28.10.10

Το ΘΤΠ, η παράσταση και ο..πελαγωμένος πολιτικάντης!


Λιγα λογια για τη ..παράσταση:
 
Το ΘΤΠ (Θεατρο του παραλόγου!), ειναι το ...εργο ζωης μιας πειραματικης θεατρικης ομαδας που τιμα τον τιτλο της και παρ ολο που λειτουργει ανεπισημα στη χωρα εδω και δεκαετιες, επισημα λειτουργει, παντως, πριν απο καθε …εκλογικη αναμετρηση, οσο μικρης εμβελειας και να ειναι....[Οι επαγγελματιες …ηθοποιοι, ως γνωστον, δεν πρεπει να εχουν ενδοιασμους για κανενα ρολο, μικρο, ή μεγαλο..]

Ετσι ανεβαινει και φετος, η βραβευμενη παρασταση, με τιτλο "O πελαγωμενος πολιτικαντης" (βασισμενο στο γνωστο εργο: "The dazed and confused politician" αγνώστου συγγραφεως, ενα εργο που εχει αφησει εποχη σε ολη την ΕΕ, ενα εργο που θα συγκλονισει, θα προβληματισει, ενα δυνατο ψυχογραφημα του βασικου ηρωα, που περνωντας ταυτοχρονα απο πολλες και ...επιπονες φασεις (ψευτοδιλήμματα, απειλές και κοροϊδίες) στο τελος βρισκει τον ....κακο του εαυτο και παλι!

Ο ρολος, στο δυνατο ψυχογραφημα αυτο, ειναι ομολογουμενως δυσκολος και χρειαζονται οι απαραιτητες ισσορροπιες ωστε να επιτυχει να κυριαρχησει η ...λογικη του ηρωα στις συνειδήσεις των θεατων, που απο τη μια θελουν να ειναι με το μερος του, απο την αλλη, ομως, βλεπουν οτι δεν ειναι ηθικα σωστο...Ο ηρωας που δεν πατα γερα στη πραγματικοτητα (και ειναι κατι που το διαπιστωνει κανεις απο την αρχη), αλλες φορες ακουγεται υπεραισιοδοξος, (τοτε φοραει ανοικτα χρωματα για να το καταλαβαινει και ο θεατης, αλλες φορες, ομως, ως αλλος …Θησευς αναρτει ...σκουρα πανια στο ...πλοιο (η Ελλας), τα οποια συμβολιζουν, εκτος της ασχημης ψυχολογικης διαθεσης του και την ...τραγικοτητα των καιρων μας...(οι οποιοι σημειωτεον δεν ητο και ποτε καλυτεροι στην ερημη αυτη χωρα!) ετσι ζητα απο τον λαο του να τον κρατησει στη θεση του για οσο μεγαλυτερο διαστημα γινεται. 

Θα πεισει, ομως, με τα επιχειρηματα του; Θα ανανεωσει τη .."λαϊκή εντολή" που καποτε πηρε με σκοπο να "ωφελησει" τους πολιτες-θεατες της παραστασης; 

Το παραλογο του θεαματος αρχιζει να γινεται ισως περισσοτερο ...κατανοητο οταν σε διαφορα σημεια της παραστασης και ενω φαινεται καθαρα σε πολλους θεατες οτι η πλειοψηφια των πολιτων ειναι αμοιροι ευθυνων, ενω το συστημα που στηριζει τους κακους πολιτικους ειναι οι μονοι υπαιτιοι της ...τραγωδιας, ο πρωταγωνιστης δηλωνει στο καταπληκτο κοινο του που τα εχει ...χασει και δε ξερει πια τι να πιστεψει: "Ειμαστε σε μια ιστορική καμπή, δίνουμε τη μάχη για την απελευθέρωση της χώρας από κάθε είδους δουλεία και επιτήρηση", ζητωντας συναινεση για τη δυσκολη μαχη εναντια στον ...εαυτο του!
Συνεχιζει δε να εκπλησσει οταν ολοι γνωριζουν οτι τα παρακατω λογια ειναι ενα ακομη ..θεατρικο τεχνασμα:

