29.7.10

[Eπι] πλέοντας στις ...ακαθαρσίες του 21 αιώνα!

Πριν λιγες μερες διαβαζα ενα αρθρο του Γ. Κακουλιδη, oπου αναφεροταν μεταξυ αλλων και στη νωθροτητα, στο οτι καπου συνηθισαμε να ειμαστε "θεατες", ικανοι "ούτε για καλό ούτε για κακό", νομιμοποιωντας ετσι καθε τερατωδια, οπως και για το γεγονος οτι ζουμε σ ενα περιβαλλον "που βρωμά και προάγει μόνο όποιον πολλαπλασιάζει την κυρίαρχη αθλιότητα".

Ο Κακουλιδης, βεβαια, μιλουσε μεταφορικα για τη βρωμια στη πολιτικη, αλλα θυμηθηκα το κειμενο του και παλι οταν προσφατα ειδα ενα ντοκυμαντερ στην SVT που αναφερεται- κυριολεκτικα ομως- στη βρωμια, που ειναι ενα αυξανομενο προβλημα του Δυτικου κοσμου και οχι μονο και που πιστευω οτι σε πολλες περιπτωσεις αντανακλα την κοινωνια που ζουμε και γιατι οχι και τους ανθρωπους που εχουμε διαλεξει με τη θεληση μας, (ή και χωρις), ως πολιτικους, ανα την υφηλιο.

Σημερα ειτε το πιστευουμε ειτε οχι 2,5 δισεκατομμυρια ανθρωποι δεν εχουν προσβαση σε κατι που σχεδον ολοι σημερα θεωρουμε δεδομενο, σε...τουαλεττα! Η ελλειψη τουαλεττων ειναι ενας απο τους σοβαροτερους λογους που 5 εκατομμυρια ανθρωποι πεθαινουν καθε χρονο απο ασθενειες που σχετιζονται με διαρροια, περισσοτεροι δλδ απ οσους πεθαινουν απο ΗIV και ελονοσια!

Οσο κι αν ακουγεται απιστευτο στην εποχη μας καθε...15 δευτερολεπτα πεθαινει ενα παιδι απο...διάρροια! Ομως, η ελλειψη υγειονομικων συνθηκων, τα μολυσμενα ποταμια, το μολυσμενο νερο δεν ειναι- οπως θα περιμενε κανεις- μονο προβληματα των αναπτυσσομενων χωρων, αλλα και του ...Δυτικου κοσμου επισης!
Μεγαλουπολεις οπως το Λονδινο, (που οι αποχετευσεις χτιστηκαν πριν 100 χρονια!), το Παρισι και η Νεα Υορκη διαθετουν τοσο παλια συστηματα, ωστε συχνα πλημμυριζουν και το νερο της βροχης ανακατευεται με αυτο των αποχετευσεων!
Φυσικα και υπαρχουν λυσεις για το προβλημα, παντως το παραξενο ειναι τα πολυ μικρα ποσα που διατιθενται στο να καλυτερευσει η υγειονομια πολλων χωρων.
Eτσι πολλοι ειδικοι εφτασαν να μιλουν τωρα για μια κρυφη κριση στον κοσμο. Μια κριση που υπαρχει αυτη τη στιγμη χωρις πολλοι απο εμας να το συνειδητοποιουμε. Σε τι οφειλεται, ομως, αυτη η αποσιωπηση της;
Μηπως επειδη εμεις στον "ανεπτυγμενο κοσμο" θεωρουμε λιγο-πολυ τις αποχετευσεις σαν κατι το δεδομενο; Υπηρχαν απο παλιοτερα και ηταν διακριτικα κλεισμενα πισω απο μια κλειδωμενη πορτα.
Ισως για να λυσουμε το προβλημα πρεπει να σταματησουμε να βλεπουμε το θεμα της τουαλεττας σαν ενα ..."πολυ προσωπικο" θεμα!

