17.11.10

Η ευτυχία τού να είσαι..δούλος [κ.α τετοια..μαθηματα!]


Σ ενα ιστολογιο που διαβασα προσφατα, γινεται αναφορα μεταξυ αλλων και στο εξωφυλλο του σχολικου βιβλιου της Αρχαίας Ιστορίας της Α' Γυμνασίου, οπου απεικονιζεται ενας ....κοκορας πανω σε μια αρχαια κολωνα! Διαβαστε τι σημειωνει εκει, ευστοχα, ο ιστολογος:

Προσεξτε το εξώφυλλο του βιβλίου, παρουσιάζει ένα κόκορα πάνω σε μια σπασμένη αρχαία κολώνα. Το «ενός κοκόρου γνώση» σε πλήρη εφαρμογή. Μάλιστα είναι ένας ο κόκορας, για να μην ισχύσει το «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει».

Αν αυτα ακουγονται λιγο..ξεκαρφωτα διαβασετε (στη σελιδα 75 του ιδιου βιβλιου) τα εξης:

«Η αθηναϊκή κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της περιέβαλλε τους δούλους με στοργή και η κάθε οικογένεια, στους κόλπους της οποίας υπηρετούσαν, τους θεωρούσαν μέλη τους»

Στην συνέχεια υπάρχει απόσπασμα από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη στο οποίο αναφέρεται γιατί «η δουλεία είναι δίκαιη» και υπαρχει η ερώτηση: «τι σας κάνει εντύπωση στο κείμενο του Αριστοτέλη;» Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν ότι οι δούλοι στην Αθήνα...καλοπερνούσαν.

Στο δε βιβλίο του εκπαιδευτικού (σελ.72) επιχειρείται να τεκμηριωθεί η παραπάνω άποψη λέγοντας ότι: «είχε τη δυνατότητα (ο δουλος) να συμμετάσχει σε πολλές λατρευτικές εκδηλώσεις, στα Ελευσίνια μυστήρια, δεν είχε ο κύριός του δικαίωμα ζωής και θανάτου επάνω του. Στην ύπαιθρο η ζωή του δε διαφέρει σε τίποτε από το βίο του μικροκαλλιεργητή. Μόνο αυτός που εργάζεται στις υπόγειες στοές του Λαυρίου αντιμετωπίζει άθλιες συνθήκες»

Στην επόμενη σελίδα διαβαζει κανεις ότι «οι πλούσιοι συχνά καθίστανται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους φτωχούς, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, από τους συκοφάντες προς τους οποίους δεν είναι πάντοτε φρόνιμο ν' αντιπαρατίθενται, αλλά και επίσης και σε επίπεδο θεσμών, γιατί οι λειτουργίες και η εισφορά (φόρος επί τους εισοδήματος) δεν επιβαρύνει παρά τη μειοψηφία των πλουσίων» !

Βλεπει κανεις εδω τη προσπάθεια να εμφανιστεί ως ..ιδανική η αθηναϊκή κοινωνία της εποχής. 

Ομως, εφ οσον καποιοι εξιστανται, για τις προσπαθειες που κανουν στα Υπουργεια τους, ωστε η προσέγγισή των σχολικων θεματων να ειναι ολοπλευρη τι εχουν αραγε να πουν για ενα τετοιο θεμα οπως η δουλεια; Πως θα βγάλει ο μαθητής δικά του συμπεράσματα, οταν δεν υπαρχει η παράθεση μιας άλλης άποψης ; 

Θα μπορουσε να υπαρχει και ενα κειμενο που να δειχνει την αλλη πλευρα του νομισματος στα παιδια, που λογικα ειναι πιο ευαλωτα στη παροχη πληροφοριων. 
Ειναι γνωστο απο την Ιστορια οτι οι διακρίσεις ανάμεσα σε δούλους και ελεύθερους Αθηναίους πολίτες είχαν αμφισβητηθεί από τους σοφιστές, των οποίων οι αποψεις δεν παρατίθενται στο βιβλιο, οποτε ειναι ηλίου φαεινότερον οτι οι νεαροι μαθητές καλούνται να αποδεχτούν μονο την αντιδραστική άποψη του βιβλίου και του Αριστοτέλη για τη δουλεία. 

