5.7.10

Η καταστρεπτική άρνηση της πραγματικότητας/ [In denial ]

Περιμενα πολυ καιρο, δεκαετιες ολοληρες και αφου οι...συμπατριωτες, με ή χωρις εισαγωγικα δεν το κανουν, ειπα να το κανω εγω, δλδ. να ζητησω ενα συγγνωμη απο τον εαυτο μου οταν απο μικρη αφηνα να μου λενε ψεμματα για τη "δημοκρατικη" χωρα που εμενα, οταν η χουντα και τα απομειναρια της μας μεγαλωναν, μας διεφθειραν- μικρους και μεγαλους- και βλεπουμε οτι "καλα κρατουν", ακομη....

Συγγνωμη που και εγω οπως και πολλοι συνομηλικοι μου, μικροτεροι, πιστεψαμε οσα μας ελεγαν επισημα και ανεπισημα χειλια για το οτι "πρεπει να ειμαστε περηφανοι που ειμαστε Ελληνες", ενω επρεπε να μας ειχαν μαθει οτι η περηφανεια δεν εχει καμμια σχεση με τη καταγωγη, αλλα με το βαθμο που επιτρεπει κανεις την εκμεταλλευση του εαυτου του και αλλων ανθρωπων στο ονομα μιας ξενοφερτης προοδου με αυτοσκοπο τη καταναλωση και την βαθεια αλλοτριωση του εγω!


Και ευτυχως καποιοι φωτισμενοι δασκαλοι που μερικοι ειχαμε τη τυχη να συναντησουμε, στη πορεια μας προς την ενηλικιωση, μας ανοιξαν τα ματια και ετυχε και να τους ακουσουμε, γιατι υπηρχαν αλλοι που το μονο που απαιτουσαν απο τα σχολεια ηταν η βαθμοθηρια που θα τους εφερνε πρωτους και καλυτερους, απ ολους εμας, που το δικαιωμα του εκλεγειν δειχνει να υπαρχει μονο και μονο για να μας...καταγραφουν επισημα ανεργους στη χωρα και να μας συκοφαντουνε απο πανω, οποτε απεργουμε, υπερασπιζομενοι το δικαιωμα για αξιοπρεπη δουλειά (με ασφαλιση) και οχι...δουλεία!

Συγγνωμη λοιπον, εαυτε μου, γιατι η εκπαιδευση που σου εδωσαν στη χωρα αυτη ουτε δωρεαν ηταν, αλλα ουτε και εκπαιδευση με την αληθινη, ολιστικη εννοια του ορου, επειδη ….παιδευαν πνευμα και σωμα μονο προς τη ποθητη, (γι αυτους), κατευθυνση....
Χρονια, μετα, το πνευμα πολλων εφθασε σημερα συναγωνιζεται τη πυκνοτητα....σουπας, οσο για τα σωματα τους σκεβρωσαν χρονια τωρα- απο τις πολλες και συχνες….οσφυϊκες κάµψεις που εκαναν και συνεχιζουν να κανουν για να κρατησουν τη θεσουλα τους [παση θυσια ] και να μην απολυονται οπως οι αλλοι, που λογω συγγενικων φρονηματων, αλλου εμεναν και αλλου κατεληγαν!
Καποιοι γι αυτη τη θεσουλα λοιπον δεν διστασαν να ξεγραψουν ακομα και πολυ κοντινους συγγενεις τους προκειμενου να "σωσουν", οι μικροπρεπεις αυτοι ανθρωποι, το τομαρι τους προσπαθωντας να δικαιολογηθουν οτι οσα εκαναν τα εκαναν "για τα παιδια τους"...Ο νομος της επιβιωσης λενε καποιοι, ο νομος της διαφθορας συνειδησεων θα ελεγα εγω, επειδη γνωριζω για ποιους προκειται.

Συγγνωμη, τελος, για οσα "κακα" επεφερα στον εσωτερικο μου κοσμο στη προσπαθεια μου να τον πεισω και να τον ξεγελασω οταν- νεωτερη-ημουν κι εγω σε ενα βαθμο σε αρνηση της πραγματικοτητας (in denial) και ενω ολα τα συστηματα "βαρουσαν κοκκινο", εδω και χρονια, ελεγα στον εαυτο μου οτι οι ανθρωποι μεγαλωνοντας ...αλλαζουν, οταν η αληθεια ειναι οτι το χρημα διαφθειρει βαθυτατα πολλους ανθρωπους, χωριζει οικογενειες και φιλιες, διαιροντας ατομα σε "βολεμενους" και μη, σε καποιους που ειναι ετοιμοι να σκυψουν το κεφαλι και να γλυφουν (μεχρι η γλωσσα τους να γινει ...καφε!) και ταυτοχρονα να σου ορκιζονται οτι ειναι τιμιοι, ενω πολλοι απο αυτους διεγραφαν με τις πραξεις τους το δικο μας ηθος.

