13.12.10

Tα jeans που...σκοτώνουν εργάτες!

 
Στη Τουρκία τουλαχιστον 3.000 εργαζόμενοι, οπως μαθαμε, προσφατα, απο το  SVT έχουν προσβληθεί από τη θανατηφόρο ασθενεια πυριτίαση (πνευμονοκονίαση), εξ αιτιας της τεχνικης που χρησιμοποιειται με την αμμοβολή των τζηνς!
Αν και οι Σουηδικες εταιρειες κατασκευης στη Τουρκια δεν χρησιμοποιουν, πια, την παλια αυτη τεχνικη στα ενδυματα, o οργανισμος Fair Trade Center, στη Στοκχολμη, ζητα απο ολες τις εταιρειες που ειχαν στο παρελθον χρησιμοποιησει τη τεχνικη να αναλαβουν τις ευθυνες τους.  

"Θέλουμε οι Σουηδικες εταιρειες να παροτρύνουν κι άλλες εταιρείες να επιβάλλουν κι αυτες απαγόρευση αυτης της τεχνικης. Στη συνέχεια, πρέπει να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους που έχουν θιγεί από τις εταιρείες που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο. Πρώτα, με οικονομική αποζημίωση, αλλά και με ιατρική φροντίδα ", λέει ο Christopher Riddelius, απο τον οργανισμο Fair Trade Center.
Το συνεργειο ειδησεων Aktuellt συναντησε στη Νοτιοανατολικη Τουρκια τον Verdat Yildirak, έναν από τους πολλούς φτωχούς εργατες που εχουν ηδη αρρωστησει από τη δουλειά.
"Υπήρχε σκόνη και άμμος παντού. Εκει οπου τρωγαμε, όπου κοιμόμασταν- όλα ήταν σκονισμένα! Έχω δυσκολία στην αναπνοή. Η ζωή μου καταστράφηκε'', λεει. Τουλάχιστον 50 από τους άλλους εργαζομένους στα εργοστάσια παραγωγης τζηνς έχουν πεθάνει από την ασθενεια αυτη. Ο ανηψιός μου αρρώστησε και πέθανε με ένα φρικτό θάνατο'', λεει ο  Verdat Yildirak.
Οι οικοι μοδας σε όλο τον κόσμο εξακολουθουν να χρησιμοποιουν την τεχνική της αμμοβολής στα τζηνς. Το γεγονός ότι η Τουρκία απο περισυ, έχει πλέον, απαγορευσει τη μεθοδο, σημαίνει ότι η μέθοδος χρησιμοποιειται καπου αλλου στον κόσμο, οπως π.χ στη Κινα και το Bangladesh!
"Σωζουμε, μεν, τις ζωές των συμπολιτών μας, αλλά καθημερινα θυσιαζονται ζωες ανθρωπων σε αλλες χωρες. Δεν είναι δίκαιο ", λεει η Yesim Yasin, γιατρός.

Ειναι ποτε δυνατον, λεμε εμεις, να ειναι δικαιο, να πεθαινουν νεοι που  αντι να μορφωνονται και να χαιρονται τη ζωη τους σε τετοια ηλικια, ειναι αναγκασμενοι να πιανουν δουλεια  στα εργοστασια απο 13 και 14 χρονων παιδια; Εχει  αραγε σημασια οτι καποιοι απο αυτους ειναι ...Τουρκοι, Ινδοι, απο το Μπαγκλαντες, απο καποια χωρα της Αφρικης,  ή απο την Ελλαδα; Υπαρχει διαφορα στο πως και σε ποιο κομματι γης εκμεταλλευονται ανθρωπους;

Εργαζομενοι, ανεξαρτητα απο χρωμα και πατριδα, εσεις που παράγετε τον πλούτο τoυ κεφαλαιου, που καταδικάζει  λαους στη μιζερια, τη φτώχεια και τον θανατο, ΠΑΜΕ ολοι σε απεργία στις 15 Δεκέμβρη!

Links
Eδω (σε Αγγλικα), η εκθεση του οργανισμου Fair Trade  Center,  για το προβλημα.

