2.8.10

Η Patti Smith και η εποχη χωρις ...πιστωτικές κάρτες!

"Προτιμώ την εποχή που δεν υπήρχαν πιστωτικές κάρτες, ή τετοια πράγματα. Τότε όλοι ζουσαν πιο πιο απλα και δεν κυνηγουσαν τη φήμη με τον ίδιο τρόπο", λέει η Patti Smith που ηρθε προσφατα στη Σουηδια, στο φεστιβαλ Peace and Love. 

Η Patti μετακομισε απο το Σικαγο στη Nεα Yoρκη το 1967. Εκεί συναντησε τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe και χαρις στο ταλεντο και τη δημιουργικοτητα τους καθιερωθηκαν και οι δυο σαν καλλιτεχνες μεσα σε λιγα χρονια.
Μεγαλώσαμε στη Νέα Υόρκη. Μεναμε στο Chelsea Hotel, όπου ζούσαν πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι όπως ο Jimi Hendrix, η Janis Joplin, ο William Burroughs και ο Gregory Corso.
Φετος κυκλοφορησε ένα βιβλίο της, για εκεινο το διάστημα, με πολυ καλες κριτικες με τον τιτλο Just Kids.
- Αυτοί όλοι οι άνθρωποι ήθελαν να πετύχουν κάτι, ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο. Στόχος τους δεν ήταν να γίνουν σταρς, πλούσιοι και διάσημοι.
- Τοτε δεν νοιαζόταν κανεις τόσο πολύ για την εμφάνισή του. Δεν μπορώ καν να φανταστώ hippies, ή νέους να καταφευγουν σε Botox, ή να ενδιαφέρονται τοσο πολύ για την εμφανιση τους ωστε να κανουν πλαστική χειρουργική!

Λατρεύω την όπερα λεει η Smith, που ειχε τη πρωτη της επιτυχια στη δεκαετία του 70 όταν άρχισε να τραγουδα ποιήματά της. Το πιο γνωστό τραγούδι της είναι το Βecause the night που έγραψε μαζί με τον Bruce Springsteen στα 1977.

- Μ 'αρέσει η όπερα, αλλά όταν βλέπω Τριστάνο και Ιζόλδη, απο τη Waltraud Meier μου αρεσει να ακούω το τραγούδι, είμαι φυσικα οπαδός, αλλά νομίζω οτι ταυτοχρονα σκεφτομαι και το πως θα το απεδιδα εγω.
Η Patti Smith, 40 χρόνια μετά την πρωτη της επιτυχια δεν σκεφτεται να επαναπαυθει. Συνεχιζω να εξελισσομαι ως καλλιτεχνης και να ψάχνω ακομη για νεα πραγματα. Δεν θεωρω τον εαυτό μου κατασταλαγμενη καλλιτέχνη, ακομη....

31 σχόλια:

  1. Απίστευτο!!! Σοκαρίστηκα με την εμφανιση που έχει σήμερα...
    Δεν μιλάω για Βοτοx, μιλάμε για μια πραγματική εγκατάλειψη του εαυτού της!
    Συγνώμη αλλά εγώ έτσι το είδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Patti Smith..η θεα της ροκ..
    απεριόριστος σεβασμος!
    καλησπερα Ελβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητη φιλη Elva καλησπερα απο την Αθηνα των 38 κελσιου, στα βορεια προαστεια, φυσαει ελαφρα, τα περασα ερχομενος απο την δουλεια, τυχεροι οι μπαγασιδες οι ευκαταστατοι, δεν εχουν πολυκατοικιες να κοβουν το αερακι.

    Πολυ ωραια τα λεει η smith και ισως γινονται και επικαιρα για εμας τους Ελληνες.

    Ειδες η Καριατιδα? Κοκετα, το ματι στην εμφανιση και οχι στο μυαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Elva, φίλη μου!

    Άλλη μία έκπληξη -κι ευχάριστη και απαραίτητη θα έλεγα, αναδρομή στα... οργισμένα νιάτα μου!

    Τι περισσότερο να πει κανείς για την Patti Smith, την ακτιβίστρια, την ειρηνίστρια, την "πράσινη" που, ακόμη και την τελευταία δεκαετία (μετά τα 50 της, δηλαδή) δημιουργεί, διαμαρτύρεται, συμμετέχει!... (Ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, στο Γκουαντάναμο, στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ και Ισραήλ -και σε άλλες, πολλές δράσεις).

