλοι αρχισαν, ηδη, να πουλανε τα ...νεφρα τους!
Ολοκληρο το ντοκυμαντερ εδω.

ΣΗΜ* Για οσους ''ανησυχησαν'' για το ειρωνικο μου σχολιο, απλα παραθετω ενα link για μια ειδηση που ειχα διαβασει ενα χρονο πριν περιπου και που ελπιζω να βαζει τωρα τα πραγματα στη θεση τους

33 σχόλια:

  1. Αν εξαιρέσεις ότι γενικά, οι συμπατριώτες μας πουλάνε συνήθως μαγκιά, το φαινόμενο είναι άκρως ανησυχητικό. Θα ήθελα να δω να γίνεται μια παρόμοια έρευνα για την διακίνηση οργάνων σε χώρες με αυξημένο ποσοστό λαθρομετανάστευσης... όπως, η δικιά μας, για παράδειγμα.... Γιατί έχω την αμυδρή υποψία, ότι ενώ θα μπορούσαν πολλοί να είναι εμπλεκόμενοι σε παρόμοια κυκλώματα, θα ήταν αρκετά λιγότεροι αυτοί που θα πουλούσαν κάποιο από τα όργανά τους, κυρίως λόγω της διαφορετικής πολιτισμικής σύνθεσης και ιδεολογήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oime! Frikiastiko..
    H anexeia poy mporei na se ftasei, eleos!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eδώ δεχόμαστε προτάσεις να πουλήσουμε νησιά, την Ακρόπολη και άλλα τινά. Επισήμως πρόταση για τα νεφρά μας, δεν μας έχουν κάνει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ ανοίγεις ένα τεράστιο θέμα.
    Αυτά τα φαινόμενα της παράνομης μεταμόσχευσης είναι προφανές ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

    Όταν π.χ. οι συνήθεις συντάξεις στην Ουκρανία είναι 40 euro και οι μεγάλες 200 euro ενώ στον Δυτικό Κόσμο είναι περί τις 3000 euro δεν είναι αναμενόμενο ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ασθενείς της Δύσης μπαίνουν στο πειρασμό να αναζητήσουν ένα νεφρό εκεί?

    Η λύση βέβαια μία.

    "Η υποχρεωτική μεταθανάτια παραχώρηση των βιολογικών οργάνων κάθε ανθρώπου στα νοσοκομεία."

    Έχει καμία έννοια να θάβεται κάποιος μαζί με ένα θησαυροφυλάκιο (μάτια, καρδιά, νεφρά, συκώτι κ.α)

    Γιατί αυτά τα όργανα να μην είναι στην διάθεση του πλησιέστερου νοσοκομείου. Τι τα χρειάζεται ο νεκρός στον άλλο Κόσμο?

    Αν ο ΟΗΕ πιεζόταν να λάβει αυτή την απόφαση παγκοσμίως, δεν θα καταργούταν πάραυτα το εμπόριο οργάνων? Δεν είδα όμως κάποιον πολιτικό ή πολιτιστικό φορέα να οργανώνει μια διαδήλωση με αυτό το θέμα.

    Υ.Γ. Προηγουμένως, ρώτησα και την γνώμη ενός επαΐοντος περί την Αγγλική και μου έδωσε την ακριβή ερμηνεία της φράσης με την οποία μ' έλουσες:
    "Μy way or the highway" στην αγγλόφωνη argo σημαίνει "άμα σ' αρέσει, αν δεν σ'αρέσει τον πούλο" δηλ. "πάρε δρόμο!"

    Πρόσεχε λοιπόν, πριν την χρήση, τους αγγλόφωνους ιδιωματισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός είναι, λοιπόν, ο κόσμος μας, ο κόσμος, που ονειρευόταν η γενιά μας να φτιάξει... Ένα κόσμος ανθρώπων απελπισμένων, στο έλεος των πολιτικών δίχως ιδεολογία και των αγορών δίχως φρένα...
    Γι' αυτό μια παλιότερη γενιά πολέμησε τον Ναζισμό, γι' αυτό μια επόμενη γενιά αντιτάχθηκε στον Κομμουνισμό...
    Μπράβο μας!
    :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σουSοphia

    Oντως το φαινόμενο είναι άκρως ανησυχητικό και δεν περιμενα να διαβασω για..Γαλλια! Οσο για την ερευνα μακαρι καποιος να ενδιαφερθει να τη κανει και για την Ελλαδα γιατι ισως και να εχεις δικιο οταν λες οτι ενώ θα μπορούσαν πολλοί να είναι εμπλεκόμενοι σε παρόμοια κυκλώματα, θα ήταν αρκετά λιγότεροι αυτοί που θα πουλούσαν λογω θρησκειας κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλη Roadartist