24 σχόλια:

  1. Elva χαιρεται απο την Αθηνα που εδω και τρεις ημερες ζηλεψε την Στοκχολμη και μας καιει τα πετρελαια.
    Οι εργαζομενοι σε ολο τον κοσμο υπολογιζονται σαν αριθμοι, οποτε δεν πεθαινουν ανθρωποι, αριθμοι σβηνονται απο τα κιταπια τους.
    Εδω σημερα μας εσκασαν σημερα μεσω των παπαγαλοδημοσιοκαφρων το νεο ''ντεκορ'', θα βαζει ο εργοδοτης 1000 ευρω στον λογαριασμο του εργαζομενου στην τραπεζα και μολις τα ''σηκωνει'' τα ευρω ο εργαζομενος θα επιστρεφει τα 200.
    15 δεκεμβρη, ΠΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρε Ελβα και καλή εβδομάς! Είναι γεγονός το κεφάλαιο εκτός από πατρίδα, δεν έχει και ηθική. Γι' αυτό σε σκοτώνει, άμεσα, στη δουλειά που κάνεις, ή έμμεσα, με το να σε απομακρύνει από τη δουλειά και να σε οδηγεί στην ανεργία. Γαμώ τα αμμοβολημένα μυαλά των κυβερνώντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι είναι 3,000 θάνατοι μπροστά στα δισεκατομμύρια των παραγόμενων κερδών των κεφαλαιούχων; Τίποτα απολύτως!

    Η πολυεθνική εταιρεία που έχει πάει στην Τουρκία, στο Μπαγκλαντές, στην Κίνα ή και στην Ελλάδα οσονούπω, δεν υπολογίζει τέτοια πράγματα.
    Υπολογίζει κόστος και όφελος. Μέσα στο κόστος μπορεί να έχει βάλει και μερικές αποζημιώσεις για τέτοιες περιπτώσεις.
    Επομένως, η μόνη λυση για να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση είναι η παραγωγή στα χερια του λαου!

    Το παραδειγμα της ΖΑΝΟΝ στην Αργεντινή είναι μια ελπίδα!
    Αλλά μέχρι την αυτοοργάνωση ας ελπίσουμε η ελληλεγγύη και ο αγώνας των εργαζομένων να ενισχυθεί γιατί εκεί που πάμε, μας βλέπω αφραγκους και χωρίς καμία αξιοπρέπεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ντοκυμανταίρ Corporation προβάλλονται πολλές παρόμοιες περιπτώσεις. Εάν δεν το έχετε δει, μη το χάσετε. Βρίσκεται εύκολα στο youtube.

    Γενική απεργία μεθαύριο και ας μη ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο πανελλαδική η κινητοποίηση.

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4605948

    Όλοι μαζί ας τους δείξουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ισχυροί από τα κέρδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητη φιλη Ελβα...Οχι μονο χρησιμοποιουνται τεχνικες, που θανατωνουν τους εργατες...Αλλα και περιφρονουνται ΟΛΟΙ οι νομοι και τα δικαιωματα των εργαζομενων στις χωρες αυτες, για να πετυχουν κερδη καποιοι...ΑΚΟΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ, ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...
    [διαβασε αναρτηση κινεζικα επικινδυνα...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13.12.10

    Που λες, εγώ, σαν στάση ζωής δεν έχω αγοράσει ποτέ τζίν ή ... μπλουτζίν !!!
    Κάτι ... ήξερα !!!
    (φαίνεται !)

    Πολύ κατατοπιστικό άρθρο και τα σχόλια καίρια !

    Γεια χαρά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμμοβολή στα όνειρα, ξέπλυμα της ζωής. Για ένα ξεβαμμένο τζην, πόσοι νεκροί εργάτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλησπερα φιλε Δημητρη

    ..απο τη ..κρυα, (τελευταια), Αθηνα! Aρχιζει να φαινεται το πραγματικο προσωπο του καπιταλισμου οταν υπολογιζονται οι εργαζομενοι οχι σαν ατομα, αλλα σαν αριθμοι, που δεν εχουν μεγαλη αξια! Ας τους δειξει ο κοσμος οτι υπολογιζουν χωρις τον ξενοδοχο! Δεν διαβασα ακομη για το νεο τεχνασμα τους στην Ελλαδα..Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο....
    Ποιος το σκεφτηκε, ο..ΣΕΒ; ;/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλησπερα Swell