Στο Λονδινο
Κωπηλατες της λεσχης London Rowing Club δηλωνουν οτι ασθενησαν απο το μολυσμενο νερο του Ταμεση, επισης ο Anatole Beams απο την ενωση Rowers Against Thames Sewage (RATS), λεει οτι αγωνιζεται να πεισει τους πολιτικους του Λονδινου να κανουν κατι για το γεγονος οτι καθε εβδομαδα απο το συστημα αποχετευσης χυνεται μολυσμενο νερο  στον Ταμεση!
Στην Kενυα
Οι Γιατροι χωρις Συνορα δηλωνουν οτι στο μεγαλυτερο κεντρο αποδοχης μεταναστων λειπουν τουαλεττες και πολλα μωρα και μικρα παιδια απο τη Σομαλια υποφερουν, η και τελικα πεθαινουν απο διαρροια!Οι τουαλεττες ειναι πολυ πιο χρησιμες απο φαρμακα, πληροφορουν.

Στην Ινδια
600 εκατομμυρια ανθρωποι δεν διαθετουν τουαλεττα, και αναγκαζονται να επισκεπτονται..χωραφια για την αναγκη τους, ενω οι «Νταλίτ», ή αλλιως the untouchables («εκείνοι που δεν πρέπει να αγγίζει κανεις») ειναι oι ανθρωποι απο τις χαμηλοτερες καστες που καθαριζουν τις κοινες τουαλεττες-λακους, που υπαρχουν στα περισσοτερα χωριά.

O Bindeshwar Pathak που βραβευτηκε με το Stockholm Water Prize ειναι ο επικεφαλης μιας οργανωσης που αγωνιζεται για να σταματησουν οι ανθρωποι απο τις χαμηλες καστες να εργαζονται καθαριζοντας τουαλεττες και μας πληροφορει οτι εχουν ξεκινησει μια καμπανια στην Ινδια "No toilet, no bride" συμφωνα με την οποια οι γονεις προτρεπονται να μη δινουν τις κορες τους σε γαμπρους που δεν διαθετουν ...τουαλεττα στο σπιτι τους!

Ακουγοντας ολα αυτα αναρρωτιεται κανεις μηπως ξαναβιωνουμε ενα ακομη....Μεσαιωνα και δεν το εχουμε συνειδητοποιησει, ενω βουλιαζουμε ηδη σε βρωμικα ποταμια, πινουμε μολυσμενο νερο και παραλληλα πιστευουμε οτι ζουμε σε ..."καλυτερες κοινωνιες" απο αλλους, οταν τα ΜΜΕ μας αποκοιμιζουν με το μυθο της ''ανωτερης Δυσης'', ο τι κι αν αυτο, πια, υπονοει και με ολα τα μικροβια και τις ιωσεις που αυτο συνεπαγεται......

24 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, το ζήτημα της αποχέτευσης είναι ένα απο τα ζητήματα που δεν ενδιαφέρουν...

    Από τη στιγμή που δεν εχει κέρδη για την ιδιωτική πρωτοβουλία, δε μπορεί παρά να θεωρηθεί μια παρείσακτη παραγωγική διαδικασία...

    Μόνο τα κέρδη θα κάνουν τα ...σκατά παραγωγικά!

    Ζήτω ο σκατωμένος καπιταλισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29.7.10

    Ήθελα να γράψω ότι και ο προλαλλήσας Πειρατής με πιο ευγενικό τρόπο, καθ' ότιν κυρία, αλλά λέω να το προσυπογράψω όπως ακριβώς είναι...

    Φιλιά, καλοκαιρινή μου Έλβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα Ελβα,

    λοιπον ειχα παρουσιασει το ιδιο θεμα τον Νοεμβριο του 2008 με τιτλο "Η πολιτικη της αφοδευσης".

