15.2.11

Μικρες αγγελιες για ...Σουηδους μετανάστες!



1. Ζησαμε να το δουμε κι αυτο!
Σουηδοι νεοι και νεες, οπως οι περισσοτεροι νεοι σε χωρες της ΕΕ που δυσκολευονται να βρουν δουλεια ξενιτευονται στη γειτονικη (μας) Νορβηγια! 
Οι Σουηδοί κανουν τις δουλειές που οι ....Νορβηγοί απορρίπτουν! 
Ξεφλουδιζουν....μπανάνες σε εργοστασιο, ή και εργαζονται σε καφετεριες. 
Οι Σουηδοί εργατες ειναι περιζητητοι, αφου έχουν καλή φήμη στην αγορά εργασίας. 
Οι ομοιοτητες στη γλώσσα βοηθουν επισης και οι εργασιακες συνθηκες είναι καλες. Παίρνουν 120 νορβηγικές κορώνες την ώρα στο εργοστασιο, αλλα δεν ειναι μονιμη δουλεια. 
Το μονιμο προσωπικό του εργοστασίου παιρνει τουλάχιστον 140 κορώνες την ωρα, συμφωνα με τη συλλογική σύμβαση. 
Tα σπιτια που μερικοι νεοι νοικιασαν (μενουν πολλοι στο ιδιο διαμερισμα), οπως ειδαμε σε ρεπορταζ ηταν σε κακη κατασταση, μερικα μαλιστα ειχαν και ...κατσαριδες, πραγμα πολυ σπανιο για Βορρα! 
Το ντοκυμαντερ, ομως, εδειξε οτι ηταν συχνα Σουηδοι αυτοι που τους εκμεταλλευονταν νοικιαζοντας τους αθλια διαμερισματα....Εκτος ομως απο το γεγονος οτι το κεφαλαιο δεν εχει .....πατριδα, πολλοι εθιξαν το γεγονος οτι αντι η κυβερνηση να ενδιαφερθει και να επενδυσει στη δημιουργια θεσεων εργασιας για τους νεους φροντιζουν να ξεπουλησουν τις κρατικες κερδοφορες επιχειρησεις (τελευταια μετοχες της τραπεζας Nordea) ενω το χρεος δεν ειναι μεγαλο (37% του BNP, η EΕ επιτρεπει μεχρι και 60% του BNP) που να απαιτει τετοιες κινησεις.
Το ρεπορταζ εφερε στην επιφανεια συζητησεις που αφορούν την εκμεταλλευση νεαρων Σουηδων στη Νορβηγια και εκανε νυξεις για το λεγομενο "κρατος προνοιας" το οποιο, πια, "πνέει τα λοίσθια". Ενας στους τέσσερις νέους ειναι ανεργος, γραφουν πολλες εφημεριδες και οι νέοι μας φευγουν στη Νορβηγία. Σήμερα δεν γινονται πολλα για οσους ειναι και παραμενουν ανεργοι. Η ψαλιδα ανοιγει, οι διαφορες μεγαλωνουν και στον Βορρα!


2. Σε αγγελιες που ετυχε να δω ζητουν...nannies (ντανταδες) στο Λονδινο  και ενοιωσα αλλη μια φορα την μεγαλη αποσταση που μας χωριζει απο τετοιες κοινωνιες και καταστασεις...
Διαβαζοντας λιγο προσεκτικα βλεπει κανεις οτι οι οικογενειες που ζητουν να προσλαβουν ντανταδες για τα τέκνα τους....τυχαινει να μενουν σε πολυ καλες περιοχες του Λονδινου. Ζητουν ντανταδες που να φροντιζουν, ή και να διαβαζουν τα παιδια τους! 
Καποιες οικογενειες εχουν μεχρι και οικονόμους στο σπιτι, ταξιδεύουν συχνά και ψάχνουν για ..ώριμα, ενεργητικα, ατομα, εξυπνα, και μορφωμένα ει δυνατον και με πτυχια.
Το να μιλουν πολυ καλα Αγγλικά ειναι δεδομενο και θα ηταν ιδανικο αν οι ενδιαφερομενες κατειχαν μια επιπλεον ξενη γλωσσα! Μερικες φορες ζητουν και λιγες δουλειες στο σπιτι, εστω κι αν οπως διαβασα καποια σπιτια διαθετουν ηδη οικιακες βοηθους για τη φροντιδα του σπιτιου! 
Προτιμωνται....easy going ατομα και super flexible σε ολα! (να το παλι το ...flex, που λεγαμε σε προηγουμενες αναρτησεις!) 
Με λιγα λογια εργαζομενους που να μη φερνουν αντιρρησεις, παντα προθυμοι να εξυπηρετουν! Το να μενει κανεις, δε, σε τετοιες high περιοχες θεωρειται κατι σαν....προσον, οποτε φανταζομαι οτι θα πρεπει να ειναι κανεις και ....ευγνωμων (!) απο πανω, αν τυχει και προσληφθει σε τετοια ...."καλα σπιτια"! ;(( 
Που φτασαμε!!

