28.1.11

Φοροδιαφυγή δισεκατομμυριων, à la...SWEDEN!


Απο την εξαιρετικη εκπομπη Uppdrag granskning, που κανει δημοσιογραφικο ρεπορταζ, μαθαμε προχθες οτι ο ιδρυτης της ΙΚΕΑ και συχνα παινευομενος απο πολλους για το...''επαγγελματικο του δαιμονιο'', Ιngvar Kamprad, εκρυψε το ποσο των 100 000 000 000 (100 δις.) κορωνων σε ένα άκρως απόρρητο συμβουλιο στον φορολογικό παράδεισο του Liechtenstein (Λιχτενστάιν)!

Ο ιδιος δηλωνει οτι δεν εχει τον τον πλήρη έλεγχο των καταστηματων Ikea, αλλα τον εχει παραχωρησει σε αλλους.Ομως, οπως, αποκαλυπτει η εκπομπη, ο Ingvar Kamprad έχει κάνει τα πάντα για να κρύψει την αλήθεια για το έργο της ζωής του, την ΙΚΕΑ!

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Ingvar Kamprad ειχε δωσει την εντύπωση ότι είχε κρατηθει μακριά απο την διαχειρηση της τεραστιας επιχειρησεως του, μια ιστορία επιτυχίας χωρίς προηγούμενο και υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν ελέγχει πλέον το γίγαντα επίπλων που συνεχίζει να κατακτα τον κόσμο.
Από το 1982, όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις συγκεντρώθηκαν στο ολλανδικο "κονσερν" (oμιλο εταιρειων) Ingka Holding BV, της οποίας ιδιοκτήτης είναι το ίδρυμα Stichting Ingka.
Και o Ingvar Kamprad, επαναλαμβανε συνεχως το μήνυμα – οτι το IΚΕΑκαι όλα τα κέρδη δισεκατομμυρίων που προερχονται απο το ΙΚΕΑ δεν είναι πλέον δικα του.

Στην πραγματικότητα, ομως ο Ingvar Kamprad, ποτέ δεν αφησε το ΙΚΕΑ. Γιατί, ενώ έδωσε σε αλλους τη διαχειρηση της επιχειρησης, εκεινος δημιούργησε, επιπλέον, μία παραπλευρη παντοδυναμη επιχειρηση και μια εξελιγμένη εταιρική δομή, ζωτικά μερη της οποιας ειχαν κρατηθει μυστικα, μέχρι τώρα.

Η εκπομπη εντοπισε την περίπλοκη εταιρική δομή που χτίστηκε γύρω απο το ΙΚΕΑ και ειχε προσβαση σε έγγραφα που πολύ λίγοι έχουν δει. Αποδεικνύεται ότι η εικόνα που ο Ingvar Kamprad, εχει δωσει σχετικα με τον ρόλο του στο IΚΕΑ , δεν είναι αληθινη.

Στην πραγματικότητα, ο Ingvar Kamprad, εξασφάλισε την ισχύ και επιρροή της οικογένειας του πάνω στο IΚΕΑ, μεσω ενος ίδρυματος σε έναν από τους πιο αγνωστους φορολογικούς παραδείσους, το Λιχτενστάιν.
Το ίδρυμα ονομάστηκε Interogo, ένα όνομα που ποτέ δε θα μπορούσε να συνδεθει με το IΚΕΑ, ή τον ιδιο - και να αποκαλυψει ετσι την ύπαρξη του Ιδρύματος
Το μέχρι τώρα μυστικό Ιδρυμα Interogo δεν αφορά μόνο την εξουσια πάνω στο IΚΕΑ. Το Ίδρυμα αποτελεί ένα βασικό μέρος σε μια υποθεση φορoδιαφυγης πολλών δισεκατομμυρίων.

Το να καταβάλλει κανεις τον ελάχιστο δυνατόν φορο, είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της εταιρικής κουλτούρας της ΙΚΕΑ. Πληρώνοντας περισσότερα από όσα είναι ΜΟΝΟ απολύτως, απαραιτητα πρέπει οπωσδήποτε να είναι θανάσιμο αμάρτημα στο ΙΚΕΑ, απλα δεν γίνεται. "Βλέπουν τον φόρο ως κόστος", δήλωσε ο Johan Stenebo, που για πολλά χρόνια ήταν στενος συνεργατης του Kamprad.