Να ενταχθει, μηπως, κι αυτο στα πλαισια των ...«παραλείψεων» που συχνα ακουμε, αλλα δεν βλεπουμε στη συνεχεια να διορθωνονται; 

Αν ομως ριξει κανεις μια ματια και σε  αλλα σχολικα βιβλια που προετοιμάζουν τους νεους, θα καταλαβει πολυ καλα  τις φιλοδοξιες τους για τους αυριανους πολιτες σε ενα συστημα που οχι μονο μας εκμετάλλευεται και το ...αποδεχομαστε, αλλά θα πρεπει επιπλεον και να το υποστηρίζουμε! Πληρης υποταγη δλδ.

Αν σας θυμισα κατι που να εξηγει εστω και αμυδρα τα…εκλογικα αποτελεσματα (και παλι), δεν ηταν, σας διαβεβαιω, προθεση μου....

(Πηγη: Ριζοσπαστης)


30 σχόλια:

  1. Ε ναι, τί σου κάνει εντύπωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elva καλημέρα!
    Το "νυν απολύεις τον δούλον Σου Δέσποτα" το γνωρίζεις φυσικά!Κρατάει χρόνια,πολλά χρόνια,αυτή η κολώνια!
    Υ.Γ.Εγώ απ'ότι γράφεις δεν παρεξηγώ τίποτα,στο ίδιο τραπέζι είμαστε κι άν τρώμε διαφορετικά μεζεδάκια,τσουγκρίζουμε πάντα τα ποτήρια μας στην υγειά μας!Πολλούς ασπασμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. marco

    Ο τροπος που πανε να πεισουν τον κοσμο οτι κατι εχει αλλαξει τωρα επι...αριστερης κυβερνησης οπως ειπε και ο κ. Στρος Καν! ;)
    Bλεπεις τετοια πραγματα δεν γινοντουσαν επι προηγουμενης κυβερνησεως, που σε αντιθεση με αυτους, ηταν πολυ...δεξιοι! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να δείς που σε λίγο θα μας ξαναζητούν πιστοποιητικό εθνικών φρονημάτων...

    (άλλωστε το' χει το όνομα, μου φαίνεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Triton


    Kαι θα ηθελαν να κρατησει για ακομα περισσοτερα, αλλα καποτε αρχιζει ειτε να μη μυριζει η κολωνια σαν ..κολωνια, ειτε να βρωμαει!!

    Στη περιπτωση τους, νομιζω οτι συμβαινει το ..δευτερο! ;-)

    Y.Γ
    Ειναι και η ωρα τετοια, βρε Triton, να χαρεις μη μιλας για μεζεδακια!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. marco

    Τιποτα δεν αποκλειεται.. Τι εννοεις,
    oμως, οταν λες ''το'χει το όνομα'';

    Οτι ολοι πρεπει να εχουν τα ιδια...
    φρονηματα; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τί έχει η ώρα; Δεν έφαγες på lunch tiden?


    χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεωργιος Παπανδρέου, της γνωστής οικογενείας των Παπανδρέου... Ξέρεις εγγονός εκείνου οτυ δημοκράτη που έφτιαξε τα παραθεριστικά νησάκια... των Δεκεμβριανών... αυτός ντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nej,tyvärr! Nu är jag riktig hungrig! ;-))

    Eσεις οι ψυχολογοι πως τα καταλαβαινετε, ομως, ολα; χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παπανδρεου; Καπου τον εχω ακουσει τον ανθρωπο...Ευτυχως που δεν ξερουμε τιποτα απο ..νεποτισμο στην Ελλαδα! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ψυχίατρος...