    Η εποχή "της" -όχι μακρινή, όχι ξένη σ' εμάς- τόσο πλούσια σε γεγονότα κι επαναστάσεις (πολυτάραχα '60's, Βιετνάμ, 70's, κινήματα κατά του ιμπεριαλισμού και του αφοπλισμού, πρώτες περιβαλλοντκές κινήσεις κι οργανώσεις, ευαισθητοποίηση του κόσμου κά)... παράλληλα, λιγότερο σύνθετη, περισσότερο αγνή και άμεση.

    Τα "είδωλα" δημιουργούνταν, όχι από τους κοιλιακούς τους, τις ατέλειωτες γάμπες τους ή τις αριστοτεχνικές photo manipulation του Photoshop... αλλά από τα τραγούδια τους, τη μουσική τους, τους στίχους τους, την ίδια την επανάστασή τους!

    Τότε, το προχωρημένο μακιγιάζ δεν ήταν "προσταγή" κάποιου επαγγελματία, αλλά τρόπος έκφρασης (μαζί με άλλους, πολλούς).
    Τα προϊόντα της φύσης δεν ήταν μόδα -ήταν συνειδητή επιλογή.
    Μετακινήσεις με auto-stop και interRail, ποδήλατα και μηχανές -αντί για Cayenne και μουράτα σκάφη...
    Σκηνάκια αντί 5άστερα...

    Ε, σε μια τέτοια εποχή, ο,τιδήποτε fake θα ήταν παράταιρο.
    Όπως παράταιρη θα ήταν σ' εμένα, η Patti Smith (και η όποια, όχι γνωστή Patti αυτής της ηλικίας, με αυτά τα βιώματα και αυτές τις καταβολές) εάν την έβλεπα να γυρίζει τον κόσμο σαν -άλλη μια- botoxαρισμένη μούμια!


    ΥΓ. E, και μια που... άπλωσα το σεντόνι...
    - να τα (ξανα)βάλω με το lifestyle (όπως στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης της Elva μας),
    αλλά και
    - να "υπενθυμίσω" στην Karyatida62 μια λίγο παλιότερή μας κουβεντούλα (μερικές μέρες πριν), στο "σπιτικό" του Δημήτρη, για τα "Παιδιά των Λουλουδιών"... για το πόσο εύκολα διαβρώθηκε το αγνό τους κίνημα...
    Σκέψου, τότε... Φαντάζεσαι, τώρα...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, Elva.
    Τί να πω για την Patty Smith - το μέγεθός της επιβάλλεται φυσικά, αυθόρμητα. Τα kids αυτής της γενιάς, όσο αντέξαν (και δεν ήταν καθόλου εύκολο) δίνουν μαθήματα προσφοράς και - τελικά - ήθους. Άξια.
    ΥΓ. Οι κυρίες δεν έχουν χρόνια (αχ, μαύρο gentlemanship, τα καλύτερα παιδία μας έφαγες) αλλά αυτή η Κυρία στα 64 τί ενέργεια βγάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γκίνσμπεργκ πέθανε,η Πάτι Σμιθ γέρασε κι εγώ τώρα τελευταία δεν αισθάνομαι και πολύ καλά.

    (Πού είναι οι νέοι ρε παιδιά;!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι να πώ?Κάθε εποχή έχει και τα καλά της και τα κακά της!Συνήθως αγαπάμε την εποχή που περνάμε καλά και συνήθως αυτή είναι όταν είσαι νέος,ακόμα κι αν έχεις περάσει πόλεμο!Δεν έχει προλάβει ο χρόνος ν'αφήσει σημάδια σε ψυχή και σώμα κι αυτό είναι πολυ ωραίο πράγμα και ο καθένας το νοσταλγεί!Φυσικά υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα!Πάντως για μένα οι εποχές είναι όλες ίδιες,πάντα θα υπάρχουν οι μεν και οι δέ,διάσημοι και άσημοι, άλλοτε σε προκλητική έκδοση κι άλλοτε σε πιο συντηρητική,αλλά με σταθερή αναλογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η τελευταία πρόταση αποκαλύπτει πλήρως το χαρακτήρα της καλλιτέχνιδος.