    http://e-cynical.blogspot.com/2008/11/blog-post_05.html

    Κοιτα τωρα συμπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλη Έλβα καλησπέρα,
    η πρόταση που φοριέται τώρα απο πολιτικούς και επιχειρηματίες είναι:
    "κάντε την κρίση ευκαιρία".Σε λίγο καιρό,ήδη στα περίπτερα ισχύει,το νερό θα κοστίζει περισσότερο απο το πετρέλαιο!Μεγάλες εταιρείες στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης θα μοσχοπουλούν το φιλτραρισμένο βρώμικο νερό σε τιμή πολυτελούς ποτού.Η μόλυνση του περιβάλλοντος κρύβει πολλά λεφτά και κατά την εκδήλωσή της και κατά την θεραπεία της.Το αποχετευτικό δίκτυο του Παρισιού για να επισκευασθεί ίσως πιάσει και τον προυπολογισμό πολυετούς στρατιωτικής επιχείρησης!Εδώ συμβαίνει αυτό που λέει ο φτωχός λαός:Άμα δεν έχει δουλειά ο διάολος,......τα παιδιά του!
    Υ.Γ.Λίγες βροχούλες μας τις έριξε και ευτυχώς γιατί τα αρτ νουβώ των Βρυξελλών είχαν αρχίσει να μυρίζουν και οι υπόνομοι να ζέχουν,δεν είναι για πολύ ηλιοφάνεια στον Βορρά,κάνει καό στην υγεία!
    Καλό σου βράδυ,απο εξάρτηση βλέπω τα πάμε κι οι δυό μας μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, Elva!

    Υπάρχει -το έχω και το ψάχνω- πολύ ενδιαφέρον video-documentaire, ομάδας που επιλήφθηκε του θέματος, σε οικισμούς περιοχής της Ινδίας. Αναλυτική αναφορά των προβλημάτων υγείας, αλλά και τι αντιμετώπισε η ομάδα, τις επιφυλάξεις (αρχικά) των ανθρώπων, τη δουλειά που έγινε (όχι μόνον σε επίπεδο υποδομής, αλλά και "εκπαίδευσης").

    Άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
    http://www.worldtoilet.org

    Όσον αφορά την τελευταία σου παράγραφο, περί Μεσαίωνα... νομίζω ότι είναι θέμα από μόνη της...

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κουμπάρα, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Φαίνεται, ότι ο Μεσαίωνας στον οποίο ζούμε δεν είναι μόνο κοινωνικός και ηθικός, αλλά και καθημερινός. Εντυπωσιακά τα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως έγραψες και στην αρχή, είμαστε περισσότερο κοινωνία "θεατών". Και ως θεατές ασχολούμαστε με επίπλαστα και αναλώσιμα πράγματα. Οτιδήποτε μπορούμε (ή για την ακρίβεια, μπορούν άλλοι για μας) να βάλουμε κάτω από το χαλάκι και να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει, το κάνουμε με ιδιαίτερη ευκολία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσα η άποψη του Πειρατή αλλά να υπενθυμίσω το παλιό αναρχικό σύνθημα:
    Αν τα σκατά είχαν αξία οι φτωχοί δεν θά 'χαν κώλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Δυστυχως εχουμε φτασει στο σημειο να μετραμε την ανθρωπινη ζωη και τις αναγκες της μονο βασει του κερδος και οπου δεν υπαρχουν κέρδη δεν ασχολουμαστε καν! Ο...''σκατωμένος καπιταλισμός'', που αναφερεσαι, oδευει στη ...φυσικη του καταληξη, απ ο τι βλεπουμε, αρκει να μη παρει κι ολους εμας που δεν πιστευουμε μαζι του! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλη μου Λένα

    Και πολυ καλα εκανες! ;)


    Φιλιά στο Νοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα φιλη cynical

    Πραγματικα συμπτωση γιατι εγω δεν το ειχα διαβασει τοτε, απλα ειδα το ντοκυμαντερ της SVT και ετσι βρηκα τα στοιχεια για το ζητημα. Εριξα και μια ματια στη δικη σου αναρτηση που ειναι οπως παντα πολυ ενδιαφερουσα!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου φιλε Triton

    Ναι, το κολπο ειναι παλιο, μην νομιζεις οτι ΜΟΝΟ εσεις στο Βελγιο
    "κάνετε την κρίση ευκαιρία"!
    Οοοχι, υπαρχουν πολλοι που ζηλευουν τετοια εφυη τσιτατα! ;)
    Το εχω ηδη διαβασει και το πιστευω οτι σε λιγο καιρο το νερό θα κοστίζει περισσότερο απο το πετρέλαιο, οπως λες!