    Ελπιζω να εισαι ηδη πολυ καλυτερα.. ;)
    Απιστευτα κι ομως αληθινα οσα συμβαινουν κοντα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν τα έχω δει ακόμα μέσα στα νοσοκομεία αλλα φαντάζομαι θα τα συαντησω όταν αρχίσω να δουλεύω πλέον...
    Η κατάσταση με τα όργανα είναι τραγική!
    Νομίζω πως να υποχρεώσεις να παίρνεις τα όργανα μετά τον θάνατο θα θεωρηθεί από πολλούς φασιστικό!
    Σίγουρα όμως οι δυνατές καμπάνιες βοηθάνε και έτσι θα πρέπει να γίνει σιγά σιγά!
    Εθελοντικά πολλοί να δίνουν τα όργανα τους!
    Στην Τενερίφη μέσα σε 5 χρονια διπλασίασαν τους δωρητές!
    Σιγά σιγά πιστεύω μπορούμε να βελτιωθούμε, όπως και με το αίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οταν αντι να τα κανεις γης μαδιαμ και να ταραξεις το συστημα πας και πουλιεσαι με το κιλο ε τα θελει ο αποτετοιος σου, δυστυχως και εδω θα ακουσουμε τετοια, παλιοτερα -ειχε γυριστει ταινια με τον φουντα αρχιφυλακα και τον καλογηρου κλεφτη που ο πρωτος παρακαλουσε για το σπανιο αιμα του δευτερου- ειχαμε ιστοριες με πωλησεις αιματος, ωραιο κοσμο δινουμε στους νεοτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Δήμο

    Τα συγκεκριμένα "ιατρικά κυκλώματα" είναι που συντηρούν αυτήν την κατάσταση.

    Nομίζω πως να υποχρεώσεις να παίρνεις τα όργανα μετά τον θάνατο θα θεωρηθεί από πολλούς φασιστικό!

    Έλα ρε, φίλε μην κάνεις τον κουτό.

    Δεν πρόκειται να υποχρεώσεις κανέναν. Απλά εναλλάσσεις την κατάσταση. Όλοι δίνουν τα όργανα και όσοι θέλουν να τα κρατήσουν στο τάφο αυτοί κάνουν δήλωση. Απλούστατο.
    Πόσοι θα πήγαιναν να κάνουν τέτοια δήλωση? Ένα κάποιο ποσοστό. Οι υπόλοιποι θα πείθονταν βοηθούμενοι και μία παγκόσμια καμπάνια για την χρησιμότητα του θέματος.

    Εδώ δισεκατομμύρια δίνονται για να βλέπουμε ανόητες και ανούσιες καμπάνιες για το κάπνισμα και για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορούσαν να εξευρεθούν τα ποσά?

    Αλλά μετά? Τι θα έκαναν χιλιάδες χειρούργοι που έγιναν βαθύπλουτοι από αυτή ακριβώς την αιτία. Όταν καρδιές νεφρά κ.α. θα είχαν πια τιμή μικρότερη από μία σοκολάτα?

    Εκεί είναι το ζήτημα και όχι να αυξήσουμε τους δωρητές.
    Αλλά βλέπεις όταν γίνεται κανείς γιατρός υποσυνείδητα σκέφτεται το δικό του συμφέρον και αυτό του κλάδου του και τα βάζει πάνω από το πανανθρώπινο.

    Μόνον τα χρήματα που πάνε στην ανακάλυψη των εμπόρων οργάνων να δίνονταν στην προαναφερόμενη καμπάνια και το ζήτημα θα είχε λήξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Swell

    Αφου ακουμε προτάσεις για Ακρόπολη και τα νησια σκεψου τι ευκολο θα ειναι να ακουσει κανεις προταση για τα..νεφρά του/της! Αν ειναι και τα δυο υγιη μαλιστα, τοτε διπλασιαζεται η ταριφα! Που φτασαμε, εν ετει 2010, στην 'πολιτισμενη Ευρωπη'! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατ αρχάς ούτε τον κόουτο κάνω, ούτε υπερασπίζομαι κανέναν. Σε παρακαλώ από την στιγμή που δεν με έχεις δει να drw σαν γιατρός, και από την στιγμή που δεν γνωριζόμαστε προσωπικά, να μην εκφέρεις έτσι εύκολα γνώμη...

