4.10.10

Θα έχουμε μεγάλη τούρτα φέτος!

H Ivanka δουλευε και παλι διπλοβαρδια, στο σπιτι των αφεντικων της, οταν ακουσε την μανταμ να λεει στο τηλεφωνο με τη γνωστη και προσποιητα χαρουμενη φωνη της:

"Τη Δευτερα σας περιμενουμε oπωσδηποτε στην επαυλη, εχουμε γενεθλια! "

Η αληθεια ηταν, οτι το παιδι της οικογενειας που η Ιvanka εργαζοταν, δεν διακρινοταν για την εξυπναδα του, ουτε oμως και η υπολοιπη οικογενεια που το ειχαν ριξει σε ασκοπες φιγουρες εντυπωσιασμου και ψωνιζαν σαν τρελλοι οικογενειακως στα πιο χλιδατα μαγαζια, ελειπαν σε  ταξιδια  τον μισο χρονο στην αλλη ακρη του κοσμου, για ...αναψυχη και σπαταλουσαν χρηματα σαν να μη καταλαβαιναν οτι ο κοσμος πεινουσε και υπεφερε απο τη κριση, που ολο και κατι ειχε με τη μεγαλοαστικη οικογενεια, αυτη, να κανει ,αφου ηταν ταυτοχρονα και εργοδοτες για πολλους απο τους κατοικους της περιοχης.....
"Θα εχουμε μεγαλη τουρτα, με...12 κερακια φετος" ελεγε στο τηλεφωνο η μητερα του παιδιου, ενος παιδιου που ειχε μεινει τουλαχιστον δυο, τρια χρονια στην...ιδια ταξη, οπως ηξερε η Ιvanka, ομως  η μητερα του ελεγε με περηφανεια  καταφεραμε να κανουμε μεσα σ ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα και ειμαστε πια ...δακτυλοδεικτουμενοι στα καλα σαλονια, για να μη πω σ ολη την Ευρωπη''!

We do have a big number of employees (τα καλα Ελληνικα δεν ηταν το φορτε της οικογενειας), αλλα οπως ξερεις δεν ειμαστε ευχαριστημενοι μαζι τους (αν ειναι δυνατον να ειναι κανεις ποτε ευχαριστημενος απο τους...υπηρετες του!!) και ετσι ειπε η μανταμ στο τηλεφωνο τους βαλαμε να υπογραψουν ενα συμφωνο οπου δεν θα εχουν διεκδικησεις παρα μονο υποχρεωσεις!! Και αλλοι φιλοι μας, ξερετε, εκαναν το ιδιο στα καλα σαλονια της Ευρωπης και μας λενε οτι αυτη ειναι η σωστοτερη λυση για τους ...υπηρετες που αν δεν ειχαν κι εμας τι θα εκαναν; Πως θα ζουσαν; Καλα που τους εχουμε στη δουλεψη μας κι ας ....γκρινιαζουν οτι τους μειωσαμε  20% τους μισθούς τους και 15% τις συνταξεις τους!!
Μεταξυ μας, ομως, ξερετε τι καναμε:

• Κατάργησαμε τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας
• "Παγωσαμε" τους μισθους τους για τα επόμενα 3 χρόνια
• Καταργησαμε o τι παλιες…συλλογικές συμβάσεις υπηρχαν και τον κατώτερο μισθό.
• Μείωσαμε την αμοιβή των νέων υπηρετων (κατι.. teenagers που εχουμε) στο 70% του κατώτερου μισθού, το κολπο αυτο το λεμε μεταξυ μας, τα μεγαλοαφεντικα,..''μαθητεία''!  Υes, I know, what a joke!
• Μειωσαμε την αμοιβή των καινουργιων υπηρετων, που ειναι κάτω των 25 ετών στο 84% του κατώτερου μεροκάματου και μισθού φτιαχνωντας μισθούς 590 € , ''gross'', not ''net'', of course!!
• Μειωσαμε την αποζημίωση των υπηρετων, λόγω απόλυσης κατά 50%.
• Aυξησαμε τα όρια συνταξιοδότησης τους σε 40 χρόνια δουλείας ,(well, it's more or less the same word, in Greek, I was told, right?)
• Οι γυναίκες-υπηρετριες ας...δουλεύουν από 5 -17 χρόνια παραπάνω, to be equal to men servants! Βig deal...
• Μειωσαμε και τα χρηματα για τα οvertime και τωρα δεν υπαρχει προβλημα για  απολύσεις, εχουμε τωρα μια.....ευχερεια στο ποιους θα κραταμε και ποιους οχι...

