20.9.10

ΣOΥΗΔΙΑ: Tα αποτελεσματα ενος..προαναγγελθέντος εγκληματος!

Πανηγυρισμοι στα κομματα του συντηρητικου συνασπισμου (Αliansen), που μεχρι τωρα εχουν παρει ποσοστο 49,3%, 172 βουλευτες, απογοητευση στον συνασπισμο της αριστερας (Rödgröna), με 43,7%, 157 βουλευτες.

Ομως το γεγονος οτι μπηκε στη Βουλη το ακροδεξιο κομμα των Sverigedemokraterna με ποσοστο 5,7% και 20 βουλευτες, (στις προηγουμενες εκλογες ειχαν λαβει μολις 2,8%), κατι το οποιο ολοι μας απευχομασταν, τους καθιστα ρυθμιστες, παρ ολο που και οι δυο συνασπισμοι ειχαν ηδη δεσμευτει οτι δεν θα συνεργαστουν με τους ακροδεξιους, σε περιπτωση που αυτοι εμπαιναν στη Βουλη.

Τωρα ο πρωην πρωθυπουργος και ηγετης των συντηρητικων, Fredrik Reinfeldt, αναμενεται να ξεκινησει διαπραγματευσεις με το κομμα των οικολογων, (Miljöparti), που ανηκει στον αριστερο συνασπισμο και εφθασε να ειναι το τριτο κομμα σε ποσοστα ψηφων παιρνοντας 7,2%! Ομως οι εκπροσωποι τους δηλωνουν απροθυμοι μεχρι στιγμης, να στηριξουν μια συντηρητικη κυβερνηση που διωχνει οπως ειπαν αρρωστους εργαζομενους απο τα ασφαλιστικα ταμεια, που δεν ενδιαφερεται για περιβαλλοντική πολιτική, που θελει να κτισει 10 νεους πυρηνικους αντιδραστηρες. 

Ποιοι ομως πραγματικα φταινε για τη κατασταση αυτη; Μεγαλες ευθυνες εχουν οι σοσιαλδημοκρατες, οπως και το κομμα της αριστερας, που με την ατονη πολιτικη τους και μια προεκλογικη εκστρατεια χωρις επιχειρηματα και θεσεις που να πειθουν, εδωσαν το πρασινο φως στους ακροδεξιους, που κατα παραδοση ψηφιζονται κυριως απο τη περιοχη της Skåne (Malmö, Blekinge), επειδη στις μεγαλες πολεις Στοκχολμη και Göteborg τα ποσοστα τους ειναι πολυ χαμηλα.

Δεν ξερω βεβαια κατα ποσο αληθευει αυτο που διαβασα οτι δλδ οι ακροδεξιοι πηραν ψηφους "απο ανεργους ψηφορους της ...αριστερας (!) και της δεξιας" ..Ενα ακομη θεμα ειναι οτι το κομμα αυτο εχει περισσοτερους ανδρες απο γυναικες, το οποιο εκτος των αλλων υποβαθμιζει και το θεμα ισης αντιπροσωπευσης ανδρων-γυναικων στη Βουλη οπως και το γεγονος οτι το περιεχομενο της πολιτικης αλλαζει λογω της εκπροσωπησης απο ανδρες βουλευτες και μονο.

Ηταν μια μερα ντροπης για τη Σουηδια και ειδα αρκετους πολιτες που εκλαιγαν μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων και μετα την ομιλια της Mona Sahlin, μαλιστα καποιες Ελλην. εφημεριδες εγραφαν το ονομα της προφερομενο ως...Σαχλιν :), των σοσιαλδημοκρατων, η οποια ομως μετεκλογικα,..."κατοπιν εορτης" δλδ. εδειξε ενδιαφερον και ανησυχια για το οτι μπηκαν στη Βουλη οι ακροδεξιοι και η συγκινητικη ομιλια που εκανε χθες το βραδυ δειχνει οτι ηταν πολυ προετοιμασμενη και γνωριζε καλα τι θα γινοταν....
Τι κριμα που που ο λογος τετοιων ... "αριστερων" δεν διαφερει, πια, πολυ απο πολλων αλλων κομματων του δεξιου συνασπισμου και τι κριμα που τα ....κροκοδειλια δακρυα τους ειναι μετα τις εκλογες... 
Exoυμε, ομως, δρομο ακομη μεχρι να δουμε τι συνεργασιες θα γινουν και δεν αποκλειεται να δουμε αλλαγες σε συμμαχιες και κομματα, οπως λενε οι ειδικοι. 