    Ας πάμε στο θέμα...

    Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν ιατρικά κυκλώματα που έχουν κέρδος από αυτήν την κατάσταση!Πρέπει να τους βρούν και να τους κλείσουν μέσα! Και σε καμια περίπτωση δεν το υπερασπίζομαι! Τώρα αν αυτό κατάλαβες, τότε τι να πω?

    Εγώ λέω ότι όπως έγινε με το αίμα, όπου σιγά σιγά πλέον τα νοσοκομεία καλύπτουν μεγάλα ποσοστά των αναγκών τους, από εθελοντές δότες, έτσι πρέπει να αρχίσει να γίνεται και με τα όργανα. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, όχι να τον υποχρεώσουμε!

    Ας πούμε ότι γίνεται αυτό που λες... ποιος μου λέει εμενα ότι μετά δεν θα αρχίσουν να σκοτώνουν κοσμάκη, για να πάρουν τα όργανα. Αν κάποιος είναι στην λίστα για ένα σπάνιο μόσχευμα, ποιος μου λέει ότι δεν θα αρχίζει να σφάζει κόσμο για να βρει στο τέλος αυτό που θέλει?

    Και σε κάθε περίπτωση, όπως ΔΕΝ μπορείς να απαγορέψεις στον άλλο να καπνίζει, όπως ΔΕΝ μπορείς να απαγορέψεις τον άλλο να είναι παχύσαρκος, όπως ΔΕΝ μπορείς να τον απαγορέψεις να έχει AIDS και να κάνει sex χωρίς προφύλαξη, έτσι ΔΕΝ μπορείς να υποχρεώσεις τον κόσμο να δίνει τα όργανα του όταν πεθαίνει! Αυτό που λες με την δήλωση, ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ σε πολλές χώρες, αλλα αντίστροφα ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ρωτάνε τους συγγενείς αν θέλουν να δωρήσουν τα όργανα. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι σε στέλνουν στο διάολο... Αλλα είναι δικαίωμα τους, φιλε μου, όχι υποχρέωση τους.

    Υποχρέωση του κράτους είναι να ευαισθητοποιήσει για το θέμα αντί να πληρώνει τους βουλευτές και τις γυναίκες τους να πάνε τσάμπα στη νότια αφρική να δουν το μουντιάλ... όπως και οι αντίστοιχες καμπάνιες για κάπνισμα, alcohol, μονο ανόητες δεν είναι! Δηλαδή εσύ το βρίσκεις ανόητο να κανεις καμπανια για να προφυλάξεις τον άλλον από τις δεκάδες διαταραχές που φέρνει το κάπνισμα, όπως και το alcohol??? Θα τρελαθούμε στο τέλος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιοnn

    Η εμπορια οργανων ειναι πραγματι ενα τεράστιο θέμα και εχει πολλες παραμετρους που δεν εχουν μονο με την ασχημη οικονομικη κατασταση καποιων, αλλα και με κυκλωμaτα, οπως και τους θρησκ. περιορισμους που υπαρχουν σχετικα με τη δυνατοτητα καποιων να γινουν δωρητες μετα θανατο..

    Οσο και να ακουγεται λογικο αυτο που λες οτι θα επρεπε να ισχυει η ''υποχρεωτική μεταθανάτια παραχώρηση των βιολογικών οργάνων κάθε ανθρώπου στα νοσοκομεία'' δεν μπορει κανεις να υποχρεωσει τον αλλον να παραχωρησει οργανα του σωματος του χωρις προηγουμενως να εχει δωσει γραπτη αδεια ο ιδιος, ή εστω οι δικοι του.
    Σε καποιες θρησκειες μαλιστα διαφωνουν καθετα επειδη πιστευουν οτι θα ξαναγυρισουν σε αλλη ζωη και ετσι..χρειαζονται τα οργανα τους! Yπαρχουν ομως και στην Ελαλδα οι οργανωσεις δωρητων οργανων, οποτε δεν χρειαζονται διαδηλωσεις επ αυτου, (καντε τις για αλλο θεμα, πιο φλεγον , το ΔΝΤ για παραδειγμα! ) ;)


    Υ.Γ.
    Mπορεις να παρεις και 100 γνώμες για την ακριβή ερμηνεία της φράσης που χρησιμοποιησα για το blog μου και ΔΕΝ...ελουσα κανενα,
    ουτε ειχα σκοπο αλλωστε να..
    λουσω! Οταν καποιος δεν ξερει τα συμφραζομενα και τα semantics δεν μπορει να καταλαβει, ουτε να σου πει αν εγω αστειευτηκα με το "Μy way, or the highway" εκεινη την ωρα, ή το εννουσα σοβαρα!
    Οσο για τη χρηση, λοιπον, ξερω πολυ καλα σε ποια περιπτωση το χρησιμοποιησα και ηταν για πλακα, οkay?