"Aυτο λεω και εγω, που θα βρουν καλυτερα;", συνεχισε η μανταμ, τα καλα σπιτια με καλα αφεντικα, are hard to find! Απο υπηρετες, οσους θελουμε , αυτοι  χρειαζονται και ...letters of recommendation!…Ποιος θα τους  τα δωσει, αν οχι εμεις, που εχουμε τη ...σειρα μας σ αυτη τη περιοχη, χρονια τωρα. Δεν ειμαστε οποιοι κι οποιοι....
 Ξερεις ομως ποιο ειναι το καλυτερο; Οποτε μου ερχονται για ....αυξησεις τους λεω το παραμυθι της πτωχευσης, τους δειχνω και κατι statistics για 150.000 υπηρετες που εμειναν ανεργοι, μονο περισυ και μετα ...κανουν απο μονοι τους διπλοβαρδιες, without extra money, (what do you take me for?) Εγω το μονο που κανω ειναι να χαμογελαω, ολα τα αλλα γινονται απο μονα τους, dear...
Πριν κλεισει το τηλεφωνο η μεγαλοκυρια, την ακουσε η Ivanka να λεει:

"Βεβαια αυτο που με απασχολεί περισσοτερο απο ολα αυτο το διαστημα ειναι το χρώμα για το party των γενεθλιων, προτιμω κατι σε…σκουρο, αρκετα σκουρο, οχι πια..τα πρασινα και μπλε που εβαζα μεχρι περισυ...
Ξερεις τωρα τα λεπτα γουστα μου...Αρκει να μη δω τιποτα...κοκκινα τραπεζομαντηλα και παλι, που συνηθως βαζει μια χαμενη παλιοβουλγαρα υπηρετρια που εχουμε και τρεχω να τα εξαφανισω να μη τα δει η καλη κοινωνια και οι καλεσμενοι μας απο Ευρωπη και Αμερικη!!"

Η Ιvanka ειχε ακουσει ηδη αρκετα, πεταξε αηδιασμενη τη κολλαρισμενη με άμυλο ασπρη ποδιά της, (ποτε δε τη χωνεψε), ανοιξε την εξωπορτα, βγηκε στο καθαρο αερα και χωρις να ξανακοιταξει πισω, εκλεισε τη πορτα της επαυλης με τοσο...θορυβο που νομιζε κανεις οτι ...γκρεμιζοταν το σπιτι!

29 σχόλια:

  1. Καλή βδομάδα Elva!
    Ποιός θα το περίμενε!Ο καπιταλισμός να υποτιμήσει το υπηρετικό του προσωπικό,για να το υπενοικιάσει κατόπιν στην κομμουνιστική Κίνα!Νέοι καιροί,νέα ήθη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elva χαιρεται απο μια Αθηνα φθινοπωρινη-ηλιο, δροσια- ποτε θα καταλαβουμε οτι τις επαυλεις εμεις τις κραταμε σε ''ταξη'', αν τους βρονταγαμε τις πορτες στα μουτρα τους θα ερχοντουσαν παρακαλωντας και με ''δωρα'', οταν ομως το ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απολαυστικό Elva..

    Δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα και να βγούμε σαν την Ιβάνκα.....

    Καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλή σου βδομάδα Ελβα, εμείς πάντως εδώ, την πόρτα για τον Τζέφρυ την έχουμε ήδη ανοίξει και του τη δείχνουμε. Αλλά αυτός κάνει ότι δεν βλέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή βδομάδα και σ εσενα φιλε
    Triton

    Νέοι καιροί, νέα ήθη, αλλα η...
    εκμεταλλευση δεν εχει χρωμα, ουτε πατριδα! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου καλε μου φιλε Δημητρη

    Πότε θα καταλαβουμε, ρωτας, "οτι τις επαυλεις εμεις τις κραταμε σε ''ταξη'' και αν τους βρονταγαμε τις πορτες στα μουτρα τους θα ερχοντουσαν παρακαλωντας και με ''δωρα''...