Nα, ομως, τι συμβαινει οταν τα κομματα της αριστερας ξεφτιζουν, ή αφηνονται επιτηδες (...συμπτωσεις, στη πολιτικη, δεν υπαρχουν) απο τους ηγετες τους να ξεφτισουν.... 

Για οσα κομματα αφησαν τα πραγματα να φτασουν σε αυτα τα χαλια,ενα μονο τραγουδι ταιριαζει...

32 σχόλια:

  1. Μολονότι δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου αριστερό, θεωρώ απολύτως απαραίτητο τον χώρο της Αριστεράς και την ιδεολογία της. Μόνον μέσα από την πάλη των ιδεών μπορεί να προκύψει πολιτική, υψηλή πολιτική και χαμηλή, επίσης... της καθημερινότητας, δηλαδή.
    Η κατάντια του σημερινού κόσμου, διεθνώς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυτο-παροπλισμό της διεθνούς Αριστεράς, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για την ΕΣΣΔ ούτε κι είμαι γνώστης ή αρμόδιος, αλλά σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση μιας Κρατικής οντότητας τοποθετημένης στο αριστερό του πολιτικού φάσματος δεν χρειαζόταν να συνεπαχθεί οπωσδήποτε και την κατάρρευση της ιδεολογίας της Αριστεράς. Τούτο έγινε γιατί η ίδια η Αριστερά έχασε το ηθικό της, την πίστη της στις ιδέες της, που μπορεί να ήθελαν ρετουσάρισμα αλλά όχι ολοκληρωτική εξάλειψη.
    Η Αριστερά στην ιδεατή μορφή της είναι, αν μη τι άλλο, δύναμη ηθικής και αυτό θα έπρεπε και θα μπορούσε να το αξιοποιήσει, συνεισφέροντας νέες ιδέες για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων. Χάνει την ευκαιρία και το τραίνο στην ευνοϊκότερη δυνατή συγκυρία γι' αυτήν - και μαζί της την χάνουν κι οι άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λόγια των αριστερών ηγετών είναι πολύ συγκινητικά, αποφασιστικά και ελπιδοφόρα μετά την ανακοίνωση των εκάστοτε εκλογικών αποτελεσμάτων. Το θέμα είναι τι λένε πριν τις εκλογές.

    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι που να δεις την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία που ανέφερε τους Sverigedemokraterna σαν "κεντροδεξιούς"!

    H θεία Måna δεν τραβάει, βάλτε άλλη!

    Κάποια στιγμή θα έμπαιναν πάντως τα ξαδέλφια του Kαρατζαφιόζη μέσα. H Σουηδία μέρος της Eυρώπης είναι, δεν βρίσκεται στην Bαλχάλα και η δυσαρέσκεια των κοινωνικά αποκλεισμένων πέφτει στους ξένους. Bλ. στο βίδεο εδώ

    Πάει το πειρατικό, βούλιαξε μπουάααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα φιλε Asteroid

    Η κατάντια της ..αριστερας, μιλαω παντα για τη Σουηδια (και σηκωνει πολυ συζητηση για το ποια κομματα ηταν και θεωρουνται..
    "αριστερα", οταν τελικα εφτασαν, οπως γραφω και στο αρθρο, να εχουν παρομοιες αποψεις σε πολλα θεματα με τα κομματα δεξιων συνασπισμων
    ) oφειλεται στο οτι καποιοι προδωσαν τα πιστευω τους, οπως συνηθως γινεται και εξαπατησαν πολυ κοσμο που τους ειχε εμπιστευτει στο παρελθον με τη ψηφο τους. Η αδιαφορια τους για την ανεργια, η μη συγκρουση τους με το κεφαλαιο και τα μονοπωλια, η αποδοχη των θεσεων της συντηρητικης ΕΕ, με λιγα λογια η αδιαφορια τους για τα σημερινα προβληματα των πολιτων, τους εφερε σε αποξενωση τελικα με το κομματι της κοινωνιας απο το οποιο λογικα εκλεγονταν μεχρι σημερα...