Iσως χρειαζεται να διαγραψουμε τελικα τετοιες μορφες ...αγχιστείας. Ποιος θελει να εχει επαφες με...καρκινωματα, που μαλιστα εχουν το θαρρος να ζητανε ακομα τη ψηφο μας, παρα την ολικη μετασταση που εχουν επιφερει στα κυτταρα της χωρας, που απο τα πολλα ψεμματα και την (εθνικιστικη) προπαγανδα ειναι τοσο βαθεια ναρκωμενη που δεν ξερει πια ουτε που πατα, ουτε που βρισκεται...
Οχι πια αλλη αρνηση, φτανει, μηπως και καποτε ξυπνησουμε εστω κι αν πολλοι ακομα και μετα απο οσα συμβαινουν στη χωρα δειχνουν "σαν ναρκωμένοι με αιθέρα ασθενεις στο χειρουργείο... " 

35 σχόλια:

  1. Καταστρεπτική άρνηση της πραγματικότητας, ή "έτσι είναι αν έτσι νομίζετε" (διάβαζε σας βολεύει).
    Kαλησπέρα Ελβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεχάσατε να πείτε-αν και το υπαινίσσεστε-ότι αυτοί "οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί" φροντίζουν ώστε τα παιδιά μας να μην έχουν καν την δυνατότητα να γνωρίζουν την πραγματικότητα-αν δεν διδαχθούν κατ΄οίκον.Και ότι όσοι από εμάς-τους γηραιότερους-δεν αρνήθηκαμε την πραγματικότητα και πορευθήκαμε με αυτήν γίναμε είτε γραφικοί είτε loosers είτε,τέλος,οι μ@λ@κες της υπόθεσης.Ανάλογα με το πώς τα έχουμε καταφέρει στη ζωή μας,ακροβατούμε μεταξύ γραφικότητας και σνομπισμού.
    Παρόλη την πίκρα μου συμπαρατάσσομαι ανεπιφύλακτα σε κάθε προσπάθεια διαφωτισμού και συντάσσομαι στην αίτηση συγγνώμης προς τους συμπολίτες μου-και ιδιαίτερα προς τους νεότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva καλησπερα απο την Αθηνα των ηπιων μποφωρ...

    Βαρκούλα
    Ριγμένη στ' ακρογιάλι πλανεμένη η βαρκούλα
    σαν ερείπιο του χρόνου εκκείτετο ως τα χτες
    σκελεθρωμένη κομμάτι της ζωής
    ξεκλείδι πόνου.

    Μα τώρα οι ξυλοκόποι την χαλούνε,
    ο γερονάφτης είπε στα παιδιά του
    τα κόκκαλα του θέλει να κλειστούνε
    στα ξύλα που είχαν κλείσει την καρδιά του.

    Γιάννης Περγιαλίτης
    ( Σπέτσες 1866... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εμείς για αλλού κινήσαμε για αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει..."
    Τουλάχιστον νάχουμε ανοικτό το παράθυρο για την δροσιά του Μάη κι ότι άλλο ελευθερώσει το πνεύμα και την ψυχή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5.7.10

    Αυτή η γροθιά σου Ελβα, το τράνταξε το τραπέζι. Τόσο που αισθανόμαστε να πονάνε τα δικά μας χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5.7.10

    Αυτή η γροθιά σου, Ελβα, το τράνταξε το τραπέζι. Τόσο που αισθανόμαστε να πονάνε τα δικά μας χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Φυσικά η περηφάνια δεν έχει καμία σχέση με την καταγωγή. Όπως ο σεβασμός που αξίζει ο οποιοσδήποτε.
    Πλέον την πραγματικότητα δε μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Θα σε συναντήσει, σύντομα θα τη βιώνουν αμεσότερα περισσότεροι. Όσοι έχουν την δυνατότητα ήδη φεύγουν από την Ελλάδα, αφήνοντας σε όσους μένουν εδώ το έργο να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σχιζοφρένειας. Έχουμε πολλά να δούμε. Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα Ελβα..φοβερη αναρτηση,απο τις καλυτερες που εχω διαβασει το τελευταιο διαστημα..
    ελπιζω συντομα να 'νιωσουν' κ οι τελευταιοι που δειχνουν "σαν ναρκωμένοι με αιθέρα ασθενεις στο χειρουργείο... "

    καλη εβδομαδα να εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος5.7.10

    Αγαπητή Έλβα
    my compliments για το παρόν ποστ!