    Υ.Γ. Και εδω τωρα τελευταια εχουμε βροχες και ειμαστε ευγνωμονες μια και ειναι απαραιτητες! Απο ηλιοφάνεια εχω χορτασει τοσο στο Νοτο οποτε δεν με πειραζει πια που και που να βρεχει καλοκαιριατικα! Καλό σαβ/κο και απο ...ιντερνετικη εξάρτηση, που λες, αλλο τιποτα! ;P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα φιλη Ντρουσίλα

    Εισαι και εσυ fan των ντοκυμαντερ βλεπω! ;)
    Σ ευχαριστω και για το link θα τo κοιταξω!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κουμπαρε Μανο

    Σωστα! Ο Μεσαίωνας,ειναι και ετσι, εκτος απο ...εργασιακος και υγειονομικος!
    Εσυ ως μελλον dr, ομως, πρεπει να τα σημειωνεις ολα αυτα! Ισως σου χρειαστουν! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου ellinaki

    Αυτη η κοινωνία "θεατών" μας εχει "φαει" και τωρα πληρωνουμε ολοι τα σπασμενα οσων αδιαφορουν για το κοινο καλο και σκεφτονται μονο τον εαυτουλη τους....Δε θα μαθουμε ποτε τελικα και το διαπιστωνουμε ολο και πιο συχνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα φιλε Σελιτσάνε

    Που τα ξερετε εσεις τετοια παλια αναρχικα σύνθηματα; Δε φοβαστε μηπως παρεξηγηθειτε τωρα που και οι τοιχοι εχουν αυτια και οι..επαναστατες ξεφυτρωνουν εκει που δεν τους περιμενει κανεις; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πόσοι δεν έχουν τουαλέτα, τροφή, καθαρό νερό, δικαίωμα στην παιδεία όσο ο Δυτικός κόσμος ασχολείται με σοβαρά θέματα όπως οι γάμοι και τα διαζύγια των επωνύμων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλη elva,πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση(Κ ΠΟΛΥ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ/ΕΞΥΠΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ!)
    θεικο κ το συνθημα του Σελιτσανου!!
    Δε θελω να μιλησω για τις καστες της Ινδιας,παρολο που μου αναψαν παλι τα λαμπακια,οπως σου ελεγα κ στη προηγουμενη αναρτηση,τετοιες κουλτουρες που φερονται σε συνανθρωπους τους σα ζωα,εγω τις θεωρω πολυ χειροτερες απο την αναδυομενη τεχνο-φασιστικη Δυτικη κουλτουρα.

    Ξερεις παντως τι πιστευω?
    οτι οι παγκοσμιες οικονομικες ελιτ(Δυτικες,Ινδικες,Κινεζικες κτλ) καθολου δε χαλιουνται με τις ζωες που χανονται.Θεωρω σχεδον δεδομενο οτι το επιδιωκουν κιολας.Οσο λιγοτεροι,τοσο ευκολοτερα θα ελεγχομαστε.
    Οποιος εχει δει τη χολυγουντιανη παπαρια 2012,θα καταλαβει τι λεω.
    Ηδη το ζουμε αλλα διχως μπροστα μας αμεσα ορατη καποια πλανητικη καταστροφη.
    Μεταφορικα,οι ελιτ "εισερχονται στις κιβωτους τους" κλεινοντας απεξω ολους τους αλλους.
    Κ ειμαι βεβαιος οτι δε συνωμοσιολογω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα ή μήπως καλό ξημέρωμα και σε σένα Elva και στην όμορφη παρέα σου.Δεν θα πω και πολλά για την ενδιαφέρουσα πράγματι ανάρτησή σου όμως θα σταθώ σε κείνο που για μένα είναι το κυρίαρχο το ουσιαστικό το πρωτεύον.Ο...''σκατωμένος καπιταλισμός'', που αναφέρεσαι, οδεύει στη ...φυσική του κατάληξη, απ ο τι βλέπουμε, αρκεί να μη πάρει κι όλους εμάς που δεν πιστεύουμε μαζί του! ;)
    Αυτή η "φυσική" κατάληξη του καπιταλιστικού συστήματος δεν έχει γίνει "κτήμα" όχι στους παθητικούς θεατές της κοινωνίας μας αλλά ακόμη και σε όλους εκείνους που προβληματίζονται που έχουν κρίση και άποψη.Αυτή η νομοτέλεια που θέλει το τέλος του οικονομικού συστήματος του καπιταλισμού όπως άλλωστε επήλθε το τέλος της δουλοκτημοσύνης,το τέλος της φεουδαρχίας,είναι αναπόφευκτο και το τέλος του καπιταλισμού.Μόνο που στο τέλος του χτυπιέται σαν το θεριό να κρατήσει την εξουσία του και σπέρνει τον όλεθρο.
    Αν δεν γίνει κατανοητό αυτό ακριβώς το σημείο τότε ....και το λες στην απάντησή σου στο Ελληνάκι νομίζω:Αρκεί να μη πάρει και όλους εμάς μαζί του.Αυτό για να μην γίνει ξέρεις καλά τι προϋποθέτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φιλε mahler

