30.9.10

Ο ακτιβισμός στα καλύτερα του: Οι "Yes Men"!

Επιτρεπεται να ...εξαπατησουμε, αν ο σκοπος ειναι καλος; Ο Andy Bichlbaum και ο Mike Bonanno ειναι οι  ιδρυτες της ομαδας ακτιβιστων "Yes Men" και αυτο που επιδιωκουν ειναι να στρεφουν τα μάτια του κοσμου στην διαφθορά και την απληστία, κανοντας μπλοφες σε πολυεθνικες εταιρειες, φτιαχνοντας και συντηρωντας ψεύτικα sites παραπλήσια με αυτα των οργανισμών που είναι στόχοι τους....

Με τον τροπο αυτο παιρνουν προσκλήσεις για να συμμετάσχουν σε συνέδρια, συμπόσια και τηλεοπτικές εκπομπές, τις οποίες αποδέχονται προσποιούμενοι ότι είναι οικονομικοί παράγοντες και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO).
Ο τρόπος αυτός καταγγελίας της δράσης ορισμένων επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών που έχει γινει αντικείμενο θετικής αλλα και αρνητικής κριτικής ηταν και η αιτία να πέσει κατά 3% η μετοχή της εταιρίας χημικών Dow το 2004! Μπραβο τους, αυτοι τουλαχιστον κανουν κατι!

Χρησιμοποιωντας σάτιρα και παρωδία, παριστάνουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, επιχειρήσεων ή οργανισμών, κάνουν εξωφρενικές και απάνθρωπες δηλώσεις σχετικά με το μέλλον των εργαζόμενων ή των καταναλωτών, και κατόπιν αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και κυνισμό τη φρίκη ή το θυμό που προκαλούν τα λεγόμενά τους, ενώ συνήθως δεν αποκαλύπτεται ότι το όλο πράγμα είναι φάρσα!  

Άλλες φορές κάνουν ανακοινώσεις που αντιπροσωπεύουν ιδανικά σενάρια για το κίνημα αντιπαγκοσμιοποίησης, κι έτσι τα ΜΜΕ διαδίδουν τη...."διάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προκειμένου να στηρίξει το έργο του ...ΟΗΕ", ή την πρόθεση της πολυεθνικης Dow να...πληρώσει δισεκατομμύρια δολλάρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεραστια βιομηχανικη καταστροφή, με τους χιλιαδες θανατους. που προκάλεσε η Union Carbide (που τωρα τους ανηκει) στο Βhopal, της Ινδίας.

Οι Yes Men έχουν εμφανιστεί ως εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, των McDonald's, της εταιρίας χημικών Dow και του Υπουργείου Στέγασης και  Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ.
 
Στις 13 Νοεμβρη 2008 τυπωσαν κατα χιλιαδες και μοιρασαν ενα ψευδες αντιτυπο της εφημεριδας ΝΥΤ με τιτλο "Τελειωσε ο πολεμος στο Ιρακ" ,με ημερομηνια 4 Ιουλη 2009!

Τα δυο κύρια μέλη της ομάδας είναι γνωστά με αρκετά ψευδώνυμα, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι  Andy Bichlbaum και  Mike Bonanno. Τα πραγματικά τους ονόματα όμως είναι Jacques Servin και Igor Vamos, αντίστοιχα.



Ολοκληρη η ταινια ''Τhe Yes Men fix the World '' (2009) εδω   
Γλωσσα: Αγγλικα, Σουηδ. υποτιτλοι

19 σχόλια:

  1. Elva καλησπέρα!
    Δεν λέω,η πλάκα είναι ότι καλλίτερο για την ασυδοσία των καιρών!Μια απορία έχω μόνο:απο τους δικηγόρους(γεράκια) των πολυεθνικών πως την σκαπουλάρουν?
    Η αποκάλυψη της συνταγής θάναι η καλλίτερη προσφορά του ακτιβισμού στην υφήλιο...
    με φιλικούς χαιρετισμούς,
    διατελώ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εlva καλησπέρα. Τι ενδιαφέρον άρθρο. Δε γνώριζα καθόλου τη δράση τους. Ούτε που τους είχα ακούσει. Εξαιρετική κι ευφυέστατη παρέμβαση τη βρίσκω.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματι πολύ ενδιαφερον!

    Από καρδιάς ευγε για τα θεματα που επιλεγεις να προβαλεις.

    Εχω την ιδια απορία με τον Triton.

    Οι ακτιβιστες βεβαια ζουν κ δρουν στην κοψη ως επι το πλειστον, για αυτο και σε αρκετες περιπτωσεις μεσολαβεί μεγαλο διάστημα μεχρι την επόμενη αποστολη τους.

    Μου προκαλει εντύπωση που οι συγκεκριμενοι εχουν εκτεθει τοσο πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα Ελβα και καλό μήνα!

    εξαιρετικοί οι Yes Men τους θυμάμαι που έκαναν τη φάρσα για την Dow και την εξέθεσαν διπλά έτι μια και ό,τι και να κάναν θα ζημιώνονταν (ή θα πλήρωναν μια βαρβάτη αποζημίωση που δηλώθηκε) ή θα διέψευδαν οπότε θα αποκάλυπταν τον κυνισμό τους, χανοντας σε μετοχές, όπως κι έγινε.