    Σημερα παντως δεν ειναι και η καλυτερη μερα, ολο διαξιφισμους βλεπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Δήμο

    Όταν είπα "τον κουτό κάνεις" δεν το εννοούσα προσβλητικά.

    Εννοούσα ότι ξέρεις την λύση όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι ιθύνοντες.

    Ας πούμε ότι γίνεται αυτό που λες... ποιος μου λέει εμενα ότι μετά δεν θα αρχίσουν να σκοτώνουν κοσμάκη, για να πάρουν τα όργανα.

    Φίλε Δήμο, τι λες?

    Αν γινόταν αυτό ο Πλανήτης θα πλημμύριζε από αδιάθετα όργανα. Είναι προφανέστατο. Τότε ποιός θα είχε την ανάγκη να σφάξει ανθρώπους να πάρει όργανα αφού η τιμή τους θα ήταν εξευτελιστική.

    Αντίθετα τώρα με την παρούσα κατάσταση τρέχουν στον Τρίτο Κόσμο για να βρούν φτωχούς να πάρουν τα πανάκριβα όργανα. Τώρα, κινδυνεύει ο δωρητής να πάει πριν της ώρας του για να του αφαιρεθούν τα "δώρα" του. Μετά γιατί να γίνει κάτι τέτοιο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε Αsteroid

    Aν αυτο τον κοσμο ονειρευοταν η
    η γενιά, που λες, τοτε τι να πει κανεις; (Καλυτερα να μην ειχε καθολου...ονειρα!)
    Συμφωνω οτι παμε πισω αντι μπροστα, ισως επειδη οι μεγαλυτερες γενιες φροντισαν να μη μας λειψουν καποια πραγματα και εμεις απλα επαναπαυθηκαμε στις δοξες των αλλων φροντιζοντας να διαλυσουμε οσα με κοπο οι προηγουμενες γενιες εχτισαν! Ειναι ντροπη παντως να φτασουμε στο σημειο να εμπορευομαστε την υγεια για να πληρωσουμε τα χρεη που οι πολιτικοι δημιουργησαν κλεβοντας απο τον απλο πολιτη! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Δήμο

    Όταν είπα "τον κουτό κάνεις" δεν το εννοούσα προσβλητικά.

    Εννοούσα ότι ξέρεις την λύση όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι ιθύνοντες.

    Ας πούμε ότι γίνεται αυτό που λες... ποιος μου λέει εμενα ότι μετά δεν θα αρχίσουν να σκοτώνουν κοσμάκη, για να πάρουν τα όργανα.

    Φίλε Δήμο, τι λες?

    Αν γινόταν αυτό ο Πλανήτης θα πλημμύριζε από αδιάθετα όργανα. Είναι προφανέστατο. Τότε ποιός θα είχε την ανάγκη να σφάξει ανθρώπους να πάρει όργανα αφού η τιμή τους θα ήταν εξευτελιστική.

    Αντίθετα τώρα με την παρούσα κατάσταση τρέχουν στον Τρίτο Κόσμο για να βρούν φτωχούς να πάρουν τα πανάκριβα όργανα. Τώρα, κινδυνεύει ο δωρητής να πάει πριν της ώρας του για να του αφαιρεθούν τα "δώρα" του. Μετά γιατί να γίνει κάτι τέτοιο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από την άλλη πλευρά δεν υποτιμώ τις εκστρατείες κατά του καπνίσματος. Παίζουν τον ρόλο τους.

    Τις υποτιμώ όμως συγκριτικά. Δεν μπορεί για την ευαισθητοποίηση για υποχρέωση προσφοράς οργάνων να μην γίνεται καμία καμπάνια και από την άλλη για το κάπνισμα να ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Elva όντως, μέρα έντασης... κι εγώ κουρασμένος από νοσοκομείο κτλ.

    Sorry αν το κατάλαβα λάθος, Ionkorr!

    Αλλα δες τι γίνεται, υπάρχουν αδίστακτοι που μπρός στο κέρδος, δεν τους νοιάζει να θυσιαστούν χιλιάδες άνθρωποι (δίδυμοι πύργοι, vietnam κτλ).