"Δε θα επιτρέψω να σηκώσουν νέα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι……"

"Να τα σηκωσουν, τοτε, οσοι ...φταινε", ψελλιζει το κοινο σε μια προσπαθεια να καταλαβει λιγο την περιπλοκη υποθεση και τροπη που παιρνει η παρασταση που ...συνεχιζεται και θα συνεχιζεται, οπως ολες οι καλες παραστασεις του ΘΤΠ που σεβονται το κοινο τους! 

Εμεις, απλα, να θυμισουμε το ρητο: Aν σε σηκωσει το..σανιδι προχωρας, αν οχι δεν εχεις κανενα μελλον στο επαγγελμα αυτο!

Σημ.Tα σκηνικα της παραστασης αντιγραφουν ενα..βλαχομπαροκ/all-channel διακοσμο και τα κοστουμια εχει επιληφθει με μεγαλη φροντιδα και επαγγελματικη πειρα το συνεργειο της ΕΕ (Εlate / Efkairia)


18 σχόλια:

  1. Και όμως εχει σηκώσει αταλαντους και αταλαντους αυτο το (ελληνικό) σανίδι.

    Το ποστ σου μου εφερε στο μυαλο το τραγούδι του Παπακωνσταντίνου.
    Στο ίδιο εργο θεατες

    ...οτι ακουω να ακους μεσα σε κοσμους μυστικούς, θα ανακαλυψεις μια πατρίδα ξεχασμένη, παραδομενη στους καιρους και σε πελατες πονηρους σε συμπληγαδες μια ζωη παγιδευμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλό το κείμενο σου.ως πότε θα ανεχόμαστε αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες μας;έλα ντε.πάντως η διακαναλική συνέντευξη του μου έδωσε άλλο ένα σοβαρό πάτημα να μην ψηφίσω ό,τι έχει σχέση με πράσινους και μπλε κόκκους.(το σκεφτόσουν κουφάλα,ε;)(έ να,έχω κάτι γείτονες,καλά παιδιά...για το καλό της πόλης μωρέ)(μωρέ και στα μούτρα σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλημερα φιλη nefeli!

    Δεν εχεις και πολυ αδικο για τους αταλαντους,..πασης κατηγοριας..Αλλο τι λεει η θεωρια και αλλο τι δυστυχως βλεπουμε στη πραξη! :(
    'Στο ιδιο εργο θεατες' και ..μια ζωη παγιδευμενοι..

    Kαλη φωτιση στη..πλειοψηφια τοτε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλως τον atheofilos
    (lookingforkostakisanan)


    Τι να σου πω! Οσο η πολιτικη στην Ελλαδα στηριζεται ακομα σε πελατειακες σχεσεις που τωρα λογω ''ανεργιας και..κρισης'' ειναι στις δοξες τους, δε βλεπω φως στο...
    τουνελ! Ελπιζω να κανω λαθος, αλλα πιστευω οτι καποιοι συνεχιζουν να ψηφιζουν αφηνωντας το μυαλο τους εξω απο τα ..εκλογικα κεντρα! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dazed and confused and so fucked-up. So now he fucks his country.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elva καλησπερα απο μια Αθηνα που ''φυσαει'' και ''κρυωνει''.
    ΑΕΙ ηθοποιιας, εμπειρια 150 χρονων, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.

    Υπήρχε στο παλιό ελληνικό θέατρο ένα είδος έργων που τα λέγανε νούτικα. Τα έπαιζαν μπουλούκια σε περιοδείες, όπου οι ηθοποιοί δεν είχαν συγκεκριμένο κείμενο - είχαν όμως στο νου τους (εξ ου και «νούτικο») τον καμβά μιας ιστορίας και βάσει αυτού έπλεκαν το διάλογο κάθε σκηνής αυτοσχεδιάζοντας.

