18.2.11

Ελλαδα, Γκανα, Νορβηγια/ Lessons IN democracy & lots of..oil!

1. Xθες διαβασαμε στο ''ποντικι'' τη δηλωση του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Πρετόρια ο οποιος σε έγγραφό του προς το ΥΠΕΞ κατηγορει τη κυβερνηση επειδη δεν πληρώνουν "ακόμη και τα δημοτικά τέλη, τα καύσιμα κίνησης, τους μισθούς των υπαλλήλων, τα είδη υγιεινής και τις...εφημερίδες (!) για τις πρεσβείες της" και αναφερεται στην εικόνα της χωρας στο εξωτερικο, ως μιας «αφρικανικής χώρας της αισχίστης υποστάθμης». 
Η κυβερνηση εχει ηδη περικοψει το 30%-35% των αποδοχών των διπλωματων απ ο τι διαβασαμε και με το να μετατρεπει τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικο σε προβληματικες επιχειρησεις σκοπευει από τις 101 Πρεσβείες και τα 40 Γεν. Προξενεία να κρατησει σε λειτουργια μονο 40- 50 Αρχες συνολικα προς ....τοποθετησιν των ημετερων και παλι ενω, οπως αναφερει το αρθρο φημολογουνται "υπόγειες υψηλότατες αμοιβές, γι αυτους, από τα απόρρητα κονδύλια". Και ποιος τους ελεγχει τι κανουν, ειδικα μαλιστα αφου εχουν φροντισει να τακτοποιησουν εαυτους και ημετερους σε θεσεις-κλειδια..

Χωρις να ξερω τι γινεται στη ...Πρετορια, δεν εχω κανενα λογο να αμφιβαλλω για τα λεγομενα του Πρεσβη, αφου κι εγω, οπως και αλλοι φανταζομαι, εχω κακη εμπειρια ηδη απο Ελλην. Πρεσβειες και προξενεια στο εξωτερικο, οπου και το περιβαλλον θυμιζει συχνα...τριτοκοσμικη χωρα και οι εργαζομενοι δεν εχουν ουτε τα προσοντα ουτε τη παιδεια που χρειαζεται  σε τετοιες θεσεις οταν εκπροσωπει κανεις τη χωρα του στο εξωτερικο. 
Η μηπως κανω λαθος; 

Μηπως τελικα ειμαστε ...τριτοκοσμικοι παρ ολο που διωχνουμε μακρια τετοιες σκεψεις για τους εαυτους μας, αφου ειναι παντα πιο....ευκολο να κατηγορουμε τους..μεταναστες για..''αμορφωσια και χαμηλο επιπεδο'', ακριβως τα στοιχεια που θα εβλεπε ενας ξενος σε συναλλαγες του με ....Ελληνικες αρχες στο εξωτερικο, (για το εσωτερικο, ειναι ηδη γνωστη η κατασταση!).

Γενικο κατρακυλισμα των παντων δηλαδη και στη διπλωματια, στο ονομα της δημοσιονομικής σταθερότητας, στη διαλυση του δημοσιου τομεα κυριως με το ξεπουλημα δημοσιας περιουσιας, παρα τις διαβεβαιωσεις για το αντιθετο, που κανεις σοβαρος δεν τις λαμβανει, πια, υποψιν, νομιζω....

2. Ας δουμε, ομως, τι κανουν αλλες χωρες οπως η γειτονικη Νορβηγια, που επενδυει και στις διπλωματικες τις σχεσεις. Σ ενα  ρεπορταζ της Σουηδικης τηλεορασης μαθαμε οτι η Γκανα ειναι μια απο τις πιο γρηγορα αναπτυσσομενες οικονομιες της Αφρικης, οπου η ψηφιακη τεχνολογια προσφερει ηδη τα πλεονεκτηματα της σε αρκετους πολιτες. της χωρας. Αντιθετα απο αλλες Αφρικανικες χωρες η Γκανα θεωρειται σημερα μια σταθερη δημοκρατικη χωρα, χωρις φαινομενα διαφθορας. 