    Στη Σουηδια λογω της μακροχρονης ευημεριας πολλοι ισως και να θεωρουν ολα αυτα που ειχαν κατακτηθει με αγωνες ως αυτονοητα! Οποτε η ανοδος των ρατσιστων τους ηρθε σαν ...χαστουκι που ελπιζω να τους κανει να κινητοποιηθουν και να δουν τι αφησαν να χαθει ολα αυτα τα χρονια..Η καθοδος τους σαν κομμα ειχε ηδη αρχισει απο τα τελευταια χρονια της πρωθυπουργιας του Göran Persson, στον οποιο ειχε ηδη καταλογιστει οτι δεν ασχοληθηκε αρκετα με το ζητημα της αυξανομενης ανεργιας, τακτικη που συνεχισε μετα και η Μοna Sahlin οταν ανελαβε την ηγεσια του κομματος.

    Η Αριστερά, φιλε Αστεροειδη, εχει ..χασει και..χανει το τραινο οσο δεν αντιμετωπιζει τα προβληματα των καιρων και οσο εχει την ιδια γλωσσα με τους δεξιους. Αν το καταλαβουμε αυτο θα ειναι ευχης εργο, αλλα υπαρχουν καποιοι που δεν θελουν να το καταλαβουν και εδω και παντου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κουμπαρε Μανο

    Τα λόγια ποιων.. "αριστερων", ηγετών είναι "συγκινητικά,αποφασιστικά και ελπιδοφόρα";
    Εξαρταται ποιους εννοει κανεις... αριστερους και κατα ποσο οι πολιτικες τους ειναι αριστερες! :)

    Καλημέρα στη Κρητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ..Συμπατριωτη...pølse ;)

    Ωστε "κεντροδεξιούς" τους ονομαζε η K. Eλευθεροτυπία; Χαχα τοσα ξερουν τοσα λενε..
    H θεία Mοna δεν τραβάει,..ουτε τραβαγε ποτε! ...Αλλη/ος!! :)

    Eχεις δικιο για το οτι ηταν ζητημα χρονου η ανοδος τους στην ξενοφοβικη ΕΕ. Το βίδεο το ειδα! Καταπληκτικο, ευχαριστω! :)

    Οι Πειρατες, ομως, κριμα τα παιδια.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Elva και καλή βδομάδα!
    Με κάλυψε η μουσική επιλογή σου.Άλλο σχόλιο δεν μπορώ να κάνω,έχω καταντήσει θλιβερός κειμενογράφος μνημοσύνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα φιλε Τriton

    Kαι εσυ και εγω oπως και αλλοι, ετσι εφθασε να γινουμε.."θλιβεροι
    κειμενογραφοι μνημοσυνων'', οπως σωστα λες, οπως και..μαντεις
    κακων ειδησεων.

    Λες να αλλαξουμε στυλακι,βρε Τriton και ν αρχισουμε να γραφουμε
    για...αισθηματικα προβληματα, περι ανεμων και υδατων για να μη στεναχωριομαστε; Τιποτα συμβουλες για το ποιους ευνοουν τα...αστρα αυτην την εβδομαδα; :P

    Καλη εβδομαδα,κι ας ειμαστε...
    down!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια χαρά είναι το στυλάκι μας,αν ασχοληθούμε περί ανέμων και υδάτων ξέρεις πόσους φυσικούς πόρους ασύστολα εκμεταλευόμενους θα ανακαλύψουμε?
    Καλή βδομάδα και down πάντα καλά να είμαστε!
    υ.γ.Το τραγουδάκι πάντως είναι όλα τα λεφτά,για αυτή την βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eνα τραγουδακι κ απο μενα αφιερωμενο στους ακροδεξιους φιλους μας
    http://www.youtube.com/watch?v=5e5nqAsS_kY&feature=related