    υγ. Δεν είχα ποτέ πιστωτική, σώζομαι;; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλη kariatida

    Καλημερα! Μα οσοι ακουγαν και ακουν τη μουσικη της Patti και ακολουθησαν τη καρριερα της απο τα πρωτα της βηματα ξερουν καλα οτι η συγκεκριμενη καλλιτεχνης (και προς τιμην της αυτο μια και δεν ειναι πολλες που σκεφτονται ετσι), ανεκαθεν δεν εδινε σημασια στην εμφανιση της, αλλα στην ουσια των στιχων της και της μουσικης, που ειναι το ζητουμενο για ενα καταξιωμενο καλλιτεχνη κατα τη γνωμη μου. Αν υπαρχει κατι που εχει ..δροσια ακομη στα 60+ χρονια της ειναι το γεγονος οτι παραμενει οσο αληθινη μπορει να ειναι μια γυναικα που αντλει δυναμη απο αυτο που αγαπαει πιο πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Laplace

    Και ακομα παραμενει ...θεα, ελλειψει αλλων καλυτερων! ;)

    Καλη σου μερα φιλε Laplace!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα καλε μου φιλε
    Δημητρη

    Σε χαιρομαι που τα προλαβαινεις ολα και μαλιστα συχνα με ενημερωνεις και για το καιρο και την κατασταση στην Αθηνα! Σ ευχαριστω πολυ για τις μικρες αυτες καθημερινες, σχεδον, ανταποκρισεις και σιγουρα εκτιμω τη φιλια σου! Βλεπω επισης οτι και σ εσενα αρεσε το πως βλεπει η Patti, Smith τη σημερινη κατασταση, η οποια παρα την παγκοσμια αναγνωριση της παραμενει μια πολυ απλη καλλιτεχνης, σε τετοιο βαθμο απλοτητας που ...σοκαρει πολλους, οπως τη φιλη Καριατιδα! Βεβαια ο καθενας εχει δικαιωμα να εχει αλλη αντιληψη για την εμφανιση, αλλα εγω προσωπικα το θεωρω πολυ γενναιο απο μερους μιας γυναικας να μην ενδιαφερεται για φτιασιδωματα ενω ειναι τοσο γνωστη σ ολο το κοσμο και ενω σιγουρα εχει τα μεσα για να εμφανιστει πολυ καλυτερα! Ας τα βλεπουμε κι εμεις που ειμαστε καθημερινοι ανθρωποι και οχι ...ατομα που κινουνται στο star system!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλη Ντρουσίλα

    Καλημέρα και σ εσενα! Τι να πρωτοπει κανεις για τη Patti, που πολλοι απο εμας ταυτισαν με την αμφισβητηση, το κινημα ειρηνης, οπως κι εσυ αναφερεις και τη αντιπολεμικη δραση της μεσα απο δηλωσεις και συναυλιες της; Για μενα τετοιες γυναικες και τετοιου ειδους καλλιτεχνες ειναι μοναδικες επειδη δεν βρισκονται πια πολλοι/πολλες στο χωρο της που να λενε τα πραγματα οπως ειναι και να μην ενδιαφερονται να μοιαζουν και αυτες σαν μερικες αλλες ...botoxαρισμένες μούμιες, οπως χαρακτηριστικα γραφεις! ;)
    Eiναι προς τιμην της που ειναι τοσο απλη και τοσο...νεα, ακομη, στη καρδια!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε Prths

    Καλημέρα! Μακαρι και οι μεταγενεστερες απο τη Patti γενιες να μπορουν να δίνουν τετοια μαθήματα προσφοράς και ήθους.
    Πολυ σωστο και ομορφο αυτο που ειπες οτι οι αληθινες κυρίες δεν έχουν χρόνια! Μακαρι να το πιστευαν περισσοτεροι ανδρες! ;)

    Nα σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σελιτσάνεμας

    Πού είναι οι νέοι ρωτατε...Ας ρωτησουμε καλυτερα τον κουμπαρο μου τον Μανο, ευκαιρια και να τον συμβουλευτητε μια που λετε οτι "τώρα τελευταία δεν αισθάνσθε και πολύ καλά"!! ;)

    Υπερβολες! Απλα χρειαζεστε διακοπες με συνοδεια μουσικης Patti Smith!
    Θα ξανανιωσετε, τι λετε; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε Triton

    Σιγουρα εχεις δικιο οταν λες οτι συνήθως αγαπάμε την εποχή που ειμαστε νεοι, επειδη τοτε περναμε καλυτερα πραγμα που συχνα νοσταλγουμε οταν μεγαλωσουμε...