    Πιστεύεις δηλαδή ότι αν κάποιος από αυτούς είχε ανάγκη από όργανο, και δεν μπορεί να βρει εύκολα κατάλληλο δοτη (με κατάλληλα αντισώματα κτλ), θα δίσταζε να σκοτώσει μερικές χιλάδες για να τον βρει? Εγώ δεν αμφιβάλλω καθόλου! Εδώ μονο για έλεγχο και χρήμα σκοτώνουν χωρίς οίκτο, δεν θα το έκαναν για ένα όργανο? Ίσως και όχι, αλλα πιστεύω πως θα μπορούσαν.

    Και όπως είπα και στο υπόλοιπο μήνυμα θα έπρεπε να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι θα πρέπει εθελοντικά να τα δίνουν τα όργανα... Αν τους υποχρεώσει ένας οργανισμός, το χάσαμε το παιχνίδι. Και ειδικά στην Ελλάδα, όπου ο Έλληνας κάνει το αντίθετο από αυτό που προσπαθείς να του επιβάλλεις, δεν νομίζω να έπιανε τόσο. Μάλλον πιο αποτελεσματικό θα είναι να τον πιάσεις στο φιλότιμο τον Έλληνα.

    Αλλα εδώ δεν έχουν ένα παιδίατρο σε ολόκληρη καβαλα και πεθαίνουν παιδάκια... θα δώσουν παραπάνω χρήματα για ευαισθητοποίηση και καμπάνιες???

    Μακάρι, αλλα δεν "τοβλεπω" σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου Δημο

    Συμφωνω οτι δεν μπορεις να υποχρεώσεις κανενα να δωρησει τα όργανα του μετά θάνατο επειδη οπως ειπαμε κανεις δεν εχει αυτο το δικαιωμα παρα μονο ο ιδιοκτητης τους!
    Οι καμπάνιες ομως βοηθάνε ομως προς αυτη τη κατευθυνση και φυσικα υπαρχει χωρος για παραπανω βελιτωσεις, αρκει να υπαρχει ενημερωση και θεληση για προσφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έλβα

    Δεν αναπαράγεις ακριβώς ότι είπα:

    ''υποχρεωτική μεταθανάτια παραχώρηση των βιολογικών οργάνων κάθε ανθρώπου στα νοσοκομεία'' και όποιος θέλει κάνει δήλωση να μην του τα πάρουν.

    Εδώ δεν πρόκειται περί δωρεάς.

    Και μόνον η χρήση της λέξης αυτής κάνει τον άλλο αντίθετο.

    Ακόμη και νομικά ένας νεκρός δεν διατηρεί καμία ιδιοκτησία. Γιατί να διατηρεί βιολογικά όργανα που θα έπρεπε να θεωρηθούν "παγκόσμια κληρονομιά" και να περιέρχονται στο κράτος (δηλ. στο Υπουργείο Υγείας του κάθε κράτους).

    Δηλαδή για τα εκατομμύρια πασχόντων ή μελλόντων πασχόντων που θα χρειαστούν όργανα δεν νοιαζόμαστε και σκάμε μην τα χάσει ο νεκρός?

    Δεν είναι παράλογος συλλογισμός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δήμο

    Δεν θέλω να σε κουράσω άλλο αλλά ...

    υπάρχουν αδίστακτοι που μπρός στο κέρδος, δεν τους νοιάζει να θυσιαστούν χιλιάδες άνθρωποι
    Πιστεύεις δηλαδή ότι αν κάποιος από αυτούς είχε ανάγκη από όργανο, και δεν μπορεί να βρει εύκολα κατάλληλο δοτη θα δίσταζε να σκοτώσει μερικές χιλάδες για να τον βρει?


    Μα ... αυτή η λογική ισχύει για την σημερινή κατάσταση.
    Αν τα όργανα ήταν άφθονα δεν θα χρειαζόταν να σφάξει ούτε ο αδίστακτος πλούσιος ούτε ο διστακτικός φτωχός. Δεν είναι κατανοητό αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Isws kai na exeis dikio file Ionkorr!
    Apla i apopsi mou paramenei oti prepei na enimerwneis kai na evaisthitopoieis, kai oxi na ypoxrewneis.
    Diaforetikes apopseis einai!
    Sevastes kai oi 2 fantazomai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νομίζω ότι όλα είναι θέμα κουλτούρας και προϋπάρχουσας πλύσης.

