15.4.10

To Ισλανδικo ηφαίστειo, η Γαλλ.Επανάσταση [ & εμεις !]



Καπνος και ατμος πάνω από το ηφαίστειο στο πλαίσιο του παγετώνα Eyjafjallajökull στην Ισλανδία. Η ηφαιστειακή τέφρα που κατευθυνεται προς τη πλευρά του Ατλαντικού αναγκασε την ακύρωση των πτήσεων στη Βρετανία και διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. [Ετσι, ειμαστε αποκλεισμενοι εδω στο βορρα, μεχρι νεωτερας! ]

Ακριβώς πριν από 200 χρόνια ενα άλλο ισλανδικο ηφαίστειο εξερράγη με καταστροφικές συνέπειες για τον καιρό, τη γεωργία και τις μεταφορές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο - και συντελεσε στο ξεκινημα της Γαλλικής Επανάστασης.
Σοβαρές επιπτώσεις της οκτάμηνης έκρηξης που εγινε το 1793 προκαλεσαν χάος από τις ΗΠΑ μεχρι την Αίγυπτο, λένε οι ειδικοί.Η ηφαιστειακή σχισμή Laki τοτε στη νότια Ισλανδία εξερραγη μεσα σε μια οκτάμηνη χρονικη περιδο, από τις 8 Ιούνιου 1783 - Φεβρουάριο 1784, εκτοξευοντας λάβα και δηλητηριώδη αέρια που κατέστρεψε τη γεωργία του νησιου, σκοτώνοντας ένα μεγάλο μέρος ζωων. Υπολογίζεται ότι ίσως το ένα τέταρτο του ανθρώπινου πληθυσμού της Ισλανδιας πέθανε εξ αιτιας του λιμου που ακολουθησε.

 Τότε, όπως και τώρα, υπήρχαν περισσότερες επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα. Στη Νορβηγία, τις Κάτω Χώρες, τις Βρετανικές Νήσους, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βόρεια Αμερική και ακόμη και την Αίγυπτο, η έκρηξη του ηφαιστείου Laki είχε τις συνέπειές της, όπως την εξαπλωση της σκόνης και των σωματιδίων θείου που εκτοξευονται από το ηφαίστειο και που πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος στο βόρειο ημισφαίριο.

 Σκάφη αγκυροβολησαν σε πολλα λιμανια,εξ αιτιας της ομιχλης. Καλλιεργειες σε πολλές χώρες επηρεάστηκαν από τα υλικα της έκρηξης του ηφαιστειου που συνέπεσε με ενα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι. Ένας κληρικός, ο Rev Sir John Cullum, έγραψε στο Royal Society, τον Ιούνιο του 1783 ότι οι καλλιέργειες κριθαριού "έγιναν καφέ και ηταν μαραμένες στα άκρα τους, όπως και τα φύλλα της βρώμης. Η σίκαλη φαινοταν σαν να ειχε μουχλα.

Ο βρετανος φυσιοδίφης Gilbert White περιεγραψε εκείνο το καλοκαίρι στη κλασσικη Φυσική Ιστορία του Selbourne ως «καταπληκτικο και δυσοίωνο...Η ιδιόρρυθμη ελαφριά ομίχλη, ή αυτη που ηταν σαν καπνος, που επικράτησε για πολλές εβδομάδες σε αυτό το νησί, και σε κάθε μέρος της Ευρώπης, ακόμη και πέρα απο τα όριά της, ήταν πολυ ασυνήθιστη σε εμφάνιση, σε αντίθεση με οτιδήποτε ηταν γνωστό, απ ο τι θυμαται κανεις.

"Ο ήλιος, το μεσημέρι, φαινόταν σαν κενος, σαν συννεφιασμένο φεγγάρι, που εριχνε ένα καστανοκοκκινο σιδηρούχο φως στο έδαφος, καθώς και στα δάπεδα των δωματίων, αλλά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακο επειδη και η ανατολή οπως και η δύση ειχαν το χρώμα του αιματος. Ταυτόχρονα η ζέστη ήταν τόσο έντονη που το κρέας που πουλουσαν οι κρεοπωλες δύσκολα θα μπορούσε να φαγωθει μία μέρα μετά τη θανατωση του ζωου και οι μύγες ηταν τοσο πολλες που τρελλαιναν τα άλογα. Οι χωρικοι άρχισαν να βλέπουν με δέος δεισιδαίμονιας, τη κόκκινη, απειλητικη πλευρά του ήλιου. "