    Λες να είναι συνωνυμία; χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. E, ...κοντα επεσα, παντως! ;)

    Εχεις ευκαιρο τον τηλεφωνικο καταλογο του ΟΤΕ για να ψαξεις και να δεις μηπως και ειναι; ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. στο hitta.se, πάντως δεν δίνει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @#$%@#$%@#$%!#$%$%^#$@#%$&*%^@#$%@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλα, ουτε και στο eniro.se μη περιμενεις! :)

    Λες με το googling να βρεθει καποια συνωνυμια, η συγγενεια;
    Υπαρχει και το ..wiki leaks για οσους το λεει η καρδια τους και τα ψαχνουν ...λιγο τα πραγματα! Λες; χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Sophia

    Μετα τα ..Σουηδικα, ολα τα αλλα ειναι απλα...ακατανοητα! ;))


    marco

    Tρομαξαμε φαινεται το κοσμο με τα Σουηδικα, τις εταιριες και τις ...ερευνες για τα σογια! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν θα διαφωνήσω για τα σχολικά βιβλία ούτε,βέβαια,για τους σκοπούς της "σοσιαλιστικής" εκπαίδευσης.Όμως να επισημάνω ότι τους δούλους της αρχαίας Αθήνας-και μόνον-δεν πρέπει να τους συγχέουμε με τους μαύρους δούλους της Αμερικής ή με τους δουλοπάροικους της φεουδαρχίας(μ' αυτούς μπορείτε να συγχέετε όσο θέλετε τους σύγχρονους εργαζόμενους).Αλλά,βέβαια,ο τρόπος που τους παρουσιάζει το βιβλίο είναι ανάλογος του επιπέδου της προσφερόμενης εκπαίδευσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. «οι πλούσιοι συχνά καθίστανται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους φτωχούς, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, από τους συκοφάντες προς τους οποίους δεν είναι πάντοτε φρόνιμο ν' αντιπαρατίθενται, αλλά και επίσης και σε επίπεδο θεσμών, γιατί οι λειτουργίες και η εισφορά (φόρος επί τους εισοδήματος) δεν επιβαρύνει παρά τη μειοψηφία των πλουσίων» !

    Ο Λ Α Τ Α Λ Ε Φ Τ Α!

    Εντεταλμένοι της τρόικας και της Μέρκελ είναι οι συγγραφείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είστε κακόπιστοι ρε. Ήδη το υπουργείο διαπίστωσε την ανεπάρκεια των συγκεκριμένων βιβλίων και έχει εγκρίνει τα καινούργια που θα τα αντικαταστήσουν: http://bit.ly/cwtUM5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Elva καλησπερα, απο μια Αθηνα ''μπαρουτοκαπνισμενη''[δακρυοκαπνισμενη], δουλευουν υπερωριες τα μπουλντοκγ της κυβερνησης και των δυστυχων πλουσιων, ποσο δικιο εχει αυτο το αστερι ο Δασκαλοπουλος του ΣΕΒ.
    Απο το νηπιαγωγειο ξεκινουν την ''εκπαιδευση'' του αυριανου ''πολιτη''.
    Και οπως ελεγε η γιαγια μου, ολα τα δαχτυλα του χεριου δεν ειναι ιδια και η εκκλησια συνηγορει, οι φτωχοι θα παμε στον παραδεισο!!!???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπερα Σελιτσάνε

    Αυτο ελειπε να διαφωνήσετε κ. περιφερειαρχα μας για τα σχολικά βιβλία και ...για τους σκοπούς της "σοσιαλιστικής" εκπαίδευσης που ...βγαζει ματι! ;)
    Πολυ σωστη και η επισημανση σας οτι οι δούλοι της αρχαίας Αθήνας δεν πρέπει να τους συγχέονται με τους ...σύγχρονους εργαζόμενους, οι οποιοι δεν περιβαλλονται αναγκαστικα απο τη ...στοργη των ..αφεντικων τους, οπως διαβαζουμε στο βιβλιο οτι συνεβαινε με τους αρχαιους δουλους (!!)
    Τι να σας πω, ο τρόπος που τους παρουσιάζει το βιβλίο είναι υπερβολικα..."σοσιαλιστικος" για να τον καταλαβουμε εμεις, που δεν ειμαστε..εξπερ του ειδους (και ουτε εχουμε καμμια διαθεση να γινουμε!)...

    Καλο σας βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φιλη Ιθάκη

    Ελα ντε! Τι αλλο θα ακουσουμε απο τους συγγραφεις-εντεταλμένους της.. τρόικας και της Μέρκελ!!