    Να πω οτι μπορω να συνομιλησω με ανθρωπους που εχουν ακροδεξιες αποψεις αλλα δε μπορω να συνομιλησω με ακροδεξιους.Υπαρχει μια διαφορα που ολοι τη καταλαβαινουμε.
    Θα υπαρξουν στιγμες στις ζωες ολων μας που μπορει να ξεφυγουμε κ να εκφρασουμε μια ακραια αποψη,ειτε ακροδεξια ειτε ακρο-ο,τιδηποτε.
    Εκει,καλο θα ειναι να εχουμε καποιον διπλα μας που μεσω του διαλογου(ειτε μεσω του μπινελικιου!)να μας επαναφερει!

    Αλλα με τους ακροδεξιους ενταγμενους σε κομματα,με ακροδεξιους συνειδητοποιημενους δηλαδη,τον μονο διαλογο που μπορω να κανω ειναι να απευθυνω τα λογια της allen,κ του δικου μου τραγουδιου,των archive!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Fusk them all θα έλεγα εγώ, Ελβα. Αναμενόμενη εξέλιξη, όταν η οικονομική κρίση δημιουργεί και κρίση ήθους και κάνει συχνά κάποια όρια δυσδιάκριτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τriton

    Λες; Κι ας στεναχωρουμε μερικους με αυτα που κατα καιρους λεμε; Εγω ειδικα εχω στεναχωρεσει..ουκ ολιγους, αλλα περι ...ανεμων και υδατων δεν μπορω να μιλησω, μονο αν ξερεις πως να ανακαλυπταμε π.χ ανεκμεταλλευτους ακομη φυσικούς πόρους!!
    Any luck there? :)

    P.S.
    Χαιρομαι που σου αρεσε το .... τραγουδάκι, το οποιο ειναι ο τι πρεπει για πολλες περιπτωσεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε celin

    Φοβερο και αυτο των Αrchive, δεν το ηξερα, αλλα υπαρχουν τοσα καλα τραγουδια του ειδους με πολυ καλους στιχους, που δε ξερω ποιο να τους ...πρωτοαφιερωσω!! :)

    Εγω, celin, ισως ειμαι πιο ακραια, δε ξερω, αλλα δε μπορω με τιποτα να ανεχτω ακροδεξιους, δε καταλαβανω τη "λογικη" τους, (μαλλον ειναι και..ευφημισμος αν το πουμε ετσι!) και δε θελω ποτε να τη καταλαβω, γιατι εκτος απο καθαρο μισος για τον αλλο, δεν υπαρχει τιποτα στο ..αδειο κεφαλι τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Swell

    Ποσο θα συμφωνησω και μ αυτη τη παρατηρηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κρατώ κυρίως το τραγούδι που αφιέρωσες!! Ταιριάζει γάντι και στους δικούς μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χωρίς να αμφισβητώ την αξία της ανάρτησής σου, πρέπει να σας πω ότι έχω κολλήσει με το τραγουδάκι!
    διαμαντάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλη Road

    Το ασμα ειναι για καθε περιπτωση, all weather, που λενε... ;)

    Oσο και γι αυτους που το αφιερωνεις εσυ, τι να πω, πιο καταλληλο δυσκολα βρισκεις! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δυστυχώς, εγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν!

    Το ζήτημα είναι πως γίνεται όλη αυτή η σαπίλα να αναδύεται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη!

    Και για να αναλογιστουμε τι σημαίνει για τη Σουηδία το 5,7% στους φασίστες, είναι σαν να παίρνει κοντά στο 10-12% το ΛΑΟΣ, πράγμα που και στο Μπουρδελιστάν δε θα μας κάνει εντύπωση σε λίγο!

    Εlva κάνω λάθος ή έχω ψυχολογησει σωστά την κατάσταση στη Σουηδία;

    Εχει σημασία πάντως και αυτό που λες για τις επερχόμενες συμμαχίες.

    Για να δούμε...