26 σχόλια:

  1. Και οι Νορβηγοί τί λένε για τους Σουηδούς μετανάστες τους?

    (Καλά, αυτό πια με τις/τους(?) nannies... Λες και γυρίσαμε στο παρελθόν, εντελώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sophia

    Τους ειρωνευονται, απ ο τι εχω ακουσει.Παλια ισχυε το αντιθετο, οι Νορβηγοι ομως εχουν τωρα χρημα και πετρελαια και θεωρουνται ειναι πιο καλα οικονομικα απο το μεσο Σουηδο!

    Τo φαινομενο nannies θυμιζει παλιες ταινιες(οχι παντως με ωραιοποιημενες καταστασεις οπως στον κινηματογραφο!) ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε Ελβα, με το "καλό" να δείτε και αγγελίες για πώληση οργάνων του σώματος. Πολλοί πάντως εδώ, έχουν δώσει δωρεάν στο ΓΑΠα αυτά που τα έχουν διπλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Swell

    Ολοι στο ιδιο ...τσουβαλι της εξαθλιωσης δυστυχως μπαινουμε και το κακο ειναι οτι οσα ...διπλα, τριπλα οργανα και να εχει κανεις δε φτανει να τα προσφερει σε κατι τετοιους πολιτικους, που διχως αλλο τα αξιζουν και με το παραπανω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρέστε μου έναν σουηδό για τον κήπο και για να μου καθαρίζει την πισίνα.Θα τον πλήρώνω σε πελοποννησιακές κορώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητε Σελιτσανε

    Δε θελετε να σας βρω κανενα που να καθαριζει το σπιτι, να κραταει τα παιδια, να τα ξεσκ..., ή και να τα διαβαζει;
    Τα κανουν ολα και ..συμφερουν οι Σουηδοι και χωρις κανενα παραπονο μαλιστα!! ;) Tι νομιζετε ,σαν τους..Ελληνες ειναι που κατεβαζουν τα μουτρα ετσι και τους πεις να βοηθησουν; ;))

    Υ.Γ

    1.Bλεπω πανε καλα οι διπλες...
    οδοντοστοιχιες μερικων στην Ελλαδα! (Για να εχουν και οι οδοντιατροι...πισινα!) :))
    2. Πελοποννησιακες κορωνες, απο τη..Κορωνη, μαλλον,ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΑ,
    Τα εζησα αυτα σα νεος...
    Και μου φαινεται...Ξαναρχονται...

    Ομως σημασια δεν εχει τι γινεται...
    Αλλα γιατι...
    Εδω στην Ελλαδα, η νταντα...
    Ειναι καλη δουλεια...
    και με αρκετη ζητηση...
    Υπαρχει και ειδικη σχολη...Πολυ καλη...Πανεπιστημιακου επιπεδου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε μαχαιρη


    Δεν το ηξερα οτι για να εργασθει κανεις ως ...νταντα πρεπει να εχει παει...Πανεπιστημιο! ;))

    Εσεις, εκει,ξεπερασατε σε...
    επαγγ/κη εξειδικευση και τους Ευρωπαιους!! Εδω, οι επιδοξες ..ντανταδες το πολυ πολυ να εχουν βγαλει ενα...Λυκειο και πολυ ειναι! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι από τις πιο ισχυρές οικονομικά.. Με ποιότητα ζωής.. και ανάπτυξη.. Αν αντιμετωπίζουν μέχρι και αυτές πρόβλημα, και αναγκάζονται οι Σουηδοί να ...μεταναστεύουν, τότε έχουμε γενικότερα τελικώς.... μεγάλο πρόβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλη Road