    π.χ. Λέει η Έλβα, κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να δωρήσει τα όργανά του για τι του ανήκουν, είναι ιδιοκτησία του.

    Πριν χιλιετίες, όταν πέθαιναν οι άντρες (ειδικά οι άρχοντες) έθαβαν μαζί τους και τις γυναίκες τους γιατί θεωρούνταν "ιδιοκτησία τους".
    Σήμερα αν αυτό γινόταν η Έλβα θα προτιμούσε να αυτοκτονήσει. Τότε όμως πολλές γυναίκες είχαν υποστεί τέτοια πλύση που μόνες τους έπεφταν στην νεκρική φωτιά του συζύγου τους όταν κάποιοι συγγενείς αρνούνταν να εφαρμόσουν το έθιμο.

    Πόσες χιλιετίες πρέπει να περάσουν ακόμα ώστε να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι τα όργανά τους δεν τους ανήκουν μετά θάνατον (και αν επιμένουν πρέπει να κάνουν δήλωση για να τα κρατήσουν)?

    Πάντως, αν ήθελαν τα κράτη, Δήμο και Έλβα, να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό θα το πέρναγαν "εν μία νυκτί". Εδώ σου κόβουν το δώρο Χριστουγέννων και τον μισθό, σου εξαφανίζουν την σύνταξη, χωρίς να σε ρωτήσουν και αυτό που θα ήταν για την σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων θα δυσκολευόταν να εφαρμόσουν?

    Υ.Γ. Μην νομίζετε ότι έχω καμία ανάγκη και επιμένω έτσι. Προς το παρόν είμαι απόλυτα υγιής αλλά είναι απλά "φιλοσοφική εμμονή".
    Αντίστοιχες "προχωρημένες" απόψεις έχω για τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο γυναικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα Δημητρη

    Και εγω το ιδιο πιστευω οτι θα ακουστουν τετοιες περιπτωσεις ξανα στην Ελλαδα, ειδικα τωρα με τη κριση..Οσο για το κοσμο που δινουμε στους νεοτερους, ασε καλυτερα να μη το σκεφτομαστε..
    Αν η μονη εννοια μας ειναι το κερδος τοτε εχουμε αποτυχει σε ολα!
    Κριμα που καποιοι πιστευουν οτι με ενα PC και ενα..κινητο στο χερι εξελιχθηκαμε σαν ανθρωποι! ;(


    Ιοnn

    Σημερα δεν εχω παραπονο για τη συμμετοχη σου στο post αυτο. Εχεις γνωμη και πολυ καλα κανεις και την εκθετεις εδω.
    Θα συμφωνησω ομως με την αποψη του φιλου Δημου επειδη κι εγω πιστευω οτι ασχετα απο τις αναγκες μας σαν κοινωνια δεν νοειται να παρει κανεις τα οργανα καποιου αλλου, υποχρεωτικα, μετα το θανατο του, χωρις να υπαρχει αδεια παραχωρησης/ δωρεας απο τον ιδιο. Τωρα αν παμε πισω χιλιετιες με τη λογικη αυτη που επικρατουσε τοτε και συμφωνα με την οποια οι συζυγοι και κλπ υπηρετικο προσωπικο ακολουθουσαν τον αφεντη και συζυγο οταν αυτος απεβιωνε τοτε ας μιλησουμε και για το human trafficking που δεν θα επρεπε να υπαρχει στην εποχη μας, αλλα δυστυχως υπαρχει και θα συνεχισει να υπαρχει εκτος και αν καποια κρατη αρχισουν να νομοθετουν σκληροτερα εναντιον των κυκλωματων που εχουν συμφερον για τη συνεχιση της απανθρωπης αυτης πρακτικης. Προχθες ομως που ειχα σχετικο θεμα δεν ειδα καποιο σχολιο σου που να μιλας σοβαρα για το θεμα αυτο, το πηρες λιγακι αψηφιστα τοτε πιστευω...
    Δεν με πειραζει η εμμονη σε μια γνωμη οταν ο αλλος εχει λογικα επιχειρηματα και δεν περιμενει φυσικα να συμφωνησουν ολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έλβα

    Ναι, δεν μίλησα για το human trafficking γιατί είναι αρκετά γενικό και περίπλοκο. Έχω όμως ειδικότερες απόψεις πάνω στο woman trafficking.

    Τώρα πάει βέβαια. Σε άλλη ευκαιρία που θα το επαναφέρεις.