    Καλημερα! Αυτη ειναι η αληθεια και πιστευω οτι οσο δεν ασχολουμαστε σοβαρα και οσο χρειαζεται με τα πραγματικα προβληματα, που για εκατομμυρια κοσμο ειναι καθοριστικα για την επιβιωση τους, τοσο ’επιτρεπουμε’ με την αδιαφορια μας την ενασχοληση μιας μεγαλης μεριδας της κοινης γνωμης με ....γάμους και διαζύγια επωνύμων κλπ "ειδησεις του ...σωρου"! Πιστευω οτι κατα καποιο τροπο ολοι φταιμε με την αδιαφορια μας για τη κατασταση αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kαλε μου φιλε celin

    Συμφωνω και φυσικα αγανακτω κι εγω με τετοιου ειδους κουλτουρες, οσο κι αν εχουν ενα ωραιο 'περιτυλιγμα' γυρω τους και δειχνουν καπου 'σοφες' μεσα απο το περασμα των αιωνων, ομως δεν παυουν να κατατασσουν ανθρωπους σε κατηγοριες.
    θα συμφωνησω επισης μαζι σου και με το γεγονος οτι κανεις δεν ενδιαφερεται για τις ζωες που πανε χαμενες, οπως λες, ενω εξυπακουεται οτι δε χρειαζεται κανενα...Hollywood (!) να μας πει κατι που μονοι μας συνειδητοποιουμε καθημερινα!
    Οπως βλεπουμε ισχυει ολο και περισσοτερο σε ολες τις παγκοσμιες ελιτ το " ο σώζων εαυτόν σωθείτο " και αυτη ακριβως η αντιμετωπιση της ζωης των αλλων ειναι που με απωθει τοσο στο συστημα αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φιλη Black Bedlam

    Καλημερα και σ εσενα! Φυσικα και συμφωνω στο οτι η "φυσική" κατάληξη του καπιταλιστικού συστήματος (οπως και αλλων πριν απο αυτο) είναι αναπόφευκτη και εννοειται οτι χρειαζεται συνειδητοποιηση του που ανηκουμε oπως και καθημερινη παλη ωστε να μην μας παρει η κατασταση απο κατω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ εύστοχη και ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου, αγαπητή Elva. Μαζί με την ύδρευση, η αποχέτευση είναι στα κορυφαία παγκόσμια προβλήματα - όπως λές: όχι μόνο στον "τρίτο" κόσμο. Ίσως στο ίδιο επίπεδο με τη διατροφή... Είναι μια αντίφαση που "λυώνει" το νου - σκιζόμαστε να τρέξουμε "μπροστά" και ο πληθυσμός του πλανήτη συνολικά πάει πισω. Μια διαστροφή τόσο παρανοϊκή που πολλές φορές δεν τολμάμε να την κοιτάξουμε... Αλλά (μας) το οφείλουμε - τελικά.
    Νά'σαι καλά να μας τσιμπάς - ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα και καλο μηνα φιλε Prths

    Ακριβως για το λογο αυτο τετοιου ειδους ειδησεις ειναι ενδιαφερουσες, επειδη μας ξυπνανε απο τον υπνο του ''ολα καλως καμωμενα στη Δυση'', ενω μαθαινουμε πολλες φορες οτι παρα την πλασματικη ευμαρεια δεν ειναι παντα η κατασταση στο επιπεδο που θα επρεπε! Η διαστροφη αυτη, οπως λες κι εσυ ειναι τοσο παρανοϊκή που δεν μπορουμε να τη κατανοησουμε και ετσι προτιμουμε να την αγνοουμε αντι να τη καταγγελουμε!

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)