    Και εγω γι αυτο αναρρωτιεμαι, αν και ΠΟΤΕ θα το καταλαβουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα φιλε Θαναση Ξ.

    Δυστυχώς, λες, δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα και να βγούμε σαν την ...Ιβάνκα!

    Τουλαχιστον ας κλεισουμε την (εκλογικη) πορτα στη ..μουρη μερικων, που παιρνουν αποφασεις ερημην..Κατι ειναι κι αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλή σου βδομάδα φιλεSwell

    Ειτε υπαρχει προβλημα με τη...πόρτα, ειτε με τον..Τζέφρυ, που oπως λες, κάνει ότι δεν βλέπει,..ειτε και με τα δυο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4.10.10

    Καλησπέρα, Καλή Βδομάδα !

    Που μπορεί κανείς να βρει αυτήν την Ιβάνκα ;
    Να την φέρουμε κι εδώ στην Ελλάδα "μας" να δείξει στο εδώ υπηρετικό προσωπικό πως πρέπει να αντιδράσει ;
    ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ;

    υ.γ.: για να μην μένουν απορίες εννοώ να δείξει στους ντόπιους υπηρέτες πως επιτέλους ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξουν την πόρτα των αστικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου, να την βροντήξουν χάμω και να την κάνουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απίστευτο post!
    Βρίσκεσαι σε εποχή ΜΕΓΑΛΗΣ έμπνευσης.. κρίμα που εδώ πλέον λίγοι σκέφτονται όπως εσύ δυστυχώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος4.10.10

    Λαλίσταστη η μαντάμ αλλά εγώ ένα έχω να πω...ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ! Δε γίνονται πουθενά αυτά...ούτε καν στο Ελλαδιστάν! :-Ρ

    Χαχαχαχα!
    Απολαυστικό Έλβα μου και παραστατικό συνάμα :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου καλή μου.Είναι θλιβερό να κάνεις όλες αυτές τις διαπιστώσεις, να ξέρεις ότι κρατάμε την δύναμή όχι μονάχα να τους κλείσουμε την πόρτα και να βγούμε έξω εμείς, αλλά να τους πετάξουμε έξω αυτούς, να τους ξετινάξουμε.Βρε που να πάρει ο διάβολος δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εμάς και μεις καθόμαστε και τους κοιτάμε.Είναι απίστευτο.
    Δεν μπορώ να το πιστέψω τέτοια ανοχή τέτοια μουγκαμάρα τέτοια αδυναμία.Γι΄αυτό έκανα την ανάρτησή μου σήμερα μετά από ένα μήνα και βάλε απουσίας με το :
    Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε"
    Με την ελπίδα να θυμώσουμε.Να θυμώσουμε και.... έχω χάσει αδελφούλα τον μπούσουλα μα τα αυτιά του ποντικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλη elva,εγραψα ολοκληρο κατεβατο κ μου σβηστηκε,γαμ@@$##^%^ το ιντερνετ μου!
    Αυτο που ελεγα ειναι οτι δουμε την ιστορια ως παραβολη,να παραδειγματιστουμε απο την Ιβανκα,αλλα με μια μικρη διαφορα,
    ντου στους ιδιοκτητες,αφαιρεση της κατοχης του σπιτιου,αυτοδιαχειριση απο δω κ περα για εμας τους υπηρετες κ μπουντρουμια για τους "ιδιοκτητες" που τοσα χρονια εκμεταλλευονταν την υπεραξια της εργασιας μας!!

    Να σου απαντησω στο τραγουδι με
    http://www.youtube.com/watch?v=PbHz9p7Z4OU&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Ελβα,
    Λες πικρες αλήθειες με εναν μοναδικο τρόπο.
    Δυστυχώς εχουμε χάσει την πόρτα μαζι με την όραση μας και την ακοή.