    Εξαιρετικός τρόπος δράσης, προς τα εκεί πρέπει να στρέφονται οι ακτιβιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλό μήνα!!! :)

    Ο τίτλος σου... "σχόλιο" από μόνος του (πολύ εύστοχος!)
    Πράγματι "στα καλύτερά του" ο ακτιβισμός -γνώση, ευαισθησία, φαντασία και (επιτέλους!) δράση!
    Εξαιρετικό δε, μάθημα... για την αποτελεσματικότητα και των (πολύ) μικρών ομάδων... ή ακόμα και των μονάδων

    ...To μόνο δυσάρεστο... στην προσπάθειά μου να δω την ταινία, πληροφορήθηκα πως δεν μπορώ, επειδή δεν είμαι κάτοικος Σουηδίας... :((

    [...]Due to legal restrictions, the requested material can be viewed only within Sweden. As you are located outside this area, respectively we cannot confirm that you are within this territory, we regret that you will be unable to view this material.[...]

    Σ' ευχαριστώ και γι' αυτή τη δημοσίευσή σου!

    Να είσαι καλά ~ Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απίστευτοι, μπράβο για την τόλμη και τη φαντασία τους. Προσφέροντάς μας μια ιδέα από έναν ανύπαρκτο αλλά πιο ανθρώπινο κόσμο, είναι σαν να μας δίνετε η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά σε αυτόν, με έναν δυνητικό αλλά τουλάχιστον πιο απτό τρόπο.
    Η αλλαγή του κόσμου σε κάτι καλύτερο (ή και χειρότερο) κρέμεται κυρίως από τις αποφάσεις ισχυρών ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να που αυτό το "ναι" σε όλη την ανθρωπότητα.
    Για άλλη μια φορά Elva, σε ευχαριστούμε για την υπέροχη ανάρτησή σου! καλή σου μέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1.10.10

    Καλησπέρα Έλβα μου,
    "θεάρεστο" το έργο που επιτελλούν οι Yes Men και είναι ιδιαίτερα εφάνταστος ο τρόπος που επέλεξαν να ξεμπροστιάσουν, από τη μία, τη διαφθορά και να αφυπνίσουν, από την άλλη, τους ωραίους κοιμωμένους!
    Αλλά έχω ακριβώς την ίδια απορία με τον φίλο Triton, αφού είναι γνωστοί (με ονοματεπώνυμο) πως έχουν ξεφύγει μέχρι τώρα από τα νύχια των "άλλων";;;;;



    Πολλές καλησπέρες
    Καλό μήνα
    και
    καλό Σ/Κ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλησπέρα φιλε Triton

    Προφανως τη ..σκαπουλαρουν επειδη δεν νομιζω οι εταιρειες να θελουν να υπενθυμιζουν στο κοσμο το ποσο πλεονεκτριες και καταστροφικες ηταν! Μια δικαστικη υποθεση θα εφερνε στο φως πολυ περισσοτερο τα δικα τους σφαλματα απο τη περιοτωση μιας αθωας εξαπατησης των "Yes Men"!

    Kαλο βραδυ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλη μου ippoliti

    Καλησπέρα! Χαιρομαι που σου αρεσε το αρθρο με τη δραση των ακτιβιστων "Yes Men"! H αληθεια ειναι οτι δεν ειναι γνωστοι στην Ελλαδα....

    Καλο σου Πσκ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλη nefeli

    Ευχαριστω και πιστευω οτι πρεπει να ισχυει αυτο που ειπα και στον Triton, αν και συμφωνω με τη παρατηρηση σου, σχετικα με το οτι εκτιθενται πολυ...Εχουν φαινεται τον τροπο τους....Παντως πρεπει να τους συγχαρουμε για το θαρρος και την αποφασιστικοτητα τους....

    Καλα να περνας! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Tyler

    Ακριβως, για καποιους που τους παρακολουθουν, χρονια τωρα, ειναι αρκετα γνωστοι και συμφωνω οτι προς τα εκει και ειδικα προς τις πολυεθνικες, πρέπει να στρέφονται ολοι οι ακτιβιστες!

    Καλο σαβ/ko! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα & καλό σου μήνα επισης Ντρουσίλα μου :)

    Κριμα που το φιλμ τελικα απευθυνεται μονο στους κατοικους της Σουηδιας, :( αλλα φανταζομαι αν ψαξεις θα βρεις sites που ισως εχουν ενα μερος της ταινιας ...
    Αν μπορεσεις να βρεις τη ταινια πραγματι αξιζει τον κοπο!

    Πολλά φιλιά στο Νοτο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα,καλο μηνα Μαριανα μου

    Πραγματικα και εγω χαρηκα τη τόλμη και τη φαντασία τους, γι αυτο το εκανα αναρτηση, να το δουν και στην Ελλαδα και να βγαλουν συμπερασματα!
    Εχεις πολυ δικο οταν λες οτι η "αλλαγή του κόσμου σε κάτι καλύτερο (ή και χειρότερο) κρέμεται κυρίως από τις αποφάσεις ισχυρών ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πουν αυτό το "ναι" σε όλη την ανθρωπότητα"!
    Μακαρι να ειχαμε τετοιους ακτιβιστες καισ την Ελλαδα!