    Καλα, ας μη μας παιρνει και τοσο απο κατω η κατασταση! :) Ti θα πουμε δλδ οταν φτασουμε στα χρονια της Patti Smith, που αν και μεγαλυτερη ειναι τοσο ζωντανη ακομη!
    Για μενα παιζει ρολο και η ψυχικη διαθεση, αλλα και τα ενδιαφεροντα που εχει, ή δεν εχει καποιος. Γνωριζω ατομα,χωρις ενδιαφεροντα, που δειχνουν και φερονται σαν πολυ μεγαλυτεροι απο τη πραγματικη τους ηλικια, επειδη δειχνουν να "βαριουνται που ζουν"!
    Τι κριμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελα βρε κουμπαρε Μανο

    Ενα γιατρο οσο να ναι τον χρειαζομαστε παντα, ασχετα αν λεμεμερικες φορες...αχρειαστος να ναι! ;)

    Χωρις πιστωτικη και σε μονιμες διακοπες στη Κρητη,αντε να ...σωθεις τωρα! ;PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κατά καιρούς αρκετοί νοσταλγούμε την παλιά εποχή "που δεν υπήρχαν πιστωτικές κάρτες, ή τετοια πράγματα".
    Είναι αλήθεια ότι όλοι ζουσαμε πιο απλα, όπως λέει η Patti Smith.

    Αλλά, ίσως, και σε μεγαλύτερη άγνοια για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούσαμε.

    Σήμερα ζούμε στην εποχή των αποκαλύψεων κι αυτά που τότε τα γνώριζαν λίγοι, σήμερα τα γνωρίζουμε πολλοί.

    Και το ζήτημα, νομίζω, είναι τώρα που τα γνωρίζουμε τι κάνουμε;

    Υπέγραψα για την αποβολή του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2012.
    Αν συμφωνείς μπορείς να υπογράψεις στο:

    www.PetitionOnline.com/12101982/petition.html

    Μετάφραση στα ελληνικά του κειμένου προς την Ολυμπιακή επιτροπή υπάρχει στο ιστολόγιο GRSAIL

    http://grsail.blogspot.com/2010/08/2012.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Εlva, Dimitris:
    Διαφωνώ!!! Το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής και του μυαλού μας!
    Όταν δεν τον φροντίζω τον ναό θα πέσει κάποια στιγμή και θα με πλακώσει την στιγμή που διαλογίζομαι!!!
    Ελπίζω Έλβα να καταλαβαίνεις τι λέω και να μην μου αποδώσεις "ελαφρεις χαρακτηρισμούς" όπως αρέσκεται να κάνει για μένα ο φίλος μου Δημητράκης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμπληρώνω: Yπάρχει τεράστια διαφορά απο το να μη δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση απο το να εγκαταλείπω τον ευατό μου!
    Προφανώς το ποτό και οι ουσίες της κατέστρεψαν ό,τι όμορφο είχε η εμφάνισή της...διακρίνω όμως και την κατάθλιψη στην οποία πρέπει να οφείλει αυτό το εγκατελελειμένο σώμα!
    Εύχομαι να μην ακούσουμε άσχημα μαντάτα γι'αυτήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χμμμμ. Με τρώει το χέρι μου (σε καλό μου!) να δευτερο-κουβεντιάσω. Για την εμφάνιση της Patty. Άγνωστη αλλά αγαπητή Kariatida62, να σε "μαλώσω" κι'εγώ κομματάκι ;) Απαλά, όμως... No offence meant.
    Μην το ζορίζεις, φίλη. Καταλαβαίνεις οτι καταλαβαίνουμε (περίπου ότι και υμείς η ιδία) αλλά κάνουμε οτι δεν καταλαβαίνουμε. Για τη χαρά του "μώκου" aka την αξία της χρυσής σιωπής. Από λεπτότητα (τα αγόρια είμαστε επιπλέον και ντροπαλά ;) προς την Κυρία Smith. Για μένα, αυτά που της λείπουν (δροσιά, υγεία, κέφι κλπ.) καλά να είναι να τα βρεί η γυναίκα. Γι' αυτά που έχει - και προσφέρει - μόνο "ευχαριστώ" χωράει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συμφωνώ μαζί σου και γω ευχαριστώ, όμως σοκαρίστηκα και λυπήθηκα...
    Το σοκ και την λύπη μου κατέθεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι, έτσι είναι... Άνθρωπος με βάσανα. Δύσκολα μπορούσε νάναι αλλιώς, - στους καιρούς και τους τόπους που αγωνίστηκε. Γιατί τα βάσανα απλώνουν την καρδιά - όμως καμμιά φορά σε βάρος του υπόλοιπου "σώματος".΄Η ισοροπία που - σωστά - λές (σώμα, πνεύμα και ψυχή να καλλιεργούνται μαζί), είναι ίσως ένα άλλο όνομα για την ανθρώπινη ευτυχία. Μακάρι να την πλησιάσουμε όλοι...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγης Γηος

    Καλησπερα και καλως ηρθες! Eιναι αληθεια αυτο που ισχυριζεσαι οτι παλιοτερα ζουσαμε πιο απλα μεν, "αλλα και σε μεγαλύτερη άγνοια για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούσαμε".