    Ποια ηθική; Ας ειναι καλα τα κερδη τους!
    Απο .αμμοβολημένα μυαλά, ασε, ειναι τοσα πολλα...που μπορουμε και να τα ...εξαγουμε! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Δυστυχως ετσι ειναι..Οι 3000 αρρωστοι εργατες που κινδυνευουν να πεθανουν δεν μετρανε για τα αφεντικα της πολυεθνικής που με διαφορα κολπα ξεγλυστραει απο τις ευθυνες....Το ξερω το παραδειγμα της κεραμοποιίας ΖΑΝΟΝ, στην Αργεντινή και τελικα, οπως ειχα διαβασει, μονο οταν θιχτηκε η τσεπη των εργατων αυτων που θεωρουσαν τον εαυτο τους ως ..."μεσαια ταξη" αλλαξαν καποια πραγματα.
    Για συνδικαλισμο ουτε λεξη και οι εργατες χτυπουσαν εκει διπλοβαρδιες μεχρι που πεθανε ενας εργατης 22 χρονων απο καρδιακη προσβολη απο τη πολυ πιεση στη δουλεια και εκει αρχισαν να αλλαζουν τα πραγματα...
    Οπως λετε μακαρι να αρχισει να ενισχυεται η αλληλεγγυη και οι αγωνες των εργατων γιατι μας περιμενουν μαυρα χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλη Ιθάκη

    Σ ευχαριστω για τα links και οπως σωστα λες μεθαύριο η γενικη απεργια δεν είναι μόνο μια πανελλαδική κινητοποίηση! Ας ελπισουμε να υπαρχει μεγαλη συμμετοχη ωστε να φανει το μηνυμα ότι οι άνθρωποι είναι πιο ισχυροί από τα κέρδη τους!

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητε φιλε μαχαιρη

    Δυστυχως, τα εχω διαβασει και πιστευω οτι πολλοι αρχιζουν τωρα να καταλαβαινουν τα ασχημα παιχνιδια που παιζονται παντου πια..Η ανθρωπινη ζωη δεν εχει πια καμμια αξια οταν το κερδος θεωρειται υπερανω ολων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε μου faro

    Μπορει να μην εχεις αγορασει οπως λες ποτέ τζην, αλλα ολο και καποια ρουχα απο Κινα, ή αλλες χωρες οπου κι εκει εκμεταλλευονται κοσμο στο επακρο θα εχεις κι εσυ αγορασει, οπως αλλωστε και πολλοι απο εμας, εχει τυχει να αγορασουμε κατι (χωρις συχνα να το γνωριζουμε!).

    Το θεμα ειναι οτι οπως ειπωθηκε και στο ρεπορταζ και να σταματησει μια χωρα να παραγει κατι με παλιες μεθοδους, επειδη το κοστος παραγωγης ειναι πιο μικρο αλλου, αμεσως καποιοι αλλοι ειναι ετοιμοι, σε αλλες χωρες, να το παραγουν με λιγοτερα εξοδα και φυσικα εις βαρος της τοπικης κοινωνιας που υποφερει και απο φτωχεια, αλλα και απο κακες εργασιακες/ υγειονομικες συνθηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα φιλε Καρτέσιε