    όσο για τα...καρκινώματα, τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης (τις δικές μου δεν τις αποποιούμαι) και, ούτε κατά διάνοια, δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσουν συγνώμη ΑΛΛΑ έχουν το θράσος να ζητάνε ακόμα τη ψήφο μας, ένα σκέφτομαι καιρό τώρα...κοντός ψαλμός αλληλούια!
    Θέλω να πιστεύω πωε δεν είμαι η μόνη...

    την καλησπέρα μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θέλει θάρρος και σοφία για να δεις την αλήθεια κατάματα και δυστυχώς έχουμε αφεθεί στις εύκολες λύσεις που χαϊδεύουν. ελπίζω να μην το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
    την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπέρα Swell

    "Ετσι είναι, αν έτσι...τους βολευει!" θελεις να πεις; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλτατε Σελιτσάνε

    Μα καποιων αλλων τα...καλο/
    κακομαθημενα παιδια ουτε απ εξω δεν περναγαν απο σχολεια οπως αυτα που μερικοι απο εμας πηγαιναμε...
    Τα παιδιά μας εχουν μονο μεσω ημων, πια, και μεσω λιγων καλων και συνειδητοποιημενων, ακομα, δασκαλων τη δυνατότητα να μαθουν την πραγματικότητα που τα δικα τους παιδια φυσικα παντα αποφευγουν! Τη συγγνωμη τη ζηταω πρωτα απο τον εαυτο μου γιατι νοιωθω φοβερα εξαπατημενη απο πολλους θεσμους που πιστευα μικρη οτι σημαιναν κατι..Πατριδα, δημοκρατια, δικαιωματα, εργασια ειναι πλεον λεξεις τοσο διαστρεβλωμενες απο τις κυβερνησεις στην Ελλαδα...Για εμας στο εξωτερικο καποιες απωλειες ειναι μεγαλυτερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλε μου φιλεΔημητρη

    Καλησπερα! Παντα με χαιρετας μ ενα ομορφο λιτο τραγουδι-ποιημα.

    Σ ευχαριστω πολυ και παλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Triton

    Καλησπερα! Σωστα! Μονο με ανοικτους οριζοντες και ελευθερο πενυμα μπορει κανεις να ελπιζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. herrkstories

    Σ ευχαριστω! Ηταν ενα ξεσπασμα μετα απ ολα αυτα που διαβαζουμε και που δυσκολα πια καταπινονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Roadartist μου

    Ευτυχως, που οπως λες, την πραγματικότητα δε μπορεί να την αγνοήσει κανείς και ειναι κριμα που αναγκαζουν πολυ κοσμο να φυγει από την Ελλάδα, επειδη δεν αντεχει "καταστάσεις σχιζοφρένειας". Έλπιζω oμως οτι θα εχουμε και …καλα να δούμε! Καλό μήνα και σ εσενα, φιλη Road! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλε Laplace

    Σ ευχαριστω και ελπιζω και εγω στο ξυπνημα οσων τωρα νιωθουν "σαν ναρκωμένοι με αιθέρα ασθενεις στο χειρουργείο"

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τη καλησπέρα μου φιλη Λένα

    Τhank you so much! ;)
    Tα…καρκινώματα κανουν τη δουλεια τους και εμεις τη δικη μας. Πιστευω κι εγω ομως οτι δεν θα τη κανουν για πολυ καιρο ακομα, εφ οσον ολο και περισσοτεροι καταλαβαινουν οτι μας εξαπατουν και μας υποτιμουν καθημερινα!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου sCaTterBraiN

    Μα καποιοι το πληρώνουν ηδη πολύ ακριβά φιλε sCaTter! Ξερεις τι απολυσεις γινονται καθε μερα και σε τι απογνωση βρισκονται πολλα σπιτια, ειδικα πολλων εργαζομενων που ειναι μεγαλυτεροι σε ηλικια και δεν ειναι ευκολο να βρουν δουλεια πια;
    Χρειαζεται κριτικη και ξεσκεπασμα οσων αδιαντροπα συκοφαντουν και καλυπτουν τετοιες καταστασεις με το προσχημα του οτι π.χ δηθεν καποιοι βλαπτουν τον τουρισμο κλπ.ρηχα επιχειρηματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Οσο περισσότερο σου κλέβουν τη ζωή, τόσο σε ποτίζουν με έθνος και φυλή"