    Η Ιβάνκα θα παραμείνει τα ευσεβώς ποθούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλησπερα φιλε faro και καλή βδομάδα !

    Eιμαι σιγουρη οτι υπαρχουν πολλες εργαζομενες σαν την...Ιβάνκα και στην Ελλάδα που θα ηθελαν πολυ να ανοίξουν την πόρτα των αστικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου, να την βροντήξουν και, οπως λες, να την κάνουν...κομματια!! Ισως δεν εχουν βρει ακομα το κουραγιο και τη στηριξη που χρειαζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φιλη μου Roadartist

    Δε νομιζω να θελεις να πιστεψω οτι ολοι εχουν πια απογοητευτει εκει; :) Δεν το πιστευω, αλλου ειναι μαλλον το προβλημα...και προς τα εκει,στη λυση του, πρεπει να κοιταμε..

    Kαλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπερα καλη μου Λένα

    Η..μαντάμ ειπε και ...ελαλησε,εμεις τι θα κανουμε, στο Ελλαδιστάν;!! ;) Θα δουμε τη πορτα, θα τους δειξουμε τη πορτα; Για να δουμε ... :)

    Φιλιά απο Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλη μου Black Bedlam

    Δεν πιστευω οτι ο κοσμος εχει καταλαβει αυτο που λεει και η αγαπητη σε ολους, Patti Smith, People have the power, οτι δλδ εμεις κρατάμε την δύναμη, οπως αλλωστε λες κι εσυ, όχι μονάχα να τους κλείσουμε την πόρτα, αλλά να τους πετάξουμε έξω..Κριμα να μη συνειδητοποιει ο κοσμος οτι δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εμάς,αλλα σιγουρα κατι φταιει γι αυτο...Εκει ισως θα πρεπει να εστιασει κανεις, στο τι χρειαζεται...

    Παω να διαβασω την ανάρτησή σου και ελπιζω οτι δεν ..χασαμε, ακομη, το..μπουσουλα οπως λες! ;)

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φιλε μου celin

    Αχ, σε καταλαβαινω και επειδη συμβαινει και σ εμενα συχνα αυτο που λες, εχω αρχισει να κανω ...αντιγραφη τα σχολια μου, καθε φορα, πριν να τα δημοσιευσω!
    Και o ...γκουκλης που λεει και η φιλη Ντρουσιλα,εγινε.. αντιδραστικος φαινεται!! ;)

    Συμφωνω με την...αυτοδιαχειριση απο δω κ περα για εμας τους.. υπηρετες και θα ηθελα να δω καποτε...μπουντρουμια για τα "αφεντικα" που τοσα χρονια εκμεταλλευονται την υπεραξια της εργασιας αλλων!

    Υ.Γ To Hurt των ΝΙΝ ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου τραγουδια, ειτε το αποδιδουν αυτοι, ειτε ο Johnny Cash! ;)

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλησπερα φιλη nefeli

    Λες να ειναι αληθεια; Οτι μαζι με τη..πόρτα εχουμε χασει ...όραση και ακοή;
    Η Ιβάνκα ειναι σαν εμας, αλλα ισως στην Ελλαδα δεν εχει βρει τη καταλληλη στιγμη να δειξει πως αισθανεται....Ομως ποσα ακομη παιχνιδια μπορει να αντεξει στη.. πλατη της;
    Καποτε θα αγανακτησει και θα ξεσηκωθει και τοτε δε θα ηθελα να ειμαι..κοντα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λευτεριά στην Ιβάνκα και ας έφυγε!

    Και μετά Λευτερία σε όλους μας!

    Εlva, ακόμη και σήμερα η Ιβανκα δεν υπάρχει στη χώρα μας!

    Ακόμη είναι σκλάβα!