    Παντως εξακολουθω να πιστευω οτι ακομα και σημερα και παρα τις περισσοτερες αποκαλυψεις απο την εποχη των hippies, ας πουμε, στη δεκαετια του ´60, υπαρχουν παλι σημαντικα πραγματα που ποτε δε θα μαθουμε, επειδη καποιοι φροντιζουν και κρατουν τις σημαντικες πληροφοριες αδιαβλητες!
    Και οπως λες κι εσυ ακομα και σε περιπτωσεις που γνωρίζουμε καποια πραγματα, σε τι ωφελει οταν π.χ ξανακανουμε τα ιδια ...λαθη;

    Σ ευχαριστω και για το link και θα φροντισω να υπογραψω επειδη συμφωνω με την προταση για αποβολή του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2012, εστω κι αν δε νομιζω οτι θα εισακουστουμε..
    Ας προσπαθησουμε ομως....

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φιλη kariatida

    Τελικα μετα και το σχολιο του @Prths ελπιζω να ηρθαμε τελικα σε συμφωνια περι εμφανισεως ορισμενων καλλιτεχνων σαν τη Patti Smith, η οποια παρεπιπτοντως εχει περασει αρκετα στη ζωη της χανοντας πολυ αγαπητα σ αυτη προσωπα. Ισως και το γεγονος αυτο εξηγει πολλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Prths

    Σε ευχαριστω για τα σχολια σου και φυσικα συμφωνω απολυτα με τη φραση σου : ''Γι' αυτά που έχει - και προσφέρει η P. Smith- μόνο "ευχαριστώ" χωρά''!

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Elva καλημέρα!

    Για την Patty Smith μπορούμε να πούμε πολλά! Για τις πιστωτικές επίσης...

    Στην κοινωνία που ζούμε έχει μεγαλύτερη σημάσία να καταναλώνεις από το να ζεις!

    Εδώ ταιριάζει και ενα παλιό στιχάκι από τραγούδι των Panx Romana

    "Σκάστε, να είστε ευτυχισμένοι..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημερα Πειρατες

    Σωστα, αυτο που ενδιαφερει τη κοινωνια ειναι η καταναλωση και οχι η ζωη! Σε μερικες μαλιστα χωρες καταστρεφεται συνειδητα πια το περιβαλλον ωστε να ωθησουν τον πολυ κοσμο ακομη περισσοτερο προς τη ακρατη καταναλωση...που η Patti oπως και πολλοι αλλοι καλλιτεχνες ειναι αντιθετοι!

    Ομολογω οτι δεν ηξερα το στιχακι αυτο απο τους Panx Romana! ;)

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. κρίμα που δεν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι σαν αυτήν.
    και ίσως είναι δείγμα της αλλοτρίωσης που έχουμε υποστεί (μιλάω για μένα κυρίως) όταν - έστω και σαν πρώτη εντύπωση - η στάση της μας φαίνεται γραφική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φιλε SB

    Eυτυχως υπαρχουν ανθρωποι σαν και την Patti, αλλα ειτε δεν τους γνωριζουμε, ειτε παραμενουν 'απομονωμενοι' λογω νοοτροπιας και ιδεολογιας, που δε δεχεται ο τι μας πλασαρουν σαν αναγκαστικα σωστο!

    Νομιζω οτι συμφωνεις κι εσυ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ούτε και γω έχω πιστωτική, έχω μια χρεωστική για αγορές μέσω ιντερνετ, αυτό μετράει;; Χε χε:)
    Δε μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται τόση συζήτηση για το αν είναι και αν θα έπρεπε να είναι "ωραία" η Patti Smith στα 64 της χρόνια. Προφανώς άνθρωποι της τάξης αυτής δεν ασχολούνται με την εμφάνιση τους γιατί πολυ απλά είναι χάσιμο και σπαταλη χρόνου. Η patti smith είναι μια φυσιολογικά γερασμένη, ανήσυχη και σοφότατη γυναίκα. Δεν παράτησε την τέχνη και το ταλέντο της για να ξεκινήσει να ασχολείται με την κηπουρική και το bingo. Σημασία έχει οτι είναι ακόμη εδώ και παραμένει ίδια και απαραλαχτη, πιστη στα πιστευω και τις αξίες της, δημιουργεί, τραγουδάει και στέκεται μπροστά μας ως λαμπερό παράδειγμα ανθρώπου και καλλιτέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. zekia

    I coudn't agree more! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)