    Τα δέοντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλως τη φιλη ζαϊρα

    ''Diamonds are for ever'' !! ;))

    Y.Γ
    Kαλη επιτυχια ευχομαι και στο 3ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, (στη Πλατεία Αμερικής)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια στους Πειρατες

    Tι να πω; Τα βλεπαμε κι εμεις εδω και εκει τοσο καιρο, οποτε ηταν ζητημα χρονου να τους δουμε ..φατσα μπατσα! Αν και αλλιως ειναι στη θεωρια και αλλιως να τους δεις να...πανηγυριζουν οπως χθες το βραδυ, στη ΤV, που για μενα θα επρεπε να μη τους προβαλλει καθολου,εφ οσον και αυτοι δεν θελουν ολους τους πολιτες στη χωρα!

    Εχεις ψυχολογησει σωστα τη κατασταση, αν και οπως εχω πει οι δυο μεγαλες πολεις, (Στοκχολμη και Göteborg) δεν τους ψηφισαν, παρα μονο ο Νοτος της Σουηδιας που επηρεαζεται πολυ απο τη ξενοφοβικη πολιτικη της Δανιας!

    Θα δουμε τι θα γινει με τις συμμαχιες, αλλα οπωσδηποτε το φαινομενο ειναι ανησυχητικο και πολλοι ισως εβλεπαν το θεμα μεχρι τωρα λιγο..επιφανειακα!

    Πολλους χαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θλιβερό αλλά αναμενόμενο αποτέλεσμα.Αναμενόμενο όχι επειδή γνωρίζω τα πολιτικά δρώμενα της Σουηδίας αλλά γιατί εντάσσεται στην παγκόσμια τάση προς συντηρητικοποίηση.Όταν οι συντηρητικές πολιτικές επιβάλλονταν μέσω των παγκοσμιοποιημένων κεφαλαίων,στην αριστερά ακόμα συζητούσαμε για τους όρους επικράτησης της παγκοσμιοποίησης.Έχω την αίσθηση ότι η αριστερά περιμένει να εξαθλιωθεί πάλι η εργατική τάξη,για να μπορεί να της ξαναπεί "δεν έχεις να χάσεις παρά τις αλυσσίδες σου".Το ξέρω είναι πικρά λόγια αυτά αλλά πού είναι το καινούργιο όραμα της αριστεράς;Τα υπάρχοντα αριστερά οράματα είτε είναι κολλημένα στις αρχές του 20ου αιώνα είτε ταυτίζονται με αστικά φιλελεύθερα αιτήματα.Πού είναι το ολοκληρωμένο όραμα για μια κοινωνία διαφορετική;Ένα όραμα σαν αυτό που τον προηγούμενο αιώνα έκανε τους αριστερούς να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και τις περιουσίες τους και τον ίδιο τους τον εαυτό.Όχι δεν είναι ρομαντικά φληναφήματα αυτά.Θα βρεθεί αυτό το όραμα γιατί είναι ιστορική αναγκαιότητα.Προς το παρόν όλοι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τους άλλους...Και αν δεχτούμε ότι έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν όλοι έχουμε ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η Ευρώπη έχει μία παράδοση στην εναλλαγή "σοσιαλιστικών" (τα εισαγωγικά για προφανείς λόγους), και δεξιών/ακροδεξιών κυβερνήσεων.

    Σε μία πιο macro ανάλυση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι κοινωνίες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά για να αποτάξουν την δεξιά και τον συντηρητισμό από πάνω τους. Προβλέπω αρκετούς τέτοιους κύκλους ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα, Elva, φίλη μου...

    Φοβούμενη ότι θα γίνω μονότονη, θα επαναλάβω ότι, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, επομένως και την ύπαρξη "αντίπαλου δέους", ο καπιταλισμός... αλωνίζει ανενόχλητος, χωρίς -δυστυχώς- καμία ουσιαστική αντίσταση και αντίδραση.

    Τα κόμματα της Αριστεράς(;) στην Ευρώπη, μου θυμίζουν όσους κάνουν απανωτά lifting μέχρι που ξεχνάμε πώς ήταν και τέλος... και ποιοι ήταν!