Στην αλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Benjamin Franklin έγραφε για μια «σταθερή ομίχλη πάνω από όλη την Ευρώπη, και πανω απο ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής".
Η διαταραχή των καιρικών προτύπων σήμαινε οτι ο επομενος χειμώνα ήταν ασυνήθιστα σκληρος, με επακόλουθες πλημμύρες την άνοιξη που ειχαν σαν αποτελεσμα περισσότερους θανατους. Στην Αμερική ο ποταμος Μισισιπής, συμφωνα με πληροφορίες, παγωσε στη Νέα Ορλεάνη.

Η έκρηξη θεωρείται τώρα ότι έιχε διαταρραξει τον ασιατικο κύκλο των μουσώνων, προκαλώντας λιμό στην Αίγυπτο. Περιβαλλοντικοι ιστορικοί επίσης επεσήμαναν την αναστάτωση που προκλήθηκε στις οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η ελλειψη των τροφίμων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας και συνεβαλλε στη πυροδοτηση της Γαλλικής Επανάστασης του 1789.

Ηφαιστειολόγοι στο τμήμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο τμημα για τις επιστήμες της γης λένε οτι οι επιπτώσεις των εκρήξεων του Laki είχαν βαθύτατες συνέπειες. Ο Δρ John Murray είπε: "Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καιρικες συνθηκες από δύο μεχρι τέσσερα χρόνια, που με τη σειρα τους έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Δεν πρέπει να υποτιμουμε τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις τους."

Πηγη: Τhe Guardian

40 σχόλια:

  1. καλησπερα Ελβα,
    Λες τη λυση να τη φερει το ηφαιστειο της Ισλανδιας; Να πυροδοτησει κοινωνικες αναταραξεις;

    Ποιος να το σκεφτοταν οτι η Ισλανδια θα επαιζε τετοιο ρολο στον 21ο αιωνα;

    Και ο γιος μου εγκλωβισμενος ειναι λογω ηφαιστειου και περιμενει να φυσηξει αερας για ν' απογειωθει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπερα φιλη cynical

    Ετσι που γιναμε, ας τη φερει τη λυση και το...ηφαιστειο! ;)

    Μικρη χωρα η Iσλανδια, αλλα με πολυ ενδιαφερουσα πολιτικη και γεωφυσικο τοπιο που αμφοτερα προκαλουν αναστατωσεις! ;)

    Eλπιζω ο γιος να συναντηθει με τη μαμα, λιαν συντομως! ;)

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακουσα κατα τις 12 το βραδυ στις ειδησεις οτι και το παρισι εχει προβλημα με τις πτησεις,το καλοκαιρι αρχισε αυριο παρασκευη θα παει στην αθηνα στους 25 κελσιου, το ονομα του παγετωνα το εγραψες απο μνημης η το αντεγραψες, αντε λοιπον η ''επανασταση'' να ξεκινησει απο το κρυο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα;;; Πώς τον είπες τον παγετώνα;;;
    :)

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Guardian. Είναι στιγμές που σκέφτομαι ότι άδικα αγχωνόμαστε για τις συνθήκες ζωής, εργασίας, κτλ στο μέλλον, γιατί με μία μόνο φυσική καταστροφή μπορεί να επηρεαστούν τόσοι πολλοί τομείς της ζωής μας σε τόσες πολλές χώρες που τα όποια σχέδια ανατρέπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επανάσταση, επανάσταση, επανάσταση!
    Όπως-όπως, όπου νάναι και στην τελική ας είναι και έκρηξη ηφαιστείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H επανάσταση εδώ θα ξεκινήσει από τα Μέθανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από ό,τι άκουσα ήρθε και σε σας.
    Λες να γρουσούζεψα εγώ ρε Elva που είπα ότι έχετε καλοκαίρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Δημητρη

    Ολοι οι Βορειοτεροι..εταιροι εχουν προβλημα με τις πτησεις τωρα και απ ο τι λενε θα κρατησει λιγο ακομη η ταλαιπωρια στα αεροδρομια! Η..εκδικηση του Ισλανδικου ηφαιστειου,βλεπεις! χαχα

    Εσεις, εκει, ειστε μια χαρα, απο καιρο,δεν θα επεκταθω στα αλλα! :)