    Ο ''νουτικος'' πρωθυπουργος της Ελλαδας, ο ''αυτοσχεδιαστης''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντιγραφεας της ζωης
    εισαι και εσυ αν το σκεφτεις.
    Σε ενα δρομο που ορισαν
    αλλα αυτοι δεν ακολουθησαν.

    Το πνευνα τωρα εχουν θαψει
    σε ενα συρταρι το εχουν ξεχασει.
    Οι ηγετες εχουν χαθει.
    Ολοι ζουνε για τη στιγμη.

    Το αυριο δεν τους ενδιαφερει
    ειναι χαμενο απο χερι.
    Μονο να λεηλατησουν θελουν.
    Οι ψυχες δεν τους ενδιαφερουν.

    Μα εσυ πρεπει να αντισταθεις.
    Στην ανηφορια θα κουραστεις.
    Ενα φιλι τωρα να δωσεις
    το ονειρο σου μην το προδωσεις.

    Σε λιγο θα ερθουν και πολλοι.
    Να υπερασπισουν τη ζωη.
    Ενα γινε με τους αλλους.
    Μη μενεις με τους παπαγαλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κακώς απορεί το κοινό. Δε θα θιγούν μισθοί και συντάξεις. Απλά θα απολυθούν μερικές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηθοποιός σημαίνει Φως.
    Καθάριο ουσίας Φως.
    Πολιτικός -> Βρωμιά.
    Εξαιρέσεις ελάχιστες, όσο αντέξουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα φιλε Δημητρη

    Δεν τα ειχα υπ οψιν μου τα «νούτικα» και σ ευχαριστω που τα αναφερεις για να μαθαινουν οι νεοτεροι και να θυμουνται οι..παλαιοτεροι! :) (Σαν διαφημηση ακουγεται, αλλα τσπ!)
    Πραγματι ετσι ειναι η κατασταση,
    αφου βαδιζουν επανω σε προδιαγεγραμμενα πλανα και τιποτα δεν γινεται στη τυχη...Το μονο που θα τους εξεπληττε ειναι οι τυχον διαφοροποιησεις σε ποσοστα ψηφων, αλλα φοβαμαι οτι τα ψευτο- διλημματα καλα κρατουν ;/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλη kleoniki

    Καλημερα! Σ ευχαριστω για τους στιχους που περιγραφουν πολυ παραστατικα τη κατασταση!

    (Ποιος τους εχει γραψει; )

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου jerri

    Να μην απορει το ..κοινο,επειδη μονο οι Δ.Υ ειναι που θιγονται;
    Αλλιως τα εχω, εγω, φαινεται, διαβασει για ..περικοπες μεχρι και 30% (λογω κατάργησης του επιδόματος αδείας και των επιδομάτων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και με την καθιέρωση του νέου ΛΑΦΚΑ (εισφορά συνταξιούχων)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα φιλη Road

    Mακαρι να ισχυε ο βαθμος..καθαροτητας
    και για τις δυο αυτες κατηγοριες :)
    Και ηθοποιους εχουμε δει που δεν τιμουν το κλαδο τους, αλλα (πολυ πιο συχνα) και πολιτικους επισης! ;/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Elva,οι στιχοι ειναι δικοι μου,για την ακριβεια ειναι τα συναισθηματα που με κατακλυζουν αυτο τον καιρο.Σε ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλη kleoniki

    Εκφραζουν τα συναισθηματα πολλων απο εμας και σ ευχαριστω που τους μοιραστηκες μαζι μας! ;)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Elva καλησπερα.Που εισαι,που χαθηκες,περιμενω καθημερινα αναρτηση σου.Εισαι καλα?Ανησυχω.
    Φιλια Κλεονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλη μου φιλη kleoniki

    Σ ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον. Ελειψα μερικες μερες, ειχα καποιες υποχρεωσεις, αλλα θα τα λεμε απο δω και περα πιο τακτικα!

    Πολλα φιλια απο το Βορρα και καλο σου βραδυ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)