    Πλέον, δεν υπάρχει "σημείο αναφοράς", μια ολόκληρη γενιά έχει κιόλας ενηλικιωθεί χωρίς να γνωρίζει καν τι ήταν η ΕΣΣΔ, ό,τι μαθαίνουν είναι όσα έχει πια "περάσει" ως πραγματικότητα και κοινή πεποίθηση η προπαγάνδα των πολυεθνικών (συμπεριλαμβάνονται και τα ΜΜΕ -κυρίως αυτά- βεβαίως!)

    Αυτοί οι πολίτες της "παγκοσμιοποίησης", έχουν καθοδηγηθεί να στηρίζουν, να υποστηρίζουν και να υιοθετούν τα κοινωνικά και πολιτικά πρότυπα που τους επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις των πολυεθνικών...

    Είναι απογοητευτική -για να μην πω ολέθρια η αύξηση του ποσοστού των Ακροδεξιών (παρόμοιο σοκ είχα αισθανθεί αρκετά χρόνια πριν, με τα ποσοστά του κόμματος του Λε Πεν στη Γαλλία).
    Με ενοχλεί αφάνταστα δε, με ανατριχιάζει, να ακούω ότι οι ψήφοι αυτοί, προέρχονται από άνεργους εργάτες!
    Κάτι δεν μου κολλάει (και δεν είναι ότι αμφισβητώ την προέλευση των ψήφων), ή ίσως είναι ότι δεν μπορώ να πιστέψω την ανυπαρξία ταξικής συνείδησης!

    Εδώ, υπάρχουν πολλές ευθύνες, πολλά ράμματα για τη γούνα της Αριστεράς -δεν μιλώ μόνο για την ελληνική Αριστερά. Μήπως, φεύγοντας οι αγωνιστές, οι επαναστάτες... περάσαμε στην εποχή των... νεο-αριστερών, απολύτως θεωρητικών και χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση για πάλη και αγώνα;
    Μήπως κάπου, όλη αυτή η "θεωρητική" προσέγγιση της πραγματικότητας, τους έχει κάνει συμβιβαστικούς και κάπου τείνουν να "αγκαλιάσουν" την αντίπερα όχθη;

    Έχω ακούσει/διαβάσει από αρκετούς (κι αυτό βέβαια είναι κάτι που έχει σκόπιμα περάσει και στη συνείδηση του μέσου πολίτη*) ότι τα "ακραία" κόμματα, συγκλίνουν... βάζοντας στο ένα τάσι της ζυγαριάς τα ακροδεξιά, φασιστικά κόμματα... και στο άλλο, την Αριστερά (στην Ελλάδα, το ΚΚΕ).

    * Elva, "συζητήσεις καφενείου και τα... γνωστά τσιτάτα" που λέγαμε σε πρόσφατη ανάρτησή σου...

    Εάν ο άνεργος, ή, ο σύγχρονος εργάτης "πιστεύουν" ότι, η ψήφος τους σε ένα ακροδεξιό, φασιστικό κόμμα... εκφράζει τις απόψεις τους, τα πιστεύω τους, ενώ παράλληλα "στέλνει μήνυμα διαμαρτυρίας"... τότε η Αριστερά θα πρέπει γρήγορα και άμεσα να ξυπνήσει, να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλάβει δράση -διαφορετικά, τόσο οι ηγέτες της (οι ποιοι;...) όσο και τα στελέχη της, θα αντιμετωπίζονται πάντα ως "γραφικοί", μέχρι που θα 'ρθει κι η επόμενη κι η μεθεπόμενη γενιά και θα την θάψουν τελείως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν μου αρεσαν ποτε τα ακρο-δεξια ακρο-αριστερα ακρο-οτιδηποτε...
    Κριμα για τα αποτελεσματα στη Σουηδια...
    Αλλα ας περιμενουμε εδω τα της Αμερικης το Νοεμβρη για να δουμε τα δικα μας χαλια... ελπιζω να μην ξαναγυρισουμε σε εποχη Μπους γιατι θα κοψω τις φλεβες μου...

    @ ellinaki
    Ποσο δικιο εχεις (δυστυχως...) φιλε μου...
    Για αλλη μια φορα οσοι πουλανε εθνικα μεγαλεια, αθανατες ιστοριες, και πατροπαραδοτες οικογενειακες αξιες, συνεχιζουν να νικανε...