    Tο ονομα του παγετωνα φυσικα και το αντεγραψα,αλλα δε μου φαινεται και τοσο δυσκολο, εχω συνηθισει στα ονοματα-σιδηροδρομους εδω! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μανο

    (Θα βαλω συντομα test με το ονομα του παγετωνα, οποτε κοιτα να το απομνημονευσεις!
    Και που εισαι,οχι..σκονακια, ας εισαι και φιλος!) ;)

    Πραγματι, κουμπαρε, οι φυσικες καταστροφες μας κανουν να σκεφτομαστε πολλα σχετικα με τις προτεραιοτητες στη ζωη μας που φυσικα δεν εχουν να κανουν με.. spreads, ή αταλαντους πολιτικους που μας 'κυβερνουν' χρονια τωρα...
    Οσο πιο νωρις το καταλαβουμε τοσο πιο καλα γιατι η ζωη ειναι μικρη και αυτοι ολοι μας τη μικραινουν και δυστυχως πολλοι απο αυτους την ασχημαινουν κιολας...

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιοnn

    Bλεπω οτι σε ωφελησαν οι ...βολτες που κανεις απο το blog, τελευταια! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Swell

    Απο τα Μεθανα, no problem, κι ας μυριζει λιγο περιεργα εκει! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. navarino

    Δεν νομιζω! Aλλοι, απο Κρητη, εχουν φημη...γκαντεμηδων,κατσικοποδαρων κλπ συναφη, (να μη παρεξηγηθω δεν εννοω τον..κουμπαρο μου!) :))

    Το καλοκαιρι αργει ακομα, navarino μου,αφου με μεγαλη δυσκολια το λες....ανοιξη! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θυμάται κανείς την ...προφητεία "...το δίκιο απ' τον κρατήρα βγαίνει, κ.λπ. κλπ.";
    :-])

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλε μου φιλε AEΡIKO

    Δεν το σκεφτηκα, εχεις δικιο! Λες τελικα η Ισλανδια με τα ηφαιστεια
    της να μας φερουν τη πολιτικη... ανοιξη; :) Παντως ακουω οτι και ο κοσμος,εκει,...'βραζει'! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΜ!μόλις άκουσα ότι έρχεται προς τα κάτω και σ'εμάς! Αν περιμένουμε τα ηφαίστεια για να εκραγούμε, τότε ν'ανοίξει και αυτό της Σαντορίνης ρε παιδιά! Θα περιμένουμε την στάχτη της Ισλανδίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν τα πάω πολύ καλά με τα αποφθέγματα, αυτό που είπε το αερικό υπάρχει; Δλδ λέμε "το δίκιο απ'τον κρατήρα βγαίνει", σαν παροιμία;
    απορίες που έχει ο καθένας .... :p


    Κατά τα άλλα δεν είχα ιδέα αυτής της ενδιαφέρουσας σύνδεσης ηφαιστείων και κόσμου! Πολύ ωραίο Elva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλη Kariatida

    Ερχεται προς τα κάτω και σ'εσάς;
    Προλαβαινετε, δε προλαβαινετε να κανονισετε μια...διαδηλωση! ;)
    Με αυτα που βλεπει, διαβαζει και βιωνει καθημερινα, κανείς, στην Ελλαδα,πως να μη γινει...ηφαιστειο; ;)

    Kαλο σου απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολύ ωραίο άρθρο. αλλά όλα αυτά τα δυσοίωνα με τους σεισμούς και τις εκρήξεις δεν μου αρέσουν καθόλου...
    (άσχετο: πολλοί υποστηρίζουν πως ο κόκκινος ουρανός στον πίνακας του edvard munch "η κραυγή" ήταν αποτέλεσμα ακριβώς αυτών των καιρικών φαινομένων που προκάλεσε το ηφαίστειο και όχι της φαντασίας του ζωγράφου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φιλε sCaTterBraiN

    Kαλησπερα! Τα δυσοιωνα και τα μυστηριωδη εχουν ομως και τη.. γοητεια τους, δε μπορεις να πεις; ;)
    Λοιπον με εβαλες και εψαξα (και καλα εκανες)..Eτσι διαβασα οτι ειδικοι το 2003 αφου εξετασαν τον πινακα βρηκαν την εποχη που αναπαριστουσε. Πιστευουν οτι οι πιο γνωστες για την εποχη εκεινη ηφαιστειακες εκρηξεις συνεβησαν στο ηφ. Krakatoa, απο το Αυγ. του 1883 μεχρι το χειμωνα του 1884 και θεωρουνται απο τις πιο βιαιες που καταγραφηκαν στην μοντερνα ιστορια με τα πιο παραξενα ηλιοβασιλεματα. Ενα απο αυτα ζωγραφισε και ο Munch στον πινακα αυτο..
    Ευχαριστω για τη πληροφορια, να τι μαθαινει κανεις!