    Πραγματι, δε θελω να σκεφτομαι ποσοι εργάτες αν και δουλεψαν με τις ωρες, κακοπληρωθηκαν, δεν πηραν ρεπο, κοπιασαν και τελικα αρρωστησαν για το jeans που εμεις φοραμε και καμαρωνουμε πολλες φορες, μη γνωριζοντας...
    (Αν ομως καμαρωνουμε γνωριζοντας, τοτε τι να πω, θελουμε ...κλωτσια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελβα καλησπέρα σου.Ζούμε την μισθωτή δουλεία.Ο εργαζόμενος έχει αξία, όσο εργάζεται και παράγει υπεραξία.Για τους καπιταλιστές δεν είναι παρά αναλώσιμο προϊόν.Μετά πετιέται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.Δεν το λέω τυχαία τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης.
    Κατέβηκα κάτω να σου βρω μία εφημερίδα του 41 συγκεκριμένα την Ακρόπολη που σε κάποιο σημείο αναφέρει τι μπορεί να παραχθεί από έναν ανθρώπινο οργανισμό.Λυπάμαι δεν την βρήκα κάπου θα την έχω χώσει με άλλα βιβλία.Έγραφε, δεν τα θυμάμαι όλα, αλλά μπορεί να γίνει μία πρόκα 10 εκ.,δεν θυμάμαι πόσα σπίρτα, αλλά και άλλα προϊόντα και οπωσδήποτε σαπούνι! Εκεί θα φτάσουμε.Σου ακούγεται φρικιαστικό; Εμένα να δεις.
    Α στο επάνω δεξια μέρος της σελίδας μου, υπάρχει ένα μπανεράκι. Μπορείς να το πάρεις και να το διαδόσουμε αν σε βρίσκει σύμφωνη.
    Φιλιά σε όλους εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος14.12.10

    Καλά, αυτό που είπα, έχει να κάνει με ένα ... απωθημένο μου !
    Επειδή θεωρώ τον εαυτό μου μοναδική περίπτωση (άντε ... σπάνια) που να μην φοράει μπλουτζινς ... γι΄αυτό το είπα !

    Στην ουσία, όλα τα ρούχα που φοράμε (όπως και άλλα καταναλωτικά αγαθά) φτιάχνονται από καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους τους, ρυπαίνουν το περιβάλλον και γενικά οι συνθήκες παραγωγής είναι τελείως απαράδεχτες !

    Καλημέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλημερα φιλη Black Bedlam

    Εχεις δικιο.Δυστυχως, τα πραγματα δεν θα ειναι καθολου καλα, για τους εργαζομενους, αν αφεθουμε στη..μοιρα που αλλοι εχουν προδιαγραψει για εμας!
    Ας μη χαριζουμε λοιπον ετσι χωρις σκεψη, οσα, αλλοι με αγωνες μιας ζωης, καταφεραν να πετυχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημερα φιλε μου faro

    Το καταλαβα!Αλλα, γιατι εχεις..
    απωθημενα,ειδικα με τα..τζηνς; :)

    Εδω, τουλαχιστον,υπαρχουν, ορισμενα καταστηματα ενδυματων που διαβεβαιωνουν τους αγοραστες τους οτι τα συγκεκριμενα ρουχα δεν ειναι προιοντα εκμεταλλευσης κακων εργασιακων συνθηκων και πιστευω oτι οι καταναλωτες θα επρεπε να γνωριζουν οτι υπαρχουν εργοστασια, σε πολλες χωρες, οπου παρεμβαινουν οργανωσεις προστασιας εργασιακων δικαιωματων και εξασφαλιζουν καλυτερους ορους για τους εργαζομενους!
    Μαλιστα αυτα τα ρουχα (οπως και φιλικα στο περιβαλλον τροφιμα) αρχιζουν να γινονται ολο και πιο δημοφιλη εδω, επειδη ο κοσμος, σαν καταναλωτες, συνειδητοποιουν ποσο σημαντικο ειναι τα χρηματα που δινουν να μη καταστρεφουν το περιβαλλον και να μη πηγαινουν στα χερια των αφεντικων και μονο, (ενω οι εργατες να ζουν με... ψιχουλα!)

    Ισως στην Ελλαδα αυτα να ακουγονται ''καπως'', ομως εδω υπαρχουν αρκετοι οργανισμοι και αναφερω για παραδειγμα μονο δυο απο αυτους...

    Τα λεμε!

    http://www.cleanclothes.org/

    http://www.fairtrade.net/benefits_of_fairtrade.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου Ελβα,