    Δυστυχώς, είναι πάρα πολλά αυτά που έχει να πει κανείς για οποιοδήποτε θέμα που δεν εξαντλούνται σε μία blog-ανάρτηση.

    Αλλά, πολλά τέτοια ζητήματα όπως το εμπόριο οργάνων, όπλων και ναρκωτικών δεν είναι θέματα παγκόσμιας αστυνόμευσης.

    Όποια και είναι η αστυνομική επιτήρηση όταν το οικονομικό κίνητρο είναι τεράστιο και παράνομα κυκλώματα θα σχηματιστούν και τρόποι υπέρβασής της θα βρεθούν. Δεν είναι νομοτελειακό αυτό?

    Το ζήτημα είναι να κόψεις το πρόβλημα στην ρίζα.

    Αλλά, όταν προοδευτικά και άκρως συνειδητοποιημένα άτομα όπως εσύ πιστεύουν στην ιδέα της "ιδιοκτησίας μετά θάνατον" τότε είμαστε πολύ μακρυά ακόμα για οριστική λύση.

    Από την άλλη δεν είναι κάπως "περίεργο" να εντυπωσιάζεσαι για πώληση οργάνων στην Γαλλία. Και στην Φινλανδία να συμβεί δεν θα εκπλαγώ.

    Όσο η οικονομική διαφορά πλούσιου - φτωχού μεγαλώνει τόσο ο πρώτος θα μπαίνει στον πειρασμό να αγοράσει ακόμη και μέλη (π.χ. χέρια) του δεύτερου.

    Στην Αμερική πριν από χρόνια έγινε το εξής συγκλονιστικό:

    Σε ένα εργοστάσιο έγινε ένα ατύχημα και ένας εργάτης έχασε ένα δάκτυλο.
    Τότε ο φίλος του (που εργαζόταν δίπλα του) του ζήτησε να το αγοράσει. Εκείνος του το πούλησε για ελάχιστα δολάρια. Ο αγοραστής το πήρε, πήγε στο κοντινό Wendy's (αντίστοιχο του McDonald's) παράγγειλε χάμπουργκερ και έβαλε μέσα το δάκτυλο. Μετά πήγε να το φάει και το "ανακάλυψε".

    Ήρθαν οι δημοσιογράφοι και ο εργάτης ζήτησε αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων για το ψυχολογικό σοκ που υπέστη.

    (Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Τον ανακάλυψαν οι ασφαλιστές από την διαφορά θερμοκρασίας δακτύλου και χάμπουργκερ)

    Βλέπεις λοιπόν ότι πάντοτε θα υπάρχουν φτωχοί εξαθλιωμένοι άνθρωποι πρόθυμοι να πουλήσουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί.

    Όταν αργότερα γίνει δυνατή η μεταμόσχευση ολόκληρων ποδιών, χεριών, σπονδυλικής στήλης κ.α. αμφιβάλλεις ότι το εμπόριο αυτό θα γιγαντωθεί περαιτέρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. απλά τραγικό.
    :-(

    (αυτό το "o dr Zis, ενας Ισραηλινος γιατρος (γιατι δεν μου κανει μεγαλη εντυπωση η καταγωγη του;)" μου φαίνεται λίγο foul πάντως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kαλημερα Ionn

    Εγω μιλαω για το δικαιωμα του πως να διαθεσει κανεις το σωμα του μετα θανατο. Αν θελει να το προσφερει μπραβο του και ειναι αξιεπαινος, αν ομως δεν θελει θα πρεπει να ειναι εξ ισου σεβαστο! Δεν ειναι θεμα ιδιοκτησιας, οπως λες, αλλα ελευθερης βουλησης, οπως ειπε χθες και ο Δημος.

    Δεν καταλαβαινω γιατι ΔΕΝ θα πρεπει να εντυπωσιάζομαι για πώληση οργάνων στην Γαλλία; Τη Γαλλια οπως και αλλες χωρες της ΕΕ μας τις φερνουν για παραδειγμα εξελιγμενων χωρων, αφου βεβαια τη παρουσιαζουν για 'βιτρινα', ενω απο πισω βλεπουμε τι συμβαινει και εκει. Η αληθεια ειναι οτι υπαρχει μεγαλη ανεργια και εκει και μεγαλη ανεχεια, αλλα φυσικα αυτα δεν τα βλεπετε απο τα Ελλην. καναλια τα οποια διαστρεβλωνουν συχνα την πραγματικοτητα, επειδη ετσι τους συμφερει, φανταζομαι.. Ποσοι αραγε πιστευουν οτι υπαρχει τωρα μεγαλη ανεργια στην Σουηδια, που οταν το πεις σε πολλους Ελληνες σε κοιτανε με δυσπιστια επειδη, ισως, λογω καλης προπαγανδας μεχρι τωρα και μη ενημερωσης απο εγκυρες εφημεριδες νομιζουν οτι τα...χρηματα, εδω, για καποιο περιεργο λογο βγαινουν πολυ πιο ευκολα απο την Ελλαδα, σχεδον σαν να...''φυτρωνουν απο τα δενδρα'', αναλογο κλισε του οτι ολες οι Σουηδεζες μοιαζουν με...''σταρ του σινεμα''!