    @ Σελιτσάνος,
    Μακαρι φιλε μου να ηταν ολοι να θυσιαζουμε και να δινουμε για το καλο ολων...
    Αλλα βλεπεις μας εχουν φαει τα μεγαλεια και το high life...
    Ελληνες βουλευτες με 20+ σπιτια και εκατονταδες χιλιαδες ευρω εισοδημα...
    ελεος... ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος21.9.10

    Elva καλημερα κι ευχαριστούμε για το ρεπορτάζ. (Είναι ενδιαφέρον να ξέρεις πού να ανατρέξεις στη μπλογκόσφαιρα για εξελίξεις σε συγκεκριμένα θέματα ή χώρες)

    Μια ένσταση (χωρίς να γνωρίζω την σοθηδική ακροδεξιά). Σε εκλπήσσει ότι "οι ακροδεξιοι πηραν ψηφους "απο ανεργους ψηφορους της ...αριστερας (!)". Ομως η εμπειρία προηγουμένων δεκαετιών τουλάχιστον στη Γαλλία δείχνει ότι η κύρια δεξαμενή ακροδεξιών είναι οι πρώην ψηφοφόροι της αριστεράς.
    [Πλην Ελλάδας, λόγω ισχύος και σχετικού κύρους του ΚΚΕ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα φιλε Σελιτσάνε

    Αν και αυτοι ειναι μειοψηφια και ο κοσμος εδω εχει αντιδρασει με διαδηλωσεις και κινητοποιησεις, θα συμφωνησω οτι καπου ηταν..."αναμενόμενο" το αποτέλεσμα λογω της παγκόσμιας τάση προς συντηρητικοποίηση. Δε ξερω τι περιμενει πια η αριστερα, αλλα ο κοσμος πιστευω οτι δεν μπορει πια να περιμενει μεχρι να χασει τα ....παντα! Μακαρι να μπορεσει ο κοσμος να καταλαβει οτι το "όραμα" δεν ειναι ο ....εαυτος μας και πως θα ....θυσιάσουμε τους άλλους! Ετσι ....θυσιαζομαστε κυριως εμεις, και το μελλον των παιδιων μας, εφ οσον ολοι αργα η γρηγορα πληττονται απο ενα αδικο κρατος, οπου η ξενοφοβια και η ανεργια ειναι πρωταγωνιστες, παρεα με την αναξοκρατια, τους διεφθαρμενους σε πολλες περιπτωσεις πολιτικους που κοιτανε μονο τη τσεπη τους και την αδιαφορια για το περιβαλλον, αν αφησει κανεις το κεφαλαιο να κανει ο τι θελει.

    Ετσι ειναι, ομως, όλοι έχουμε ευθύνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια σου ellinaki

    Ειναι σιγουρο οτι και οι κοινωνίες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά για να αποτάξουν την δεξιά και τον συντηρητισμό από πάνω τους και ειναι κριμα, ειδικα στην Ευρωπη που εγινε το θεατρο τοσων και τοσων πολεμων και αγωνων κατα του φασισμου!
    Ας ελπισουμε οτι ο κοσμος δε θα χρειαστει να ξαναπερασει τετοιες μαυρες καταστασεις, μεχρι να καταλαβει οτι η ξενοφοβια μας παει πολυ πισω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα φιλη μουΝτρουσίλα

    Τελικα βρεθηκε το σχολιο σου! ;)

    Και γιατι να μην ..επαναλαβεις ότι,"μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, επομένως και την ύπαρξη "αντίπαλου δέους",ο καπιταλισμός..αλωνίζει ανενόχλητος, χωρίς -δυστυχώς- καμία ουσιαστική αντίσταση και αντίδραση". Η επαναληψη κανει καλο! ;)