    Καλο Πσκ,ευχομαι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλη μουΛένα

    Καλησπέρα & καλο σου μηνα! Πολυ θα ηθελα να ειχαμε και στην Ελλδα τετοια ατομα "για να... ξεμπροστιάζουν και να αφυπνίσουν, τους..κοιμωμένους, που δεν ειναι παντα και...ωραιοι!! :))

    Οσο για την απορια σου που ειναι ιδια με του φιλου Triton, πιστευω ισχυει η απαντηση που του εγραψα, πιο πανω.

    Πολλα φιλιά, καλο Πσκ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Elva μου καλησπέρα σου με μια μικρή καθυστέρηση ίσως.Αν θυμάμαι καλά, έχουμε να τα πούμε απ΄όταν ήσουν στην ανάρρωση από το κρύωμα σου.Κοίτα τι θυμάμαι, αλλά επειδή η γιαγιά μου έλεγε ότι το κρύωμα κολλάει στην ανάρρωση, γι΄αυτό απέφευγα τις επισκέψεις και, χαχαχα.
    Καλή μου να σου πω, εγώ έχω μερικά κολλήματα κακό πράγμα δεν λέω, προσπαθώ να απαλλαγώ αλλά μην το θεωρείς και εύκολο.
    Να λοιπόν ένα από τα κολλήματά μου.Είναι οι ακτιβιστικές ομάδες.Είμαι επιφυλακτική με αυτές τις ομάδες, που συνήθως αυτό που κάνουν είναι να επαναπαύουν τις συνειδήσεις και όχι να τις επαναστατικοποιούν να τις κάνουν να συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα συμμετοχής σε αγώνες ουσιαστικούς.Αυτό ασφαλώς, δεν ενοχοποιεί όλους τους ακτιβιστές και τις ομάδες, που κάποιες φορές παλεύουν και έχουν σαν αποτέλεσμα την αφύπνιση των συνειδήσεων μέσα και από την ουσιαστική ενημέρωση .
    Αλλά τώρα τι να σου πω, γνωρίζω και κείνο όχι τόσο καλά και σε βάθος, τα πράγματα που γίνονται στην χώρα της ρεμούλας, βγάλε συμπέρασμα.
    Όπως και να έχει το θέμα, καλή μου ακούγεται η δράση των yes men και το ότι εσύ ασχολείσε και εκτιμάς την δράση τους, ε, για μένα είναι μια εγγύηση, ότι κάνουν καλή δουλειά.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλως τη φιλη Βlack Βedlam και παλι!

    Eχεις δικιο να εισαι επιφυλακτικη με αλλες μορφες καταγγελιας, οπως ο ακτιβισμος, που στην Ελλαδα δυστυχως δεν λειτουργει οπως αλλου, ή τυχαινει να ειναι και... παρεξηγησιμος, ακριβως επειδη δεν λειτουργει σωστα.
    Χωρις να ειμαι ειδικη πανω στο θεμα, λεω μονο οτι οι συγκεκριμενοι (Yes Men) δειχνουν να μη θελουν να επαναπαύουν συνειδήσεις, αλλα προσπαθουν μεσα απο τις καταγγελιες τους να αναδεικνυουν την υποκρισια των πολυεθνικων και την αδιαφορια τους για τους θανατους και τις καταστροφες, που καποιες απο αυτες, (οπως π.χ η Union Carbide, κ.α )ειχαν προκαλεσει σε χωρες οπως η Ινδια!

    Φυσικα να ξαναπω οτι αυτο που κανουν κυριως ειναι το να δειχνουν το προβλημα, απο εκει και περα ομως, επαφιεται κυριως στον κοσμο που εχει θιχτει απο τις εταιρειες να αγωνιστει, να καταγγειλει εκ νεου και τελικα μετα απο ολα αυτα να δικαιωθει δικαστικα, (αν κατι τετοιο ειναι εφικτο), επειδη οπως καταλαβαινουμε χρειαζονται πολλα χρηματα και πολυ κουραγιο για να ξεκινησει κανεις δίκες εναντια σε τετοιες εταιρειες κολοσσους σαν τις πολυεθνικες!

    Η καταγγελια σε διεθνες επιπεδο ειναι ενα πρωτο βημα, σε καμμια περιπτωση ομως δεν ειναι η ΛΥΣΗ τετοιων προβληματων τα οποια φυσικα και απαιτουν συλλογικους αγωνες!


    Καλο σου σαβ/κo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πρώτη φορά διαβάζω εδώ για αυτούς :) Σε ευχαριστούμε Έλβα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου Road μου

    Παρακαλω, παρακαλω! ;-)

    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. και μόνο που κατάφεραν να ξεγελάσουν τόσες φορές αυτούς που νομίζουν πως μπορούν να ξεγελούν τους πάντες, φτάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)