    Λογικα ετσι ηταν μεχρι τωρα.
    To οτι οι Σκανδιναβοι ειχαν και ακομη εχουν καλυτερη οικονομια απο αλλα κρατη της ΕΕ δε σημαινει αναγκαστικα και αναλογη ευημερια για το μεσο πολιτη, οταν οι κυβερνησεις ειναι συντηρητικες οπως αυτη της Σουηδιας!
    Παντως στο θεμα της ανεργιας των νεων οπως και σε μεγαλυτερες ηλικιες δεν εχουν γινει οσα επρεπε και οσα θα μπορουσαν να γινουν, με αποτελεσμα να υπαρχει προβλημα σε αυτες τις κατηγοριες εργαζομενων!
    Τα καλα χρονια του κρατους-προνοιας τελειωνουν, δυστυχως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Elva καλησπερα, εδω τα ''σπιτια'', που νοικιαζουν δεκα-δεκα οι μεταναστες, εκτος απο κατσαριδες εχουν και ποντικια και πληρωνουν με το............''κεφαλι''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα τώρα τι είδους ....καινοτομία είναι αυτή;; Καθαρισμός μπανάνας !! Πώς μπορούν και σκίζουν οι Νορβηγοί με κάτι τέτοια;;¨

    :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν πάμε καλαααά...

    Λες να φτάσουμε να βλέπουμε τσούρμο από ξανθιά κεφάλια σε κέντρα υποδοχής μεταναστών;; Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε μέσα σε τούτη την κρίση...

    Τα φιλιά μου Κουμπάρα

    υγ. Ελιές ξέρουν να μαζεύουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα η ανησυχία μου είναι πως γενικότερα θα πάει κατά διαβόλου όλη η Ευρώπη. Εύχομαι να κάνω τελείως λάθος και να είναι απλά φόβοι όμως από την άλλη μεριά αυτές οι εισαγωγές από χώρες με πάμφτηνα προιόντα κάναν τις ντόπιες αγορές να φαληρίσουν. Και οι τιμές Κίνας η Ινδίας δεν μπορούν ποτέ να υπάρξουν στην Ευρώπη. Αρα γίνονται εισαγωγές που είναι φτηνότερες από τη ντόπια παραγωγή. Ακουσα και για την Ελβετία πως μεταφέρουν εργοστάσια στη Τσεχία. Εμεις εδώ το έχουμε ζήσει. Ολη η πλεκτοβιομηχανία μεταφέρθηκε Βουλγαρία και Σκόπια από Β Ελλάδα. Ομως αν μια χωρα δεν παραγει τιποτε ανταγωνιστικό τι γίνεται???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλη Elva, δείχνει ήδη τα δόντια της η μετάβαση στην "πιο" φιλελεύθερη κυβέρνηση. Και μεις εδώ ετοιμαζόμαστε να εξάγουμε σε λίγο το πιο ανταγωνιστικό προϊόν μας, την εργασία. Στρώνει το δρόμο ο ΓΑΠ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος16.2.11

    Θα έρθει η σειρά όλων ...

    Η καπιταλισιτκή κρίση είναι πολύ πιο βαθύτερη απ΄ότι νομίζουν μερικοί !

    Ας μη ξεχνάμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αφορά την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

    Γεια χαρά από το ... βορρά του νότου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δημητρη

    Καλησπερα! Οι συγκεκριμενοι νεοι, στο ρεπορταζ, πληρωναν το διαμερισμα με το.. .''κεφαλι'' και πανακριβα!
    Ξερω οτι το Οσλο ειναι η ακριβοτερη πρωτευουσα της ΕΕ, οποτε καταλαβαινεις για τι τιμες μιλαμε και τι κερδοσκοπια γινεται και σ αυτες τις περιπτωσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου Θαναση Ξ.