    Ενα σύνθημα αναρχικών από τρικάκι νομίζω συνοψίζει όλο σου το κείμενο

    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι γνωστό το ταλέντο των "περήφανων" Ελλήνων να κρύβουν το κεφάλι τους στο χώμα και να εθελοτυφλούν πειθωντας τους εαυτούς τους πως όλα είναι εντάξει. Είναι που δεν αντέχουμε τη ντροπή κοιτώντας να παραδεχτούμε πόσο χαμηλά έχουμε πέσει...
    Πόσο σωστά τα λες elva για ακόμη μια φορά. Αφού κανείς μέχρι τώρα σ'αυτό τον τοπο δεν έχει ζητήσει συγνώμη για τίποτα, ας πει την αλήθεια κάποιος απο μας. Πρέπει όλοι με τη σειρά μας να ζητήσουμε συγνώμη. Μετά όμως πρέπει και να συγχωρέσουμε ισως τους εαυτούς μας και επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά, σε ένα μέλλον που δε θα μας ντροπιάζει και δε θα μας κάνει να μετανιώνουμε. Επιτέλους, φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ίσως τελικά αυτός "ο νομος της διαφθορας συνειδησεων" είναι και ο χειρότερος που μας έχουν επιβάλλει. Πάνω από φόρους και μειώσεις μισθών. Και γιαυτό πρέπει πάνω από όλα να παλέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα εκεί στον Βορρά!
    Τι να πώ;;; Τα είπες όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φιλε Blackened

    Kαλησπερα! Πολυ σωστο το σύνθημα που λες και οντως εχει σχεση με το κείμενο. Πολλες φορες εχει τυχει να διαβασω συνθηματα σε τοιχους και να συμφωνησω απολυτα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλη μου φιλη zekia

    Αν περιμενουμε να μας ζητήσουν συγνώμη αυτοι που καταστρεφουν τις ζωες του κοσμου καθημερινα θα περιμενουμε αιωνια!! Και εγω ετσι σκεφτηκα και ηθελα εστω και συμβολικα να ζητησω μια συγγνωμη απο τα χρονια που εχασα νεοτερη πιστευοντας οτι ζω σε μια χωρα που επειδη ...γεννησε τη δημοκρατια θα πρεπει να τη σεβεται κιολας! ;(

    Oπως λες και εσυ αυτο που πρεπει να κανουμε ειναι επιτέλους 'να προχωρήσουμε μπροστά, σε ένα μέλλον που δε θα μας ντροπιάζει και δε θα μας κάνει να μετανιώνουμε'. Eλπιζω να το δουμε sooner than later... :)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερα φιλε Saq

    Και εγω αυτο πιστευω οτι "ο νομος της διαφθορας συνειδησεων" είναι κατι που εχει επιβληθει για να παιξει ενα προκαθορισμενο ρολο. Και οπως λες πρέπει πάνω από όλα γι αυτο να παλέψουμε και να μη τους κανουμε τη χαρη να υποκυψουμε σε διλημματα και ψευδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φιλε Δημο

    Gracias, αλλα ολο και κατι θα πρεπει να εχετε να προσθεσετε και εσεις!;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολυ ωραιο post!
    Καλογραμμενο με χωρις πολλα "φρου-φρου και αρωματα"!
    Μα για πια παιδια συζητας;
    Για παραδειγμα, υπαρχουν πολλοι gay που δεν εχουν καν παιδια, κι ομως θα κανουν τα παντα μονο και μονο για τον εαυτουλη τους.
    Νομιζω οτι ειναι στον ανθρωπο... οσο για αυτο το... "το εκανα για τα παιδια μου" ειναι απλα φτηνη δικαιολογια μερικων, που χρησιμοποιουν τα παιδια τους για να δικαιολογησουν τα αισχη που κανουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επ' ευκαιριας, μου θυμισες αυτο που λενε εδω σε ατομα που το μυαλουδακι τους δεν κοβει πολυ...
    "Denial is not a river in Egypt"
    χα-χα-χα...
    Καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Elva καλώς σε βρήκα!
    Καταπληκτικό ποστ, εξαιρετικό μπλογκ!

    Στην τελευταία σου φράση (Οχι πια αλλη αρνηση, φτανει, μηπως και καποτε ξυπνησουμε) προσυπογράφω!

    Θα τα λέμε, να'σαι καλά!

    Υ.Γ. Στην ευγενική σου φιλοξενία στο "σπίτι" σου, ανταποδίδω ευθύς αμέσως με πολλή χαρά. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπερα elva,συγκλονιστικη αναρτηση,καταιγιστικος ο λογος σου.Προφανως κ δεν εχω τιποτα να συμπληρωσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Kαλησπερα φιλε Ephemeron

    Σιγουρα τετοιες δικαιολογιες που χρησιμοποιουν μερικοι ειναι φτηνες, εχουν παλιωσει και δεν δικαιολογουν με τιποτα τις πραξεις τους! Καιρος να φευγουν λοιπον!

    ''Denial is not a river in Egypt"! Το εχω ακουσει! Καλο! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλως το φιλο Πορτιατη

    Σ ευχαριστω για τα καλα λογια, οπως και για τη βολτα που εκανες απο τα μερη μας,...στο Βορρα! :)

    Να'σαι καλά και να τα λεμε!
    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλε μου φιλε celin

    Nα σαι καλα!

    (Eυχαριστω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)