    Το οτι στην Αμερικη συμβαινουν τετοια περιστατικα με μηνυσεις κλπ δεν μου κανει εντυπωση επειδη τα εχω ακουσει και εγω και μαλιστα απο φιλους στην Ολλανδια οπου και εκει, οπως και αλλου φυσικα, περναει η προπαγανδα του ευκολου και χωρις ηθικη, πια, κερδους.

    Ομως ευτυχως που δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι ιδιοι και ετοιμοι να ξεπουλησουν και να ξεπουληθουν 'για ένα κομμάτι ψωμί'. Υπαρχουν και ορια και εκει ειναι το θεμα μεχρι που μπορει να φτασει κανεις το φανταζομαστε..(φυσικα δεν το ακολουθουν ολοι,)ΠΟΥ, ομως, ειναι τα ορια, ειναι μια αλλη συζητηση.

    Δεν αμφιβάλλω οτι ετσι που μας πανε και στην Ευρωπη, το εμπόριο οργανων θα γιγαντωθεί περαιτέρω και αλλοιμονο απο τους μη εχοντες και αυτους που χρειαζονται πραγματικα τα οργανα για ιατρικους και οχι εμπορικους σκοπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Kαλημερα sCaTterBraiN

    Ισως πρεπει να εξηγησω, εδω με την ευκαιρια,οτι ειχα διαβασει παλιοτερη δημοσιευση με αλλο Iσραηλινο γιατρο, που δεν διστασε να πουλησει οργανα και μαλιστα απο Παλαιστινιο παιδι, γι αυτο γραφω οτι δεν μου κανει (δυστυχως) εντυπωση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η άνοιξη φταίει;; Έχουμε καμιά πανσέληνο;; Τεταμένη η κατάσταση στη βλογόσφαιρα! Μας άναψε η λάβα!

    Γενικά θα συμφωνήσω με τα όσα λέει ο Δήμος. Πάντως Κουμπάρα, αυτό με τον Ισραηλινό γιατρό ίσως όντως θα΄πρεπε να το διευκρινίσεις λίγο καλύτερα στο ποστ (με κάποιο λινκ ίσως;), γιατί φαίνεται κάπως..

    Το ζήτημα της πώλησης ό,τι έχουμε και δεν έχουμε θα το βρούμε σίγουρα μπροστά μας, δυστυχώς. Καπιταλισμός γαρ...

    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημερα Μανο

    Eχεις δικο και μαλλον φταινε ολα μαζι που μας κανουν...ηφαιστεια! :) Περασαμε ενα δυσκολο χειμωνα και τωρα παμε σε μια εξ ισου περιεργη ανοιξη με πολλα απροοπτα και συνταρακτικα...

    Εβαλα και το link για το γιατρο, προς αποκαταστασι(ν)της αληθειας! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. φρίκη πραγματικά, και θα δούμε και χειρότερα, αύξηση της εθελούσιας πορνείας, μαφιόζικες δραστηριότητες, κλπ.

    καλημερα Ελβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Kαλησπερα Blackened-Tyler ;)

    (Ειχα γραψει ενα σχολιο, σημερα, το πρωι, σαν απαντηση στο σχολιο σου,αλλα καπου ...εξαφανιστηκε!)

    Παντως, κι εγω ετσι ενοιωσα, φρικη οταν διαβασα για τη Γαλλια που δεν το περιμενα, επειδη μας τη πλασαρουν αναμεσα στις αλλες..
    ελιτ χωρες-μελη της ΕΕ! :(
    Tι εχουμε να δουμε, ακομη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  33. Grec
    Πουλήστε τα όργανά σας για μια καλή οικονομική αποζημίωση. Για Όρους και Προϋποθέσεις, γράψτε: jigsy.transplant@qq.com
    Τις Καλύτερες Ευχές
    Dr.Jiney

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)