    http://www.edvardmunch.info/edvard-munch/the-scream.asp


    Καλο σου βραδυ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. λες και δεν έχουμε αρκετούς λόγους να επαναστατήσουμε σήμερα και να περάσουμε από την λαιμητόμο τους άρχοντές μας, μας έκατσε και το ηφαίστειο. Κούκλα μας βλέπω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου mahler

    Λες να μας ξυπνησει τελικα αντι να μας...αποκοιμισει περισσοτερο με τις αναθυμιασεις του; ;))
    Παντως, εδω, το κλιμα ειναι λιγο περιεργο, τις τελευταιες ημερες, ενω ειναι κρυο χθες το βραδυ ειχε μια αποπνικτικη ζεστη..Δε παμε καθολου καλα... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τη διάβασα μονορούφι την εγγραφη!! Ολα λοιπον είναι συνδεδεμένα και εκεί που εμείς κάνουμε σχέδια...η μοίρα(?) ο Θεός(?) γελάει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ του συρμού η Ισλανδία τελευταία... Όλο αλλαγές μας φέρνει ο Ισλανδικός άνεμος - εκτός κι αν σκιάχτηκε που διάβασε ότι θα μπορούσες να πας κατά κει και προσπαθεί να σε μεταπείσει!!!
    ;-)
    Βρε, λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα Ευη μου

    Σωστα! Τωρα τι λες για το θεμα της αναρτησης σου σχετικα με κατι μικρo γκρινιες;... χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αστεροειδη

    Λες να ειναι ετσι; χαχα Εγω παλι το εξελαβα οτι απο τη ..χαρα τους μεχρι και τα ηφαιστεια...ενεργοποιηθηκαν! ;P

    (Λιγo συγκρατημενη αισιοδοξια θα ηταν καλυτερη, βεβαια... ) :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έχεις ενημέρωση είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή?Τα αέρια διοξείδιο του θείου που λέγονται ατμίδες είναι επικίνδυνα,το υδρόθειο που μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό.
    Με τη βροχή θα κατεωνιστεί η τέφρα.Το θέμα είναι πόσο θα εκπέμπει ατμίδες το ηφαίστειο.Πιθανό να ακολουθήσει και σεισμικοί δραστηριότητα.Είδομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Elva ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!

    Και μπράβο που το είδες και το αναδημοσίευσες ώστε να το δούμε και εμείς! Προσωπικά δεν το ήξερα.

    Ξέρω όμως ανάλογα περιστατικά μετά το ξέσπασμα της Μαύρης Πανώλης (από το 1330 και μετά) στο Μεσαίωνα:

    -Η επανάσταση των Jacquerie στη Βόρειο Γαλλία το 1358 κοντά στο Παρίσι από εξαθλιωμένους από την πείνα και τις αρρώστιες χωρικούς μετά από την μεγάλη κρίση των σιτηρών και του λιμού το 1315 ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Η επανάσταση αυτή δεν διέθετε σχεδόν καμία οργάνωση ενώ οι επαναστάτες επιχειρούσαν άτακτα και χωρίς σχέδιο.

    -H επανάσταση των Ciompi στη Φλωρεντία το 1378 ήταν σημαντική. Μια κατώτερη επαγγελματική τάξη της Φλωρεντίας κατέλαβε για λίγες μέρες την εξουσία. Το σοκ της ανώτερης τάξης ήταν τόσο μεγάλο που 100 χρόνια αργότερα ο Μακιαβέλι θα κάνει μάθημα και διαλόγους βασισμένος στα γεγονότα αυτής της εποχής.

    -Η επανάσταση των χωρικών στην Αγγλία το 1381 ξέσπασε σε μια εποχή μετά από τη μεγάλη πανούκλα και ενώ οι χωρικοί είχαν αρχίσει να αποκτούν αυξημένα δικαιώματα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

    -Η επανάσταση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη το 1342 ήταν αξιοσημείωτη αφού αποτέλεσαν ένα κίνημα κατά της αριστοκρατίας και με κοινωνικά αιτήματα κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία για οκτώ ολόκληρα χρόνια δημεύοντας τις περιουσίες των αριστοκρατών.