    όπως μαθαίνεις και εσυ η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φτιάχνει και ουτε θα φτιάξει απο οτι φαίνεται..οσο αφορα τα ρούχα εφόσον είναι προιον καπιταλιστικού φορέα και μεγαλοεπενδυτων που φυσικά αυτο που τους νοιαζεί δεν είναι παρα το κερδος και οχι αν έχεις μείνει εσυ ευχαριστημένος και φυσικά αδιαφορεί για το αν εσυ είσαι υγιής ή καλυτερα να πουμε αν αυτο που σου πούλησαν σου προκαλεί καποιο προβλημα υγείας.Στην Ελλάδα το βιώνουμε καθημερινά αυτο το προβλημμα.Είναι όλα πολύ ακριβα και όχι μονο δεν ανταποκρίνονται στην ποιοτητα που ζητας αλλα μεσα σε λίγο χρονικό διαστημα θα έχει χαλάσει.Αρα εσύ σαν το καλο κορόιδο που είσαι θα το πας στο ραφτι θα σου κανέι ενα μπαλομα της κακιας ώρας, θα τα σταξεις(υπαρχει και αισχροκέρδια)και σε κανα 2 μηνες με ενα χρόνο θα το ξαναπας ή θα παρεις ενα καινούριο.Φάυλος κυκλος με τελικούς νικητές τους μεγαλομετόχους και το χρήμα που είναι ο βασιλίας των παντων.Και το πιο ανόητο είναι οτι η πληοψυφία τψν Ελλήνων αντι να αντιδράσει, το δεχεται παθητικά,παιζει το παιχνιδάκι το μεγαλών (δηλαδη συνεχίζει να είναι κορόιδο)και νιώθει και υποχρέωση και απο πάνω.Είμαστε λαός με πολύ πνευμα πανω απ'όλα...

    φιλάκια απο την θεσσαλονίκη που περιμένει να χιονίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα Elva! Δεν υπάρχει χειρότερη εκμετάλλευση από την εκμετάλλευση του φτωχού από τον πλούσιο. Αυτά τα καθάρματα δεν αξίζουν συζητήσεις και λογικές λύσεις, μόνο μια φωτιά που θα τους κάψει.

    Και δεν είναι μόνο στα τζιν, παγκοσμίως οι εργαζόμενοι υποφέρουν, στην σούπερ καπιταλιστική Κίνα χάνονται εκατομμύρια δάχτυλα κάθε χρόνο και σε άλλες χώρες οι άνθρωποι καταλήγουν ανάπηροι, σε λίγο και χωρίς ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη.

    Ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει "κίνημα" για να ψάχνουν οι ηλικιωμένοι εργασία ακόμη και μετά τα 70...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα (02:00 ώρα Ελλάδος) Έλβα!
    Μεγάλη μέρα σήμερα!

    ΠΑΜΕ απεργία για το δίκιο που μας πνίγει, γιατί μας το'κλεψαν... για τους εφιάλτες, που μας φόρτωσαν και φοβούμαστε τους χάρτινους τίγρεις τους, και που πρέπει να τους ξεπεράσουμε... για τη στυγνή, ανήθικη εκμετάλλευση που γράφεις εδώ... για χίλιους ακόμη λόγους!

    Δεν ρίχνουμε τα τείχη σήμερα, ατσαλώνουμε όμως την προοπτική να τα γκρεμίσουμε! Δεν μας έμεινε άλλη λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου φιλε μου Stefane

    Xαιρομαι που κι εσυ βλεπεις ετσι τα πραγματα που τελικα δεν συμβαινουν μονο στην Ελλαδα, αλλα λιγο πολυ ισχυουν παντου στο Δυτικο κοσμο!
    Το γεγονος ειναι οτι εχουν κανει τον κοσμο να αδιαφορει και να μην ασχολειται με πραγματα που θε επρεπε να ασχολειται...οπως την εκμεταλλευση..ενηλικων και ανηλικων σε διαφορα εργοστασια κολαστηρια της ανθρωπινης ψυχης! Χρεος ολων μας ειναι να αναφερομαστε σ αυτα οσο μπορουμε μηπως και αλλαξουν οι νοοτροπιες...

    Καλη σου μερα απο το Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Greek Rider

    Eχεις δικιο οτι δεν αφορα μονο ενα τομεα της βιομηχανιας, ουτε φυσικα μερικες μονο χωρες. Η εκμεταλλευση ισχυει παντου πια, εφ οσον βρισκει προσφορο εδαφος,ειτε λογω ..'κρισης' ειτε λογω απαθειας και αδιαφοριας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φιλε Πορτιατη

    Οπως τα λες, για 1000+1 λογους ΑΠΕΡΓΙΑ!

    Πολλους χαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)