    Οι Νορβηγοι χρησιμοποιουν τη καθαρισμενη μπανάνα νομιζω για καποια γλυκισματα, ή σε καποια φαγητα!
    Φαινεται οτι απεκτησαν πολυ ....εξωτικα γουστα τωρα που η οικονομια τους παει τοσο καλα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κουμπαρε Μανο

    Δεν πάμε καθολου καλααά, ειναι το μονο σιγουρο!...Οι Σουηδοι ...μεταναστες που λες προτιμουν τις αλλες Σκανδιναβικες χωρες και ειδικα τη Νορβηγια για το γεγονος οτι πληρωνονται καλυτερα εκει απ ο τι στη Σουηδια

    Φιλιά, κουμπάρε

    υγ.
    Ελιές, δε ξέρω ουτε ..εγω να μαζεύω, βρε Μανο μου, αλλα οι Σουηδοι εμαθαν σιγα σιγα να χρησιμοποιουν λαδι στη διατροφη τους!
    Ασε που ακουνε για φετα και τρελλαινονται! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kαλως τη vasso απο Β. Ελλαδα!

    Εχεις δικιο να ανησυχεις, μακαρι να σου ελεγα οτι κάνεις λάθοςαλλα η αληθεια ειναι οτι οι εισαγωγές φθηνων ποροιοντων αυτο το σκοπο εχουν να γινουν πιο ανταγωνιστικες απο τις ντοπιες. Αν μια χωρα δεν παραγει τιποτε ανταγωνιστικό τοτε πολυ φοβαμαι οτι ειτε θα πρεπει να αλλαξει πολιτικη και πολιτικους, ειτε θα κανει αυτο που γινεται τωρα,... ξεπουλημα των παντων σε τιμη ευκαιριας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Παντου βλεπει κανεις οτι ειτε μας σπρωχνουν σε νεο-φιλελεύθερες λυσεις, ειτε μας χρυσωνουν το χαπι οτι ντε και καλα ειναι απαραιτητα ολα αυτα λογω "κρισης" που ...περιεργως ποτε δε θιγει τους εχοντες, αλλα παντα τους μισθωτους και τα χαμηλα εισοδηματα, oπως συνηθως!
    Εσεις εκει, εχετε τοσο καλους πολιτικους που μονο το... συμφερον της πατριδας κοιτανε, αλλοιμονο! ;((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα faro

    Εχεις δικιο, η καπιταλιστική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, εχει να κανει με την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου και αυτη απ ο τι διαβαζουμε και καταλαβαινουμε οσο παει και χειροτερευει για τον μεσο πολιτη της ΕΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απλα να συνεισφερω οτι πριν λιγο καιρο Νορβηγος ανεφερε με εκδηλη μια μικρη δοση χαιρεκακιας οτι στην πολη του ολοι οι εργαζομενοι στα μπαρ εινια Σουηδοι και Σουηδεηζες:D

    Οι Σουηδοι μην ξεχνατε ηταν το κυριαρχο κρατος στην Σκανδιναβια για αιωνες (βελουδινα διαζυγια με πολυ φτωχοτερες Νορβηγια και Φιλανδια σχετικα προσφατα) και υπαρχει ενα σχετικο θεματακι.

    επισης να υπενθυμισω οτι ολα αυτα οφειλονται στα απειρα και προφανως καλοδιαχειρισμενα πετρελαια της Νορβηγιας, δειτε την Νιγηρια για αντιστοιχη κατασταση και μαντεψτε σε συνθηκες μνημονιου με τι θα μοιαζει η Ελλαδα αν εκμεταλλευτει τον υποτιθεμενο ορυκτο της πλουτο, Νορβηγια του Νοτου η Νιγηρια του Βορρα;;; (μαλλον το δευτερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα tks

    Φυσικα θα συμφωνησω με οσα λες για εφ οσον τωρα η Σουηδια και οχι, οπως παλιοτερα η Νορβηγια, λεγεται ''lillebror'' (μικρος αδελφος)! ;)
    Φυσικα και εχει με τα πετρελαια να κανει και οπως λες αν βρισκαμε πετρελαιο, (σε καθεστως Μνημονιου oπως ειμαστε), μαλλον θα το χαναμε κι αυτο και θα γινομασταν οπως η...Νιγηρια! ;((

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)