Βεβαια συμβαλλει ισως και το γεγονος οτι σχετικα προσφατα βρεθηκε  πετρελαιο εκει. Ετσι χαρις στην offshore τεχνολογια απο Νορβηγια η Γκανα, τωρα, ελπιζει να ειναι συντομα στην εβδομη θεση στις εξαγωγες πετρελαιου στο κοσμο! Η μεγαλυτερη πετρελαιοπηγή της εχει το ονομα  Eirik Raude (απο τον Νορβηγο Viking εξερευνητη Eirik Torvaldsson (Erik the Red), πρώτο εποικιστή της Γροιλανδίας). 

Η Νορβηγία εκτος απο τη καλη της φημη σε ολο το κοσμο σε θεματα ισότητας  διδάσκει τωρα και δημοκρατία οπως και ...εξόρυξη πετρελαίου! 
Οι Νορβηγοι βεβαιοι οτι το δικο τους μοντελο διακυβερνησης ειναι  το καλυτερο στο κοσμο, προσπαθουν να βοηθησουν τις 25 αναπτυσσομενες χωρες που προσφατα βρηκαν πετρελαιο.
Ο διπλωματης Arne Olsen, συντονιζει στη Γκανα τη παραγωγή πετρελαίου, (μαζι με τη Word Bank), ενώ ο ίδιος είναι σύμβουλος για τη δημοκρατία στην Αφρικανικη χωρα. Μενει να δουμε αν τα ...νορβηγικα μαθηματα θα πιασουν τοπο....

''Αν εμεις το καταφεραμε στη Νορβηγια γιατι να μη μπορεσει να κανει το ιδιο και η Γκανα;'', λεει ο Arne Olsen.

 Εμεις;  
Too proud to …beg? :-)

10 σχόλια:

  1. Στη Γκάνα αδέρφια μου, στη Γκάνα!

    Κουμπάρα, με αυτά που γίνονται τριγύρω μας, εντός κ εκτός Ελλάδας, τριτοκοσμικοί, δευτεροκοσμικοί και πρωτοκοσμικοί έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας. Για μένα σημαίνουν ελάχιστα αυτοί οι όροι πια.

    Τώρα για τις πρεσβείες, καμία έκπληξη. Όταν γενικά ένα κράτος κατεβάζει ρολλά εντός, το εκτός θα το νοιάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουμπαρε Μανο

    Καλημερα!
    Μια χαρα θα ειμαστε στη...Γκανα! Το γελας; Τουλαχιστον ΕΚΕΙ δεν υπαρχει διαφθορα και δε σε δουλευουν οτι ζεις και στην...
    Ευρωπη ενω εισαι χειροτερα απο ...μπανανια στην Αφρικη!!

    Η αληθεια ειναι οτι οπως λες καποιοι οροι δεν εκφραζουν πια τα ιδια νοηματα οπως παλιοτερα.
    Παρε παραδειγμα απο τoν oρο ''Σοσιαλισμος''! Απο αυτο και μονο καταλαβαινεις τι...εχει γινει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva όπως τα λες!
    Δυστυχώς και η δική μου εμπειρία δεν ήταν καλύτερη από μία τυπική άχρηστη δημόσια υπηρεσία....
    Άσχημα τα πράγματα!
    Τραγική νοοτροπία!
    Και είναι αυτή που επικρατεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα καρρο ωραιες χωρες...Υπαρχουν...
    Καλυτερες απο τη δικη μας...
    Δυστυχως...
    Και οποιος μπορει...
    Την κανει με...Μεγαλες πηδηματαρες...
    Ξανα δυστυχως...
    Το μαγαζι κλεινει...Ξεπουλαμε και φευγουμε...
    ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Δημο