    Και μη χειροτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος17.11.10

    Μια καλησπέρα πέρασα να σου πω, αγαπημένη Έλβα, μετά από πολύ καιρό. Βλέπεις έπεσε και βαρύ το αποτέλεσμα των εκλογών οπότε αργήσαμε να συνέλθουμε. :-Ρ

    Για τους δούλους πολλά δεν έχω να πω "ως δούλα και κυρά" χρόνια τώρα...όμως δε μπορώ να μη συνεχίσω το σχόλιο της Ιθάκης...
    Σα δε ντρέπονται τα φτωχαδάκια να συκοφαντούν τους στυλοβάτες της οικονομίας. Αμάν πια!

    Φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα varometro

    Κακόπιστοι; Σωπατε καλε, εχουμε καει στο χυλο, γι αυτο φυσαμε και το..γιαουρτι,που λενε! ;)
    Δε ξερετε ομως ποσο ησυχασα οταν μας πληροφορησατε περι της αλλαγης των συγκεκριμενων βιβλιων.
    Επιτελους θα τα αντικαταστήσουν, αν οχι ισαξια, αλλα ισως και..
    πληρεστερα,(!!) οσον αφορα την ολοπλευρη ενημερωση των Ελληνων (και μονο!)μαθητων!

    Εχουν γνωση οι...φυλακες (;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπερα Λενα μου

    Πολλα χρονια θα ζησεις! Σε σκεφτομουν αυτες τις μερες και μαλιστα ελεγα να σου στειλω και e mail μια που χαθηκαμε...
    Βαρυ το εκλογικο αποτελεσμα, ετσι; Ακομα δε μπορω να συνελθω οτι αποφασισε τελικα ενα 25% για ολους τους πολιτες..Σημεια των καιρων θα πει κανεις...

    Ολο και κατι ξερουμε στην Ελλαδα απο ...δουλεία, απο δουλειά, ομως,αρχιζει να ειναι πιο σπανιο!

    Δωσε θαρρος στο φτωχο που λενε και τα πολυ ..καταρτισμενα, αυτα, βιβλια, που φιλοδοξουν να μορφωσουν τους αυριανους πολιτες της χωρας....(Ωιμε!)

    Kαλο βραδυ!
    Φιλια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φιλε Δημητρη

    Καλησπερα! Βεβαια η καλη δουλεια ξεκιναει νωρις, για να πιασει τοπο η ''εκπαιδευση'' του αυριανου ''πολιτη'', οπως λες.
    Η εκκλησια συνηγορει οπως και συνηγορουσε παντα...
    Τωρα ποιοι θα πανε στο παραδεισο, το μονο σιγουρο ειναι οτι δε θα πανε οι....παπαδες και οι πολιτικοι που εξαπατουν κοσμο! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος18.11.10

    Εδώ είμαι και on-line και πάλι...λέω να κάνω ένα lifting ξεκινώντας πρώτα από τον τίτλο και βλέπουμε. Τελικά περισσότερο μ' έπνιγε να το βλέπω κλειστό παρά ανενεργό...

    Φιλιά και καλημέρα καλή μου :)))


    ps
    Λεκτική επαλήθευση: milate
    τυχαίο;
    δε νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα Έλβα, τα πάντα ξεκινούν από τη παιδεία. Ασφαλώς, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη. Ευτυχώς το δικό σου παιδί θα σταθεί πιο τυχερό σίγουρα στη Σουηδία.
    Δες ένα σκίτσο, νομίζω πολύ πετυχημένο.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/11/2010_422699

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φιλη Λενα

    Πολυ ωραια που εισαι και παλι οnline! Mας ελειψες! Με γεια και το νεο ονομα!

    Η λεκτικη επαληθευση τα ειπε ολα! :)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλη μου Road

    Aς ελπισουμε οτι θα καταλαβει καποτε ο κοσμος και θα πηγαινει τουλαχιστον να ψηφιζει αντι να ...απεχει!Αλλιως δειχνει οτι θελει τη κατασταση αυτη, εστω κι αν θελει να δωσει ενα αλλο μηνυμα...

    Πολυ καλο το σκιτσο, σ ευχαριστω!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)