    Επιδημία εξεγέρσεων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολυ ενδιαφερον το post σου!
    Ενα ειναι σιγουρο... το οτι αν το ηφαιστειο συνεχισει να στελνει ολη αυτη τη σταχτη επι μερες και μερες εχουν να γινουν φοβερες καταστροφες.

    Η ιστοσελιδα Watch Air Traffic LIVE δειχνει ολα τα αεροδρομια της Ευρωπης κλειστα και δινει πληροφοριες για ελαχιστα αεροπλανα που πετανε μονο στη νοτια ευρωπη...

    http://www.flightradar24.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να λοιπόν που χρειάζεται από μηχανής θεός και στην... ιστορία για να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Περιμένουμε να δούμε με αγωνία αν το συμπαθές ισλανδικό ηφαίστειο θα γίνει ο πυροκροτητής του "καζανιού" του Τρότσκι και ο νεκροθάφτης του καπιταλισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σου α Κενταύρου

    Απ ο τι ξερω εχουν εκκενωσει κοντινες περιοχες εδω και ενα μηνα οταν αντιληφθηκαν τη δραστηριοτητα του ηφαιστειου. Ουτε πανικος ουτε τιποτα. Παντως συνεχιζεται η δραστηριοτητα οπως μαθαινω απο γνωστο μου, Ισλανδο, που βρεθηκε σε αποσταση 80 χλμ απο το ηφαιστειο και το κατεγραψε σε video.

    Θα δουμε τι θα γινει,αλλα καποιοι λενε οτι μπορει και να συνεχιστει η απαγορευση πτησεων και μετα τη Δευτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λέω οτι αν αρχίσει αυριο πάλι με τις ντουλάπες...θα τη βρουν θαμμένη απο ηφαιστειακη σκόνη- μαϊμού!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γεια χαρα Greek Rider

    Δεν εκανα και τιποτα αλλο απο το να το μεταφρασω! ;)

    Σ ευχαριστω για τις πληροφοριες και ας ελπισουμε οτι θα υπαρξει αναλογο κλιμα, ασχετα αν το ηφαιστειο...
    συμβαλλει,ειτε οχι! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου Εphemeron

    To χειροτερο, πιστευω, θα ειναι οι οικονομικες και κοινωνικες επιπτωσεις απο τη συνεχιση της δραστηριοτητας του ηφαιστειου.

    Ναι, σημερα ακουσα οτι δυο αεροπορ. εταιριες εκαναν δοκιμαστικες πτησεις, να δουν αν υπαρχει προβλημα με τους κινητηρες και ειπαν οτι ολα ηταν οkay, oποτε λογικα θα ξεκινησουν και παλι,αν δεν υπαρχει πολυ προβλημα με την ορατοτητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Kαλως τον tsalapeteinο

    Απο το στομα σου και στου... ηφαίστειου τον κρατηρα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Kαλημερα Ευη μου

    Δε θα ηθελα να ημουν στη ..θεση της, παντως! :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η ισλανδική φύση, παίρνει εκδίκηση για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπερα ellinaki


    Eτσι ακριβως! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Πιστεύω ότι με την ήδη υπάρχουσα οργή που υπάρχει σε λανθάνουσα μορφή μέσα στον περισσότερο κόσμο, δεν χρειάζεται καμία τρελή οικονομική καταστροφή να έρθει λόγω φυσικών φαινομένων. Νομίζω ότι και μόνο ένα πυκνό σύννεφο στάχτης αν μας κλέψει τον ήλιο μας (το τελευταίο μας οχυρό για καλή διάθεση) τότε θα πυροδοτηθούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημερα φιλε 612

    Eχεις πολυ δικιο και οντως αυτο ισχυει περισσοτερο για την Ελλαδα, γιατι για εμας εδω, αν περιμενουμε τον..ηλιο, ειναι σαν να περιμενεις για μια ευχαριστη εκπληξη, δεν συμβαινει πολυ συχνα! Οποτε λοιπον εχει αρκετες μερες ηλιο στη σειρα, ο κοσμος εδω....δε μαζευεται! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Άκου να δεις τώρα...
    Εδώ υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα κι εγώ έκανα πλάκα.. χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)