    Ετσι ειναι η κατασταση δυστυχως παντου στις Πρεσβειες μας και πολλοι ξενοι ταυτιζουν την αδιαφορια και την γραφειοκρατια με την εικονα της χωρας διεθνως. Αλλα οταν δεν ενδιαφερονται για τα εσωτερικα προβληματα της χωρας, θα ενδιαφερθουν αραγε για την εικονα της Ελλαδας προς τα εξω,που εχει διαβρωθει ανεπανορθωτα, πια, χαρις στην αδιαφορια τους και τη 'τσαπατσουλια' που γενικα προοωθειται και..''καλα κρατει'' μεσα στη χωρα, αλλα και εξω! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλησπερα φιλε μαχαιρη

    Αυτοι που εφτασαν τη χωρα στην αθλια αυτη κατασταση θα επρεπε να φυγουν δια παντος!Αντι για αυτο, δυστυχως, μενουν ανενοχλητοι και της δινουν μια για να πεσει απο το...γκρεμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασικά έχει τύχει να ακούσω γκρίνια διπλωμάτη από πρώτο χέρι και τα συμπεράσματά μου είναι πως συμβαίνει ό,τι συμβαίνει γενικότερα στην ελληνική κοινωνία.

    Στο Διπλωματικό Σώμα, έχει περάσει μια γενιά από νεώτερους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν και τη μόρφωση και κάθε καλή διάθεση να κάνουν σωστά τη δουλειά τους... μαντέψτε όμως! Το modus operandi τους κόβει τα πόδια απ' τη ρίζα λέμε!

    Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, θα πω μόνο έναν καταληκτικό αφορισμό που μου είπαν στο τέλος μιας τέτοιας γκρίνιας: «όποιος γυρίσει και μου πει πως οι διπλωμάτες είναι κάτι τύποι που το μόνο που κάνουν είναι να γυρνάνε από δεξίωση σε δεξίωση με ένα ποτό στο χέρι, θα του φάω το λαρύγγι!».

    Και όσο θυμάμαι το υπόλοιπο της συζήτησης... και πάλι... διπλωματικά το έθεσε! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οχι δεν κανεις καθολου λαθος...
    Εγω μεσω των επαφων με το Ελληνικο προξενειο στο Los Angeles ειχα εκνευριστει παρα πολυ. Επισης αναμεσα στις μπαρουφες που πουλανε οι υπαλληλοι του προξενειου, ανανεωνουν και τα Ελληνικα διαβατηρια με πολυ ψηλες τιμες...
    Το Αμερικανικο διαβατηριο ειναι για 10 χρονια και μου κοστισε 70 δολαρια, το Ελληνικο ειναι για 5 χρονια και κοστιζει τα διπλα λεφτα... λες και το καλυμα του Ελληνικου διαβατηριου ειναι απο χρυσο 24 καρατιων... τι να πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Jean Lyc

    Ειναι αληθεια οτι το modus operandi δεν διευκολυνει καθολου την ολη κακη κατασταση και εντυπωση που δημιουργειται οταν βρεθουμε σε καποια Ελλ.διπλωματικη αρχη. Ομως εγω μιλω για ατομα που ουτε μορφωση διαθετουν ουτε και καλη διαθεση εχουν να εξυπηρετησουν καποιους που βρισκονται εκει. Μερικοι νομιζουν οτι οι χωροι αυτοι ειναι ..''μαγαζι'' τους και φερονται αναλογα και απαξιωτικα πολλες φορες, πραγμα που σε κανει να σκεφτεις αυτοματα τις παραταξεις που τους διορισαν σε τετοια ποστα!
    (Ο νοων νοειτω!) :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε Εphemeron

    Πραγματι, η ασχετοσυνη βασιλευει και το εχω ακουσει και απο αλλους που ζουν στο εξωτερικο οι οποιοι ειπαν τα ιδια για ατομα που εργαζονται σε τετοια ποστα! Απο εξυπηρετηση, δε, τι να πεις, λες και τους χρωστας χρηματα! ;((

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)