    Οσο για τα... απανωτά lifting που λες οτι κανουν καποια κόμματα της Αριστεράς(;)στην Ευρώπη, στο τελος ειναι σιγουρο οτι θυμιζουν περισσοτερο δεξια παρα..
    προοδευτικα κομματα!!
    Φυσικα και θα συμφωνησω οτι ολα αυτα συμβαινουν επειδη ουτε γνωση υπαρχει σε πολλους νεους για το τι ηταν η ΕΣΣΔ και σημερα φροντιζουν καποιοι να τα εξισωσουν ολα ωστε να γινουν ολοι ιδιοι....
    Ειναι γνωστες οι τακτικες τους σε εμας, αλλα φυσικα οχι και στους νεωτερους,που ποιος εχει συμφερον να τους ενημερωσει; Καλυτερα δεν ειναι να ζουν με τη ..ψευδαισθηση της δημοκρατιας για ολους και "τα κοινωνικά και πολιτικά πρότυπα που τους επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις των πολυεθνικών", οπως λες.
    Και εγω στεναχωριεμαι οταν διαβαζω οτι οι ψήφοι αυτοί, προέρχονται από άνεργους εργάτες, οποτε σκεφτεται κανεις αυτα που ειχαμε συζητησει για τη δημιουργια μη ταξικης συνειδησης και τις ευθυνες της Αριστερας γενικα σε παγκοσμιο επιπεδο.

    Θα προσυπογραψω δε τη παραγραφο σου, πιο κατω,μια και συμφωνω απολυτα:

    "Η Αριστερά θα πρέπει γρήγορα και άμεσα να ξυπνήσει, να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλάβει δράση -διαφορετικά, τόσο οι ηγέτες της (οι ποιοι;...) όσο και τα στελέχη της, θα αντιμετωπίζονται πάντα ως "γραφικοί", μέχρι που θα 'ρθει κι η επόμενη κι η μεθεπόμενη γενιά και θα την θάψουν τελείως"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φιλε μου Ephemeron

    Καλημερα!Κριμα για τα αποτελεσματα
    στη Σουηδια, λεω και ξαναλεω κι εγω!!
    Αλλα,αν το δει κανεις σαν ενα.. χαστουκι, ισως καποια κομματα με την ''ευκαιρια'' κινητοποιηθουν και βρουν αλλους τροπους να πλησιασουν τον πολιτη και τα προβληματα του....

    Ελπιζω να μην σας ξαναγυρισουν, εκει, σε εποχες...Μπους, γιατι τοτε ζητω που καηκαμε ...ΟΛΟΙ, (οχι μονο εσεις!), αν η Αμερικη ξεκινησει και αλλους πολεμους για να λυσει τα μεγαλα οικονομικα της προβληματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Kαλημερα herr k

    Ειναι δικη μου χαρα που καποιοι φιλοι bloggers ενδιαφερονται να διαβασουν τις εξελιξεις με την ακροδεξια σε μια χωρα που για 100 σχεδον χρονια εξελεγε... σοσιαλιστες,(ο τι κι αν αυτο σημαινει πια...)

    Ναι, με εκπλήσσει ότι "οι ακροδεξιοι πηραν ψηφους "απο ανεργους ψηφορους της..αριστερας (!)"και σ ευχαριστω που μου διευκρινιζεις την εμπειρια απο Γαλλια,που ομως ειναι διαφορετικη απο αυτην της Ελλαδας και που τελικα αποδεικνυει οτι μονο με κομματα κυρους, οπως λες κι εσυ, μπορει να αποφευχθει η ψηφος καποιων που νιωθουν προδομενοι απο τα αλλα κομματα και στρεφονται (κακως βεβαια!!) στην....ακροδεξια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Να δούμε τι θα γίνει και στην Ελλάδα με το ακροδεξιό κόμμα στις επόμενες εκλογές. Είναι δυστυχώς σχεδόν σίγουρο οτι θα ανέβει και το χειρότερο είναι οτι εκτός απο "επικίνδυνους" ανθρώπους κουβαλάει και πολλά πολλά καρναβάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γεια σου καλη μου zekia

    Ας ελπισουμε οτι δε θα δουμε ανοδο τους, αν και εχω απογοητευτει απο τον τροπο που ψηφιζουν πολλοι, οι οποιοι ακουγονται μεν αγανακτισμενοι αλλα πανε μετα και ψηφιζουν...
    ακροδεξια! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)