Η μέγιστη αξιοποίηση ενος ρυθμιστικού συστήματος ηταν αυτο που συνέβαλε στο να γινει η επιχειρηση ΙΚΕΑ υπερκεδροφορα! 
Η μητρική εταιρεία της Ikea - Ingka Holding BV και το ιδρυμα παρουσιάζουν, μετοχικό κεφάλαιο ύψους 225 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα εξαιρετικά μεγάλο ... "θησαυρό" σε σύγκριση με άλλες, παρόμοιες εταιρείες.

Ο Ingvar Kamprad, υποστήριξε ότι τα χρήματα υπάρχουν εκει για την αιωνια εξασφάλιση της επιχειρησης ΙΚΕΑ. Τα δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιουνται σε δύσκολες περιόδους.

Ωστόσο, απολυθηκαν χιλιάδες εργαζομένοι στα ΙΚΕΑ οταν η τελευταία ύφεση χτυπησε τον κόσμο και παρά την παγκόσμια κρίση ουσιαστικά δεν υπηρχε επίπτωση στις πωλήσεις του ΙΚΕΑ!

Το Ίδρυμα Interogo, εκει δλδ όπου βρίσκεται η εξουσία της ΙΚΕΑ, ιδρύθηκε μυστικα πριν από 20 χρόνια και θα ειχε παραμείνει σίγουρα ένα μυστικό, αν δεν αλλαζαν οι φορολογικοι νομοι στο Λουξεμβούργο, τη περασμένη χρονια.

IΟ Ingvar Kamprad, μετεφερε στη συνέχεια, μία από τις εταιρείες του στο Curacau και άδειασε τα πάντα - 19 δισ. κορωνες! Ολα εγιναν γρηγορα. Τα χρήματα εφυγαν απο το Λουξεμβούργο, εκαναν στάσεις στο Curacau και στη συνέχεια εμφανιστηκαν στο Λιχτενστάιν, φορολογικό παράδεισο, που ουτε η Ikea ουτε και ο Kamprad ποτέ στο παρελθόν ειχαν συνδεθει.
Το Λιχτενστάιν είναι μια χώρα με γενναιοδωρη φορολογική νομοθεσία και με ενα κλειστο τραπεζικό σύστημα.
Στον κεντρικό δρόμο της πόλης Vaduz, αναμεσα στα μεγαλύτερα και διασημοτερα δικηγορικα γραφεία ειναι του "Marxer και Συνεργάτες", βρισκεται το ίδρυμα Interogo – και ο κρυμμένος πλούτος του Kamprad.

Με ένα έξυπνο σύστημα δικαιωμάτων που στελνει 3% των πάντων –κάθε χοτ-ντογκ και ράφι Billy, τα οποία πωλούνται σε καταστήματα ΙΚΕΑ, φθανουν εκει. Απο μετρητα το ιδρυμα Interogo ειναι πολύ καλά εφοδιασμένο, ελέγχει πάνω από 100 δισ. κορωνες.

Το ιδρυμα Interogo ειναι υπο την ηγεσία ενος συμβουλιου που αποτελείται από δύο από τους πιο διάσημους δικηγόρους του Λιχτενστάιν. Στα γραφεία τους βρισκεται το μυστικό της δύναμης του Kamprad πάνω στο IΚΕΑ, καθώς και όλα τα χρήματα, με ασφάλεια.

Όλα είναι απόρρητα στο καταστατικο που διαβασε η εκπομπη Uppdrag granskning και δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο ή αρχείο που δένει την οικογένεια Kamprad με το ίδρυμα.
Τα 100 δισεκατομμύρια που το ιδρυμα Interogo σήμερα ελεγχει είναι το αποτέλεσμα ενός σοφιστικέ προγραμματος παρακρατησης φορων, οπου η φορολογία είναι μικρη, ή και δεν εφαρμόζεται καθόλου.

Η εκπομπη Uppdrag granskning ειχε προσπαθησει ανεπιτυχώς για αρκετούς μήνες να πάρει μια συνέντευξη απο τον Ingvar Kamprad. Δεν θέλει να απαντησει σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη παρακρατηση φορων, ή τα δισεκατομμύρια που συσσωρευονται.
- ''Γιατί ανακατευεστε; Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ,'' δήλωσε ο Ingvar Kamprad σε ενα δημοσιογράφο της αποστολής που τον βρήκε στη πολη Älmhult, τη καρδιά των IΚΕΑ.