    Για να δούμε στην επόμενη ανάρτησή σου!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φιλε jerri

    ...''You may say that I´m a dreamer, but I´m not the only one. I hope someday you´ll join us. And the world will be as one''

    (''Imagine'', John Lennon)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Ισως επειδη δεν τολμαμε να κανουμε αυτο που εκανε στο αρθρο η Ιvanka, να αφησει πισω της ενα περιβαλλον που την εκμεταλλευεται γι αυτο μας φαινεται οτι ειναι
    μαλλον υπερβολη να πιστευουμε σε κατι τετοιο...
    Oμως ολα εξαρτωνται απο το τι θεωρει κανεις...''υπερβολικο''.
    Δεν ειναι ομως ''υπερβολικο'' το να ανεχεται κανεις καθημερινα την εκμεταλλευση του εαυτου του, ή και αλλων, οπως και το να μη προσπαθει κανεις να κανει κατι για να ξεφυγει απο τετοιες καταστασεις;

    Λευτεριά,σε ολους οσους.. αισθανονται σκλάβοι,λοιπον!
    Μπορει να μην ειναι πολλοι, (ακομα),αλλα περιμενε και θα δεις...

    Φιλια απο Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εlvaκι μου αυτό το:
    ....."αλλα σιγουρα κατι φταιει γι αυτο...Εκει ισως θα πρεπει να εστιασει κανεις, στο τι χρειαζεται"... που μου γράφεις στην απάντησή σου.
    Αυτό, αν ελπίζω οτί σωστά συνενοούμαστε,αυτό είναι που με θυμώνει περισσότερο γιατί εγώ,εμείς, από όλους αυτούς που παίζουν κορώνα γράμματα τις ζωές μας ούτε ποτέ περίμενα αλλο τίποτα,ούτε πίστεψα ή στήριξα καμιά ελπίδα για μας, για τους εργαζόμενους, για τον λαό μας.
    Αυτό το "κάτι φταίει" αυτό είναι το πυρωμένο καρφί στην συνειδησή μου μέσα και δεν μπορώ να το κραυγάσω.Εκεί πρέπει να πιέσουμε και να ενεργοποιηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλη μου Black Bedlam

    Iσως δεν ημουν πολυ ξεκαθαρη, εννουσα οτι ο κοσμος δεν συνειδητοποιει αυτο, που λες κι εσυ πιο πανω, οτι δλδ καμμια κυβερνηση δεν μπορει να υπάρξει χωρίς τον κοσμο που τις ψηφιζει! Απο την αλλη, ομως, παρ ολο που οι περισσοτεροι δειχνουν να αγανακτουν..δεν ειναι τοσο προθυμοι να ακολουθησουν μια αλλη τακτικη και να εναντιωθουν οσο χρειαζεται! Εκει λεω οτι ισως θα επρεπε να εστιασει κανεις περισσοτερο στο ''τι χρειαζεται'' ωστε να πεισθει ο κοσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανέκαθεν λάτρευα τις παραβολικές ιστορίες!
    Επίσης, επειδή υποψιάζομαι ότι... το 'χω το δράμα(!), Ιβάνκα υπήρξα αρκετές φορρές στη ζωή μου (όχι βέβαια μόνο στο σημείο που πετάει την ποδιά... αλλά και πριν φτάσει εκεί. Ίσως αν δεν ζούσα το πριν, να μην έφτανα στη... σκηνή της ποδιάς!)
    Στις δικές μου ιστορίες... τις Ιβάνκες έπνιγαν οι κότες... βλέπω πολλές κιόλας, έξω απ' το παράθυρο.
    Ιβάνκες δε βλέπω ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kαλησπερα στη Ντρουσίλα

    ...που...λατρευει τις παραβολικές ιστορίες! :)
    Kι εγω καπως ετσι, οπως κι εσυ, αντιδρουσα και ετσι αντιδρω ακομη και τωρα σε πολλα ζητηματα!
    Παντως θελει κοτσια να αφησει κανεις πισω ολα αυτα που καταπιεζουν!
    Μπραβο σε οσες και οσους το κανουν...Δεν ειναι πολλοι! ;)

    Kαλο βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. είναι τραγικό πως αυτός ο μονόλογος είναι σαν να βγήκε απο ταινία εποχής... άντε με το καλό και ο Μεσαίωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)