Απαντήσεις, ομως, σχετικά με τα ιδρύματα και το Λιχτενστάιν, δεν δινει.

17 σχόλια:

  1. Ελπίζω να μην το παρεξηγήσεις που έβαλα το άρθρο σου και στο δικό μου ιστολόγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://giannissouidos.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελβα καλησπέρα, τον τύπο (συνήθως επιχειρηματίας) που κοιτάζει μόνον την τσέπη του, τον βρίσκεις παντού. Θυμάμαι που είχα διαβάσει ότι ο κ.ΙΚΕΑ κυκλοφορoύσε μ΄ένα παλιό Volvo... Εμείς το έχουμε προχωρήσει το θέμα. Αυτούς τους τύπους τους θεωρούμε εθνικούς ευεργέτες. Γιατί κυνηγώντας το κέρδος, σκοτώνουν ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα φιλη Elva, μημπως, λεω μημπως ο ''Σουηδος'' σου, εκανε τα καλοκαιρια του παρεες με Ελληνες ''ατσιδες'' της φοροδιαφυγης???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν μπορω να αφησω σχολιο..γιατι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29.1.11

    Καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ο Ingvar Kamprad, υποστήριξε ότι τα χρήματα υπάρχουν εκει για την αιωνια εξασφάλιση της επιχειρησης ΙΚΕΑ". Η ματαιοδοξία σε όλο της το μεγαλείο. Η μάνα που γεννά τέρατα σαν τον Ingvar Kamprad. Πουλημένες ψυχές στο διάβολο τους υπερκέρδους. Τι φρίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Gianni

    Κανενα προβλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα φιλε Swell

    Ξερεις αυτο που ενοχλησε ηταν οτι ελεγε ψεμματα δηλωνοντας μεταξυ αλλων οτι δεν ειχε τη διαχειρηση του ΙΚΕΑ, ηταν ενας τιμιος επιχειρηματιας, ενω τελικα μονο αυτο δεν ηταν αφου φυγαδευε δισεκατομμυρια απο φοροδιαφυγη! Ας σταματησουν καποτε να τους θεωρουν εθνικούς ευεργέτες, τετοιους ανθρωπους που μονο πως θα πλουτισουν εις βαρος των αλλων σκεπτονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα φιλεΔημητρη

    Το τι "καλες παρεες" κανουν ολοι αυτοι ειναι γνωστο, "το ενα χερι νιβει τ αλλο και τα δυο το προσωπο". Πως αλλιως ..κρυβουν τοσα χρηματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε μαχαιρη

    Μαλλον σου θυμιζει οικειες καταστασεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε faro

    Καλό Σαββατοκύριακο, επισης! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε μου Καρτέσιε

    Αυτες οι "πουλημένες ψυχές στο διάβολο τους υπερκέρδους", οπως σωστα λες, πλασαρονται σε καθε χωρα ως το προτυπο του επιχειρηματια και ολοι τους συγχαιρουν για το ... "επαγγελματικο τους δαιμονιο" και τα κερδη που αποφερουν στην ...οικονομια της ...χωρας! Αυτο τα λεει ολα για το τι ανθρωπους υποτιθεται οτι θα πρεπει να..
    θαυμαζουμε! :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30.1.11

    Καλημέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος31.1.11

    Τίποτα το παράξενο !
    Έτσι (ακριβώς) μπορεί και διαιωνίζεται ο καπιταλισμός ...
    ή αυτό που λένε μερικοί μερικοί "επιχειρηματικότητα", ή "ελεύθερη αγορά" ...

    Καλημέρα, Καλή Βδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό στην Ελλάδα θα λεγόταν επιχειρηματικό δαιμόνιο, με τίτλους: "Από πωλητής επιπλων, μεγιστάνας", "παντοπώλης, ιδιοκτήτης super market κλπ".

    Αν τολμούσε κάποιος να του πειράξει τη φορολογία, θα απειλούνταν οι θέσεις των εργαζομένων κ.ο.κ.

    Aπλα να υπενθυμίσω ότι και η κατάσταση στα καταστήματα IKEA δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

    Εχουν αρχίσει απειλές για απολύσεις και "αναγκαστική" επίτευξη στόχων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τα καταστήματα στην Ελλάδα αναφέρομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)